Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, Bananek napisał:

to tak jak ja. choćbym nie wiem jak zmęczony był- nie zasne w dzień.

jakbym dziś w kimę poszedł, a bezrobocie straszne więc nie ma z tym porblemu, to potem pół nocy bym się kręcił zamiast spać, i zamiast mieć zjebany jeden dzień to miałbym dwa

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Jakich glupich?  po sobie miarę bierzesz? Kupują Ci co mają  programy rolnosrodowiskowe, i Ci co sieją  prawdziwe poplony zeby coś  do tej ziemi wnieść  nie jakiś poslad🤨

@Rolnik1973 o tej porze roku nie licz że  znajdziesz tanie nasionka, po żniwach  gdy ofert jest wiecej to tak. Jak Bozia da będę  mial groch po żniwach to Ci taniej sprzedam😉

No i brawo. Super, że jest dostępność i ludzie się przekonują do poplonów. Wiadomo, ze jak ktoś ma 100 ha, to mu ciężko zajmować się takimi rzeczami, bo trzeba zbyt na takie rzeczy zapewnić i to najlepiej w detalu. A i uprawa jest specyficzna i ryzykowna, więc ceny nie będą spadać. Ale jak ktoś ma 10 ha i chce to ciągnąć dalej, to trzeba w coś niszowego i drogiego w sprzedaży zainwestować. 

Edytowane przez karban
  • Like 2
Opublikowano
bratrolnika napisał:

22 minuty temu, Bananek napisał:

to tak jak ja. choćbym nie wiem jak zmęczony był- nie zasne w dzień.

jakbym dziś w kimę poszedł, a bezrobocie straszne więc nie ma z tym porblemu, to potem pół nocy bym się kręcił zamiast spać, i zamiast mieć zjebany jeden dzień to miałbym dwa

A i żonie mógłbyś dac w gratisie zjebaną noc... 😉

Opublikowano
41 minut temu, hubertb napisał:

Ale 3zł za kg dotyka już ceny kwalifikatu. Poplony to też temat rzeka. Sporo mogą naprawić ale i sporo krwi napsuć. 

Kwalifikat to też temat rzeka. Wiadomo, że przy zbożach czy rzepaku, kuku to centrale nasienne nie mogą odwalać fuszery, bo plajtną po jednym sezonie. Ale przy poplonowych rzeczach, to sypią co chcą, bo ilości na tym nie zrobią, więc muszą obcinać jakość, często im to latami leży w magazynach, więc siła kiełkowania słaba. Więc powiedziałbym, że to nie rolnik sprzedaje drogo, tylko 'kwalifikat' jest taki... tani.

Opublikowano
3 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Ludzie poszaleli z cenami, rozejrzałem się za czymś na poplon

Rzepka oleista w tamtym roku płaciłem 4.5 kg, 2 tyg temu po 7 dziś 13-15 zł kg

Łubin dziś po 3 zł kg

Peluszka po 3 zł kg 

Wyka kurła zapomniałem ale cena zwaliła z nóg jak powiedział.

Za te pieniądze to niech sami sieją.

Posieje poślad z owsa i jęczmienia to co odmłynkowałem do siewu i odmłynkuje na nowe siewy i ten odpad rozsieje co by się coś zieleniło i była wilgoć dla gnicia słomy.

15° ☁

słonecznik 5kg 17zł to może tego byś spróbował? nie wiem jak jego cena wcześniej wyglądało bo w tym roku pierwszy raz kupowałem żeby z qq wsiać

Opublikowano

Ludzie mają najebane z cenami czereśnia 70 zł kto to kupi a jak będzie że cena spadnie do 3 zł to będzie lamet i płacz bo się nie opłaca ale tak to jest zrozumiałbym jak by była cena 12 zł .

Opublikowano

+21, słonecznie ale wiatr wieje z zachodu.

Siano przewrócone, może pod wieczór się wiatr uspokoi to się opryska jęczmień na grzyba i Moddusem.

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Rysiu słyszał ty w agrobiznesie? Suszę i inne straty w uprawach będzie Ci aplikacja weryfikować, komisji już  nie będzie 😎

Nie oglądałem, no nic zobaczym czy wypali

Deszczu na 2 tyg do przodu nie widać to może i potestujem.

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Ludzie mają najebane z cenami czereśnia 70 zł kto to kupi a jak będzie że cena spadnie do 3 zł to będzie lamet i płacz bo się nie opłaca ale tak to jest zrozumiałbym jak by była cena 12 zł .

Przecież to nie nasza czereśnia jest

Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Rysiu słyszał ty w agrobiznesie? Suszę i inne straty w uprawach będzie Ci aplikacja weryfikować, komisji już  nie będzie 😎

to ci co po 8 ton z ha młócili to już suszowego nie zobaczą

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Myślę, że są już możliwości, żeby to zrobić, wystarczy spojrzeć na stronę pogodynka agrometeo czy nawet iung. Widać czarno na białym stan wilgotności podłoża. Urzędnicy wezmą i tak swoją kasiorke za wciśnięcie enter w aplikacji bez wkładania znienawidzonych kaloszy. Każdy 'zawodolony':)

Opublikowano
5 godzin temu, hubertb napisał:

Ciekawe czy dożyję czasu kiedy pola będą wyceniane racjonalnie. 

Wątpię bo racjonalnie zawsze będzie zależeć od zasobności portfela i pomysłu na to pole.

Opublikowano

Jak tam północ? Polewa Wam nieźle, maj chyba na spory plus. Ile w maju 70+? Nawet lepiej niż u nas na pogórzach, bo mamy kole padesat:) Tylko widzę, że Bałtyk Was tam nieźle chłodzi:)

Opublikowano (edytowane)

Dobra, chyba bardziej na NE polewa. Kujawy są jednak w cieniu opadowym wzgórz Pomorza, więc przy szczególnie przy napływie NW mało dostajecie.

Edytowane przez karban
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v