Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Bugii napisał:

No u mnie tez juz decyzja o kasacji  opasow zapadla. Jeszcze z 20 miesiecy. Lepiej rzepaku i pszenicy zasiac niz sie meczyc z tym.  

Sprzedane wczoraj 3 byczki hf 2 dniowy, tygodniowy i 3 tygosniowy  i hf/ sm jaloszka tygodniowa za 1600zl. 

Jeszcze sa wariaci co chca je kupywac naszczescie.

Mądrego tom i warto posłuchać.........https://www.olx.pl/oferta/mloda-krowa-po-pierwszym-wycieleniu-CID757-IDGRyUT.html#15fd91aede

Opublikowano
2 godziny temu, staszek131415 napisał:

No proszę do czego to doszło krowy za darmo oddaja😁pewnie jakieś jaja ktoś sobie zrobił... Z psami to pełno takich ogłoszeń no bo można tylko z hodowli ale żeby krowy... 

2 godziny temu, staszek131415 napisał:

Opublikowano
5 godzin temu, johny1991 napisał:

Jak Ty przeliczyles te 1120 juanow na ponad 2 tyś zł? Skoro 1 Juan kosztuje ok 56 groszy.. bo mi to wychodzi nieco ponad 600 zl

Skopiowałem artykuł z branżowego pisma , nie sprawdzałem wyliczeń najwidoczniej coś ktoś popierniczył co nie zmienia faktu ,że w zależności od regionu płaca minimalna wynosi od 1600zł do 2000 zł

Opublikowano
11 godzin temu, Ursus932 napisał:

Ale taki proces postępuje od dawna, wystarczy zobaczyć ile jest teraz gospodarstw na wsi które żyją z rolnictwa a ile było choćby 20 lat do tyłu, 

no bo tu nie trzeba ustaw, nie trzeba na siłę niszczyć tylko ludzie sami powychodzą z tego przez to że gówniana opłacalność jest, młodych coraz mniej chce zostawać na tym kieracie i wkoncu dojdzie do tego że zostanie garść rolników którzy będą musieli robić tyle  co wcześniej cała wioska żeby dało się z tego wyżyć  

Opublikowano
7 godzin temu, ws71 napisał:

Skopiowałem artykuł z branżowego pisma , nie sprawdzałem wyliczeń najwidoczniej coś ktoś popierniczył co nie zmienia faktu ,że w zależności od regionu płaca minimalna wynosi od 1600zł do 2000 zł

Jakie 1600? 600!

Opublikowano
6 godzin temu, johny1991 napisał:

Jakie 1600? 600!

Według Trading Economics średnie zarobki w Chinach w 2018 roku wyniosły 82 461 CNY rocznie, po kursie chińskiej waluty z 2018 roku chińskie zarobki wyniosły 13 193 dolary.14 mar 2020
Jeszcze jedna uwaga dotycząca przeliczania, tam obowiązuje państwowy przelicznik juan-dolar , powyżej masz już poprawne dane dotyczące średniej krajowej
Opublikowano
23 godziny temu, jarecki napisał:

a co wy tacy patrioci ?  to możę i cielaków nie kupować bo wiekszość gospodarstw  kryje zagranicznym nasieniem ?           przed chwilą byłem na olx w pazdzierniku  3 gospodarstwa w promieniu  do 15 km likwidują krowy , 50 sztuk 20 sztuk  i 15 sztuk 

Ile lat można być w ogonie cen europy. Bydło świnie mleko. Nawet do średniej nie możemy dogonić. Tucznik złotówkę niżej bydła 2 i te wieczne odniesienie do cen hitlerowskich. Co nas to do uja obchodzi każdy ma swój rynek zbytu. Rozumiem wahania euro ale nie wieczne odniesienie do germancow .duszą wymogami normami i ceną a na koniec produkcji jeszcze strachu czy wogule zapłacą. Dojenie do upadłego a potem zawijka jak pinii co zostawiła zgliszcza w rynku wołowiny 

Opublikowano
17 godzin temu, MariuszDe napisał:

No proszę do czego to doszło krowy za darmo oddaja😁pewnie jakieś jaja ktoś sobie zrobił... Z psami to pełno takich ogłoszeń no bo można tylko z hodowli ale żeby krowy... 

Stary numer . Jak ktoś Ci zajdzie mocno pod skórę to wystawiasz ogłoszenie czegoś chodliwego na olx typu  "betoniarka do oddania" i podajesz numer delikwenta 😜 zemsta idealna 

• Like 1
Opublikowano
Dnia 21.10.2020 o 20:29, soltys48 napisał:

Ok 100kg . 100% CH,z genem bbb. Kupiona od hodowcy z AF przy okazji kupna byka do krycia

IMG_20201021_115628.jpg

no popatrz znam kolege z foto

Ok 100kg . 100% CH,z genem bbb. Kupiona od hodowcy z AF przy okazji kupna byka do krycia

IMG_20201021_115628.jpg

IMG_20201021_115628.jpg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 24.10.2020 o 16:50, mat22889 napisał:

Z tym przelewem to serio z agencji jest? Dzwoniłeś czy jakaś pomyłka czy coś? Żebyś nie przeoierdolil zanim się okaże że musisz coś oddać 

przelew na serio, ale to chyba jakaś dokładka za kampanie 2019 Bo w sierpniu niby moje gospodarstwo miało kontrole i wstępnie wychodziło im(ze zdjęć) że zawyzałem powierzchnię we wniosku z 2019  Chyba po moich wyjasnieniach doszli do wniosku że dorzucą mi swoje 4 grosze😁 ale już nie wnikałem bo takie zagrywki draźnią mnie tak że bym wygarnoł i m co o nich myślę i w kampanii 2020 dostałbym kase 30 czerwca 😁

Edytowane przez marijusz
Opublikowano
6 godzin temu, Pantera napisał:

Tego na drugim planie z białą głową?

8 minut temu, ab23 napisał:

Jutro odjazd pozostałych plus 35gr do żywca 🐂😡

Wuja? Jak to wyjdzie łącznie?

Opublikowano (edytowane)

Wp. Interia, na głównych artykułach protest rolników, którzy podłączyli się do protestów kobiet w nowym dworze gdańskim. Więcej niż po blokadach

Edytowane przez komizmo
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v