Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, nikolas29 napisał:

Ardamowski  .. lepszego ministra już nie będzie nawet za rok czy dwa. Który teraz będzie to bardzo krótko.fakt że nie podobał się nam czasem ale co mógł zrobić to robił a jak chciał za dużo to go wyrzucili.

Nie był zły, chociaż starał się coś robić, razem z Lepperem to chyba dwójka najlepszych po 89 roku w tym resorcie. Wczoraj widziałem wywiad w którym mówił że odchodzi z pisu, i nie dziwię się bo napisać taką ustawę za jego plecami to już sk***ysyństwo

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano

Na przykład wycofał kilka lat temu zakaz uboju rytualnego, jak Jarek leczył nogę. Też uważam, że to był dobry minister, a na tle PiSu to już faktycznie perełka. 

• Like 3
Opublikowano

Ten rok to jak chory sen, koronaswirus, popier.lone wybory, teraz ustawy z D.py fanatyków. Myślałem że ich fantazje będą bezobjawowe a tu zonk. 

Ktoś ma aktualne porównanie cen wołowiny pl eu?coś nie mogę nic świeżego znaleźć. 

Opublikowano
50 minut temu, pafnucy napisał:

czyli co? to suszowe płacone w wielkich turbulencjach? co więcej zrobił po za tym że mówił że zrobi?

A czy kiedykolwiek wcześniej dostałeś suszowe ?  W 2015 nie taka susza była i  żadnej pomocy tylko bieganie z wnioskami. Albo narzekanie na zaliczki dopłat. fajnie jak zaraz w grudniu przyszło całość ale jak trzeba było czekać do końca kwietnia to wole w październiku czy w listopadzie chociaż 30 %. Ja tam nie jestem ani za pisem ani za po ale mi tam Ardanowski pasował. Teraz dopiero zacznie się dorzynanie rolnictwa bez ogłuszania.

• Like 1
Opublikowano

to nadal tylko socjal. nic nie zrobiono i to od dawna żeby wspomóc robotę rolnika. miał kilka pomysłów ale na gadaniu się skończyło. chociażby pomysł na porządne kontrole tego co wjeżdża do Polski. wybijanie dzików zapowiadał wielokrotnie.... a szkoda gadać... sam socjal to nie wszystko.

4 minuty temu, lamboEVO100 napisał:

A czy kiedykolwiek wcześniej dostałeś suszowe ?  W 2015 nie taka susza była i  żadnej pomocy tylko bieganie z wnioskami. Albo narzekanie na zaliczki dopłat. fajnie jak zaraz w grudniu przyszło całość ale jak trzeba było czekać do końca kwietnia to wole w październiku czy w listopadzie chociaż 30 %. Ja tam nie jestem ani za pisem ani za po ale mi tam Ardanowski pasował. Teraz dopiero zacznie się dorzynanie rolnictwa bez ogłuszania.

Opublikowano

To jest popierdolone. Koronawirus, światowy kryzys, miliony ciapaków, konsumentów za miedzą a oni chcą jeszcze to pogłębić i dobić rolnictwo. To się w pale nie mieści. Duda nie podpisze ale i tak sejm odrzuci weto bo wszyscy martwią się o zwierzątka i ich"dobro" i taki dzban miastowy nie rozumie że jak rolnik nie zarobi to nie kupi tego co misato wyprodukuje.

Opublikowano

Niestety kolego nikogo to nie obchodzi

Może jeszcze ktoś kto ma duże wolnostanowiskowe obory to pociągnie trochę dłużej. Aż zrobią z niego przemysłowego kułaka. To jest niesamowite ale chyba faktycznie uda im się zaorać rolnictwo

Opublikowano

i miastowy dzban nie ma pojęcia,że ten rolnik by na swoje wyjść to niebo tym bydlakom nagina, Jak przyjedzie wet.do krowy to sru500,jak zęby zrobić to nozik uruchamia,bo żal 300.

Opublikowano

Słyszałem capów którzy narzekali na Ardana nawet tutaj.To teraz macie lepszego.Według mnie lepszego nie było i nie będzie,tylko Lepper mu dorównywał

Słyszałem capów którzy narzekali na Ardana nawet tutaj.To teraz macie lepszego.Według mnie lepszego nie było i nie będzie,tylko Lepper mu dorównywał

Opublikowano

po dobrym panie jeszcze lepszy nastanie... socjal da to będzie jeszcze lepszy.

Opublikowano

A ja jak głupek całe zeszle lato zbiorniki na gnojowice i płytę na obornik robiłem .utopilem w uj kasy bo za swoje .bo ekologia bo wymogi a dziś uj z tego. Jedna ustawa i kij w szprychy .może wymyje wyszoruje i będzie bunkier 😁albo produkcja roślinna 😆

Opublikowano
HF86 napisał:

albo produkcja roślinna 😆

Kilku już tutaj tak samo pisało. Podobnie mój sąsiad mówi że nie będzie nic chował, zasieje zboże, sprzeda i spokój. Myślenie podobne do miastowych, że co ich obchodzą rolnicy. Tylko czy jeden z drugim pomyślał że jak kilka tysięcy gospodarstw zlikwiduje zwierzaki to kto te zboże, które zamierzają wyprodukować będzie jadł?!

Opublikowano

Ja czekam jak ekooszolomy będą moje byki uwalniac z łańcuchów 😉podepre drzwi z 2 godziny lomotu i będą błagać bym je z powrotem uwiazal 

Krzysztof  z tego chlebka się nie robi 😁a z zasiewow wiem że nic  z tego. Nawet dopłaty stoją pod znakiem zapytania. UE się wali to na koniec zaorac rolników  i zrobić skansen i płuca dla starej unii a chłopów na ich pola i do ich obory zagnac 

Opublikowano
Dnia 29.09.2020 o 10:29, sabuliga napisał:

Siostra po prawie 1900 a brat 2300 po geodezji prawie 10 lat po studiach takze nie jest tak kolorowo

to niech zajmą się rolnictwem, hodowlą bydła to będą więcej zarabiać.

Dnia 29.09.2020 o 11:38, Elvis1090 napisał:

tak to jest nie każdy może być kierownikiem czy dyrektorem i zarabiać 8 tys miesięcznie, takich płac i stanowisk jest bardzo mało większość pracuje za 2 tys.

dużo jest roboty fizycznej dobrze płatnej dla mężczyzn , chyba że ktoś jest leser i miga się od roboty to pójdzie na etat do fabryki gdzie zapłacą mniejsze pieniądze, kobietom gorzej jest ze znalezieniem pracy za więcej niż najniższa krajowa, ale kobiety też nie zajmują się hodowlą rogatych (oczywiście są wyjątki) 

Dnia 29.09.2020 o 14:07, thefarmer napisał:

Znajoma wiek 24 lata pracuje jako księgowa ma 3500 netto do ręki praca od poniedziałku do piątku 8-16 kolega mechanik na warsztacie w bardzo dużym gosp. 20 zł netto na godzinę plus nadgodziny ponizej 4000 na rękę nie schodzi. Panowie ja się pytam ile trzeba bykow utrzymywać by sobie dac 20 zł/h wypłaty na godzinę i by jeszcze starczyło na koszty utrzymania bydła kredyty odsetki amortyzacja budynków, maszyn.... 

wkońcu ludzie otwierają oczy.jak pisałem jakiś czas temu że w byle robocie zarobisz więcej na czysto niż z bydła zostanie to wielu na tym forum się nie podobało to co pisze a teraz raptem się wszyscy obudzili.żywiec musi być minimum 10 zł żeby rozważać czy iść do roboty czy bawić się w hodowle 

Opublikowano
HF86 napisał:

A ja jak głupek całe zeszle lato zbiorniki na gnojowice i płytę na obornik robiłem .utopilem w uj kasy bo za swoje .bo ekologia bo wymogi a dziś uj z tego. Jedna ustawa i kij w szprychy .może wymyje wyszoruje i będzie bunkier 😁albo produkcja roślinna 😆

zbiorniki na zacier🤪

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
  • Dodaj nową pozycję...
v