Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Trochę chmur, trochę słońca, ale dosyć ciepło +25 stopni. Byłem w sąsiedniej wsi z sąsiadem pszczoły przeglądnąć bo ma tam odkłady do swojego szwagra wywiezione, ponoć gość ma na dziś zamówiony kombajn do pszenżyta. W drodze powrotnej faktycznie Bizon kosił kawałek pszenicy.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

W deszcz też dojrzewa. Kuźwa zrozumiał bym gdyby to był 15sierpień i porastające zboże w kłosach, ale teraz? Na wszystko przychodzi pora. Przestańcie co niektórzy grzeszyć

• Like 2
Opublikowano

Nasłuchają się tej pierdoliny od youtuberów i potem sraczka 😄

Opublikowano

U mnie tydzień i będziemy zaczynać. dziś pszenżyto kupiłem na targu z poniedziałkowych żniw. niby we młynie 11% miało. Ale naprawdę ładne. bujne i suche. już zamówiłem go do siewu na ten rok. 😉

Opublikowano

Można nie mieć "sraczki" jak ma się swój kombajn albo usługodawcę, który przyjedzie kiedy się chce. Jak się nie ma kombajnu, nie ma nikogo porządnego kto świadczy usługi i przyjedzie kiedy usługobiorca chce to jest problem i łapanie kombajnu kiedy ktoś jedzie kosić swoje kawałki. Niektórzy czasem myślą, że wszędzie są działki po kilka- kilkanaście hektarów i dorwanie kombajnu to żaden problem. 

Opublikowano

Dla mnie najważniejsze aby ten kombajn dojechał w ogóle, będzie zboże nieco za wilgotne to dla mnie, przy mojej ilości pomachać trochę łopatą to żaden kłopot.

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, pedro2 napisał:

W deszcz też dojrzewa. Kuźwa zrozumiał bym gdyby to był 15sierpień i porastające zboże w kłosach, ale teraz? Na wszystko przychodzi pora. Przestańcie co niektórzy grzeszyć

Może być tak ze teraz ludzie mogą skosić lepsze niż 15 sierpnia,parę lat temu była ładna pogoda i wszyscy czekali bo czas, nie mam miernika ale zboże wyglądało na suchę no i zaczęli kosić tacy co mają po 10-15ha i 3-5dni i skosili a kto miał wiencej to potem zaczęło padać prawie co dzień i zboże poczerniało i wilgotne było i się nie dało już suchego skosić,poszło na klepisko i do spasienia.A u innych stało do września.

Edytowane przez Strongman
  • Like 2
Opublikowano

W 2014 tak było u nas. Kto miał niewiele zboża, miał swój kombajn albo zamawiał KR, który jeszcze wtedy funkcjonował to skosił sobie na spokojnie w kilka dni po 20 lipca. Potem prawie cały sierpień lało i żniwa u niektórych do połowy września trwały.

Opublikowano
Dnia 22.07.2020 o 14:39, gregor1284 napisał:

Ogórki w gruncie mam to chyba zacznę handlować, tak obrodziło. Szparagowej już mam dość, teraz czekam na zwykła fasolę i trzeba za buraczki się brać. Pierwszy zbiór ogórków tydzień temu i z jednego 140 litrowych słoików 🤣 teraz już będzie pewnie z ponad 200 i trzeba na inny sposób je zrobić. W tamtym roku taka ala sałatkę w zalewie z ketchupem robiliśmy, to niebo w gębie. W tym roku chyba spróbujemy z ananasem 

Na kurpiach słonecznie ale chłodno i wiaterek, taka pogoda całe lato by mogła być. No jeszcze żeby ze 2 razy na tydzień popadalo

Daj przepis 

• Like 1
Opublikowano
59 minut temu, Strongman napisał:

Może być tak ze teraz ludzie mogą skosić lepsze niż 15 sierpnia,parę lat temu była ładna pogoda i wszyscy czekali bo czas, nie mam miernika ale zboże wyglądało na suchę no i zaczęli kosić tacy co mają po 10-15ha i 3-5dni i skosili a kto miał wiencej to potem zaczęło padać prawie co dzień i zboże poczerniało i wilgotne było i się nie dało już suchego skosić,poszło na klepisko i do spasienia.A u innych stało do września.

A Ty czemu nie kosisz?

Opublikowano

Bo jęczmienia nie mam ani rzepaku a przeszyto lezy i pszenica i gdzie lezy tam mokre,nie wspomnę o owsie to tam już ziele przerasta owies.wszystko po wietrze i nawalnym deszczu i gradzie z 27,06

Opublikowano

Ja tam się nie spinam ze  zniwami. W zeszłym roku każdy ruszał to ruszyłem i ja zobaczyć czy zdatne. Nakosiłem z 400 kg gnoju i to tyle było. Czekałem jeszcze półtorej tygodnia jak dobrze doschło.   

Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

Bo jęczmienia nie mam ani rzepaku a przeszyto lezy i pszenica i gdzie lezy tam mokre,nie wspomnę o owsie to tam już ziele przerasta owies.wszystko po wietrze i nawalnym deszczu i gradzie z 27,06

No tak, ale przecież piszesz, że może przyjsc deszcz i padać cały sierpień. Nie czekaj, koś. Przecież jak deszcze przyjdą to będzie jeszcze bardziej mokre, jak w legi naleje to bieda. Mówię Ci jedź kosić 🤣

Opublikowano

@pedro2 dobrze gadasz,, ja nie mam swojego kombajnu i się nie śpieszę.  Niech te wszyscy pryncypoły koszą.  Ja sype zboże w silosy i musi być super suche. Nigdy mi na polu nie zgniło ani nie porosło w kłosach. 

Opublikowano (edytowane)

Jak co leży to zielone jak mam kosić,chcesz kombajn ja wiem gdzie jeden stoi z 10 lat w stodole nie używany taki z 3m heder.

Po za tym jak robicie, siejecie zbożem świeżym czy przykładowo dwu letni po centrali rok u siebie.

Ja tez mam silosy i wiem o co chodzi:D

Edytowane przez Strongman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v