Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Śledząc forum produkcja mleka to taki świetny interes,co niektórzy to przy cenie 1/litr mieli by jeszcze zyski.Każdego co krow nie doi od parobkow wyzywacie,dlaczego wiec tak wielu producentow mleka środki produkcji bierze na wydłuzony termin płatnosci,u weterynarza kreska to samo za nawozy ,paliwo z mleczarni i na doplaty czekacie jak na zbawienie.

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Andpol napisał:

Ja za żadne pieniądze nie wrócę do krów i temat znam. Teraz to dupny interes a wymogi coraz większe.

A ja za  żadne pieniądze niechce robić nic innego... przy obecnej cenie zostaje z wypłaty 1/3 na czysto więc gdzie będzie lepiej?

Opublikowano
3 godziny temu, Andpol napisał:

Ja za żadne pieniądze nie wrócę do krów i temat znam. Teraz to dupny interes a wymogi coraz większe.

To nie wracaj co nas to obchodzi pytał cie ktoś o to .

A wogule temat nie dla ciebie dowidzenia. 

Opublikowano

Niedawno coś pisałeś o budowie obory itp to po co to robisz ?. Kredytu też nikt brać nie każe, da się rozwinąć i za swój hajs tylko nie wszystko na raz.

A widzisz my kredytu nie mamy i jakoś da się wyżyć z 17 ha i 30-40 sztukach :). No ale jak ktoś chce zawojować świat to zawsze będzie mało :) 

• Like 1
Opublikowano

Każdy robi to co lubi? Świątek piątek i niedziela o wakacjach nie wspomnę zdrowia szkoda ale to tylko moje zdanie.

Nie bardzo rozumiem ten szał na wakacje. Trochę jakby to była jaks ambrozja czy inny nektar. Ja pie*ole wakacje, nienadaje się do takich rzeczy. 

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, komizmo napisał:

No nie wiem, wydaję mi się że jednak nasz eksport do Chin jest tak mizerny, że nie ma co siać paniki. Problemy mogą się zacząć jak na szeroką skalę wybuchnie w Europie epidemia i ludzie zaczną unikać zakupów i kupować na zapas produkty z długimi terminami. Może być kłopot ze zbytem. Lub scenariusz chiński - totalnej kwarantanny i zamknięcia zakładów produkcyjnych i firm. Lub masowych L4 spowodowanych zachorowaniami. Jeżeli dotknęło by to także mleczarni to chyba nie muszę tłumaczyć co byśmy musieli robić z mlekiem? To i tak scenariusz dużo bardziej optymistyczny niż to co by się stało gdy w naszych rodzinach pojawi się ten wirus. Oby jak najpóźniej. Wywiezienia całej rodziny mleczarza na kwarantannę do szpitala nie jestem sobie w stanie nawet wyobrazić. Trzeba liczyć, że dopadnie nas już na tyle późno, że nikt już nie będzie z tego robić afery. I życzę wszystkim żeby przeszło łagodnie.Oby.

Się zapędziłeś. Polecam oglądać mniej telewizji

Opublikowano

Wazna jest organizacja pracy. Przy duzych hodowlach nie dzialasz sam. Problem jest wtedy kiedy musisz wyjechac z dnia na dzien. Ja nie zauwazam braku jednej osoby u siebie, jesli wiem ze nie bedzie jej w danym terminie. Ale zgadzam sie, w tej chwili swinie to zloty interes, tymbardziej w cyklu zamknietym. Nie wiem jak dla mnie zeby dogonic to w tej chwili musialbym miec mleko o jakas zlotowke netto wyzej placone. Gmina Grabica, kto zna ten wie. Jesli kogos stac zeby dac za hektar ziemi 80-100tys to chyba nie trzeba nic mowic ;)

Opublikowano

Puki co cena jest dobra, mam średnią cenę w Polsce ale gadanie że mleko to złoty interes trochę mnie śmieszy. Robię przy tym bo lubię. Jakbym miał 1/3 zysku to obora już by stała bez kredytów. 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, leszek1000 napisał:

Puki co cena jest dobra, mam średnią cenę w Polsce ale gadanie że mleko to złoty interes trochę mnie śmieszy. Robię przy tym bo lubię. Jakbym miał 1/3 zysku to obora już by stała bez kredytów. 

Tak czytam to nie masz zysku zwiększ hodowlę to będzie zysk .

Opublikowano

A niestety koszty rosną, do tego susza gdzie przy świniach możesz sobie zboże kupić. A pryzmy kiszonki nie kupię chyba że baloty które nie kosztują mało. 

Dlatego buduję oborę.Zysk jest ale gdzie te złote ogony co 10 lat temu obiecywali 😵

Kto bez kredytów oborę zbuduję ???? 

Opublikowano
23 godziny temu, gosciu506 napisał:

i Ty wierzysz w te brednie z Agrobiznesu w TVP życzę powodzenia tam mówią ze ponad 90%wypłacili dopłat a zobacz co się dzieje w temacie "dopłaty 2019r " Tylko spójrz na fakty z branży ileś kontenerów z towarem stoi w Chinach z Mlekpolu z OSM Łowicz i nie wiadomo co będzie dalej. A w Agrobiznesu jak zawsze mówią na odwrót

Mi już przyszedł wniosek na 2020 a za 2019 nie dostałem nawet zaliczki. 

Opublikowano

za 5 lat z 20 krów nie będzie co do gara włożyć. Trzeba powiększać stada bo inaczej koszty się zjedzą . 

Ale i tak oborę trzeba zrobić bo budynek  pamięta 2 wojnę światową i coraz wydajniejsze krowy męczą się w takiej oborze. 

A w nowej oborze obniżę koszty i czas. 

No chyba że w ekologiczne mleko się wejdzie to inna sprawa. 

• Thanks 1
Opublikowano
Dnia 3.03.2020 o 19:25, Krowiarka napisał:

Nie wiem czy wiecie, ale nawet chorym na nowotwory lekarze  zalecają picie dużych ilości mleka.

https://www.geekweek.pl/news/2020-03-02/w-koncu-mamy-dowody-ze-mleko-faktycznie-zwieksza-ryzyko-zachorowania-na-raka-piersi/       to zależy kto zapłaci za dane badanie....

• Sad 1
Opublikowano
vodz napisał:

Każdy robi to co lubi? Świątek piątek i niedziela o wakacjach nie wspomnę zdrowia szkoda ale to tylko moje zdanie.

Nie bardzo rozumiem ten szał na wakacje. Trochę jakby to była jaks ambrozja czy inny nektar. Ja pie*ole wakacje, nienadaje się do takich rzeczy. 

jak nigdy nie byłeś na wakacjach to tego nie rozumiesz. Masz żonę rodzinę?

Opublikowano
10 godzin temu, gosciu506 napisał:

Z wakacjami to różnie jest ja od kilku lat tez przestałem jeździć bo jak się było z rodziną to po dwuch czy trzech dniach nie było co z sobą zrobić, a jak że znajomimy to puł wakacji człowiek naj...ny chodził i wrócił do domu bardziej zmęczony niż pojechał 

Wolę odpocząć w domu lub jakiś wyskok na jeden dzień. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Dodaj nową pozycję...
v