Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, hobbysta82 napisał:

Mi 7 za R zaproponowali. Coś kurczą im się dostawcy, może się ogarną. 

Z 4,5 hektara warzyw można żyć, ale zajebiesz robotą całą rodzinę.

Najlepszą alternatywą dla rolnika, to dobrze zarabiająca kobieta :).

Pierwszy sensowny komentarz na AF 😁

Opublikowano
7 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Widze teraz duzy nacisk na warzywa. U nas też już 3 gospodarzy idzie w warzywa i to dosc spore areały. Jestem ciekaw gdzie oni to za rok sprzedadzą jak tyle osób w to inwestuje. A powracając do tematu za te 3 jałówki wziąłem średnio 4.6tyś brutto więc nie ma rewelacji ale chyba też nie jest tragicznie. 

To wrzuć rozliczenie. Nie wstydź się. 

1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Niestety tak 

@ab23 ja raczej też, tylko teraz szukam jakiejś alternatywy, bo mam jakieś tylko 40 z dzierżawą, i co tu robić, może warzywa 🤔

Złap dwie czajki z jednego derkacza przywiazac za łapkę łańcuchem min 6 metrów i masz ptaszkowe i ekologię orne jakieś hujostwo co się talezowka nie zapycha i tanie nasienie i jesteś gospodarz jakiego wymazyla sobie unia. A jak tęsknota za produkcją nastanie to że dwa wyjazdy w roku do hitlerowskiego bauera 

Opublikowano
12 godzin temu, marijusz napisał:

po 17 zadwoniła dziewczyna z powszechnego spisu Ja miałem pełno pracy to jej powiedziałem na odczepnego aby w innym terminie próbowała bo ja pracuje do 15 i teraz juz mam wolne Po kilku minutowej wymianie argumentów poinformowała mnie ze jeszcze raz do mnie zadzwoni i jeśli nie udzielę jej info na temat gospodarstwa to pojawi się u mnie osobiście w asyście policji Nie chciałem fatygować mundurowych to spiałem się  teraz sam .Zajeło mi to okolo 2 godzin hektary rospisalem co do ara,zwierzeta z pamieci ,+ --

Na końcu formularza wyskoczyło zapytanie czy napewno wstawiłem właściwą liczbe osób pracujących na moim gospodarstwie(za mało ludzi za dużo ha) a i tak wiekszość dzierzaw pominełem tylko te co we wniosku o dopłaty ujełem

to z fusów czy masz jakiś profesjonlny kurs wrózbity Nie wiem jak dziś ale jeszcze wczoraj byk poszukiwany 13 za O przy kilku sztukach

Nie trzeba byc wróżbita

To sa ceny sprzedazy cwierci. Czy zaklady beda placic wiecej, czy im sie befzie oplacac to.mnie w sumue nie interesuje.

Export tak wyglada, widac co.sie dzieje

Niemcy nowe restrykcjie ( kebaby + elementy z kuli stop)

Wlochy / Hiszpania to samo ( zapotrzebowanie na jalowke polecialo na ryj,)

Krowa bedzie kosztowac w zakladach na wbc 11 pln za 300/320+ bo caly export.opuszcza cene i polskie.rozbieralnie beda musialy tez oposcic. Zreszta obecnie taniej przywiesc slaba krowe na hamburgery z wloch czy francji niz kupic w polsce.

Prawo rynku nic wiecej

Przody poszyl z byka w gore bo zydzi zabrali i zabraklo, ale jednoczesnie nie ma chetnego na zady i potanialy.

Zaklady ktore maja zyda moze sie wybronia reszta musi sie dostosowac do europy.

Poledwica z warkoczem z byka z firmy B...Do hiszpanii 7e (dramat)

Opublikowano
marijusz napisał:

1 godzinę temu, hobbysta82 napisał:

Najlepszą alternatywą dla rolnika, to dobrze zarabiająca kobieta :)

Ja już mam taką "alternatywę"

Ale nie wiem czy z niej tez nie zrezygnuję 😀

nie rezygnuj z kobiety dopóki do niej nie dokładasz 😉

• Haha 2
Opublikowano
5 minut temu, Karol8885 napisał:

niech zejdzie z ceny do poziomu 10 e to w Polsce ją rozprzeda a nie w detalu kosztuje 95 zł 

2 minuty temu, malorolny121 napisał:

3× mm waga 2740 ,8 zl brutto

waga netto ? jakies potwory nie byki😀

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, marijusz napisał:

niech zejdzie z ceny do poziomu 10 e to w Polsce ją rozprzeda a nie w detalu kosztuje 95 zł 

waga netto ? jakies potwory nie byki😀

W Polsce sprzedaz 2 tony poledwicy to jest dobry wynik,  a on ma 10 ton tygodnio, a to tylko 1 zaklad

Zreszta pamietacie kwietniowe promocje w dino za 45-50 PLN? 

Tak bedzie kosztowac., PS ( w polsce sprzedaje sie bez warkocza to jest 30% obrobki wiecej w stosunku do z warkoczem)

7e z warkoczem to 9,5 bez warkocza w hurcie. 45 PLN netto. , Transport dystrybucja marza marketu i juz masz 80 PLN

Edytowane przez Karol8885
Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

myślę o warzywach ale takich gdzie zrobię max mechanicznie i chemicznie 😉

Pamiętaj, że cała Rzeczyca i okolice to zagłębie warzywne i konkurencja jest spora. Druga sprawa to łaska klientów. W tym roku na topie jest dynia i topinambur, a z owoców poziomka.

A za rok to może być  szczaw i mirabelki, bo na nic więcej ludzi nie będzie stać. 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

@hobbysta82nie tylko Rzeczyca  ja pod nosem mam Majkowy, Gomuliny itp, ale to narazie plany, mam chwilę czasu analizuje, może zostanę przy uprawach tylko polowych, a może jakie alpaki 😁

Opublikowano
1 godzinę temu, Karol8885 napisał:

Nie trzeba byc wróżbita

To sa ceny sprzedazy cwierci. Czy zaklady beda placic wiecej, czy im sie befzie oplacac to.mnie w sumue nie interesuje.

Export tak wyglada, widac co.sie dzieje

Niemcy nowe restrykcjie ( kebaby + elementy z kuli stop)

Wlochy / Hiszpania to samo ( zapotrzebowanie na jalowke polecialo na ryj,)

Krowa bedzie kosztowac w zakladach na wbc 11 pln za 300/320+ bo caly export.opuszcza cene i polskie.rozbieralnie beda musialy tez oposcic. Zreszta obecnie taniej przywiesc slaba krowe na hamburgery z wloch czy francji niz kupic w polsce.

Prawo rynku nic wiecej

Przody poszyl z byka w gore bo zydzi zabrali i zabraklo, ale jednoczesnie nie ma chetnego na zady i potanialy.

Zaklady ktore maja zyda moze sie wybronia reszta musi sie dostosowac do europy.

Kuwa nie wiedziałem że jest tak źle 🥺może w akcie solidarności określmy stawkę za przyrost kg wołowiny  minus złotówkę przecież zakłady nam padną bez wspomożenia  😭do tej pory tyle lat uczciwie nam płaciły jadąc na granicy opłacalności prawie praca dla idei 🤣a i handlarzom dolać kanister ropy bo im się trasa mocno wydłuża żeby kaniona bydła nazbierac. Same wolontariusze kuwa jego mać 

Opublikowano

Minimum stabilne te ceny. Coś tam jeszcze z tego zostawalo . kupa obornika była gratis a nie dochodem 

16040545399131539236291180482764.jpg

Opublikowano

Od razu byście chcieli sie ,,nachapać'' milionów:D A tak na poważnie to ja jestem z zagłebia ziemniaczano kapustowego i wszyscy skoczkowie którzy przeszli już w tamtym roku z bydła na warzywa teraz je talerzuja albo dokarmiają dziki bo nie mają na to zbytu. Nie sztuką jest zainwestować i nasadzić czy nasiać (narobić sie przy tym jak osioł) sztuką jest to w ogóle sprzedać bo to w tej chwili jest największy problem.I właśnie przez takich skoczków w tym roku sadzeniak był po 3 tys za tone a teraz sprzedajemy worek 15kg po 2.50 zl. Tutaj musze się zgodzić z Jarkiem skakanie to najwieksza głupota

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

a tak na poważnie jaka według Was powinna być cena za HF ? czy 7 zł netto było by w miare opłacalne 

Jak cielak od twojej krowy to 7 opłacalne. Jak kupny to w życiu bym tego ścierwa nie trzymał

Opublikowano
35 minut temu, Tomek0406 napisał:

Od razu byście chcieli sie ,,nachapać'' milionów:D A tak na poważnie to ja jestem z zagłebia ziemniaczano kapustowego i wszyscy skoczkowie którzy przeszli już w tamtym roku z bydła na warzywa teraz je talerzuja albo dokarmiają dziki bo nie mają na to zbytu. Nie sztuką jest zainwestować i nasadzić czy nasiać (narobić sie przy tym jak osioł) sztuką jest to w ogóle sprzedać bo to w tej chwili jest największy problem.I właśnie przez takich skoczków w tym roku sadzeniak był po 3 tys za tone a teraz sprzedajemy worek 15kg po 2.50 zl. Tutaj musze się zgodzić z Jarkiem skakanie to najwieksza głupota

Na haosie cała obecna gospodarka zbudowana .W każdym roku jakaś branża jest podzynana i deptana z błotem. Żadnej stabilności, żadnego odniesienia nawet do popytu. Zabawa giełdowych graczy i marketów 

Opublikowano
2 godziny temu, HF86 napisał:

Minimum stabilne te ceny. Coś tam jeszcze z tego zostawalo . kupa obornika była gratis a nie dochodem 

16040545399131539236291180482764.jpg

Ten Sz.P.na jaki zakład oddaje   możesz napisać?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v