Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wy o wschodach mówicie,a u nas nikt nie siał.Pokrzywa nawet łba nie wystawia,a ta prędko startuje. Na moje oko nadejdą jeszcze tęgie mrozy,bo jakoś nie wierzę że we dwóch z suszą w zeszłym roku na kurzym wybiegu ją pokonałem😐

Opublikowano
15 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Wtotek środa -5°

Teraz +2°, ☀wiatra nie widać.

Czy to koła na letnie założyć,  czy po świętach, i tak nigdzie się nie jeździ.

W tym roku świąt nie ma

Opublikowano
kizak napisał:

Pokrzywa nawet łba nie wystawia,a ta prędko startuje. Na moje oko nadejdą jeszcze tęgie mrozy,bo jakoś nie wierzę że we dwóch z suszą w zeszłym roku na kurzym wybiegu ją pokonałem😐

ha! sumienie cię dręczy, że unicestwiłeś Bogu ducha winną pokrzywę.

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, ZELKOW napisał:

-5°C w tej chwili, jednak ta wiosna zabiegi fungicydowe opóźni z prognoz wynika kolejny tydzień z przymrozkami, w tych temperaturach to nawet z herbicydami nie warto startować

To u mnie dziś na plusie. Na pszenżycie zrobiłem t1 kilka dni przed tymi mrozami, było ładnie cieplo w dzień i nocy. 

Teraz plus 6

Opublikowano

O ile się nie mylę to minister mówił że rolnik może robić w polu.

Kogo mam zarazić, saunę, dzika zająca?

Opublikowano (edytowane)

No wczoraj w agro szajsie było ze nie można robić jednak w polu.

I ogólnie jest taki paradox ze ktoś mówi ze widział się z tobą i wszyscy wiedzą o tym a ta osoba zaprzecza ze się widziała,nie wiem jak to się kończy no chyba nie w sądzie:D

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
28 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Kto na kwarantannie ten nie może.

Jak nie może? Znajomy na kwarantannie, z sanepidu powiedzieli mu że może robić w polu, ale to było 13 dni temu, może przez ten czas przekaz się zmienił 

Opublikowano

A dajta wy mi spokój. Piszę i nie zawsze patrzę co te ebana korekta robi. Czasem jak pozmienia, a w domu w trakcie pisania jak mnie ktoś zagada , to czytam i nie wiem co napisałem bo wszystko traci sens.

No dziś zaczyna grzać tak żeby do mrozu wszystko lepiej się rozwinęło. Będzie łatwiej zmrozić.

Opublikowano

Było nawet w tv przypadek facet na kwarantannie robił na polu, ktoś podyebał policja przyjechała z mordą do faceta, a ten że dzwonił do sanepidu i pozwolili. I tak było, policja zadzwoniła, potwierdzili i dali chłopu spokój. 

Wietrznie i słonecznie

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

A dajta wy mi spokój. Piszę i nie zawsze patrzę co te ebana korekta robi. Czasem jak pozmienia, a w domu w trakcie pisania jak mnie ktoś zagada , to czytam i nie wiem co napisałem bo wszystko traci sens.

No dziś zaczyna grzać tak żeby do mrozu wszystko lepiej się rozwinęło. Będzie łatwiej zmrozić.

Jak twój Jęczmień wytrzymał ostatnie mrozy?

Ciepło jest i ładnie, ale sucho jak nigdy, tumany kurzu jak ktoś teraz sieję.😬

Opublikowano (edytowane)

U mnie burze pikowe chodzą i bez siania,tylko tumany kurzu w powietrzu jak w sierpniu, chyba będzie ta susza stulecia jak nic się nie zmieni.

Na drogach polnych jak się jedzie to ciągnika nie widać.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)

Co zasiane to przywałowane, jutro jeszcze 3 ha i 2 ha trawy i przywałować na fajrant. Ojciec korony się boi, kręci się po obejściu dłubie, nie chce mi nawet na pole jechać 😋 wszystko sam ganiam.

handlarzyna nędzarz mnie zagotował, 2 tyg temu jadalnego oddałem mu po 1,1zl, nie chciał dać zadatku na resztę. W międzyczasie 2t sprzedałem, ostatnio po 1,3zl w hurcie, w detalu po 1,5zl. Dzisiaj dzwoni 1,5t by wziął, wszystko ok po 1,3zl pasuje, już jedzie. Załadowaliśmy, a ten wylicza mi po 1,1 "bo nikt ci więcej nie da" i wsiada do auta, zjeba poszła, po kilku minutach dokładał mi po stówce i wyzywa mnie dureń, nie opuściłem nawet złotówki.

Co za chamisko w żywe oczy próbuje wyruchać, ostatkiem nerwów powstrzymywałem się żeby buły mu nie sprzedać, u Was też tacy artyści są? Teraz najpierw kasa, potem ładujemy, można się targować o końcówkę 20-30zl pal licho, ale 3 stówy i jeszcze wyzywać... 

Edytowane przez pedro2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v