Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Jaka? 

Pod popcorn wczoraj uprawiałem, po wierzchu sucho, głębiej jeszcze wilgoć jest, na rozpuszczenie nawozu wystarczy 😁

Ogólną bo powierzchnia uprawy nie mniejsza niż 10 ary

Znowu wiater goni piach z pól, 

• Thanks 1
Opublikowano
34 minuty temu, Uziu92 napisał:

to nie ja.

Jak C360 radzi z taką  beczką? Mam w kupnie ale trochę  mała 2500l  5500zl chce dziadek z wierzchu nawet ładna  ale w środku nie konserwowana i stała z 5lat nie wiem czy brać czy dać  se spokój 🤔

Opublikowano

radzi sobie jakos , u nas płasko dość to większych problemów nie ma , wiadomo nie poszaleje z tym bo to prawie 10 ton na haku , ja kupowałem w Ostrowi mazowieckiej , gość miał sporo tego, bylo z czego wybrać , moja ma nową pompę praktycznie , ciągnie jak Sasza grey 😁 Ty szukaj do dojcza takiej z 7-10 tys litrów, chyba że do 60 to max 7000 l ale to motor musisz mieć zdrowy.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Jak kupujesz beczkę poza tym jak zwierzchu wygląda to najważniejszy jest środek.Musowo obejrzeć środek i jak coś malowane jakimś lepikiem to bardzo ostrożnie,wymiana zbiornika to druga beczka.Zresztą do nawadniania kupuję się dużą,bo sucho i pociągnie i co najważniejsze na jednej osi z dużym szerokim kołem to nawet mały ciągnik sobie radzi, po orce dużo lżej.

Co do beczek to stare niemieckie są z dobrego ocynku bo oni z czasów golf2 i wtedy inaczej do tego podchodzili,I konstrukcyjnie są dwa typy,gruba beczką która jest za razem ramą i drugi typ cienkie beczki na solidnej ramie.

Ja mam ze beczka jest ramą tylko dospawany dyszel z hamulcem najazdowym,grubości 8mm w ocynku.

Nie kupuj beczki jak była wgnieciona,to częste przypadki.

Edytowane przez Strongman
  • Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, Uziu92 napisał:

to bierz ciuchy robocze to wyrzutkę powozim na 3 traktory

Zapierniczam już do Siedlec. Daj namiary :P

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Uziu92 napisał:

radzi sobie jakos , u nas płasko dość to większych problemów nie ma , wiadomo nie poszaleje z tym bo to prawie 10 ton na haku , ja kupowałem w Ostrowi mazowieckiej , gość miał sporo tego, bylo z czego wybrać , moja ma nową pompę praktycznie , ciągnie jak Sasza grey 😁 Ty szukaj do dojcza takiej z 7-10 tys litrów, chyba że do 60 to max 7000 l ale to motor musisz mieć zdrowy.

Dojc za szeroka oś  i koła 520 i jak cos to w ziemniaki nie wjadę za dużo  strat, ewentualnie działko wąż i podpinać pod beczkę rury🤔 

ursus po remoncie wiec silnik ok.🙂

Myślę też  o studni ale tu dochodzi deszczownia i koszt robi się  spory razem z wybiciem głębinowej.

Cholera wie co robić w tych niepewnych czasach w co zainwestować żeby dobrze było , a najlepiej jakby deszcz popadał raz w tygodniu i było  by gitas 🙄

Co kupiłeś bo nie w temacie jestem jaka marka?

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

U nas wczoraj jeden wybił głębinówkę pod deszczownie, trawy ma podlewać. 

Opublikowano

W Zbuczynie stoi idealna do C360 jak mnie pamięć nie myli Jastech :) Jedna taka beczka na ha wystarczy by podlać  :) bo 2 to na bogato całą wodę z rzeki bym wyciągną u Siebie 😜 

Opublikowano

beczka najtaniej wyjdzie tylko koszt paliwa jak daleko wozić wodę musisz doliczyć , sucho jest właśnie, koło wielkie to lekko idzie po wierzchu i ciągnik nie ma jakoś strasznie ciężko. Deszczownia super sprawa ale żeby porobić studnie na kilku działkach jak pola rozdrobnione to już koszt spory , do tego sama deszczownia i jakaś pompa to pewnie 50 koła mało będzie idąc w używki , beczka wiele tańsza taka do 10 tys, moja holenderska jest , ścianka dość gruba, nigdzie nie przecieka , chyba że coś pod zawór podejdzie jakiś patyk czy Kamien ale to wiadomo. W tym i w ubiegłym sezonie rozlała już pewnie ponad 200 razy bezawaryjnie , tylko powietrza do kół dobiłem i światła poprawiłem i wszystko działa . Traktor kupiłem , jak dopieszcze trochę go to zdjęcie wrzucę , puki co nie mam za bardzo czasu, mechanicznie poprawione co było trzeba i jeździ już i zarabia na siebie 😁 Można powiedzieć że została bardziej kosmetyka i dokupienie jeszcze kilku pierdolek

Paweł taka to nic , znajomy kupił na 3 osiach , chyba 25 tys l pojemnosc z tyłu ma tuza i takie węże że można w glebe ryć i lać , ale 215 km zdycha w niej 😁

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, karol6130 napisał:

U nas wczoraj jeden wybił głębinówkę pod deszczownie, trawy ma podlewać. 

Kwestia czasu kiedy nałożą jakiś podatek bo już kiedyś jakiś profesor hydrolog się wypowiadał, że zasoby wody są bardzo małe w naszym kraju i użycie wód głębinowych na podlewanie powinno być ograniczone.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Dojc za szeroka oś  i koła 520 i jak cos to w ziemniaki nie wjadę za dużo  strat, ewentualnie działko wąż i podpinać pod beczkę rury🤔 

ursus po remoncie wiec silnik ok.🙂

Myślę też  o studni ale tu dochodzi deszczownia i koszt robi się  spory razem z wybiciem głębinowej.

Cholera wie co robić w tych niepewnych czasach w co zainwestować żeby dobrze było , a najlepiej jakby deszcz popadał raz w tygodniu i było  by gitas 🙄

Co kupiłeś bo nie w temacie jestem jaka marka?

Najlepiej wywiercić studnie ale jak się ma kawł pola w jednym miejscu na środku.Bo płodozmian musi być,zaraz choroby bedą.A tak by posadził raz z jednej strony raz z drugiej i trzeci raz w środku pola,takie najmądrzejsze rozwiązanie.

Ja robię tak ze 10ządki i nie jadę przy rządku tylko robię odstęp 60cm i w srodku znowu 2 rzadki odstęp i 20 rządków i nic się nie gniecie beczką.I pasuje pod opryskiwacz,wychodzi tak ze 11 rządek jest pusty i 14pusty.Ciągnik ma 2,5m szerokości i beczka około 3m.

Edytowane przez Strongman
  • Thanks 1
Opublikowano

Coraz gorsza sytuacja wiatr tylko zwiewa wiatr z pól na weekend nie zanosi się na deszcz dziś sieję owies i pszenice ale pewnie nic ciekawego nie urośnie bo ziemia sucha jak pieprz 

Opublikowano

1 godzinę temu, Runder napisał:

Coraz gorsza sytuacja wiatr tylko zwiewa wiatr z pól na weekend nie zanosi się na deszcz dziś sieję owies i pszenice ale pewnie nic ciekawego nie urośnie bo ziemia sucha jak pieprz 

A to może  by pieprzu posiać... 🤔

Opublikowano

popatrzeć  na pogodę to pada na Ukrainie , Białorusi w Rosi u Czechów a u nas nic wszystko mija i tak od 17 dziś do 27 tam pada tylko na wschodzie pokazuje 0,3 opadu małymi punktami czyli nic .

Opublikowano

Czyli u ciebie wody gruntowe wysoko,u mnie by nie naszła woda

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v