Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
bratrolnika napisał:

20 minut temu, sabuliga napisał:

planuje pracowac ale chciałbym z hektara zarabiac z 12tys a nie 3tys. zreszta do wisni wystaczy kombajn opryskiwacz i kosiarka gorzej ze zbytem bedzie

Teoretycznie masz rację

Praktycznie-zapytaj @Agresta ile na opryski w ciągu roku wydaje

co Ty gadasz? jakie opryski? przecież masz wyżej napisane: kombajn, opryskiwacz i kosiarka wystarczy.

Opublikowano

Przez kilkanaście lat jak szwagierka ma wiśnie to chyba ze 3 razy wzięli jakieś godziwe pieniądze. Do tego ludzi do zbioru ciężko ogarnąć, pod kombajn najlepiej nawadnianie bo jak nie ma to drzewka wylatuja po takim zbiorze no i towar 2 gatunek. 

Opublikowano
53 minuty temu, JanKrzysztof napisał:

O tym nie pomyślałem. Agrestowi to i może się okrągła pani podobała, ale zaraz sobie kutwa szybko przeliczył ile by kosztowałby go rozwód, alimenty i jedzenie dla nowej damy, i szybko za ofertę podziękował. Zakupy ziemskie szybko by się skończyły. :D W pracach gospodarskich też by mu nie pomogła, bo ciężko byłoby się jej schylić. :P On to się chyba w Radomiu urodził, a Chytra Baba to jego chrzestna. :D 

W Radomiu to teściowa i żona rodzone😁

53 minuty temu, slawek74 napisał:

🤣🤣🤣🤣🤣 chyry dziad ? 😁😁😁

Kto????

18 minut temu, bratrolnika napisał:

Teoretycznie masz rację

Praktycznie-zapytaj @Agresta ile na opryski w ciągu roku wydaje

Paliwo nawozy i opryski na pewno stówka nie starczy. Przy jabłoniach kolega około 20tys do hektara wydaje , ale to z pracownikiem włącznie.

Opublikowano

porzeczka ''chytry'' 😉😁 paluchy czasem szfankują i tele ma zwiechy czasem któraś litra na klawiaturze nie działa . weź Ty nie pchaj tyle chemi w te owoce bo ja to kupuje i jem ☝️😉

Opublikowano
2 godziny temu, Ursus932 napisał:

Myślałem że cyferki w dacie urodzenia 🤦‍♂️  , na antyka to potrzeba konesera 🤭

A to dopiero na dole wyjaśnienie że to o kase chodzi 

Ja jeszcze nie antyk, a nawet jeśli to tylko na wartości zyskuję😆

2 godziny temu, Strongman napisał:

I sieczkarnia ducha wyzionęła na tych aroniach i stoi już z 2 dni.

No cóż mogę powiedzieć - wiedziałem że tak będzie. Strasznie ograniczony intelektualnie musiał być właściciel sieczkarni by tam ją posłać. Kto przecinał sekatorem aronię i rozdrabniał rozdrabniaczem, ten wie jak twarde to drewno. 

37 minut temu, slawek74 napisał:

porzeczka ''chytry'' 😉😁 paluchy czasem szfankują i tele ma zwiechy czasem któraś litra na klawiaturze nie działa . weź Ty nie pchaj tyle chemi w te owoce bo ja to kupuje i jem ☝️😉

Czyli jednak że ja chytry dziad? No to mnie dowartościowałeś. Wypada podziękować, ale nie podziękuję, może kiedyś będę pamiętał. ☹

Opublikowano

Tu na tym forum to nic się nie opłaci na wsi u mnie by spytał czy się opłaca to tez nie. U mnie szwagra ojce mają wiśnie to udało im się rok temu 16 ton zebrać i 3tys jedna tona. To co waszym zdaniem się opłaca na 12 ha siac przy pracy etatow ej.

Jeszcze myśleliśmy składać na przyszły rok na restrukturyzacja malych gospodarstw

Najgorzej to skupy znaleźć najbliżej to chyba Grójec pod Warszawą. A oni by podstwwili tiry żeby im nasypac?

Opublikowano
3 minuty temu, sabuliga napisał:

Tu na tym forum to nic się nie opłaci na wsi u mnie by spytał czy się opłaca to tez nie. U mnie szwagra ojce mają wiśnie to udało im się rok temu 16 ton zebrać i 3tys jedna tona. To co waszym zdaniem się opłaca na 12 ha siac przy pracy etatow ej.

Jeszcze myśleliśmy składać na przyszły rok na restrukturyzacja malych gospodarstw

Skąd Ty z tego wpz? Na czernicach nie mieli jakichś sadów kiedyś? 

@soltys48 temat mam. W kojcu jednym usiedzą mi jalowki takie po półtora roku z takimi 7 miesięcy? 

Opublikowano

No te starsze usiądą na młodszych. To taka bydlęca fala😆

Opublikowano

Myślisz, że można kokosy zarobić. W niczym kokosów nie zarobisz albo zarobisz fajny pieniądz raz na x lat tak jak to było u nas w zeszłym roku z ziemniakami w detalu... Pomyśl co ci najbardziej pasuje i co najbardziej lubisz w tej ziemi robić i podejmij decyzję. Lubisz zwierzaki- to hoduj zwierzaki i dostosuj uprawy do hodowli. Nikt złotego środka nie poradzi, musisz sam decyzję podjąć i tyle.

-7 na termometrze.

Opublikowano
21 minut temu, gregor1284 napisał:

Skąd Ty z tego wpz? Na czernicach nie mieli jakichś sadów kiedyś? 

@soltys48 temat mam. W kojcu jednym usiedzą mi jalowki takie po półtora roku z takimi 7 miesięcy? 

A które już są w tym kojcu ? Czy żadne ? 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, sabuliga napisał:

A uprawa marchwi dobrze można zarobić

@mirro wytłumacz koledze😁

Ja zawsze do biznesplanu zakładam niską cenę i niski plon.

Jedynie jak na ekonomice gość dał nam za zadanie zrobić biznesplan dla gospodarstwa i podał tabele co ile kosztuje, to taki ułożyłem że w rok chałupa i ciągniki nowe by stały

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
2 godziny temu, sabuliga napisał:

Wszędzie można dobrze zarobić kwestia tylko skali produkcji. Możesz mieć 100 ha pszenicy i też żyć jak gość. A roboty aby od marca do października. Całą zimę leserujesz. Mfy dobre ciągniki za nie wygórowane pieniądze.

Opublikowano
Przed chwilą, mirro napisał:

W sensie zniechęcić, czy zachęcić?:lol:

Prawda, tylko prawda nas wyzwoli😆

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

@mirro wytłumacz koledze😁

Ja zawsze do biznesplanu zakładam niską cenę i niski plon.

Jedynie jak na ekonomice gość dał nam za zadanie zrobić biznesplan dla gospodarstwa i podał tabele co ile kosztuje, to taki ułożyłem że w rok chałupa i ciągniki nowe by stały

Z 5 ha agrestu? :P

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v