Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Mi zostało  1.25 ha jęczmienia i 2 ha owsa.

ja bym kosił.

w moim owsie sporo zielonej słomy. ale tak koło środy jest plan na wykoszenie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

dowaliłeś z czubem! kurna ja dzisiaj zwalał będę. ale to tak po sumie.

Opublikowano

U nas to w pobliżu u 2widzialem że jęczmień kosili i obszarnicy zaczęli rzepaki. A tak to cisza. 

Znajomy dzis ma przyjechać na chwilę do bizona, bo jeszcze nawet nie odpalany po zimie 

Opublikowano

U nas też cisza jakoś i ci najbardziej panikliwi co zazwyczaj mokre kosza to też jeszcze czekają. W rzepaki kto tam ruszył obszedł kółko i zostawił czyli nie jest suchy, w życie jedno ziarno twarde inne jeszcze miękkie w owsie słoma miejscami zielona (w ubiegłym roku owies już miałem 20 lipca skoszony)  jak to kosic aby tylko skosić i myśleć co dalej. Ostatnie lata susza to poprzyzwyczajali się że żniwa kończone były w lipcu 😎 a teraz może przyjdzie końcem lipca zacząć 😃

Opublikowano

Słońce piecze wiatr wieje u nas odpust można poleżeć 

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Ja nie robię nic dzis.

Ty  weź  chociaż obiad  zjedz....

15 minut temu, szczypka napisał:

Słońce piecze wiatr wieje u nas odpust można poleżeć 

U  nas  też  -  przy  piwku się  posiedzi. 🧃

• Haha 3
Opublikowano

zaproszenie na grilla, czy zwalanie zboża?? 🤔 co wybrać, co począć? 🙆‍♂️

Opublikowano
15 minut temu, stempos1980 napisał:

U mnie też odpust na Anny

Tak jak u mnie jest odpust na Anny i Anna w domu to może się coś gardło przepłucze. 🍺🍻🥂🍹🍸🍷😁

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertb napisał:

Jak się chce zabezpieczyć musi kupić prezerwatywy. Dostał działkę w spadku więc 5 lat sprzedać tego nie może. 

A to niby dlaczego?

Opublikowano
pafnucy napisał:

3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Mi zostało  1.25 ha jęczmienia i 2 ha owsa.

ja bym kosił.

w moim owsie sporo zielonej słomy. ale tak koło środy jest plan na wykoszenie.

a jak ze sluchem u owsa ? czy dalej przygluchy🤔😉

• Haha 1
Opublikowano

na jedno ucho niedosłyszy. B|

poczochrały mi go burze. na drugi rok bingo chyba wsieję.

Opublikowano
33 minuty temu, pafnucy napisał:

Ja zwalałem od 5 rano. Zaproszenie na grilla miałem wczoraj, ale młocka była i w domu dopiero na 22 byłem. Teraz czekam na telefon od kombajnisty i ruszam.

To tak wspominam jakby ktoś notował co u mnie w życiu się dzieje.😀

Opublikowano

Jęczmienie ozime pokoszone w okolicy. Pojedynczy wczoraj wjezdzali w żyto, pszenżyto bądź rzepak ale na dobre nikt nie zaczął. Rzepaki najprędzej pod koniec tygodnia a reszta jeszcze dłużej musi postać. Pogoda fajna. Nie za ciepło nie za zimno - jak by kto pytał😉

Opublikowano
41 minut temu, pafnucy napisał:

Zboża nikt za Ciebie nie zwali. Jak dziś zostawisz, tak jutro znajdziesz. A zaproszenie na grilla czekać nie będzie. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v