Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Bananek napisał:

czyli dalej... no i dobrze. ja też dziś zarobiłem. byka się pozbylem. Akurat taka sztuka co żre za dwóch A rośnie za 1/2

Prawie darmo oddałeś?

Edytowane przez stempos1980
Opublikowano
Mecha napisał:

34 minuty temu, stempos1980 napisał:

1.6 m do ciapka bez męki będzie bo 1.8 m jak nie robiłeś talerzówką to ona będzie cię prowadzać a nie ty ją.w zeszłym roku talerzowalem łubin bo sarny zjadły strumykiem V2 po 7 talerzy na wałku to wyszło super ale w ściernisku gdzie było dużo słomy po sieczkarni to już tak cudownie nie było fakt że sucho bylo

Teraz dzwoniłem, to powiedzieli mi że większość ludzi bierze 1.8m do 30 bo 1.6 nie przykryje śladów. 

Ty nie pytaj sprzedawców bo taki to powie Ci wszystko aby sprzedać co droższe. pytaj tych co robią takim sprzętem. choć będzie ciężko bo nawet w mojej okolicy nie uswiadczysz nikogo kto by drapal talerzowka, a tym bardziej trzydziestka.

stempos1980 napisał:

3 minuty temu, Bananek napisał:

czyli dalej... no i dobrze. ja też dziś zarobiłem. byka się pozbylem. Akurat taka sztuka co żre za dwóch A rośnie za 1/2

Prawie darmo oddałeś?

jeszcze nie wiem. stracić nie stracę. Ale i zarobić tez nie zarobie. prawdopodobnie wyciągnę teraz to co wkladalem przez 2 lata. 😉 nie ma co przeżywać. jest ok.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Mecha napisał:

Ja pytam użytkownika o opinię, bo co sam stwierdzę jak tego nigdy nie miałem. Jak to jest z tymi śladami i znoszeniem, jesteś bardziej skłonny do 1.6?

Ja robiłem i 1.8 tylko to była Słupska i niestety była wychlebotana na mocowaniach wałków to ładnie to nie wyglądało

Ja mam zwężonego ciapka na kołach to 1.6:mi ślady pokrywało.Jak będzie sucho i twardo to nie poszalejesz talerzówka w polu

Edytowane przez stempos1980
Dopisanie
Opublikowano

Obornik,pod kukurydzę na grubo,talerzówka 2,1 m z wałem rurowym,ze 100 kg kamieni tak że 78koni z napędem pod górkę podnosiło i esaaaaa,orać już nie orałem,tylko od razu siew. Ludzie,nie jeden już tłumaczy,by talerzówka zrobiła robotę musi być prędkość.Aby porysować  z talerzami wzdłuż,to zaciągnie na pole i 2,8 m . Tylko najwięcej zależy od pola,co na tym rosło,i czy z tym ,,dobrem'' się nie utopi. A że śladów nie zakryje olej to.

Opublikowano

Pole 3kl ciężka ziemia. Rośnie pszenica i od zeszłego roku zawitał u mnie rzepak. Potem ma być bobik na ziarno, są poplony, są łąki do likwidacji. Że nie poszaleje jak inni- wiem. Ale co jest najbardziej uzasadnione, co brać i się nie bać, bo zamówić muszę dziś żeby za tydzień było.

Opublikowano

Odpowiedź jest prosta: z szerokiej zawsze można zrobić węższą, w druga stronę trudniej.  

Mecha napisał:

Pole 3kl ciężka ziemia. Rośnie pszenica i od zeszłego roku zawitał u mnie rzepak. Potem ma być bobik na ziarno, są poplony, są łąki do likwidacji. Że nie poszaleje jak inni- wiem. Ale co jest najbardziej uzasadnione, co brać i się nie bać, bo zamówić muszę dziś żeby za tydzień było.

Opublikowano
Mecha napisał:

Tak, ale jest to nie symetryczne i będzie ściągać. A 1 znacznej odpowiedzi się tu ludzie widać boją, bo niby robili takim zestawem ale chyba nie...

coś mi się wydaje, że ty tej odpowiedzi wcale nie oczekujesz. kilka osób pisało różne opinie, wystarczy wybrać wśród nich, a ty dalej oczekujesz wskazania palcem i odpowiedzi typu: masz kupić konkretnie tą.

Opublikowano
3 godziny temu, Mecha napisał:

Odnośnie fotosanitarności to ponoć żyto sprawdza się fajnie przed rzepakiem, ciekawe jak pszenżyto.

To jak pany, która talerzówka 1.6 zapotrzebowanie mocy 30km, czy 1.8 zapotrzebowanie 35km jak się to u was sprawdzało

Chłopie wałkujesz to już dobry tydzień.  Im więcej będziesz pytał o to samo to usłyszysz więcej głupich odpowiedzi. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Mecha napisał:

Tak, ale jest to nie symetryczne i będzie ściągać. A 1 znacznej odpowiedzi się tu ludzie widać boją, bo niby robili takim zestawem ale chyba nie...

Bierz 1.8, i nacinane oba rzędy talerzy lepiej się zagłębia, sasiad ma taką i robiłem na niej w poplonie to fajnie sieka.

Opublikowano

co i za ile?

leswie ostatnią łąkę wykosiłem już alert mi o burzach przysłali. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v