Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Używany myślę o fendzie309 ale masz rację bo dzisiaj z kolegą rozmawiałem co z zachodu sprzęt ściąga i mówi że euro w górę i przez 3mce nigdzie nie jedzie także taniej nie będzie a jak się długo w rozkroku stoi to można kopa w jajcy dostać 😉

Opublikowano (edytowane)

ja bym czekal wszędzie na placach u handlarzy pustki zero ogladajacych ,w sumie to trochę dobrze bo obrośli za dużo w piorka

Edytowane przez massey235
  • Like 1
Opublikowano

Kazdy czeka bo nie wiadomo co bedzie. Jak zrobi sie tak jak we wloszech to ten fendt do niczego ci sie nie przyda. Nawet czesci do niego nie kupisz.  Rolnicy beda mieli towaru w bród. Nie bedzie komu kupic i przetworzyć  a  w sklepach drozyzna i brak srodkow do produkcji rolniczej.

Mam nadzieje ze to nas nie spotka, ale teraz to wszystko jest mozliwe. Jeszcze miesiac temu wlosi sie smieli jalis tam wirus z chin. Pierwsza osoba chora. A teraz masakra tam jest.

Opublikowano
1 godzinę temu, Łolek napisał:

Używany myślę o fendzie309 ale masz rację bo dzisiaj z kolegą rozmawiałem co z zachodu sprzęt ściąga i mówi że euro w górę i przez 3mce nigdzie nie jedzie także taniej nie będzie a jak się długo w rozkroku stoi to można kopa w jajcy dostać 😉

Ja dobrze że się długo nie zastanawiałem tylko zamówiłem maszyny kilkanaście dni temu.  Nie dość że udało się z placu wziąć po starej cenie  to  mają na sianokosy przyjechać i zarabiać na siebie.    W piątek już bym zapłacił 10 tys drożej przez drozejace euro i w optymistycznym przebiegu dotarły by najwcześniej przełom sierpnia / września,  czyli po sianokosach.  

1 godzinę temu, Łolek napisał:

Ja dobrze że się długo nie zastanawiałem tylko zamówiłem maszyny kilkanaście dni temu.  Nie dość że udało się z placu wziąć po starej cenie  to  mają na sianokosy przyjechać i zarabiać na siebie.    W piątek już bym zapłacił 10 tys drożej przez drozejace euro i w optymistycznym przebiegu dotarły by najwcześniej przełom sierpnia / września,  czyli po sianokosach.  

Opublikowano (edytowane)

drożej a niby kto im to kupi jak będzie drożej a wszystko inne stanieje, k**wa rzygam jak slysze ; po starej cenie ,''

Edytowane przez massey235
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

A to koniec świata się zapowiada? Normalny kryzys. Nie pierwszy i nie ostatni. Jeszcze nie wiadomo wogóle co wyniknie z tej sytuacji. Jakoś co roku maszyny drożeją i chętnych multum, a terminy realizacji coraz dłuższe. Taka kolej rzeczy że mniejsi się wykruszają, więksi ich wciągają, potrzebują większych maszyn i tak w koło.  Może polskie maszyny i stanieją bo nie są zależne od euro. Prosty przykład kredytów we frankach. Adekwatnie ceny maszyn w euro, złotówka tanieje więc maszyny z zachodu są droższe. Jak się złoty umocni to cena spadnie ale trzeba brać pod uwagę coroczną inflację i wzrost cen.  Mam przykład na owijarce. Znajomy zapłacił 6 tyś drożej niż ja 3 lata temu. Jak narazie to tylko ceny paliw poszły w dół przez wojnę arabów z ruskimi. Wszystko inne w górę jak co roku 

Opublikowano
1 godzinę temu, ramzes10 napisał:

A to koniec świata się zapowiada? Normalny kryzys. Nie pierwszy i nie ostatni. Jeszcze nie wiadomo wogóle co wyniknie z tej sytuacji. Jakoś co roku maszyny drożeją i chętnych multum, a terminy realizacji coraz dłuższe. Taka kolej rzeczy że mniejsi się wykruszają, więksi ich wciągają, potrzebują większych maszyn i tak w koło.  Może polskie maszyny i stanieją bo nie są zależne od euro. Prosty przykład kredytów we frankach. Adekwatnie ceny maszyn w euro, złotówka tanieje więc maszyny z zachodu są droższe. Jak się złoty umocni to cena spadnie ale trzeba brać pod uwagę coroczną inflację i wzrost cen.  Mam przykład na owijarce. Znajomy zapłacił 6 tyś drożej niż ja 3 lata temu. Jak narazie to tylko ceny paliw poszły w dół przez wojnę arabów z ruskimi. Wszystko inne w górę jak co roku 

Końca świata raczej nie będzie. Ale duże zmiany z pewnością. Gospodarka w Europie zatrzyma się na kilka(naście) tygodni. Wiele pozycji w budżetach państw, zakłada stałe strumień kasy z przedsiębiorstw. Tu nie dość, że go nie będzie, to jeszcze kolejka się po wsparcie ustawi. Jak ktoś miał coś odłożone to mu kupka zmaleje. Ale zanim bogaty schudnie, biedny z głodu padnie. Życie. 

Opublikowano (edytowane)

Tu raczej moze byc tak ze ten duzy doiwestowany, zadluzony moze zbankrutowac. Chinska gospodarka przez 3 miesiace skurczyla sie o 33%  europe czeka to samo lub gorzej. Budżety sa nie ustalone. Mozna zapomniec juz o takich wplywach jak byly. I ciekawe czy dalej beda pakowac kase w rolnictwo, ktore jak mowia i tak jedzenie trza kupic. Moga fundusze dawac firma ktore najbardziej odczuly kryzys. Lub nie bedzie budżetu unijninego bo panstwa ktore placily hajs i dawaly biedniejszym same zbiednieja i nie beda chcialy dalej bawic sie w zbawiciela tylko pakowac w swoja gospodarke zeby ruszyla.

Mowia ze kryzys bedzie porownywalny z 2 wojna swiatowa

Moze nie byc juz w rolnictwi modernizacji, doplat bezposrednich itp.

Edytowane przez Bugii
Opublikowano
15 godzin temu, zkordalski napisał:

Z moich informacji jest absolutny brak towaru na magazynach i hutrowniach mlekovity  obwoźne sklepy nie mają towaru jest taki buum że idzie wszystko prosto z produkcji . W Działdowie wrócili do produkcji i idzie pełną 100% parą bo jest deficyt  wiec te swoje bajeczki że towar zalega ktoś może sobie wsadzić . A i za mało mleka wiec doić Pany do oporu 

To musisz zaktualizować informacje. To co piszesz trwało tydzień i już się skończyło. 

Opublikowano
2 godziny temu, Bugii napisał:

Tu raczej moze byc tak ze ten duzy doiwestowany, zadluzony moze zbankrutowac. Chinska gospodarka przez 3 miesiace skurczyla sie o 33%  europe czeka to samo lub gorzej. Budżety sa nie ustalone. Mozna zapomniec juz o takich wplywach jak byly. I ciekawe czy dalej beda pakowac kase w rolnictwo, ktore jak mowia i tak jedzenie trza kupic. Moga fundusze dawac firma ktore najbardziej odczuly kryzys. Lub nie bedzie budżetu unijninego bo panstwa ktore placily hajs i dawaly biedniejszym same zbiednieja i nie beda chcialy dalej bawic sie w zbawiciela tylko pakowac w swoja gospodarke zeby ruszyla.

Mowia ze kryzys bedzie porownywalny z 2 wojna swiatowa

Moze nie byc juz w rolnictwi modernizacji, doplat bezposrednich itp.

i bardzo dobrze skoncza się ceny maszyn z kosmosu i zarsani handlowcy od siedmiu boleści ,a dopłaty tez niech zabierają dobry gosodarz przy dobrej cenie za mleko ,zboze ,bez dopłat da rade bo skoncza się kosmiczne ceny dzierżaw ,teraz najwięcej zyskują na dopłatach cwaniaki co odda w dzierzawe i pojdzie do miasta na etat,chlop obrabia a on doplate bierze i jeszcze czynsz od dzierżawy ,często  nie mniejszy niż doplata

https://www.agrofoto.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/prognozy-dla-rynku-mleka-nie-wygladaja-optymistycznie,92948.html

https://www.agrofoto.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/prognozy-dla-rynku-mleka-nie-wygladaja-optymistycznie,92948.html

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Włosi jedyną pomoc jaką w zasadzie uzyskali to z Chin i Rosji. Dziś czytalem, że lądowaly wczoraj rosyjskie transporty sprzętu i lekarzy. Oferują też pomoc wojskową. Dla członka NATO(!). Podobno Włosi to rozważają. To jest być może coś co wszystkim umknęło, a co może być punktem zwrotnym w historii UE. A w zasadzie początkiem jej końca. Jedyną do tej pory reakcją UE na kryzys we Włoszech to były pozamykane granice i apteki w Austrii dla Włochów. Na naszych oczach może się właśnie tworzy historia. 

Mlekovita 1.52 😁

Edytowane przez komizmo
Opublikowano

Jak tak dalej pójdzie to mleczarnie napewno napiszą historie jeden kolega tu pisał że mleko muszą odebrać to muszę go zasmucić bo nikt nic nie musi 

Opublikowano
2 godziny temu, DarekRajgród napisał:

To musisz zaktualizować informacje. To co piszesz trwało tydzień i już się skończyło. 

Nie pisz bzdur.  W mlekovicie pustki, nie wyrabiają sie z robota, fakt że sporo ludzi wzięło urlopy

Opublikowano
25 minut temu, komizmo napisał:

Włosi jedyną pomoc jaką w zasadzie uzyskali to z Chin i Rosji. Dziś czytalem, że lądowaly wczoraj rosyjskie transporty sprzętu i lekarzy. Oferują też pomoc wojskową. Dla członka NATO(!). Podobno Włosi to rozważają. To jest być może coś co wszystkim umknęło, a co może być punktem zwrotnym w historii UE. A w zasadzie początkiem jej końca. Jedyną do tej pory reakcją UE na kryzys we Włoszech to były pozamykane granice i apteki w Austrii dla Włochów. Na naszych oczach może się właśnie tworzy historia. 

Mlekovita 1.52 😁

Włochy oskarżają Polskę o utrudnianie walki z wirusem bo nasi zatrzymali transport maseczek i innych środków ochronnych, które Włosi kupili u nas. I dobrze, że zatrzymali bo zaraz i dla nas zabraknie. Chociaż i tak nigdzie nie można dostać płynów do odkażania czy masek.

Opublikowano
7 minut temu, kr9292 napisał:

Nie pisz bzdur.  W mlekovicie pustki, nie wyrabiają sie z robota, fakt że sporo ludzi wzięło urlopy

Niby tak, ale Mlekuta oddział Kalisz wstrzymał przyjmowanie nowych dostawców. 

Oczywiście lepiej wstrzymać przyjmowanie nowych dostawców niż brać wszystkich jak leci a potem im wysłać pismo że nie będę odbierać całości mleka 🤦

Opublikowano
39 minut temu, alfa napisał:

Jak tak dalej pójdzie to mleczarnie napewno napiszą historie jeden kolega tu pisał że mleko muszą odebrać to muszę go zasmucić bo nikt nic nie musi 

Jako (chyba) członek rady wg mnie nie wypada tak mówić. Rada może zmusić Prezesa żeby nie robił takich cyrków jak w Turku ale wiadomo że cena raczej w takiej sytuacji w dół

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Na razie chyba nie ma powodów jeszcze do jakiejś nadmiernej paniki?nie wiadomo w jaką to pójdzie stronę więc nie wyrywajmy się zbytnio do akceptacji obniżek.A co jeżeli wystrzeli inflacja? Jeżeli my mamy tracić to mam nadzieję, że pracownicy mleczarni, łącznie z górą także będą mieć redukcję wynagrodzenia wg wytycznych rządu. Czy tylko my zawsze musimy ponosić koszty?

Edytowane przez komizmo
  • Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v