Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, leszek1000 napisał:

Ja za pośrednika do koła oddaje. Też milion bakterii było. Przyjechał pośrednik zawiózł do innego lab 60tyś. Dzień później kierowca dzwoni 40tyś. 

Zawieś mleko do innego labolatorium i będziesz miał kwitek. 

Inaczej nic nie zrobisz. 

Zawsze się wymówka tym, że nikt nie widział kto bierze próbę, czy z chłodni itp. .. tym bardziej, że najbliższy odbiór przypada na niedzielę

Ma ktoś namiary na jakieś labolatorium w powiecie kolskim lub w jego okolicach?

Opublikowano
1 godzinę temu, niesamowity90 napisał:

Pytanie z innej beczki. Czeka ktoś może na zaległe suszowe? Ktoś może dostał ostatnio? Wysyłają może jakieś decyzje ? Trąbią ostatnio że mają wypłacić, a na koncie cisza...

Ja dzisiaj dostałem przelew i decyzję  powiat Socjaczew

Opublikowano

Do tych co ginie wam mleko: patrzcie jak kierowcy mają podpięty wąż od poboru mleka!!! 

Opublikowano

Ostatnie pismo dostałem w lutym że przesunięte do końca marca i na tym się skończyło ....

Opublikowano
Dnia 12.05.2020 o 20:28, JarekPr napisał:

Ja w 2018 roku odszedłem z Końskich, zapłaciłem karę.

Kolego jak oni tą kare naliczają ?

Opublikowano

Czytam trochę ten temat i muszę przyznać że ręce opadaja. Znajomy ma 60 krów halę taka że nic nie trzeba dźwigać i na tych krowach przez ostatnie 5 lat wydał 1 mln gotówki na ziemię ciagnik prasy i tp. A teraz jeszcze złożył na prow. U mnie w rodzinie jeden kupił prasę  ciagnik i mieszkanie dla dzieci na studia. To ja się pytam skad tyle kasy niby. My mamy 15 ha i świnie i jedyne co kupiliśmy to ursusa 7 lat temu.

Opublikowano

Może i jest bardzo dobry dochód, ale ważne są ilość i koszty produkcji. Mi osobiście jest ciężko rozwinąć, co prawda ziemia do dzierżawy się pojawiła, ale miejsca w starej oborze już nie ma więcej, z tego co zarabiam nie zarobię na nową, kredyt w obecnej sytuacji to szaleństwo...

Opublikowano
Dnia 23.06.2020 o 19:14, alfa napisał:

Doje ale ile wyrzeczeń to kosztuje. Ale ja już powoli będę zwijał dojne i dopiero wtedy poczuje życie.  Uświadamia sobie człowiek w pewnym momencie że życie krótkie a tu się dymalo pół życia w takim gownie gdy inni żyli pełnia życia. I nie mówię ci o etacie u mnie żeby ludzie mieli twoje ha na własność to połowa już by nie doiła.  Zrozumiesz kiedyś w życiu ale to w swoim czasie jak już kredytów nabierzesz i zobowiązań z agencji że nie możesz dziś zrezygnować a jeszcze ze 3 czy 4 lata i kółko się kręci. W końcu patrzysz dzieci poszły po 18 mają ty 50 na karku zostajesz sam syn się na ciebie wypina jak masz go bo on w gownie siedzieć nie będzie. Siadasz wieczorem i przy piwie uświadamiasz sobie ze zostało ci daj Boże 20 lat 5 albo i 10 trzeba to jeszcze ciągnąć myślisz że dzieci dorosły tak naprawdę nigdzie ich nie zabrałeś nigdy nie miałeś dla nich czasu żona ci się zestarzała sam garbu dostajesz łzy ci się w oku kręcą bo dopiero wtedy wiesz ze krowy zniszczyły ci życie i przez nie utraciłeś radość życia radość z młodzieńczych lat radość z dzieci radość z żony i całego życia. Nie jest też miłym uczuciem jak ci przyjdzie 15 latka i powie tata ta ta i tamta były z rodzicami za granicą a ja nie mogę i się śmieją. I mówią twojej córce że na krowach to wszystko śmierdzi łącznie z tobą razem.  Taka to radość z krów wszyscy się o tym przekonają ale mówię wam za późno 

i co syn robi poszedł na studia czy do roboty?

Opublikowano (edytowane)

Jak miał byś zacząć od 0Dokupić gruntu sprzety budynki ciągle coś nie mówię już o genetyce  której się wcale nie ma a to podstawa .... Ale i tak lepiej jak u kogoś na garnuszku i dorabiać kogoś innego. Jest taki kawał szef zajeżdża nowym ferrari  do roboty Kowalski pracownik mówi szefie piękne auto . A szef podoba ci się? To pracuje Kowalski jeszcze więcej i szybciej to za miesiąc kupię sobie drugie . Taka o to prawda

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano

Każde gospodarstwo to inne realia, nie można porównać tego do tego, każdy jest inaczej zabyty, inne zobowiązania dlatego są bogatsi i są biedniejsi. Pytanie do zastanowienia się jest takie panie alfa- Gdzie bym dziś był gdyby nie krowy. W sensie jakby wyglądało moje gospo bez krów. A syna trzeba było wychować jak ojciec Ciebie a nie na jakiegos jutubera. Z córki się śmieją? Tak hartuje się stal. Poza tym nie wina krów ze społeczeństwo poje*ane.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, vodz napisał:

Każde gospodarstwo to inne realia, nie można porównać tego do tego, każdy jest inaczej zabyty, inne zobowiązania dlatego są bogatsi i są biedniejsi. Pytanie do zastanowienia się jest takie panie alfa- Gdzie bym dziś był gdyby nie krowy. W sensie jakby wyglądało moje gospo bez krów. A syna trzeba było wychować jak ojciec Ciebie a nie na jakiegos jutubera. Z córki się śmieją? Tak hartuje się stal. Poza tym nie wina krów ze społeczeństwo poje*ane.

Pewnie syna wychowal jak najlepiej umiał a to że nie chce krów-któż dzisiaj z tych młodych chce przy tym,, robić,, po prostu widzi jak ojciec wychodzi z obory uje.. ny po sama szyję i chce trochę inaczej żyć... takie czasy... czasy pięknych ludzi z internetu

Opublikowano (edytowane)

Ogolnie mlodzi widza jak ojce za***rdalaja i nie chca tak robic. Ojce dadza im na studia, kupia mieszkanie to po co za***rdalac. Pojda do biora na 8 godzin poniedzialek piatek i na spokojne zycie im starczy. A jak ojce siada to gospodarki sprzedadza i po ojcowiznie i zapierdolu  przez cale zycie nie zostanie nic. 

Ogolnie sie dziwie niektorym rolnikom nie majacych nastepcow po co wciaz tyraja jak woly. Jak tylko podupadna na zdrowi to sepy z miasta wszystko rozprzedadza.

Mam kuzyna ktory przy 70 na karku doi krowy, zajmuje sie calym gospodarstwem . A synalek 40 lat w miescie informatyk przyjezdza na weekend na ryby i pszczoly zobaczyc no i z pytaniem do ojca co taka mala wyplata w tym miesiacu.

Edytowane przez Bugii
Opublikowano
1 minutę temu, Bugii napisał:

Ogolnie mlodzi widza jak ojce za***rdalaja i nie chca tak robic. Ojce dadza im na studia, kupia mieszkanie to po co za***rdalac. Pojda do biora na 8 godzin poniedzialek piatek i na spokojne zycie im starczy. A jak ojce siada to gospodarki sprzedadza i po ojcowiznie i zapierdolu  przez cale zycie nie zostanie nic. 

Mój kolega mówi że dzięki Uni to krowy ogólnie gospodarstwo się opłaca jak nigdy wcześniej to ja się go pytam to dlaczego nikt z młodych nie chce tego a on do mnie.... bo im się nie chce robić szukają łatwego życia... z tą opłacalnością to bym polemizował ale.... może coś w tym jest

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, vodz napisał:

Ty nie wiesz ile taki youtuber zarabia 😁.Postawi przed kamerką dononka z czasu się napije i zarobi wiecej jak od 50 krow

Opublikowano
10 godzin temu, sabuliga napisał:

Czytam trochę ten temat i muszę przyznać że ręce opadaja. Znajomy ma 60 krów halę taka że nic nie trzeba dźwigać i na tych krowach przez ostatnie 5 lat wydał 1 mln gotówki na ziemię ciagnik prasy i tp. A teraz jeszcze złożył na prow. U mnie w rodzinie jeden kupił prasę  ciagnik i mieszkanie dla dzieci na studia. To ja się pytam skad tyle kasy niby. My mamy 15 ha i świnie i jedyne co kupiliśmy to ursusa 7 lat temu.

Ten mil ion 15 lat będzie spłacał odliczył vat reszta w kredyt wyjdzie po 6 tysi a może brał na prowy to połowa 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Ja tam dalej się nawet posunę. Dostał pewnie kasę na ziemię od cioci z Ameryki. Tak to już jest @sabuliga że bogatemu byk się ocieli a biednemu wiatr w oczy ch w upe i stary Ursus na podwórku. Cały dzień jak szwędasz się po podwórku, leżysz sobie w cieniu, albo pijesz piwko nad jeziorem to dochodzisz pewnie do wniosku, że mleczarzom to chyba z nieba leci.

Edytowane przez komizmo
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v