Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, Szymi40 napisał:

Czy  ja  wiem ?    narośnie  im  to i  się  narobią.     Prościutko  na  mnie szły trzy  burze i wszystkie trzy   zdechły    tuż przede mną   😧    dziś tylko  -   aż   4mm.   maj 48mm. 

I tak o 10 mm za maj masz więcej niż ja. Kurła wszędzie pada jeno u mnie lipa. Pierdziele od jutra w łąki ruszam. Jak mi w siano niewpierdzieli to już nadzieji nie ma.

• Like 1
Opublikowano
51 minut temu, Strongman napisał:

Nawet jak wywoziłem zboże to na tej samej przyczepie naładowanej w strych 2 t mniej było za każdym razem,czyli z 150kg na tonie mogło by być cięższe.

Czyli jak ktoś przykładowo na d47 sypał równo 4t z czubem to by weszło 3,5t przez tą suszę.Pada i git będzie cięższe.

Nie tylko susza ma wpływ  na wagę ziarna. Różne  odmiany mają naprawdę spore różnice wagowe, wiem z doświadczenia. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Uziu92 napisał:

trochę mi się wierzyć nie chce że tyle dali, ale jak to prawda to za to można fakt kupić już ładnego domiantora,  MFa z 2000 lat albo hollanda txa, ewentualnie jakiegoś JD. Spory wybór.

Oni dali nie całe 140tys 

Ten bizon jest ta filmach "żniwa 2012 na Dolnym Śląsku pszenica" jak wpiszesz na yt to drugi film od góry na miniaturce kombajn fendt uchwycony z boku 

W połowie filmu jest ten bizon i na koniec 

Edytowane przez krzysiek277
Opublikowano (edytowane)

Podobnie jest z pługami,jeden jeździ i orze ugory i nic się nie zapycha a inny na rżysku z ścięta słomą ma problemy.

2 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Nie tylko susza ma wpływ  na wagę ziarna. Różne  odmiany mają naprawdę spore różnice wagowe, wiem z doświadczenia. 

Tez o tym pomyślałem,chyba miałem tri smarta,rotondo.Teraz mam borowika i lombardo.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Sama jakość części, wykonanie i psucie się Bizona, a jeszcze za taką kasę i bez wózka, 4,5 heder ale po szosach ruchliwych jeżdżą, niech przyhaczy lepszy samochód, to ten kombajn bokiem im wylezie, ich kasa i mogą kupić co chcą, ale już takich mądrych udają i ten głupawy ich śmiech jakby wszystkie rozumy pozjadali. 

Opublikowano (edytowane)

Fakt, ale bardziej mi chodziło o samo składanie i rozkładanie w Bizonie, a np, w Classie,

rozkładanie i składanie w Bizonie doprowadza do szału.

Edytowane przez Sean
Opublikowano

w zeszłym roku kosiłem żyto nie mierzyłem ale było wyższe o jakieś 25 cm od betonowego płotu (trzy przęsła) kurła jechałem najwolniej jak się dało a i tak z duszą na ramieniu bo sieczkarnia kwiczała na polu obok mnie kosił podobne żyto  nh (coś 50 w symbolach było ale jaki model to nie wiem) jechał jakby nie odczuwał tej ilości słomy przepustowość ze dwa razy i gdzie sens tyle kasy ładować za reksia 

Opublikowano

Tą moc którą mu zwiększyli przez dodanie turbiny do SW400, to chyba tylko na dodatkowy ciężar i większy zbiornik.

Opublikowano (edytowane)

SW400 z turbiną, to wystarcza na dodatkowy ciężar a nie na wydajność, a te mądrale kombinują sprzedać heder a kupić mu jeszcze większy.   xD

Edytowane przez Sean
Opublikowano

6ct107 jak już i ma turbinę, ten silnik może mieć dużo więcej KM ale zacznie sypać iskrami przez ten układ wydechowy. Głupie zwiększenie dawki na oko i już ma 20kucy więcej. 

Opublikowano (edytowane)

Mam ten silnik w Suprze, różni się od SW400 kanałami wodnymi, dodatkowe chłodzenie denek czy coś tam..  :)

Edytowane przez Sean
Opublikowano
48 minut temu, Uziu92 napisał:

@Rolnik1973 Rysiu widział ? jokery kupiły bizona niebieskiego :D a Ty ich ganił że żebrali na filmach :D ale na kombajn naciułali :D

Za te pieniądze by kupili nh tx taki jak ten co kosiarke na zaciąg odpalał 😋 przepłacili ale zwróćcie uwagę na to ile im jutuba zwróci  3 miejsce na czasie, 500tys wyświetleń będzie, a gdzie jeszcze żniwa. Suma sumarum wyjdzie im ze 100tys. 

Opublikowano

za dużo nie podlejesz bo albo bedzie chmura dymu albo tłoki popłyną, nie wiem jak te na dużej chłodnicy, ale te czerwone to się grzały, w mojej okolicy taki pracował czerwony, godzine koszenia, potem w chłodzie stał znów pól godziny, niby heder 5m miał ale claasem 96 go objeżdżałem.

Opublikowano
6 minut temu, hubertb napisał:

A wystarczy że masz pochyłość i powodzenia w zapięciu. 

A wiem bo składam, to młotki tylko fruwają w około.  :P

Opublikowano

Od dawki się nie rozgrzeje, pompa wtryskowa działa tak że dawka jest obniżana maksymalnie do ustalenia odpowiednich obrotów. Tutaj chodzi o zadymienie i możliwość pożaru. Gdyby szczepić ten silnik z rozdzielaczową tak jak jego pierwowzór problemu by nie było. Technicznie wsadzenie tam większego brata czyli SW680 też trudne nie jest. 

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

nie u każdego..... granice kurpi nadal suche

nocny i południowy deszcz trochę bardziej przemoczył, ale na tych naszych psiachach to dwa dni i sucho. Rano po krowy szedłem to nogi się rozjeżdżały :D

Opublikowano
3 minuty temu, hubertb napisał:

Od dawki się nie rozgrzeje, pompa wtryskowa działa tak że dawka jest obniżana maksymalnie do ustalenia odpowiednich obrotów. Tutaj chodzi o zadymienie i możliwość pożaru. Gdyby szczepić ten silnik z rozdzielaczową tak jak jego pierwowzór problemu by nie było. Technicznie wsadzenie tam większego brata czyli SW680 też trudne nie jest. 

fabrycznie mogli sw680 wsadzać, teraz to raczej już nikt sam tego nie będzie robił, chyba że jakiś zapalony posiadacz tej maszyny i mający trochę pojęcia o tym .

Opublikowano

Fabrycznie to te silniki robił Mielec i było ich jak na lekarstwo, szły do 1500rzeczy w tym kraju. Przez co były bardzo poszukiwane i niedostępne. Pakowano tylko tam gdzie mniejszy nie wystarczył. 

Opublikowano

dynamiki niektóre miały juz perkinsa chyba coś koło 180 km. BSy miały tego sw680 na pewno, myślałem że w tym rekordzie z 2003 już jest coś innego jak ten mniejszy sw400.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v