Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@tay29 wiesz, na pierwszy rzut oka to się wydaje śmieszne, ale dla mnie przez ostatnie sytuacje w Mlekpolu Pan Borawski traci wiarygodność jako prezes. Z resztą facet ma siedemdziesiąt kilka lat i nie oszukujmy się ale bliżej mu już do grobu (oczywiście niech żyje jak najdłużej) niż do podbicia świata a przynajmniej polski mlekiem. On już powinien odejść właśnie w tym momencie aby go ludzie jeszcze dobrze zapamiętali. Teraz mam jedno pytanie właśnie w związku z postem @tay29 o upadłości. Jeżeli mam 30tys udziału a powinienem mieć 100tys to w razie upadłości mam obowiązek dopłacić pozostałe 70 tyś na pokrycie długu mleczarni? Jak to jest? @grzesiu może nam wytłumaczysz bo chyba właśnie ty najlepiej znasz ten temat?

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, karol091193 napisał:

@tay29 wiesz, na pierwszy rzut oka to się wydaje śmieszne, ale dla mnie przez ostatnie sytuacje w Mlekpolu Pan Borawski traci wiarygodność jako prezes. Z resztą facet ma siedemdziesiąt kilka lat i nie oszukujmy się ale bliżej mu już do grobu (oczywiście niech żyje jak najdłużej) niż do podbicia świata a przynajmniej polski mlekiem. On już powinien odejść właśnie w tym momencie aby go ludzie jeszcze dobrze zapamiętali. Teraz mam jedno pytanie właśnie w związku z postem @tay29 o upadłości. Jeżeli mam 30tys udziału a powinienem mieć 100tys to w razie upadłości mam obowiązek dopłacić pozostałe 70 tyś na pokrycie długu mleczarni? Jak to jest? @grzesiu może nam wytłumaczysz bo chyba właśnie ty najlepiej znasz ten temat?

Taki problem mają teraz w Bielmleku. W przypadku upadłości to właśnie komornik w pierwszym rzucie będzie ściągnął kasę. Co wtedy nastepuje: jeśli masz deklarowane 100tys zł udziału a wpłacone 30tys zł to komornik będzie ściągał resztę!!! Bądź co bądź z właścicieli. Więc jeśli taka spółdzielnia zaczyna dryfowac to najlepszą drogą jest KONSOLIDACJA!!! przed którą to większość się tak broni i krzyczy jakie to zagrożenie. Tak zagrożenie dla obecnego prezesa tejże spółdzielni a dla właścicieli takiego podmiotu same korzyści.  Często słyszę że wtedy udziały przepadają. Nie przepadają Ale w takiej sytuacji są one czystym zapisem księgowym bez pokrycia w pieniądzu !!! Właśnie to konsolidacja ratuje właścicieli przed odpowiedzialnością finansową do wysokości deklarowanych udziałów!!! Z chwilą połączenia stajecie sie właścicielami większego, stabilniejszego podmiotu gospodarczego!!!

Opublikowano

co wy z tym mlekpolem nikogo nie odwołali wypłat nie dostali dostawcy którzy nie zmienili konta na rozliczeniowe albo zrobili to w ostatnich dniach jak ja  i nie ma jeszcze zarejestrowanego na stronie podatki.gov.pl.

Opublikowano

U mnie kasa już kilka dni [ryczałt],a faktura może za tydzień .Sms nikt nie przysyła z mleczarni,a w banku nie robiłem tej obcji. Sms to obcja  , żona w komputerze       Sama Musi Spojrzeć 😉

Opublikowano

Znalazłem jakiś artykuł z cenami w biedronce w porównaniu do 2014r.

Wychodzi na to, że masło jest obecnie około 2x droższe. 

Jak tam mlekovita płaci wam za mleko proporcjonalnie więcej? 😉

Screenshot_20200114_091155_com.android.chrome.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Pawel29 napisał:

Czy vatowcy z Mlekpolu dostaliście już faktury za grudzień na maila? Bo u mnie ani tego ani pieniędzy.

My pieniążki dostaliśmy 9.01 a jesteśmy vatowcami

Opublikowano

Sorki że tutaj ale tu sami w temacie. Szykuje wymianę liny wyciągu Krotoszyn. Dzwoniłem do nich i gościu mówił że kładą 11mm o splocie nie chciał powiedzieć jaki Jak patrzyłem u siebie mam linę 10mm splot 6/19 wymieniałem ja jakieś 6lat temu. Jakie macie w oryginale u siebie?

Opublikowano
pedro2 napisał:

No nie wiem, było wśród nich dwóch dużych gospodarzy... Mówię co słyszałem. A jakieś zamieszanie jest bo koleżka z wioski vatowiec też jeszcze nie dostał. Więc już tydzień obsuwy

był temat kont poruszany a być w koncie pod konto vat i zgłoszone do us i wtedy us umieści je na tzw białej liście jak nie jest to spółdzielnia może nie dokonać wypłaty dotyczy to przedewszystkim wypłat powyżej 15tys nie wiem czy netto czy brutto

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, slawek74 napisał:

był temat kont poruszany a być w koncie pod konto vat i zgłoszone do us i wtedy us umieści je na tzw białej liście jak nie jest to spółdzielnia może nie dokonać wypłaty dotyczy to przedewszystkim wypłat powyżej 15tys nie wiem czy netto czy brutto

Brutto

58 minut temu, slawek74 napisał:

Edytowane przez lusjan
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Nintendo napisał:

Znalazłem jakiś artykuł z cenami w biedronce w porównaniu do 2014r.

Wychodzi na to, że masło jest obecnie około 2x droższe. 

Jak tam mlekovita płaci wam za mleko proporcjonalnie więcej? 😉

Screenshot_20200114_091155_com.android.chrome.jpg

Ja mówię cały czas, że obecne ceny za surowiec to wielki ..uj. A to jest potwierdzeniem tej tezy.

Edytowane przez komizmo
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez Pawel197890
      Mam pytanie czy można siac żyto hybrydowe rok po centrali i ile kg na hektar 
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
  • Dodaj nową pozycję...
v