Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
pedro2 napisał:

Ciulowa pogoda dzisiaj na wykopki zimno i wietrznie. 

Światłowód u nas ciągną przez wieś, dzisiaj wiercili dziury pod słupy... najpierw trafili na kabel od oświetlenia ulicznego, a 200metrow dalej na rurę od wodociągu 🤦🤦🤦🤦🤦🤣 co za matoły. Pod wieczór dopiero wodę zrobili, u kurzaka podobno kury szału dostały i tłukły się na śmierć 🙄 możliwe? Jeszcze jakby tego było mało to słupy idealnie po środku chodnika 1,5m. Projektanci biorą ciężkie pieniądze za robotę, a taka lipa wychodzi, że klęknąć i płakać. Puścili by po drugiej stronie ulicy i z niczym by nie kolidowało

wątpię. normalne jest że są czasami przerwy w dostawie. i co wtedy ? ktoś bujde puścił i tyle

Opublikowano

Tanie te ziemniaki u Was. W moich stronach poniżej złotówki nie kupi, ani ilości kilku workowych ani ilości typu 1-2kg. Znajomy mówił dziś, że rozwozi w workach ludziom "na zimę" po 1,10zł/kg, są tacy, którzy cenią i 1,50-1,60zł/kg i klientów mają. Ja tyle ile miałem zamówionych to tyle sprzedałem po 1,40zł/kg, niedużo wprawdzie tego było bo tylko niecałe 3 tony, ale teraz we wsi spotkać kogoś kto sadzi więcej niż 30-40a ziemniaków to rzadkość. Plony w tym roku raczej u nas bez szału i dużo szkód narobiły nornice.

+10 i deszcz pada

Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał:

może jakie inne kurki masz

a kurek to nie kran? 🤔

Opublikowano
szczypka napisał:

kilka lat temu jeden dziad upodobał sobie latanie na motolotni nad moimi kurnikami trochę kur mi się wtedy podusiło kilkadziesiąt rozbiło sie o ściany a wydajność w znoszeniu jajek spadła o połowę ale spotkałem dziada w sklepie i się skończyło latanie  kury wbrew pozorom to bardzo płochliwe zwierzęta

duże masz te kurniki? kury niby plochliwe, ale gdyby były wielkości owczarka byłyby królem zwierząt. nie podszedł by na kilka metrów. dziobią jak cholera, niczego się nie boją.

Opublikowano
5 godzin temu, Bananek napisał:

A ja czekam na ciula z sieczkarnia. I chyba odpuszczę dziś. niebo przecieka. wkurw na 95%

Majster ja jutro zajadę jednarzedowką, ma być obiad i browar i będziemy kosić 😆

Opublikowano
4 godziny temu, Bananek napisał:

bardzo. ze 3 ha z obsadą, która powinna być na 4,5 ha.

Jak Ci się to udaje ? Ja jestem zwolennikiem niskiej obsady, czy to w zbożu czy kukurydzy, na moich piachach nie moge szaleć. 

Opublikowano

Ależ zaktualizowali prognozy. Ma jutro dolać, pojutrze poprawić, a od poniedziałku powtórka.

Opublikowano
31 minut temu, TheraRolnik napisał:

Jeden ? To u ciebie chyba stonki nie ma, u nas chyba z 5 razy w tym roku było pryskane na stronkę + inne opryski bo są jadalne i przemysłowe sadzone 

Tak jeden,

Opublikowano
13 minut temu, FarmerDyzio napisał:

wątpię. normalne jest że są czasami przerwy w dostawie. i co wtedy ? ktoś bujde puścił i tyle

No nie bardzo bo szalał już od rana jak pojechałem zobaczyć co odwalili. Policja była, niby ponad tysiąc sztuk padło. W kurniku 15 tys łbów to raczej możliwe. 

Opublikowano
19 minut temu, TheraRolnik napisał:

Jechałem kilka km asfaltem a podczas zjeżdżania z drogi na pole takie coś ... Dobrze że to wcześniej nie odpadło bo pewnie bym wyleciał przez przednią szybę jak by przód w asfalt zarył ... 

IMG_20200929_172035.jpg

ło matko!

Opublikowano
1 minutę temu, pedro2 napisał:

No nie bardzo bo szalał już od rana jak pojechałem zobaczyć co odwalili. Policja była, niby ponad tysiąc sztuk padło. W kurniku 15 tys łbów to raczej możliwe. 

Jak prądu i wody brakło a agregatu nie miał to mogły się podusić bo wentylatory nie pracowały. Do tego pragnienie, a jak jeszcze światłem migali  to głupawki dostać mogły.

Tylko czy przy tej ilości nie miałby agregatu?

Opublikowano
13 minut temu, Bananek napisał:

duże masz te kurniki? kury niby plochliwe, ale gdyby były wielkości owczarka byłyby królem zwierząt. nie podszedł by na kilka metrów. dziobią jak cholera, niczego się nie boją.

nie duże takie dziuple gdzie się da przerobić na kurnik tam przerabiam aktualnie trochę ponad 4 tysiące kur 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Agrest napisał:

W tym roku i u mnie na 3 arach jeden zabieg na stonkę.

A u mnie w jadalnym na handel 2 zabiegi na stonkę i T4 na grzyba i nawozu nie szczędzone i ludzie jedzą i żyją i mówią, że przepyszne 😉

2 minuty temu, Agrest napisał:

Jak prądu i wody brakło a agregatu nie miał to mogły się podusić bo wentylatory nie pracowały. Do tego pragnienie, a jak jeszcze światłem migali  to głupawki dostać mogły.

Tylko czy przy tej ilości nie miałby agregatu?

Taki dusigrosz, że nie ma agregatu 😋 ile razy był płacz jak coś z prądem robili stał i poganiał elektryków. Biznesmen,ale za złotówkę to by Cię zjadł. 

Edytowane przez pedro2
Opublikowano

20a, odmiana głównie Vineta, 1 oprysk na stonkę, 3 czy 4 razy zbieranie ręczne w ramach spaceru, 1 oprysk na zarazę. Przedwschodowo oprysk Sencorem na chwasty, który uja dał, przed sadzeniem 100kg/ha Polifoski 8, jesienią przed sadzeniem obornik. Plon licząc zbiornikami z kombajnu około 28t/ha. Klasa ziemi 3a, lekka glina. 

Opublikowano
5 minut temu, szczypka napisał:

nie duże takie dziuple gdzie się da przerobić na kurnik tam przerabiam aktualnie trochę ponad 4 tysiące kur 

To ładnie, i wszystko w swoim sklepie sprzedajesz? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v