Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, DarekRajgród napisał:

biedronkach pracuja to mowia ze ludzi malo i zaczynaja wiecej przeterminowan miec. 

W domu ludzie mają zapasy i boją się wychodzić. U nas na Podlasiu plaga powrotów z zagranicy i biegają na kwarantannie. Ludzie donoszą policji i cyrki poprostu. 30 tys kary i grożba więzienia ludziom niestraszna😒

Towar w domu się zepsuje i do sklepów przyjdą😆

Opublikowano

Kolego Ramzes jeśli nie było zaproszenia to do kierowcy pretensje a poza tym od ludzi napewno wiedziałeś że jest zebrane a nikt zaproszeń nie chce na wejściu a jak byś był obecny to i tak nic byś nie powiedział jak reszta bo byś myślał jak reszta że mleko nie przejdzie. Jak ci tak źle w mlekpolu to odchodź nikt nikogo nie trzyma. Myślisz że jak by wszystko ustało i mleczarnia nie miała by co z tym zrobić to by od ciebie brała mleko płaciła ci a sama woziła utylizować? Grubo się mylisz bo to wcześniej miałem na myśli nie wiem o czym ty myślałeś. A problemem powrzednim jest to że ludzie zwiększają bez pojęcia ilość i prezes się cieszy że będzie 2 mld a ty jęczysz ze ceny nie ma. Ludzie nie znają prostej logiki że jak koszt 1 zł to reszta zysk ma 200 tys po 1.5 to ma 100 tys zysku postawi oborę zda 400 po 1.25 ma tyle samo a roboty tyle samo i kredyt na bani. Następny problem fałszerstwo kwalifikowane pod przestępstwo doczytaj sobie kodeks. Chodzi o wiroweczki pewnie sam też wurujesz jak większość i ta ulubiona mleczarnia by cię nie wzięła. Ale zaczekaj tylko zrobimy wypad z mleczarni tego samego dnia ostatniej wypłaty brak i udział przepada wtedy mleka ubędzie i cwaniakowanie się skończy.  W mleczarni wiodącej prym takie rzeczy są zakazane. A jeśli chodzi o cenę to chyba wiecie że było tylko 30 mln zysku którym mleczarnia się podzieliła a w tym roku przez pieprzony PiS dojdzie jeszcze 80 90 mln kosztów i weź naplac to duża mleczarnia podatna na wahania kursów zagranicznych niestety mamy tyle mleka ile mamy i trzeba to jakoś ciągnąć. Piątnicy jest przy nas mała a to dziś zaletą. Myślisz że żeby był zysk to byś go nie miał na koncie? Miałbyś daje za to rękę uciąć ale jak mówi przysłowie z kiela mąki jak młyn stoi 

• Haha 2
Opublikowano

Ta, te ciągłe gadanie radnych, że mleka coraz więcej... Wiadomo, że co roku odchodzi trochę dostawców, ale liczba wszystkich jakoś się nie zmienia...Nie trzeba przyjmować nowych bardzo dużych dostawców to nie będzie mleka przybywać.

Opublikowano

To zrobić nalot na wirujących, w życiu nie oddałem mleka w słoiku na próbkę. Straszyli mnie przed przejściem do mlekpolu że próby prawie co odbiór ja sobie to chwalę. O czymś takim jak wirówka dowiedziałem się tutaj. Tylko pytanie ile mleka by zostało jakby tych wirujących wywalić i tu chyba pies pogrzebany. 

• Like 1
Opublikowano

No i o to chodzi lukasz20 że połowa mleka by była i hurtownie by biły się o produkt a tak trzeba robić byle co oby przerobić i za byle jaka cenę sprzedać a serka wiejskiego nigdy nie będzie jak w Piątnicy bo większość dostawców zamiast mleka daje serwatkę. Kolego Krzysieek to zobacz historie jak mleko się zwiększa w mlekpolu i ludzie odchodzą a jutro rano będzie słonecznie dobra widoczność to wyjdź za oborę i rozejrzyj się i policz ile stawia się obor u zwykłych hodowców i później pomysł. A kto chciał lowicz przejmować? Mlekpol? 

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

Jeśli chcą produkować dużo to niech i produkują z dobrą jakością. Może mi się tak wydaje bo mam nieduże stado ale problemów też nie brakuje. Tylko wirowanie to jest fałszerstwo i czyjeś cwaniactwo kosztem jakości wyrobów, a odczuwają na cenie wszyscy. 

Opublikowano

Że ktoś tak w internecie napisał to nie znaczyły zdzinio że mlekpol był zainteresowany. Dobrze mówisz lukasz20 ale powiedz to im hehe jak z 4000 tys zostało by 2000 albo i nie. Spotkałem takich dwóch skur... Nów  i jeden do drugiego że a siedź u nas w mlekpolu można ją to 4 razy muszę wirować bo wcześniej wirowalem 2 ale hu. pod 400 podchodziło nu ale co zrobzisz bez tego tera ni da rady ziesiek a ty ziesiek wirujesz a Jo ja to pierwszy kupiul we wjosce.  Jak im dałem kur..  Jazdę to może w domu przemyśleli. Pajace wirują a reszta musi skutki odczuwać tu by trzeba było przemyśleć rozwiązanie takie że nie wirujący 1.8 za litr a reszta 1.3 i by była sprawiedliwośc 

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
14 minut temu, alfa napisał:

No i o to chodzi lukasz20 że połowa mleka by była i hurtownie by biły się o produkt a tak trzeba robić byle co oby przerobić i za byle jaka cenę sprzedać a serka wiejskiego nigdy nie będzie jak w Piątnicy bo większość dostawców zamiast mleka daje serwatkę. Kolego Krzysieek to zobacz historie jak mleko się zwiększa w mlekpolu i ludzie odchodzą a jutro rano będzie słonecznie dobra widoczność to wyjdź za oborę i rozejrzyj się i policz ile stawia się obor u zwykłych hodowców i później pomysł. A kto chciał lowicz przejmować? Mlekpol? 

Jeśli mlekpol teraz ograniczyłby skup mleka powiedzmy O połowę to nie oznacza że od kwietnia cena o połowę w górę!!! Oznacza to że miejsce mlekpolu na sklepowych półkach kurczy się o połowę (miejsce wypracowywane od wielu lat a jak raz odda się półkę to ciężko na nią wrócić). Mało tego spada skala biznesu, przewaga negocjacyjna, inaczej kalkuluja się koszty stałe i zakupy pozostałych materiałów do produkcji!!!! Także @alfa nie zgodzę się z Tobą. Dziś tylko z dużym się ktoś liczy na rynku. Nie wiem czy miałeś kiedyś okazję doświadczyć jak pracuje się dla różnych podmiotów tej samej branży O zupełnie innej wielkości biznesu. Uwierz mi że jeśli chodzi o handel wiekszemu jest łatwiej.  Oczywiście biznes mleczarski jest najtrudniejszym biznesem w spożywce. Czasami mam przyjemność porozmawiać z dostawcami różnych spoldzielni i z czystym sumieniem mogę stwierdzić że właśnie tu na forum kilka osób narzeka zdecydowana większość dostawców spoldzielni z woj Podlaskiego jest zadowolona z dobrych stabilnych cen i terminowych wypłat. 

Opublikowano

No i co z tego że byli jak ktoś zaprosił to byli. A zresztą i zawadzki i borawski to by przejęli wszystko jak na dobrych warunkach dlatego mówię że rolnik jak zwiększa to borawski się cieszy nawet jak by i za 1 zł było no bo jednak ilu jest prezesów co rządzą największą mleczarnia w Polsce? Jeden? A widzicie jeden i jednak głowę można wyżej nosić 

Tak Grzesiu racja ale jak masz w cholere produktu to szarpiesz się o cenę z taką mlekowita i oddajesz za darmo a jak masz mało zajebis.... Produktu to sami ciebie proszą żeby im dostarczyć nawet zobacz zajeżdża samochód z mlekpolu a 30 sekund po nim Piątnicy wedle rozumowania nasz powinien być zrzucany Ale nie zrzucają tamten bo to Piątnicy. A nie ma co ukrywać mlekpol ma dużo mleka złej jakości w porównaniu do nie dużej ilości super mleka Piątnicy.  Nas trzyma laciate a resztę klepiemy bo klepiemy bo coś z tego zrobić trzeba ale co z tego oddajemy tanio. W 2017 1.5 mld mleka a dziś 2mld jest różnica? 

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

A tam znam jedną mleczarnie gdzie słoiczki to norma. Tylko jakimś cudem mają dobry produkt i dzięki czemu płacą 1,5zł. Jest to mała mleczarnia i nie przyjmują nowych dostawców. 

Alfa żeby było lepiej trzeba zrobić te kontrole, jakieś kary nałożyć. Może któryś się nawróci. 

Opublikowano

Zapytam się kierowcy czemu kartek na temat zebrań nie przywozi i zobaczymy co odpowie skoro mówisz że to na ich barkach spoczywa.  O skali i kosztach nie musisz mi tłumaczyć bo każdy kto ma głowę na karku potrafi to przeliczyć sobie.  Sam sobie odpowiedziałeś na temat wirowek.  Dlaczego nie ma nie  zapowiedzianych kontroli w zwiazku z nimi? Porusz ten temat na radzie.  U mnie nigdy nie było wirówki i nie będzie.  Mogą przyjeżdżać o każdej porze dnia i nocy na kontrolę.  Wirówki w głównej mierze zaczynają się w stadach 9+ tys wydajności.  To jest dopiero patologia.  Mleko chu.jowe,  coraz wyższe koszty produkcji ale w rankingu się podnosi.  Oczywiście nie mówię że jest tak w każdym stadzie żeby ktoś się nie poczuł urażony.  Jak sam wiesz kto wiruje to powinieneś kontrolę nasylac niespodziewanie.  Każdy powinien mieć kilka takich kontroli w miesiącu.  Zaraz by pewnie 1/3 poszła won z mleczarni i nie było by takie problemu z nadmiarem towaru a i jakość by się podniosła.  Porusz temat na radzie żeby zrobić jak w Piątnicy dodatkowe progi w parametrach bakterie 20, somatyka 200 = +15 groszy do ceny,  bakterie 25, somatyka 250 = +10 groszy,  bakterie 30, somatyka 300 = +5 groszy.  Zaraz by się ludzie wzięli za jakość.  Tylko żeby to miało jakiś sens te progi to minimum 10 razy nie zapowiedziana kontroli w miesiącu 

Opublikowano

@alfa ta wasza markę łaciate to sieci rozjebaly. jak w Lidlu czy biedronce często łaciate w promocji kosztuje tyle co ich marka własna. a łaciate zawsze powinno być droższe od tańszych marek

Opublikowano

Ja prdle @alfa gada jak potrzaskany. Jescze parę lat temu jak Mlekpol przejmował Suwałki to ludzie biedowali jakie to straszne wymogi w tym Grajewie i większość uciekła do Moniek. W tej chwili nie dość,  że wymogi mają mniejsze bo nie muszą się sr** ze standardem nonGMO przez co mają niższe koszty a czasem i ze słoczka próbę wezmą,  to w tej chwili mają wyższą cenę jak my w Mlekpolu. No k*rwa jego mać temat wirówek krąży od x lat,  od x lat jest tępiony a i tak mleczarnia nie może sobie z nim poradzić. Lotości😰

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, grzesiu napisał:

Jeśli mlekpol teraz ograniczyłby skup mleka powiedzmy O połowę to nie oznacza że od kwietnia cena o połowę w górę!!! Oznacza to że miejsce mlekpolu na sklepowych półkach kurczy się o połowę (miejsce wypracowywane od wielu lat a jak raz odda się półkę to ciężko na nią wrócić). Mało tego spada skala biznesu, przewaga negocjacyjna, inaczej kalkuluja się koszty stałe i zakupy pozostałych materiałów do produkcji!!!! Także @alfa nie zgodzę się z Tobą. Dziś tylko z dużym się ktoś liczy na rynku. Nie wiem czy miałeś kiedyś okazję doświadczyć jak pracuje się dla różnych podmiotów tej samej branży O zupełnie innej wielkości biznesu. Uwierz mi że jeśli chodzi o handel wiekszemu jest łatwiej.  Oczywiście biznes mleczarski jest najtrudniejszym biznesem w spożywce. Czasami mam przyjemność porozmawiać z dostawcami różnych spoldzielni i z czystym sumieniem mogę stwierdzić że właśnie tu na forum kilka osób narzeka zdecydowana większość dostawców spoldzielni z woj Podlaskiego jest zadowolona z dobrych stabilnych cen i terminowych wypłat. 

Jakim cudem Piątnica bez przewagi negocjacyjnej, bez skali biznesu, z większymi kosztami stałymi liczy się na rynku? Czasy się zmieniają i na rynku będę miały byt produkty tylko premium i budżetowe, klasa średnia będzie miała coraz mniejszy udział. 

Edytowane przez Mateusz1q
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v