Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Widzieli aktualizację?

Na niedzielę u mnie -3, po świętach również przymrozki.

Opublikowano
7 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

Nic nie ucieknie na grzejniki bo zawór zwrotny trzyma ( niebieska strzałka)

A 2 pompy po to by jak w bojlerze cieplejsza woda  to pompa nie chodzi ( ta na ścianie) i nie zabiera ciepła z bojlera, jeśli na piecu np 55 a woda w bojlerze spadnie poniżej 55 to sterownik z solarów załącza ją i dogrzewa wodę na tyle ile na piecu,  dogrzeje pompa się wyłącza , na piecu spadnie a na bojlerze zostaje temp nie wychładza.

Tak zrobione bo solary po 15 latach dokładane to zrobione by jak najmniej rujnacji było.

IMG_20200406_232147.jpg

U mnie też na 2pompy,i to sterownik z pieca obsługuje obie ,przy załączonym piecu to on pilnuje temperatury pieca,grzejników i bojlera. Przy letnim wyłączeniu pieca,jak i zimowym  sterownik z solarów   pilnuje, swojej prywatnej pompy  glikolu i temperatury bojlera.Po prostu,gdy za wysoką dam wartość na sterowniku pieca,jeszcze ten z solarów nie włącza glikolu.Trochę kijowo że nie mogę dogrzać z boljera grzejników,bo w taki dzień jak dzisiaj na bojlerze już 70 stopni,36 na dole ,a tu ciepełka wieczorkiem by puścił,i na drugi dzień  niech słonko sobie dalej hula

Opublikowano (edytowane)

@kizakMógłbyś sobie dogrzewać piec bojlerem tylko musisz ustawić parametry odpowiednio. Przecież  solary muszą mieć zabezpieczenie przed przegrzaniem(zrzut) załącza się  pompa wezownicy polaczona z Piecem i odbiera cieplo. Ja ma  ustawione teraz że  jal temp bojlera przekroczy 65 wlacza sie pompa i piec odbiera cieplo.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
17 minut temu, GRZES1545 napisał:

@kizakMógłbyś sobie dogrzewać piec bojlerem tylko musisz ustawić parametry odpowiednio. Przecież  solary muszą mieć zabezpieczenie przed przegrzaniem(zrzut) załącza się  pompa wezownicy polaczona z Piecem i odbiera cieplo. Ja ma  ustawione teraz że  jal temp bojlera przekroczy 65 wlacza sie pompa i piec odbiera cieplo.

Tylko że u mnie pompy są ze sterownika  pieca,i elektronicznie centralki jedno o drugim nic nie wie,ale jakby zrobił jakieś  obejście i wyłączył piec,a ,,sygnał'' do pompy puścił z centralki solarów,kto wie?

Opublikowano
Przed chwilą, GRZES1545 napisał:

Czyli masz solary bez zabezpieczenia, trochę lipa tak nie powinno być. 

+8⁰

Skończy się gwarancja i coś się wymyśli,a tak to wszelki cielak,nawet kura nie ochrypnie,bo wrzątek łyka.  

Opublikowano
13 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Chce ktos ursusa zobaczyć na filmie i jaki ma głos na przelocie?

Ładnie na dworze, pod ogród i kartofle zrobione.

Dawaj Rysiu już  Subek leci  ode mnie 🙂😎

Opublikowano

E Panie ładna maszyna o modelce już nie wspomnę,  bo to skarb bezcenny.  Ja choruję właśnie na motocykl tego typu (suzuki bandit)  tylko ciągle mam jakieś ważniejsze wydatki. 

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Łobuzek
      Witam , mam pytanie , kuzynowi zmarła mama i teraz biorą się za sprawę spadkową w sądzie i jak nabędą spadek to czy syn , córka i ojcec muszą złożyć zeznanie podatkowe ? I jak ma to wyglądać ? Formularz SD-Z2 ? I czy jak dostaną te całe nabycie spadku to tam będzie wyszczególnione co i jak ? Bo to jest gospodarstwo 60 ha i jest zagroda , ale dodadkowo mają też dwa inne jakby domy ( kupione mniejsze gospodarstwo) ... których nie używają ?  Może ktoś miał podobną sytuację i by podpowiedział co i jak ?

• Przez skupmaszynrolniczych98
      Witam, zwracam się z pytaniem czy ktoś może polecić jakiś booster do ciągników? Z racji prowadzonej działalności niejednokrotnie takie uzrądzenie by sie przydało. może ma ktoś jakieś doświatczenia i może coś polecić ?
  • Dodaj nową pozycję...
v