Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, marcin19071980 napisał:

Nie mam świń ale po dzisiejszej nocy bardzo wam wszystkim wspolczuje tej hodowli. O 1 w nocy obudziła mnie syrena karetki, patrzę przez okno to u dalszego sąsiada no ale to rodzina więc się ubieram i idę. Na miejscu okazuje się że gospodarza w ostatniej chwili odcięli a syn ja to zobaczył to uciekł w pola i 10 ludzi do 8rano go szukało. Na szczęście nic sobie nie zrobił. Ratę kredytu mają do spłat a jedną już odroczyli bo myśleli że swinie trochę zdrożeją więc teraz mają dwie do spłaty. A h..... z tymi swiniami i bankami. 

Niestety, nie od dzisiaj wiadomo, że świnie niepewny biznes i kto się zakredytował, teraz gorzko żałuję... 

Niema szans zbudować chlewni na kredyt bazując tylko na hodowli świń i dopłatach, trzeba mieć inna gałąź produkcji, żeby w razie czego mieć czym pokryć straty na trzodzie. 

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, kopin napisał:

Na nic wiecej nie licz,kasa z PROW-u się skonczy od złej Unii to od naszych rządzących nie masz co oczekiwać

Minister wnioskował o kolejna pomoc z Unii a poza tym fundusze na odbudowę gospodarki po pandemii mają też iść na pomoc dla rolników i to w całej UE także nadzieja jest, na wiosnę nie było jeszcze tak fatalnych cen jak teraz i dali pomoc to teraz tym bardziej gdzie tucznik 150 do 200 zł poniżej kosztow. Przedsiębiorcy dostają druga transze to dlaczego my nie mielibyśmy otrzymać jeszcze raz. 

Opublikowano

panowie pytanie z innej beczki. sprzedałem tucznika na ubój własny ale zapomniałem pobrać kawałka mięsa do badań. rozmrozić swoje czy kupić w sklepie i oddać do badań 🤔😋?

• Haha 1
Opublikowano
8 godzin temu, damianos95 napisał:

Jak do armir dzwonilem kiedys o to covidowe obecne co placa to pytalem czy jest szansa na jakas pomoc to uslyszalem ze juz tyle dostalismy pomocy i ze znowu liczymy na pieniadze ze nawet ci z otwartego dostali wiec chyba kazdy zadowolony a ja ze ciekaee czy ona chcialaby pracowac miesiac i niewiedziala ile dostanie pensji ze w 1 miesiacu 1000 w innym 1500 a jeszcze w innym bo ktos tak chce 2500 to przepraszala ze ona rozumie i ze raczej innej pomocy nie bedzie

Bardzo dobrze jej powiedziałeś, ja zawsze to powtarzam jak etatowiec czy przedsiębiorca mówi czego rolnicy chcą mają przecież dopłaty itp. A tego by ceny za nasz towar były uczciwe i dało się za to godnie żyć, tak jak powiedziałeś gdyby pracownikom raz płacono 4 tys a w innym miesiącu 3 a nawet 2 to byłyby ogromne protesty społeczne. Nam każe się w nieskończoność zwiększać produkcję żeby zarobić na ilości bo zarobek jednostkowy co roku w dół. To tak jakby powiedzieć pracownikowi który narzeka na marne zarobki, że jest mało wydajny i  może zarobić przecież więcej, ale będzie zamiast 8 godzin pracować 12 albo nawet 16. 

• Like 1
Opublikowano
18 godzin temu, 1993michal napisał:

panowie pytanie z innej beczki. sprzedałem tucznika na ubój własny ale zapomniałem pobrać kawałka mięsa do badań. rozmrozić swoje czy kupić w sklepie i oddać do badań 🤔😋?

Ubój własny strefa zółta ASF badanie 90 zł,usługa uboju 70 zł brutto+ 40 świadectwo = 110zł jest sens za 20 zł grzać wode i skrobać kabana ?

Opublikowano
DRIPOL napisał:

18 godzin temu, 1993michal napisał: panowie pytanie z innej beczki. sprzedałem tucznika na ubój własny ale zapomniałem pobrać kawałka mięsa do badań. rozmrozić swoje czy kupić w sklepie i oddać do badań 🤔😋? Ubój własny strefa zółta ASF badanie 90 zł,usługa uboju 70 zł brutto+ 40 świadectwo = 110zł jest sens za 20 zł grzać wode i skrobać kabana ? u mnie 30 zł badania i sprzedaje po 7 zł po uboju

Opublikowano (edytowane)

Kurde w tym pisie to jednak matoły są. Jakby przysłali te covidowe miesiąc przed jakimiś wyborami* to znowu zebraliby poparcia od 80% rolników xD 

*tak, wiem że muszą to wypłacić do końca roku bo inaczej tej kasie mówimy papa ;)

Edytowane przez misio3p
  • Haha 2
Opublikowano

Bo jestem w 100% pewien że ta banda PO wolalaby oddać do UE żeby Angelę pocieszyć niż dać polskiemu rolnikowi. Choć obecnie nie jestem za żadną partią to dobrze że coś nam najbiedniejszym coś w końcu rzucili.

Opublikowano

oddali hodowle świń Niemcom, ale Polak szczęśliwy bo rzucili po parę groszy za to.... jaki ten pis dobry! łojojoj!

Opublikowano

4 minuty temu, migacz napisał:

Bo jestem w 100% pewien że ta banda PO wolalaby oddać do UE żeby Angelę pocieszyć niż dać polskiemu rolnikowi. Choć obecnie nie jestem za żadną partią to dobrze że coś nam najbiedniejszym coś w końcu rzucili.

trafnie określiłeś,-rzucili.

ja bym jednak wolał nie czuć się jak afrykańskie dziecko któremu rzucają batony na ziemię ,tylko jak człowiek który pracuje i godnie zarabia

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, migacz napisał:

Przyszło covidowe. Ładna nawet suma bo 27 tys prawie. Człowiek zaczyna wierzyć w nasze państwo po takiej wypłacie.

Ja to Cię chlopie podziwiam  ,  mając tyle sztuk ogonów pasze dla nich robisz śrutownikiem na kamienie, z zeszłej epoki 🤣🤣🤣  

No chyba że na gotowej jedziesz 😏

Opublikowano

Niestety obecnie partii reprezentującej rolników w Polsce nie ma i nie możliwe żeby była więc cały czas zostawiają nas na pastwę losu i tyle.

1 minutę temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Ja to Cię chlopie podziwiam  ,  mając tyle sztuk ogonów pasze dla nich robisz śrutownikiem na kamienie, z zeszłej epoki 🤣🤣🤣  

No chyba że na gotowej jedziesz 😏

Ten na kamienie to 3 śrutownik u mnie w gospodarstwie. Główny jest ssąco tłoczący prosto do mieszalnika i tam idzie produkcja pełna parą. A te 2 kamieniowe to maciora trą i do tego mieszam otręby. Teraz został tylko 1 kamieniowy bo kupiłem Niemca mlotkowego. A są te 2 oprócz niego bo są magazyny nad nimi to po co nosić

Opublikowano
20 godzin temu, raul7031 napisał:

Bardzo dobrze jej powiedziałeś, ja zawsze to powtarzam jak etatowiec czy przedsiębiorca mówi czego rolnicy chcą mają przecież dopłaty itp. A tego by ceny za nasz towar były uczciwe i dało się za to godnie żyć, tak jak powiedziałeś gdyby pracownikom raz płacono 4 tys a w innym miesiącu 3 a nawet 2 to byłyby ogromne protesty społeczne. Nam każe się w nieskończoność zwiększać produkcję żeby zarobić na ilości bo zarobek jednostkowy co roku w dół. To tak jakby powiedzieć pracownikowi który narzeka na marne zarobki, że jest mało wydajny i  może zarobić przecież więcej, ale będzie zamiast 8 godzin pracować 12 albo nawet 16. 

tylko kolega że pracownik pracuje na pracodawcę i to pracodawca ma rożny dochód w zależności od miesiąca. Ty nie możesz się znimi porównywać. Jakbyś zatrudnił pracownika i jego pensję porównywał to tak. 

Opublikowano
pafnucy napisał:

oddali hodowle świń Niemcom, ale Polak szczęśliwy bo rzucili po parę groszy za to.... jaki ten pis dobry! łojojoj!

Niby tak, ale np kolega Migacz dostał 27 tysi, czyli 2250 zł na miesiąc dzieląc rocznie, uwierz że masa ludzi za tyle pracuje na etacie 😬 i nie jest to mała kasa i jak to określiłeś grosz. Tera niech kolega Migacz przeliczy to na tuczniki sprzedane od kwietnia do teraz i podzieli ta kwotę, jak mu wyjdzie z 50 zł do sztuki w cyklu zamkniętym to spoko, jak mu wyjdzie 10 zł to faktycznie to żadna pomoc, ale zawsze coś

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v