Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Łolek napisał:

Co ty alfa chcesz 100k na wsi pożyczać 🤔jak masz nadwyżki i odkladasz to po co ci 100k😉

Ty pożycz gdzieś 10k albo 5k 😜 każdy podszewke w kieszeni Ci pokaże 😁

Opublikowano (edytowane)

Wszystko pięknie i ładnie. Fajna emeryturka. Szkoda, że w takie bajki trudno uwierzyć. Każda mleczarnia broni się rękami i nogami przed wypłatą udziału. A im większy udział tym większy ból d*py. Dodatkowo nietrudno sobie wyobrazić sytuację w której spółdzielnia bankrutuje i wasze udziały idą się trzepać całkowicie. Ja też mam spore udziały w Łowiczu i jaki mialem z nich pożytek? Taki, że gdy brałem zbiornik z mleczarni ze stacji schładzania (czyli podobno także moją własność) ,to płaciłem odsetki za spłaty w kilku ratach.

Edytowane przez komizmo
Opublikowano

Mhm oddaje do Ryk od 12 lat i mam też trochę nazbierane i wszyscy co odeszli czy do innych podmiotów czy na emeryture dostali to co im się należało bez problemowo i jak kiedyś zakończę to będzie niezła odprawa 😉

Opublikowano

Wszystko zależy od mleczarni. W sierpcu udzialy wyplacaja w ciągu roku w dwóch ratach. Mieszkam w okolicy co same sierpczaki i tam gdzie stary wyjął udział przy przepisaniu na syna, tam strasznie gospodarstwa wyjeba*y do przodu. Mój sąsiad ze 2 lata temu miał prawie 200 tys a jeszcze z 15 lat będzie doił, a teraz ma dwa razy więcej mleka niż 3 lata temu także ile nadoi jeszcze? Napewno następca się ucieszy z takiej kasy na start.

Opublikowano (edytowane)

Może bedziesz miał kiedyś okazję sie o tym przekonać , rodzice pracowali dla Ciebie ty dla dzieci i tak to sie kręci 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano

@alfa @grzesiupoprostu nie lubię jak ktoś próbuje uszczęsliwić innych na siłę.

Ale nic straconego alfa jeżeli chcesz możesz zaproponować na radzie, aby dietę radnym wypłacano powiedzmy 500zł/msc, pozostałe 4,5k zasilało by udział członkowski, który odzyskałbyś gdybyś kończył produkcję /przekazywał dla syna.

Dalej uważasz, że to dobry pomysł z taką forma inwestowania w przyszłość? 

Zresztą radni, z prezesem na czele, mogą iść dalej i uchwalić swoistą ustawę kominową - zarobki nie wyłączając prezesa, do 5k - pozostała część po przejściu na emeryturę. Przecież ile można wydawać na samochody, wakacje itp. ile nieszczęścia z tego nadmiaru pieniędzy, rozwodów, zdrad itp, a na starość człowiek jest bardziej ustatkowany, ato pomoże dzieciom, albo wnuczkom ;)

• Like 1
Opublikowano
kr9292 napisał:

Mój ojczulek oddawał ok 200 tys litrów w dniu przepisania na mnie udziałów. Było ok 16-17 tys zł gromadzone przez ponad 20 lat. Szkoda gadać 🙆

w jakiej mleczarni i w jakich latach?

Opublikowano

Są tacy co i emeryturę dokładają i żyją. A co ma zrobić z taką kasa 300 czy 400 tys? Do okola świata ruszyć? Całe życie poświęcił ogonom to i po przepisie będzie robił a kasę chociaz cześć w gospodarkę wpompuje. Ja juz zapowiedziałem mojemu synowi ze będę mu krowy doił dopóki będę mógł i taki jest mój wybór i ch innym do tego.

• Like 1
Opublikowano

Czy wy nie wybiegacie za daleko w przyszłość jak będziemy dygac do 65 albo i 67 to wielu z nas może tej emerytury nawet raz nie odebrać i z udziałem może być to samo

• Like 2
Opublikowano

Ja już postanowiłem dużo wcześniej, że trzymam krowy mleczne do 2021 i tak odkładałem to już kilka lat.

Miałem dwa wyjścia: budowa nowej obory, albo kończę zabawę z mlekiem i zdecydowałem teraz definitywnie 21 i koniec chyba że międzyczasie cena mleka w mlekpolu spadnie poniżej 1,30 - wtedy kończę wcześniej.

Nie oszukujmy się, ale krowy to niewolnictwo i byle fryzjerka czy inna ekspedjentka z biedry, nie mówiąc o budowlańcu, nie zamieniliby się z nami. Zazdroszczą nam tych audic i bmek, ale gdyby kazać doić im 2 razy dziennie 7 dni w tygodniu to wolą jeździć swioimi fiatami ze zgniłymi progami, ale mieć wolny weekend, wieczór, iść na L4 itp. Zreszta teraz rynek prcy to rynek pracownika no chyba, że korona coś zmieni, ale wtedy my pierwsi dostaniemy po d....

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
58 minut temu, Łolek napisał:

Czy wy nie wybiegacie za daleko w przyszłość jak będziemy dygac do 65 albo i 67 to wielu z nas może tej emerytury nawet raz nie odebrać i z udziałem może być to samo

Dokładnie, my to nie to co dawne pokolenie.

Opublikowano
41 minut temu, vat napisał:

Ja już postanowiłem dużo wcześniej, że trzymam krowy mleczne do 2021 i tak odkładałem to już kilka lat.

Miałem dwa wyjścia: budowa nowej obory, albo kończę zabawę z mlekiem i zdecydowałem teraz definitywnie 21 i koniec chyba że międzyczasie cena mleka w mlekpolu spadnie poniżej 1,30 - wtedy kończę wcześniej.

Nie oszukujmy się, ale krowy to niewolnictwo i byle fryzjerka czy inna ekspedjentka z biedry, nie mówiąc o budowlańcu, nie zamieniliby się z nami. Zazdroszczą nam tych audic i bmek, ale gdyby kazać doić im 2 razy dziennie 7 dni w tygodniu to wolą jeździć swioimi fiatami ze zgniłymi progami, ale mieć wolny weekend, wieczór, iść na L4 itp. Zreszta teraz rynek prcy to rynek pracownika no chyba, że korona coś zmieni, ale wtedy my pierwsi dostaniemy po d....

Jeśli w Mlekpolu cena mleka spadnie poniżej tej ceny to my w Polmleku pierwsi będziemy likwidować bo u nas cena będzie wtedy w granicach 85-90 groszy.

Opublikowano

Ale ja nie mówię o każdym, tylko o sobie, inni mnie nie obchodzą, niech robią co chcą. Dla ciebie to niewolnictwo a dla mnie to jest dziedzictwo.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v