Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, Takisobierolnik napisał:

jak duża masz produkcję mleka ? tylko produkcja z mleka?

W chwili obecnej doje ponad 5000 l na zabranie. A oprócz tego zawsze siejemy troszkę warzyw 2 ha pietruszki i 3 ziemniaków. Pracujemy w tym w dwa pokolenia. 

Pożyczki są dla ludzi tylko trzeba je brać z głową, bo nie sztuka jest wziąć duży kredyt i gospodarstwo podciągnąć ponad stan tylko sztuka jest ten kredyt spłacić. 

A teraz powiedzcie mi ile płaci Sieradz za mleko??

Opublikowano

I Pedro ma rację i adamqq tez ja ma, wybór zależy od nas jaka droga chcesz iść. Zapomniałem w sumie o najważniejszym czyli dobrej spółdzielni takiej jak piatnica czy sierpc bo podstawą jest dobra cena za mleko.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Nintendo napisał:

U mnie znajomy wziął dofinansowanie, ugryzł go kleszcz i stał się kaleką. Nie nadaje się do pracy.  

Ja mam mniej, ale nie mam żadnych kredytów, mam ładny dom, ładne auto, zapas kasy na koncie i w każdej chwili mogę się z tego urwać w razie czego. 

Nie mówię, że mam lepiej, bo tak nie jest, ale też nie narzekam. 

O to właśnie chodzi , wiadomo ryzyko jest zawsze ale tak chociaż wiesz , że w razie jakiegoś nieszczęścia możesz chociaż z jedną sprawą spać spokojnie. Nie wiadomo co będzie za miesiąc , dwa a co dopiero za 10 lat. Może być taka susza , że wszyscy się zwiniemy.

Edytowane przez ThePerkins
  • Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, Adamqq3 napisał:

W chwili obecnej doje ponad 5000 l na zabranie. A oprócz tego zawsze siejemy troszkę warzyw 2 ha pietruszki i 3 ziemniaków. Pracujemy w tym w dwa pokolenia. 

Pożyczki są dla ludzi tylko trzeba je brać z głową, bo nie sztuka jest wziąć duży kredyt i gospodarstwo podciągnąć ponad stan tylko sztuka jest ten kredyt spłacić. 

A teraz powiedzcie mi ile płaci Sieradz za mleko??

jestem tego samego zdania

• Like 1
Opublikowano

Dokładnie, w takiej sytuacji jeśli jest komu pracować w przypadku gdy jeden zaniemoże ma zastępstwo to spokojnie można się rozwijać. Ale jak krecha jest duża, we dwoje chodzić jak murzyn 20h na dobę i czekać za wypłatą żeby traktor zatankować to dla mnie nie do pojęcia. A mam pod nosem taki przykład. 

Opublikowano

SM RYKI ZA LUTY 

BIAŁKO 3.54 

TŁUSZCZ 4.42 

56 tys litrów 

1,69 brutto 

Opublikowano (edytowane)

Mlekovita za luty , parametry porównywalne do oceny 

Tł 4.26

Bi 3.36

Przedział 20-30 tyś

1.5 7 brutto 

PS czyli szału nie ma w porównaniu co koledzy podają z innych podmiotów 

Edytowane przez Jaro70
Opublikowano
1 godzinę temu, kr9292 napisał:

To utrzymano dopłatę do tluszczu?

To była podwyżka, na marzec też zostaje ta sama cena 

31 minut temu, galan99 napisał:

Teraz to wystarczy jeden pracownik  zarażony w mleczarni koroną cała mleczarnia stanie z produkcją na 14 dni .

Dobrze, że nie które mleczarni e mają kilka oddziałów i innych zakładów 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ubogiwladek napisał:

Nie mówią nic jeszcze u was o obniżkach w zwiazku z wirusem ?;d

zapasy w sklepach wykupione i to ma wpływać na spadek ceny? 

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano

Na pewno cena witamin dla bydła ma rosnąć przez tego koronowirusa

Opublikowano

Co wy z tym Sierpcem oni płacą jak każdy inny jest tu kilku co mają niby ceny wyższe znam kilku co od nich odeszło do mlekovitu i jakoś tej ceny nie widziałem a odstawiali też ponad 20 tysi ale jak tu ktoś odstawia blisko 100k na mc to nic dziwnego że cena jest te 1.6 w mlekovicie to samo. Porównanie Sierpca do Piątnicy to jak cukru  do słodziku niby słodkie niby to samo .... Zobaczcie nawet tu po forum Ryki czy już niby upadły Łowicz jaką ma cenę.....

Opublikowano

Sierpc za luty 23 groszy premii ja tam lubię ten mój słodzik byłoby lepiej, ale w nową linię  zainwestowali do serów z dużymi dziurami, a ludzie takie lubią. 😜

No do Mlekowity odeszli, bo nie sprostali wymogom.

• Haha 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v