Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, komizmo napisał:

Prezes Sapiński chwali się, że mlekovita zwiększyła export o 30%. 

To 5 czy 10 groszy bedzie podwyżki? 😁

Ale sprowadzi 60/ procent mleka

Opublikowano
Dnia 25.04.2020 o 13:29, Bugii napisał:

Nie liczcie na zadna pomoc lub  interwencję jaka kolwiek. Z tymi problemami i zapascia gospodarcza to nawet pomocy szuszowej nie bedzie.

Z doplatami ue w nowej perspektywie tez bedzie krucho. Nie bedzie tyle kasy w budżetach. Nie wiadoni czy wogle beda chcieli wspierac rolnictwo. I czy wogole unia bedzie. Bo wlochy i hiszpania juz chce wychodzic bo wiadomo jak unia im pomaga z korona.

I bardzo dobrze, niech ta unia się rozpadnie.

• Like 1
Opublikowano

I co? Jak nie Berlin to Moskwa. Z dwojga złego wolę to pierwsze. nie uważam żeby łagry były ciekawą perspektywą.  Tutaj alfa ma rację niestety. Jeżeli UE się rozpadnie to jesteśmy w d*pie ze swoim mlekiem. Bogate kraje jak Niderlandy czy Niemcy będą dotować export, a my? Przy tej nadprodukcji to faktycznie 80gr byłoby całkiem realne. I nie myślcie sobie, że ceny by w Polsce spadły i znieśli by podatki jak np VAT. Nie ma opcji. Nie jestem jakimś euroentuzjastą ale jestem realistą. W obecnej sytuacji musimy w unii trwać. A jeśli się rozpadnie to musimy powoli witać się z wujem Władymirem. Może nie zbrojnie, ale strefą ich wpływów na pewno zostaniemy. Jak to kończyło się w naszej historii nie muszę chyba przypominać

Może się mylę ale zdaje mi się, że w Szwajcarii czy Norwegii ceny mleka nie są jakoś wyższe? Z tego co pamiętam niedawno Szwajcarzy mieli potężne kłopoty na rynku mleka.

Opublikowano

Jest tania dlatego, że nie ma na nią cła. Po wyjściu z unii , jeżeli brytole uznają, że jej ceny są dumpingowe dowalą jej z 40% cła.Chyba, że podpiszą umowę handlową z UE która będzie im tego zabraniać. Ale póki co nie zanosi się na to. 

Opublikowano

Ludzie w Polsce nie widzą nic poza " albo Berlin albo Rosja" są inne kraje do których można eksportować. Zaraz powiecie że bez Niemiec nie mieli byśmy gdzie sprzedac, to ciekawe bo Niemcy nie pozwolą tak czy inaczej będąc w UE czy poza żebyśmy sprzedali im za dużo mleka bo oni martwią się o swoich. Większość ludzi z tego forum skorzystało z wszelakiego rodzaju dotacji przeszli na VAT i boją się że jak unia walnie to bez dopłat nie dadzą radę bo się przeinwestowali. Tu jest problem i nie ma co owijać g...a w ładny papierek tylko nazywać rzeczy po imieniu. A powiem tyle, że z Unią czy bez to i tak będą nas dymać tyle że gdybyśmy nie byli w UE to można wymusić ja tych je....ch z rządu zmiany a w UE wymusić jedynie możesz pierwszeństwo na drodze. Pora obudzić się z tego głębokiego snu i przestać brać bez miary a pomyśleć żeby ogarnąć to co jest i nie dać się zlicytować/ zbankrutować bo nie wiem czy tylko ja to widzę i słyszę czy słuchamy innych wypowiedzi! !! UE chce odejść od wszelakiej pomocy dla rolnictwa na rzecz zielonej europy. Po to podpisują umowy o wolnym handlu z amerykami i ukraina. Ich wali to że ktoś ma kredyt i nie ma za co go spłacić, będąc w UE mleko było po 80 gr już pamięć zawiodła co niektórych. 

Unia dobrze zrobiła tylko starej 15 nie nowym i tyle w temacie.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Raczej jakby padła UE to tym bardziej nie spadną , przecież żyjemy w Polsce, tu utrzymuje się patologię, nierobów a dziadków przekupuje się 13-14 "wypłatami ". Nie zauważyliście , że takie patusy lepiej żyją niż my ?. Każdy ma w swojej okolicy przykłady takich wrzodów , którym PIS spadł jak manna z nieba  :) , a Ci patole się ze wszystkich śmieją bo ich jedynym zmartwieniem to jest jechanie do biedry i zrobienie zapasów alkoholu... Żyjemy w pięknym kraju tylko, że od wieków rządzili nim idioci oraz egoiści chytrzy na kasę .. ( oczywiście byli i dobrzy władcy ale to jest jeden na wiek )... Co do mleka to o ile ta korona będzie łagodniejsza i ludzi wypuści się z tej izolacji to jakoś będzie , gorzej jak taka sytuacja jak teraz utrzyma się przez dłuższy...

@Damianek20, miałem 73gr/l :D ... ( choć nie wiem czy to powód do zaszczytu ) 

Edytowane przez ThePerkins
  • Like 1
Opublikowano

Sam widzisz, będąc poza Unią miałem cenę zboża taka jak tych żniw i bydło też sprzedawałem w podobnej cenie maszyny można było kupić o połowę taniej i ziemię. O tych bezsensownych kontrolach wymogach już nie wspomnę. 

• Like 1
Opublikowano

Rodzice i dziadkowie raczej dobrze wspominają "komune". Co do czasów zaborów to do powstania listopadowego to było coś jak unia z cesarstwem rosyjskim później zaczął się prawdziwy zabor a po powstaniu styczniowym jeszcze bardziej śrubę dokrecili ale to na nasze własne życzenie. Gestapo nas masakrowalo tak jak nkwd. Nie ma w Polsce gospodarza który wziął by odpowiedzialność za Polskę i Polaków, kogoś kto ocalilby prawdziwe elity narodowe to tez rządzą nami którzy rządzą, ludzie z lapanki i przydupasy.

Opublikowano

,, jak bieda to do żyda jak po biedzie to pocałuj mie w dupe żydzie ''             a prawda jest taka ze gdy by nie unnia to jeszcze wielu by krowe recznie do wiaderka doiła ,  czy wy nie widzicie postepu technologicznego w rolnictwie ?    tak jak wszystko unnia ma wady ale ma i zalety 

Opublikowano (edytowane)

Przecież tyle lat minęło, myślisz że bez unii nie byłoby postępu?  Nie taki, ale bylby. Jakoś ludzie z furmanki z w samochody się przesiedli i bez unii. Ale niestety wyjść z niej to teraz samobójstwo, chyba że sama się rozpadnie.

W dłuższej perspektywie to nie byłbym takim optymistą, bo przy tym poziomie zidiacania społeczeństwa w mediach zaraz się okaże, że m. .in. bydło jest odpowiedzialne za zmiany i ocieplenie klimatu, susze i każą ograniczać. Już chyba każdemu wmówiono że to człowiek jest odpowiedzialny za zmiany klimatu. Jakby wcześniej się nie zmieniał.

Edytowane przez krzysieek
Opublikowano
29 minut temu, jarecki napisał:

,, jak bieda to do żyda jak po biedzie to pocałuj mie w dupe żydzie ''             a prawda jest taka ze gdy by nie unnia to jeszcze wielu by krowe recznie do wiaderka doiła ,  czy wy nie widzicie postepu technologicznego w rolnictwie ?    tak jak wszystko unnia ma wady ale ma i zalety 

Mój dziadek doił do wiaderka i miał więcej pieniędzy i czasu wolnego niż ja. Taka prawda. Chciał kupić traktor to kupił, czy bizona czy ziemię od sąsiada i bez kredytów i dotacji od sajuza. Jeśli społeczeństwo jest głupie no to samo ukreci na siebie bat. Boga się nie boją a wirusa czy zmian klimatu juz tak

• Like 2
Opublikowano

UE na pewno dała postęp technologiczny ale przecież coś za coś... Polska sama też by prędzej czy później nie dawała rady, przecież wszystkie zakłady , które były za komuny już albo ledwo były ciepłe albo ich nie było w cale ( ale Ci zamiast ratować to sprzedali resztę :D ), no i cła też by nas zjadły niestety ... 

Opublikowano
11 minut temu, ThePerkins napisał:

UE na pewno dała postęp technologiczny ale przecież coś za coś... Polska sama też by prędzej czy później nie dawała rady, przecież wszystkie zakłady , które były za komuny już albo ledwo były ciepłe albo ich nie było w cale ( ale Ci zamiast ratować to sprzedali resztę :D ), no i cła też by nas zjadły niestety ... 

Słuchałem kiedyś wywiadu na yt z Andrzejem gwiazdą w którym to mówił ze amerykanie uważali Polskę za 6 gospodarkę świata a Kanadyjczycy za 5 i to był dla nich problem z którym musieli coś zrobić, ponieważ zakłady były w miarę nowoczesne i była tania siła robocza, średnia zarobków chyba 20$/ miesiąc. Czy my teraz jesteśmy 5 lub 6 gospodarka na świecie?

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

Proszę cię przestań jaki postep, ja wszędzie widzę długi. W banku wciąż kolejka po kredyty. To jest ten postęp? 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v