Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Bananek napisał:

przygotuj ogniska.

A żebyś wiedział . Jeszcze i w ogrodzie zrobię , bo kartofle za duże na obsypanie całych .

Opublikowano
24 minuty temu, stempos1980 napisał:

Tylko w zeszłym roku rośliny miały dobry start dopiero później zaczęło ich przypalać a w tym sezonie po zimie której nie było odrazu było  sucho

Racja, w tym roku w mojej okolicy niektóre zboża  mizerota😬 pszenżyta na niektórych kawałkach 30cm i kłos  już  wychodzi, skracać nie trzeba  było 😉

• Like 1
Opublikowano

Pewien nie jestem . Mało zmarzło przy ostatnim przymrozku i ogniskach . Truskawki siwe były . Paliłem kostki siana a jeszcze opryskałem wodą . Nie wiem . Może akurat truskawki wytrzymały po prostu ten mróz , ale strat mało widać . Teraz będę pilnował i też taką samą akcję zrobię jak spadnie temperatura poniżej zera .

Opublikowano
3 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

Zapasu masz na 2 lata kukurydzy a zawsze narzekasz że u Ciebie nie pada i taka susza :D 

Tylko kukurydza rośnie i ewentualnie lucerna.  

Im cieplej tym kukurydza daje większy plon. Pole mma gleboszowane na 60cm oraz orane na 38cm, kompost co 3 lata w ilości 120ton oraz 80 do 100m3 gęstej gnojowicy rocznie plus nawożenie mineralne.

Kukurydza ma duże korzenie sięgające nawet do 0.5m w głąb wiec wilgoc po zimie pociągnie. Gorzej z lucerną i trawą bo ziemia gliniasta jest słabo przepuszczalna. 

Opublikowano

Jak to robicie z tym zraszaniem? Ok, rozumiem, żeby opryskać, ale to raz wystarczy na noc? Czy jeździcie od północy co godzinę? Sorry, ale u mnie w rejonie nikt po nocach nie jeździ, a też jesteśmy w kotlinie i przymrozki się zdarzają nieraz.

Opublikowano
fireseba napisał:

3 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

Zapasu masz na 2 lata kukurydzy a zawsze narzekasz że u Ciebie nie pada i taka susza :D 

Tylko kukurydza rośnie i ewentualnie lucerna.  

Im cieplej tym kukurydza daje większy plon. Pole mma gleboszowane na 60cm oraz orane na 38cm, kompost co 3 lata w ilości 120ton oraz 80 do 100m3 gęstej gnojowicy rocznie plus nawożenie mineralne.

Kukurydza ma duże korzenie sięgające nawet do 0.5m w głąb wiec wilgoc po zimie pociągnie. Gorzej z lucerną i trawą bo ziemia gliniasta jest słabo przepuszczalna. 

Wilgoć po zimie??? Hmmm... a to ciekawe. Pewnie u was nie pada deszcz ale są śnieżne zimy że po zimie wilgoć jest🤣😂 WMA wieje i dalej pada... Pewnie znów wpadnie około 5-8litrow za dzień.

Opublikowano
3 godziny temu, Bananek napisał:

Roją się w taką pogodę? U mnie pada równo.

U mnie kropli deszczu ani wczoraj ani dziś, dopiero na niedzielę coś zapowiadają.

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Ostatnia doba 12mm, maj 79mm 💪

to u Ciebie o 58.5 mm więcej spadło niż u mnie 

wiatr szarpie nie da opryskać  

Opublikowano
1 godzinę temu, karban napisał:

Jak to robicie z tym zraszaniem? Ok, rozumiem, żeby opryskać, ale to raz wystarczy na noc? Czy jeździcie od północy co godzinę? Sorry, ale u mnie w rejonie nikt po nocach nie jeździ, a też jesteśmy w kotlinie i przymrozki się zdarzają nieraz.

Bez zraszaczy nadkoronowych temat ochrony wodą przed przymrozkiem nie istnieje. Opryskiwanie może jedynie pogorszyć sprawę.

Ochronę poprzez zraszanie prowadzi się od momentu zejścia temperatury na minus, do momentu wejście temperatury na plus. Potrzebny jest wydatek rzędy 30000l na godzinę na hektar plantacji.

To już lepiej chyba zrobić metalową skrzynkę ciąganą, napalić w niej ognisko i wio dookoła pola. I tak do rana. Do tego indiańskie okrzyki. Taka namiastka frostbustera😁

7 minut temu, szczypka napisał:

to u Ciebie o 58.5 mm więcej spadło niż u mnie 

wiatr szarpie nie da opryskać  

U mnie godzinka ciszy i udało się prysnąć 3,5ha gryki.  Teraz ponownie mocne podmuchy. 

Opublikowano

LLU nic nie pada. 

Dziś bylem w Siedlcach i tam było widać że popadało, wczoraj w Borowiu też dolało. 

Teraz w Grójcu dobrze leje. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v