Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Bo od 10 lat sam doje krowy, obrabiam 50 ha , codziennie przez kilkanaście godzin skacze z obory do ciągnika/i na pole i doszedłem do wniosku że żyje już tylko po to? No niestety czeka to większości z Was jak wam rodzice przestaną doić. I to nie jest żadną złośliwość w waszym kierunku

Edytowane przez krzysieek
  • Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano

Tu na mlekpol narzeka kilku i tych samych w terenie opinie są od pozytywnych do bardzo dobrych!!!! Słyszy się : stabilna dobra cena,  kasa na czas,  wyniki z każdego odbioru, inwestują rozwijają się,  w kryzysie dają bezpieczeństwo regulowania swoich zobowiązań, prawdziwa spółdzielnia.  Ja przy okazji mam przyjemność słyszeć takie opinie dostawców Mlekpolu. Czyli najbardziej wiarygodne źródło. 

Opublikowano

Teraz macie średnio 1.5 zł za litr i chcielibyście mieć 1.8 zł jak w Piątnicy. Tylko jak przyjdzie kolejny dołek cenowy i spadnie poniżej 1.30 zł to większość tu narzekająca nie wiem co zrobi... Jak bardzo Polska Wieś jest przeinwestowana? Wasz majątek rośnie w tempie zadziwiającym ale przy tym raty kredytów nie dają spokojnie spać. Zapytajcie dostawców mniejszych mleczarni jak żyć. Jak masz 1-1.10 zł za litr jak np. w Wolsztynie. W polsce takich podmiotów nie brakuje.

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, krzysieek napisał:

Dobra, jako że jestem od jakiegoś czasu na wylocie z mlekpolu i sam przerobiłem warunki odejścia to mocno powątpiewam w całe te obsrywanie mlekpolu na tym forum ( w czym niestety sam uczestniczyłem sugerując się innymi użytkownikami). Nie ma żadnych zwrotów oceny, dopłaty udziałów itp... Jak na skupie przedstawiłem swoje wątpliwości to usłyszałem" kolejny naczytał się głupot w internecie". Mocno na sercu mi leży rolnictwo, mleczarstwo i dochodzę do wniosku że ktoś tu te plotki rozsiewa mocno nieprawdziwe...?

Idź i powiedz, że chcesz się przenieść do innej mleczarni to ci kapcie spadną i plomby z zębów wylecą. Było mówione nie raz, przy zaprzestaniu produkcji mleka nie ma takich hitlerowskich warunków. Przy przenosinach do innego podmiotu zmieszają cię z gnojem. Krzysiu na drugi raz czytaj uważnie. Grzesiu pacynka zaraz screena zrobi do artykułu na przyszłość będzie miał "info z pierwszej ręki" 

Opublikowano
Krzysztof81 napisał:

W Augustowie już nie ma mleczarni. Mlekpol wykupuje mniejsze mleczarnie i zamyka tak jak tam. OSM Sejny będą następne.

Sejny są juz dawno w strukturach mlekpolu ale widzę chłopie ze jesteś słabo zorientowany w temacie mlekpol jako spółdzielnia nie wykupuje mniejszych mleczarni tylko przyłącza je na zasadzie prawa spółdzielczego i udziałowcy mniejszych mleczarni po pewnym okresie jeżeli sprzedają mleko do mlekpolu stają się udziałowcami mlekpolu. na takie łączenie muszą się obydwie rady zgodzić. zobacz co się dzieje w mniejszych mleczaniach ledwo zipia OSM Radomsko rozeszło się z nowym tagiem kupę długów zostało problemy prawne o markę Hej braki w asortymencie itp. a kilka lat temu jak był stary prezes mieli się łączyć z mlekpolem ale rada radomska się nie zgodziła. Rotr Rypin syndyk w mleczarni nie wspomnę o tej mleczarni w białej Podlasce na ta chwile na rynku liczy się trzech graczy mlekovita mlekpol piatnica polmlek to jakaś prywatna spółka. i czego się tu opluwac jedni na drugich. produkcja mleka w rolnictwie jest najcięższe i najbardziej trudna gałęzią rolnictwa bardzo pracochłonna . Rolników co produkują ubywa z racji na ten trud pracy zero urlopu itd. ale ostatnio będąc na zakupach jak zobaczyłem ze jedna sieć sklepów zarabia na sprzedaż żółtym 80-100% marzy to się nóż w kieszeni otwiera jak ma być dobrze w tym kraju jak rolnik się natyra i dostaje malo za mleko a taka sieć tyle zarabia

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Tak słabo zorjentowany że ojciec kolegi jest dyrektorem w Suwałkach, połowa załogi to znajomi ze studiów w Grajewie, Suwałkach,Sejnach,Mrągowie i Giżycku. Sudowia narobiła długów i były dwie opcje: albo likwidacja albo przejęcie. W Sejnach było ok dopuki nie kupili mleczarni w Suwałkach, bo nikt nie będzie inwestował w dwóch miejscach i padło na to że Sejny papa. Tyle że sprawa się odwleka bo Litwini robią zamieszanie. A w Augustowie Mlekpol po prostu wydymał mniejszą mleczarnie i tyle. Nikt by nie wyraził zgody na przejęcie gdyby wiedzieli że taki będzie finał.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, pedro2 napisał:

Idź i powiedz, że chcesz się przenieść do innej mleczarni to ci kapcie spadną i plomby z zębów wylecą. Było mówione nie raz, przy zaprzestaniu produkcji mleka nie ma takich hitlerowskich warunków. Przy przenosinach do innego podmiotu zmieszają cię z gnojem. Krzysiu na drugi raz czytaj uważnie. Grzesiu pacynka zaraz screena zrobi do artykułu na przyszłość będzie miał "info z pierwszej ręki" 

A jak pracownik stwierdzi że się odchodzi do innej mleczarni czy kończy się produkcje? Mnie nikt nie pytał nawet. A chwalenie się tym byłoby rzeczywiście nierozsądne

Zastanawiało mnie też zawsze gdzie i po co ktoś ma się przenosić z mlekpolu jak w innych podmiotach cena albo podobna albo gorsza. Bo chyba nie do Piątnicy?

Edytowane przez krzysieek
Opublikowano

A myślisz że Piątnice Cie przyjmie?

Kiedyś Ci co uciekli do Mlekpolu byli bardzo zadowoleni. Teraz najlepiej mają ci co oddają do Giżycka przynajmniej ich zdaniem. Do laktopolu wystarczy żeby było białe i spełniało jakieś tam normy :)

Opublikowano
Krzysztof81 napisał:

Tak słabo zorjentowany że ojciec kolegi jest dyrektorem w Suwałkach, połowa załogi to znajomi ze studiów w Grajewie, Suwałkach,Sejnach,Mrągowie i Giżycku. Sudowia narobiła długów i były dwie opcje: albo likwidacja albo przejęcie. W Sejnach było ok dopuki nie kupili mleczarni w Suwałkach, bo nikt nie będzie inwestował w dwóch miejscach i padło na to że Sejny papa. Tyle że sprawa się odwleka bo Litwini robią zamieszanie. A w Augustowie Mlekpol po prostu wydymał mniejszą mleczarnie i tyle. Nikt by nie wyraził zgody na przejęcie gdyby wiedzieli że taki będzie finał.

nikt nikogo nie wydymal tylko w Augustowie poprostu z racji ze to miasto turystyczne i eko, a zaklad prawie w centrum miasta i mlekpol nie dostał pozwolenia na rozbudowe i modernizację zakładu ale przecież mleko od rolników jest odbierane to czy to ważne gdzie jest wozone i przerabiane, jogurt Augustowskiej tez widać na półkach sklepowych wiec w czym jest problem ?

• Thanks 1
Opublikowano

Z Mlekpolem jest jak z uchem. Zależy gdzie je przystawisz. Pół roku temu kupiłem cielaki z gospodarstwa w okolicach Suwałk. Facet oddawał mleko do sudowii a po przejęciu do Mlekpolu. Jak zapytałem się jak jest w Mlekpolu to zaczął kląć na nich że oszuści i somatyką chcą go dobić aby zrezygnować z produkcji bo cały czas ma wysokie komórki i nie potrafi sobie z tym poradzić. A wiecie dla czego go tak somatyka dobija? To nie wina mleczarni tylko samego rolnika. Obora uwieziowa mała i ciasna. Cielęta chodziły luzem przy krowach i każdy pił mleko od tej krowy która mu się podobała i kiedy chciał. Akurat trafiłem na koniec dojenia wieczorem i jedna sztuka się doi a obok kolejną ssie cielak. Teraz u jednej pociąga cycke. Za godzinę u drugiej. Po 30 minutach zmieni krowę na inną i właśnie z tąd biorą się u niego somatyczne. Także ja podchodzę już z dystansem do takich małych gospodarstw bo to co mówią to trzeba dzielić przynajmniej przez 3

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
Mlekpol jeśli chodzi o wyniki czy to komórek,bakterii czy to tł/białko nigdy nie miałem zastrzeżeń choć mogli by za drugie miejsce po przecinku płacić bo często jest np 3,28 bi a wynik 3,2 i za tyle płacą.Wszystko dobrze , wszystko pięknie tylko cena jakaś taka chujowa i tego mi nikt nie przetłumaczy że tak nie jest.Skoro gospodarstwo 40-50 krów traci średnio rocznie minimum 80-100tys do Piątnicy to jest przepaść i żadne mydlenie oczu Grzesia tu nie pomoże
Opublikowano

Jak była Sudowia to wystarczyło dobrze żyć z niektórymi osobami jak to w małych mleczarniach. A co do Augustowa to mleko skupują, ale ludzi zwolnili a jogurt Augustowski nie z Augustowa to nawet obok prawdziwego nie stał taki syf. Prawda jest taka że mamy dobrze rozwinienty transport, coraz lepsze drogi i większość małych mleczarni jest dla dużych zbędna i generuje tylko zbędne koszty. Lepiej rozbudować jeden zakład i przywozić surowiec niż utrzymywać kilka, płacić za ochrone, administracje itp. Tylko ludzi co pracują tam szkoda, tyle że duże firmy mają ludzi w d... liczy się tylko kasa.

Opublikowano (edytowane)

Ale ostatecznie ci rolnicy po odwołaniu wygrali i odzyskali swoje pieniądze + odsetki

Także nie wszystko co ustali prezes i na co przytaknie rada jest legalne.

Edytowane przez vat
Opublikowano

Teraz już jest legalne. Wygrali tylko dlatego, że prezes z pachołkami wprowadzili te zapisy w trakcie ucieczki tych rolników do Piątnicy. Czyli co jeśli wygrali w sądzie po trudnej przeprawie to mleczarnia jest "czysta"? Nie chodzi o to czy wygrali czy przegrali. Bardziej wiarygodnego przykładu o gnojeniu uciekających dostawców przez  tą mleczarnię nie trzeba szukać...

Opublikowano
27 minut temu, pedro2 napisał:

Krzysiek jak to gdzie się przenieść? Wiadomo że do Piątnicy. 

Tutaj przykład jak postępują z uciekinierami, sytuacja z moich okolic http://grajewo24.pl/info/producenci-mleka-kontra-mlekpol-.7039.html

Jeden incydent sprzed wielu lat. Ja np będąc wspólnikiem w spoldzielni czyli każdy udziałowiec np mlekpolu byłbym za tym aby jak najbardziej utrudniać odejście do innych podmiotów odbierajacych mleko. Ponieważ to on odchodzi ze spółki i tak naprawdę zdradza was dla swoich korzyści majątkowych więc nadal nie kumam o co Wy się bijecie. 

• Haha 3
Opublikowano

Grzesiu wracaj pod biurko do siwego, niech zatrudnią innego "przedstawiciela" bo już żygać nawet nie ma czym od tej twojej polityki. Albo podejdź do kolegi z sąsiedniego pokoju, jak on tam mail  nick stan62? I powiedz niech on wybiela bo przynajmniej pośmiać się można z jego gwary.

• Haha 2
Opublikowano
10 minut temu, pedro2 napisał:

Teraz już jest legalne. Wygrali tylko dlatego, że prezes z pachołkami wprowadzili te zapisy w trakcie ucieczki tych rolników do Piątnicy. Czyli co jeśli wygrali w sądzie po trudnej przeprawie to mleczarnia jest "czysta"? Nie chodzi o to czy wygrali czy przegrali. Bardziej wiarygodnego przykładu o gnojeniu uciekających dostawców przez  tą mleczarnię nie trzeba szukać...

Nigdzie nie napisałem, że mleczarnia zachowała się OK - chodziło o to, że nie wszystko co ustali prezes jest legalne i musimy się na to godzić. Swoją drogą jeżeli prezes, lub ktokolwiek inny, wymyslił taki myk (który ostatecznie okazał sie nielegalny) powinien za to beknąć np. brakiem premi. Ale odsteki i tak zapłaciliśmy my - rolnicy.  

• Like 1
Opublikowano

Was to śmieszy a mnie bardzo martwi. Dawno pisałem - zacznijcie myśleć kryteriami biznesu nie ideologii.  Dziś poprzez takie myślenie i Wasze działanie co raz więcej spółdzielni ma poważne kłopoty które nie są rozwiązywane w sposób cywilizowany jakby sztuka biznesu to nakazywała.  Więc nie miejcie później pretensji do prezesów upadłych spoldzielni że to ich wina BO TO WASZA WINA! 

Opublikowano
18 minut temu, grzesiu napisał:

Jeden incydent sprzed wielu lat. Ja np będąc wspólnikiem w spoldzielni czyli każdy udziałowiec np mlekpolu byłbym za tym aby jak najbardziej utrudniać odejście do innych podmiotów odbierajacych mleko. Ponieważ to on odchodzi ze spółki i tak naprawdę zdradza was dla swoich korzyści majątkowych więc nadal nie kumam o co Wy się bijecie. 

Niewolnictwo w tym kraju jeszcze nie zostało wprowadzone.... Każdy ma prawo i powinien działać dla własnych korzyści majątkowych i jest to jak najbardziej zrozumiałe.... Ale widać niektórym to się w głowie nie mieści po się już nieźle pod deklem porobiło. 😋

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v