Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, leszek1000 napisał:

Pewnie tak, dziwie się że tak w mlekpolu narzekają. 

A co byś pisał gdyby na forum ktoś udowadniał, że ty masz llepiej w swojej mleczarni niż ktoś w piątnicy, mlekpolu...? 

Opublikowano
6 minut temu, grzesiu napisał:

Mam kontakt z wieloma dostawcami mlekovity I mimo że zawsze mlekovita jest 5 - 10gr ponizej mlekpolu to nie słyszałem negatywnych opinii o prezesie czy mleczarni ludzie cieszą się jak parametry z mleczarni choć trochę zbliżą się do federacji już jest wielki sukces. W Mlekpolu co widać na forum macie i cenę i parametry i stabilizację. Czegoś jeszcze trzeba? 

Co do odejść ze spółdzielni to kolejny raz tłumaczę że jeśli spółkę w której ja jestem chciałby opuścić któryś z udziałowców to też bym go tak łatwo nie wypuścił z workiem pieniędzy.  To takie fair że ktoś odchodzi bo mu się udało dostać do Piątnicy pod bajką lepszego zarobku A tym którzy zostali mają jeszcze mu za to dopłacić? Chyba nie tędy droga. 

O czym ty chłopie piszesz ? Przecież rolnik dostarcza mleko które mleczarnia przerabia. Z tego mleka pracownicy , zarząd itd mają na wypłaty . Dodatkowo pieniądze  z tego mleka też ida na rozwój mleczarni. Przecież mleczarnia nie traci na zakupie tego mleka bo jak słabo wynogocjuja cenę sprzedaży to rolnikowi obniża i zawsze są na +. Cały czas tyle ludzi zarabia na harowce rolnika i na koniec jak chce odejść to trzeba go jeszcze gnoic. Przecież to są rolnika pieniądze na którą on pracował i inni z nich także korzystali.  To jest twoim zdaniem współpraca? Jak pracownicy czy zarząd chce odejść to też muszą czekać do wrzesnia i później do końca roku jadą na najnizszej krajowej? Przecież widać kto jest w tym łańcuchy najważniejszy . Wam tam na górze się dobrze popier...ilo w głowach i myślicie ze współczesny rolnik to stary dziadek który będzie doił i siedział cicho . Nie mając o niczym pojęcia. Ludzie zaczynają szanować swoją pracę widząc jak wszędzie tylko podwyżki i premię a rolnikowi się cały czas mówi jaka to trudna i ciężka sytuacja na rynku.  Chcecie mieć dużo dobrych dostawców to zacznijcie ich szanować i godziwie płacić.

Opublikowano
20 minut temu, grzesiu napisał:

Co do odejść ze spółdzielni to kolejny raz tłumaczę że jeśli spółkę w której ja jestem chciałby opuścić któryś z udziałowców to też bym go tak łatwo nie wypuścił z workiem pieniędzy.  To takie fair że ktoś odchodzi bo mu się udało dostać do Piątnicy pod bajką lepszego zarobku A tym którzy zostali mają jeszcze mu za to dopłacić? Chyba nie tędy droga. 

To normalnie idiota

Opublikowano
1 minutę temu, ramzes10 napisał:

O czym ty chłopie piszesz ? Przecież rolnik dostarcza mleko które mleczarnia przerabia. Z tego mleka pracownicy , zarząd itd mają na wypłaty . Dodatkowo pieniądze  z tego mleka też ida na rozwój mleczarni. Przecież mleczarnia nie traci na zakupie tego mleka bo jak słabo wynogocjuja cenę sprzedaży to rolnikowi obniża i zawsze są na +. Cały czas tyle ludzi zarabia na harowce rolnika i na koniec jak chce odejść to trzeba go jeszcze gnoic. Przecież to są rolnika pieniądze na którą on pracował i inni z nich także korzystali.  To jest twoim zdaniem współpraca? Jak pracownicy czy zarząd chce odejść to też muszą czekać do wrzesnia i później do końca roku jadą na najnizszej krajowej? Przecież widać kto jest w tym łańcuchy najważniejszy . Wam tam na górze się dobrze popier...ilo w głowach i myślicie ze współczesny rolnik to stary dziadek który będzie doił i siedział cicho . Nie mając o niczym pojęcia. Ludzie zaczynają szanować swoją pracę widząc jak wszędzie tylko podwyżki i premię a rolnikowi się cały czas mówi jaka to trudna i ciężka sytuacja na rynku.  Chcecie mieć dużo dobrych dostawców to zacznijcie ich szanować i godziwie płacić.

Pozwolę się wtrącić. Nie obstając za Mlekpolem ale to co rolnicy w mlekpolu mają źle?  Co powiedzą w Radomsku cuiavi? 

1 minutę temu, ramzes10 napisał:

Pozwolę się wtrącić. Nie obstając za Mlekpolem ale to co rolnicy w mlekpolu mają źle?  Co powiedzą w Radomsku cuiavi? 

Opublikowano

Ten worek pieniędzy zbierał sam rolnik, nie kto inny. 

Ten worek pieniędzy pracował na rzecz mleczarni przez ileś tam lat, przez taki okres mleczarnia powinna go pomnożyć, tymczasem ona robi problemy by go oddać. 

Opublikowano

Alfa ale to nie ma co patrzec na słabszych . Trzeba patrzeć na lepszych i kombinować żeby być przed nimi. Jak prowadzisz gospodarstwo to siedzisz zadowolony jak patrzysz na innych ktorzy mają po 10 krów i 10 ha bo zawsze mieli.wymowke że są lepsi od tych co mają 5 krów i 5 ha i nie inwestowali. Czy kombinujesz jak zrobić żeby zarobić dobrą kasę i dokupić ziemi czy zmodernizować park maszynowy .?

Opublikowano

@alfa jak masz cennik na popierze to wstaw go, albo podeślij dla mnie na priv. Każdy ma inne parametry i nie chce Ci tyłka zawracać. Dobrze by było, abyś komuś w mleczarni wspomniał i aby cennik wysyłali na e-mail przy każdej fakturze. To nic nie kosztuje a chyba to nie jest problem dołączyć plik pdf/Word łącznie z fakturą?

Opublikowano

Jeśli wam tak źle a takim prostym jest produkcja np twarogu i sprzedaż z zyskiem to proponuję wziąć dofinansowanie na przetworzenia swojego mleka przerobić stodoły na halę produkcyjną wstawić maszyny produkować i sprzedawać za miliony.  Zobaczycie czy tak łatwo jest gdy dzień dnia spływają miliony litrów mleka i są np święta nie ma gdzie tego wywieźć A data przydatności ucieka? Co wtedy? Co wtedy gdy nie będzie popytu na wasze produkty a jak będzie to po cenach poniżej kosztu wytworzenia? Szybko wtedy byście zrozumieli złożoność problemu. Branża mleczarska to nie tylko rolnik i krowy to łańcuch naczyń połączonych.  

Opublikowano

Jeśli takim prostym jest zarządzanie waszymi spoldzielniami i płacenie wysokiej stabilnej ceny za wasz surowiec to dlaczego wiele spoldzielni upadło bądź zmierza w tym kierunku? Przecież to takie proste najważniejsze mieć mleko a sieci same proszą się o mleko masło twaróg i płacą ile mleczarnia chce. Zapewniam Was to jest wojna do której Wy takimi niesłusznymi pretensjami dokładacie ognia.  

Opublikowano
grzesiu napisał:

Jeśli takim prostym jest zarządzanie waszymi spoldzielniami i płacenie wysokiej stabilnej ceny za wasz surowiec to dlaczego wiele spoldzielni upadło bądź zmierza w tym kierunku? Przecież to takie proste najważniejsze mieć mleko a sieci same proszą się o mleko masło twaróg i płacą ile mleczarnia chce. Zapewniam Was to jest wojna do której Wy takimi niesłusznymi pretensjami dokładacie ognia.  

Bo mieli czelność kraść więcej niż powinni i robić za duże przekręty, lepiej powiedzieć że pieniądz zostają w mleczarni żeby cena była stabila w dalssej perspektywie tylko nikt nie wiem jaka to perspektywa ile dołożą do litra jak cena spadnie. Grzesiu, Grzesiu premie bym Ci dał jakbym bym prezesem. Szkoda że tu masz nas rolników za nie wykształcony motłoch.

Opublikowano
33 minuty temu, grzesiu napisał:

Mam kontakt z wieloma dostawcami mlekovity I mimo że zawsze mlekovita jest 5 - 10gr ponizej mlekpolu to nie słyszałem negatywnych opinii o prezesie czy mleczarni ludzie cieszą się jak parametry z mleczarni choć trochę zbliżą się do federacji już jest wielki sukces. W Mlekpolu co widać na forum macie i cenę i parametry i stabilizację. Czegoś jeszcze trzeba? 

A to takie fair, że po odejściu dostawcy jeszcze przez 6lat bawicie się jego pieniędzmi, zarabiacie? Niejednokrotnie żeby odejść musi wyrównać zadeklarowane udziały wyliczone przez was bo wam się budżet nie zepnie? A co z budżetem dostawcy, który często siedzi w kredycie? Jest okres 3msc wypowiedzenia i powinno być w tym czasie wszystko uregulowane, rozstajemy się i nie mamy nic do siebie. 

• Like 2
Opublikowano

Wszystko ładnie pięknie ale jak "góra" zrobi błąd czy źle podejmie decyzję to pensji sobie nie obetnie tylko ceną mleka nadrobi. Jeśli to naczynie połączone to niech i rolnika zaczną szanować. Nie narzekam na Mlekpol otwarcie pisałem że dla mnie jest ok. Ale nie można wypominać że ktoś worek udziałów które są jego chce odebrać czy siłą w mleczarni trzymać. Róbcie tak żeby do Was chcieli iść a nie uciekać. 

Opublikowano

Po co sieci do tego mieszać, w Piątnicy wystarczą dwie babki co pod płotem siedzą i towar sprzedają, widzialem w telewizorze pokazywali😂

Żeby towar sprzedać mleczarnia zatrudnia od tego grono osób, które nie robią tego za średnią krajową jaką ma rolnik za mleko, a może i nie ma bo to zależy od regionu i gospodarstwa. 

Opublikowano
31 minut temu, alfa napisał:

Czy ty sobie chłopie jaja robisz czyś naprawdę taki durny? 😵

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, pedro2 napisał:

Czy ty sobie chłopie jaja robisz czyś naprawdę taki durny? 😵

Jak takis doskonały był hodowca to trzeba było iść do Piątnicy tam tyle płacą ze pracowników byś pooplacal i chodzić byś nie musiał i choroba nie byłaby straszna 

Opublikowano
37 minut temu, grzesiu napisał:

Jeśli wam tak źle a takim prostym jest produkcja np twarogu i sprzedaż z zyskiem to proponuję wziąć dofinansowanie na przetworzenia swojego mleka przerobić stodoły na halę produkcyjną wstawić maszyny produkować i sprzedawać za miliony.  Zobaczycie czy tak łatwo jest gdy dzień dnia spływają miliony litrów mleka i są np święta nie ma gdzie tego wywieźć A data przydatności ucieka? Co wtedy? Co wtedy gdy nie będzie popytu na wasze produkty a jak będzie to po cenach poniżej kosztu wytworzenia? Szybko wtedy byście zrozumieli złożoność problemu. Branża mleczarska to nie tylko rolnik i krowy to łańcuch naczyń połączonych.  

Przecież rolnicy kupili wam te drogie maszyny do produkcji, hale, drogie samochody dali za***iste pensje żebyście to wszystko opychali a ty karzesz rolnikom wypie@rdalac z ich własnych spółdzielni? Przestań już błaznować.

• Like 4
Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał:

1.765

To u mnie 1.77 przy 22 Tyś i tł 4.7 i bi 3.4 😁 to może za grudzień będą miał te 1.8zł 

1 godzinę temu, grzesiu napisał:

Grzesiu ale nikt nikomu nie dał za darmo udziałów każdy na nie zapracowal 

• Like 2
Opublikowano
6 minut temu, greg1985 napisał:

To u mnie 1.77 przy 22 Tyś i tł 4.7 i bi 3.4 😁 to może za grudzień będą miał te 1.8zł 

Grzesiu ale nikt nikomu nie dał za darmo udziałów każdy na nie zapracowal 

1.865 

Opublikowano
31 minut temu, Dominiik napisał:

Grzesiu, Grzesiu premie bym Ci dał jakbym bym prezesem. 

Chyba naganę przecież te jego głupie teksty tylko denerwują rolników

Opublikowano
12 minut temu, alfa napisał:

Jak takis doskonały był hodowca to trzeba było iść do Piątnicy tam tyle płacą ze pracowników byś pooplacal i chodzić byś nie musiał i choroba nie byłaby straszna 

Przy waszych złodziejskich zasadach okresu wypowiedzenia byłbym zgnojony i musiałbym wam dopłacić grube pieniądze bo nie potraficie zatrzymać u siebie dostawców inaczej jak groźbą zgnojenia i załamania finansowego

Opublikowano
2 minuty temu, alfa napisał:

1.865 

Nie nie będzie podwyżki względem wzgledem listopada A dostane 1.86 zł brutto.  Alfa za dużo niejasności trzeba czekać do faktury w styczniu 😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez andrzej1988
      to jeszcze taniej niz u mnie. Niby na mazowszu powinno byc troche drozej a tu guzik. Pewnie tez jakis posrednik takie ceny wystawił? U mnie nawet w kurzarni jest po 580 brutto pszenica i niby nie posrednik tylko pszenice skupuje i wykorzystuje na własne potrzeby dla kur
  • Dodaj nową pozycję...
v