Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj bylem u znajomego. Jak dostal obniżkę 20 gr z raciaza to zlozyl im wymowienie. Na koniec miesiaca 45 krow jedzie do McDonald. Planowal jeszcze podoic z 2 lata sie wku na cene.

Opublikowano
2 godziny temu, Bugii napisał:

Wczoraj bylem u znajomego. Jak dostal obniżkę 20 gr z raciaza to zlozyl im wymowienie. Na koniec miesiaca 45 krow jedzie do McDonald. Planowal jeszcze podoic z 2 lata sie wku na cene.

Przy obecnych a nie daj Boże jeszcze niższych cenach mleka tego typu sytuacje coraz częściej będą się powtarzać. Trochę kasy z likwidacji mu zostanie, te 3-4 tys na miesiąc jak będzie chciał to wszędzie zarobi, nie wspomnę o wolnych popołudnia ch, bezstresowych nocach, całych weekendach i należącym się urlopie, wreszcie odżywkę!

• Like 1
Opublikowano

Zgadza sie. Sierpc niby nie przyjmuje nowych. Maja za duzo mleka a kierowca teraz mowil ze przyjeli nowego z okolic plonska 150 krow, nowa obora bo wiedza ze taki bedzie doil 15-20 lat aby kredyty splacic niezaleznie od ceny no chyba ze zbankrutuje.

Opublikowano

Dokładnie. U mnie też w przyszłym roku likwidacja 25 sztuk 

Opublikowano

25 krów i też poważnie się zastanawiam nad likwidacją. Ziemia w dzierżawę za dopłatę jak jeszcze będzie albo sprzedaż i do pracy na etat. Niestety jeszcze 1,5 roku Młody Rolnik mnie trzyma. Oddaje do Mlekpolu a mimo wszystko z tej pracy na żarło i na piwo tylko zostaje. Bo jak już coś zarobisz to maszyny, remonty budunków, awarie itd

• Like 2
Opublikowano

Ten rok jakoś mi daje popalić, awaria goni awarię, brakowania w stadzie a trawy dużo jak nigdy. Cena nie zmienia się od lat, nie liczysz już na podwyżkę a modlisz się by jeszcze nie było mniej a na to się chyba bardziej zanosi. Było chyba takie półrocze chyba ze dwa lata temu że dało się z 10 tys odłożyć miesięcznie to jakiś komfort psychiczny był a teraz od wypłaty do wypłaty. Jeszcze nie na minusie ale ku temu zmierza chyba takie gospodarstwa jak moje do 30 ha i 25 krów max tracą rację bytu. Niby nie głoduję, sam sobie jestem szefem a wyskoczyć na plażę z rodziną na parę godzin to już wyzwanie.

• Like 1
Opublikowano

Dajcie na priv oferty przełom sierpnia września mam zamiar dokupić kilkanaście sztuk bo za duże zapasy paszy zostaną 😁

Opublikowano
22 godziny temu, dejmian90 napisał:

Polmlek 6000 litrów - 1,18 zł

Ile zostaje z takiej produkcji? Bez liczenia rat miesięcznie za różne sprzęty, itd. po odjęciu kosztów produkcji

Opublikowano

Te 18 gr pewno. 

No moje 10 sztuk jalowek sie w czerwcu wycielily. Po koronawirusie zero telefonow bylo. Na sile krowy brakowalem no i troche dostawy mleka zwiekszylwm aby na kryzys byc gotowym. Wiadomo iloscia trzeba zwalczac niskie ceny.:d

Niestety z jalowkami jest spory problem.

Opublikowano
Farmer6820 napisał:

Dajcie na priv oferty przełom sierpnia września mam zamiar dokupić kilkanaście sztuk bo za duże zapasy paszy zostaną 😁

masz pełną skrzynkę

Farmer6820 napisał:

masz pełną skrzynkę

Opublikowano

"No dobrze dobrze, ale żeby nie pis to byśmy z głodu zdechli to jedyna słuszna opcja" coś takiego możesz usłyszeć i od krowiarzy i od takich co krów nie mają. "Jest rozwój! Dobrze robią!" Jaki kur*a rozwój jak kosztu ciągle rosną a cena w miejscu. Jeśli w innych sektorach gospodarki jest choć podobnie to niedługo będzie takie pier*olniecie ze fiu fiu. Po prostu nie mają ludzie pieniędzy i perspektyw a te ochlapy co oni dają to jest na łatanie dziur, odroczka w agonii

Opublikowano

Spokojnie teraz nikt nie ma kasy bo dużo wydatków, jesienią jak dopłaty wpłyną  zacznie sie szaleńca na jałówki. A tak nawiasem ja też chyba za rok sie zwijam.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v