Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Łowicz tak samo jak za wrzesień 1.52 brutto  więc decyzja już podjęta od nowego roku wyprzedaż bydła! Koniec bycia murzynem!!!!! Niech sobie sami doją! Z ziemi mi więcej przez ostatnie dwa lata zostało jak z tych krów! Średnio 5 tyś. z hektara!!

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Zdzinio napisał:

Łowicz tak samo jak za wrzesień 1.52 brutto  więc decyzja już podjęta od nowego roku wyprzedaż bydła! Koniec bycia murzynem!!!!! Niech sobie sami doją! Z ziemi mi więcej przez ostatnie dwa lata zostało jak z tych krów! Średnio 5 tyś. z hektara!!

To chyba 1 klasy ziemi masz i pszenicy po 10 ton przy nakładzie 2 tys

Chyba że ktoś myli przychód z dochodem 😁

Edytowane przez damianzetor9540
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Zdzinio napisał:

🙆‍♂️ Z czego ten zysk?? , bo bujac to my a nie nas 

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano

Pier..lita farmazony!! W tamtym i tym roku wyszło mi 11 ton suchej kukurydzy z hektara , zeszłoroczną sprzedałem w po 800 brutto to macie 8800 z ha nakład liczę 3500 na ha plus dopłaty to ile wychodzi? Pszenica w zeszłym roku dała mi średnio 7 ton po 900 złoty nakład 3000 tyś plus dopłaty! W tym roku kuku już jest po 800 a pszenica po 900 a Ja sprzedaje zawsze w maj- czerwiec! Rzepak średnio 3.8 tony po 1750 nakład w tym roku był poniżej 3000 bo tylko raz pryskałem na wiosnę! I co mądrale!!!!? Klasa ziemi od 3 do 5 !

5 godzin temu, Marcin133 napisał:

Zdzinio przecież spory dostawca jesteś i taka szybka decyzja ?

Już od dwóch LAT się zbieram aż w końcu decyzja zapadła w szczególności przez brak ludzi do pracy i plecy mi siadają ( cztery przepukliny na kręgosłupie)!!

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Ursus932 napisał:

@Zdzinio to jakie nawożenie w kukurydzy dajesz

30 ton Oborniki 250 kg sól potasowa 250 mocznik i 130 fosforan do siewnik. Żeby osiągnąć dobry plon to najpierw trzeba dobrą odmianę wybrać nie co tańsze i precyzyjny siewnik A nie jakieś stare graty! Młuce trochę u ludzi i nieraz to są takie braki że aż żal tych ludzi bo ten to za 20 złoty taniej zasiał A pużniej 8-9  ton mokrej!

Opublikowano
10 minut temu, Agrest napisał:

Ciekawe jak plony spadną bez obornika?🤔

Od tylu LAT gnojone to parę lat wytrzyma. Koszę u ludzi których pola ostatni raz z 10 LAT temu były gnojone i niewiele gorsze mają plony! 

Opublikowano
6 godzin temu, lusjan napisał:

A ja myślałem, że publikowany przez GUS dochód z ha to kpina i pomieszanie przychodu z dochodem, a tu kolega podbija stawkę :D 

Nie dalej jak w lipcu kłóciłeś się na forum, że odłożenie kilkuset tysięcy rocznie z  40 krów jest jak najbardziej możliwe, a w październiku już wykłady dajesz co to przychód, a co dochód?

Mówiłem, że na długo to zapamiętam 😁

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Ursus932 napisał:

@Zdziniono to jakie odmiany polecasz? 

W szczególności pionieera 9241, 9074, 8821 farmsaat  farmoritz, farmegik i z dekalb ale już nie pamiętam numerów bo to pierwszy rok i wypadł najlepiej 16.5 tony przy 32 % wilgotności!

Opublikowano
10 minut temu, komizmo napisał:

Nie dalej jak w lipcu kłóciłeś się na forum, że odłożenie kilkuset tysięcy rocznie z  40 krów jest jak najbardziej możliwe, a w październiku już wykłady dajesz co to przychód, a co dochód?

Mówiłem, że na długo to zapamiętam 😁

Pisałem, że inwestycje rzędu kilkuset tysięcy rocznie są jak najbardziej możliwe, podtrzymuję. Nigdzie nie pisałem, że dochód tyle wynosi.

Jednak nie tak dobrze z pamięcią 😁

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, lusjan napisał:

Pisałem, że inwestycje rzędu kilkuset tysięcy rocznie są jak najbardziej możliwe, podtrzymuję. Nigdzie nie pisałem, że dochód tyle wynosi.

Jednak nie tak dobrze z pamięcią 😁

Jakiś typ rozpisywał się, że w skarpetę wali dwieście koła na co odpisałeś " to jak najbardziej możliwe", nie na inwestycje, nie dochód, ODŁOŻONE  dwieście kafli. Nie zmuszaj żebym szukał i cytował bo mi się nie chce wertować znowu 😜 

Także nie pouczaj zdzinia, czy wyciąga z ha 5k czy więcej bo sam pisałeś że takie cuda możliwe

Edytowane przez komizmo
Opublikowano
Zdzinio napisał:

Pier..lita farmazony!! W tamtym i tym roku wyszło mi 11 ton suchej kukurydzy z hektara , zeszłoroczną sprzedałem w po 800 brutto to macie 8800 z ha nakład liczę 3500 na ha plus dopłaty to ile wychodzi? Pszenica w zeszłym roku dała mi średnio 7 ton po 900 złoty nakład 3000 tyś plus dopłaty! W tym roku kuku już jest po 800 a pszenica po 900 a Ja sprzedaje zawsze w maj- czerwiec! Rzepak średnio 3.8 tony po 1750 nakład w tym roku był poniżej 3000 bo tylko raz pryskałem na wiosnę! I co mądrale!!!!? Klasa ziemi od 3 do 5 !

5 godzin temu, Marcin133 napisał:

Zdzinio przecież spory dostawca jesteś i taka szybka decyzja ?

Już od dwóch LAT się zbieram aż w końcu decyzja zapadła w szczególności przez brak ludzi do pracy i plecy mi siadają ( cztery przepukliny na kręgosłupie)!!

to na pniu doszla do 14% tylko w tamtym roku ceny byly wyjatkowe prze covid tak jak teraz a jak bedzie za rok nie wie nikt

Opublikowano
32 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

Prowadzą takie kursy w Szuflandii 😂

Jak jesteś baran i w konia siejesz to się śmiej!! Myślę że mam więcej LAT od Ciebie dziecko! 

Nie mówię że co roku tak będzie bo były lata że na kukurydzy i pszenicy zostawało 500 złoty z ha ale na mleku też ni zawsze jest kolorowo! 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez andrzej1988
      to jeszcze taniej niz u mnie. Niby na mazowszu powinno byc troche drozej a tu guzik. Pewnie tez jakis posrednik takie ceny wystawił? U mnie nawet w kurzarni jest po 580 brutto pszenica i niby nie posrednik tylko pszenice skupuje i wykorzystuje na własne potrzeby dla kur
  • Dodaj nową pozycję...
v