Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, marijusz napisał:

To jest ssanie skoro biernacki tu bydła szuka

Jest jest. Tylko po Co płacić po 14 jak w półtora roku nauczyli że 12 starczy. Że rolnikom dużo kasy nie trzeba wystarczy wizja zarobku w nie określonym terminie. Dowiedzieli się że z obornik to duży zysk ,że 100 szt to 2godziny dziennie że obory z lat 80 tych jeszcze stoją a klucz do sukcesu to podwojenie lub potrojenie produkcji

Opublikowano

Bananek absolutnie nie. Moje 2 z 70 też. Tylko powinno zostawać już na nową i inne konkretne inwestycje. A zysk z produkcji proporcjonalnie do galopujacej inflacji i pensji minimalnej wygląda mizernie. 12 wbc 15 pensja min dla Mietka zamiatacza 

Opublikowano

jeszcze póki nie wchodzę w kredyty to coś tam zostaje. Ale Ci co siedzą po uszy w pożyczkach i prowach to faktycznie mają ciepło pod pietami. całe to narzekanie zależy też w dużej mierze od potrzeb i wygórowanych oczekiwań. wszyscy młodzi chcieli by od razu zarobić miliony. jak nie to rzucają w cholerę. mnie nauczono, że do sukcesu dochodzi się małymi kroczkami. i ciężką pracą. choć za ciężko co prawda to tu nie jest. ziarnko do ziarnka.

Opublikowano

Czyli strajk generalny !!! 

Za hf mniej niż 7,00 netto nie sprzedawać . 

Jak będziemy solidarni w tej kwesti mimo podziałów i różnych poglądów karta się odwróci .

Tak szybko nie wystawia byków cwaniaczki do starych popegeerowskich obór 

Opublikowano

Banek tylko jakbyś chciał pożyć sobie na średnim poziomie miastowego to musiałbyś latać po pożyczkach u bociana. Prawda taka ze każdy mostowy praktycznie wyjeżdża 1-2 razy roku na jakiś weekend, wczasy, ewentualnie narty. A Ty ile razy byłeś przez 10 lat? Prawda taka ze jak ktoś odmawia sobie praktycznie wszystkiego to czegoś sie dorobi na bydle w innym wypadku garba.

• Like 2
Opublikowano

Tylko mnie tu o jakieś agitację na rzecz pana B nie posądzajcie. Był temat kiedyś i dziś go kończę. Sąsiad wtedy po 7 za lepsze i po 6.8 za słabsze i jałówki. Na dziś jego brat  miał ofertę od pana B po 6.2 i żałuję że wtedy nie sprzedał. 

Opublikowano

Od afery z lezakami nie ma zarobku na bydle. A jesli jest to chwilami i grosze jakies. 

8 lat temu cena bydla byla wyzsza niz teraz. A koszty sporo nizsze. O pensji minimalnej nie wspomne. 

Mleko podobnie. 10 lat temu sprzedawalem mleko po tyle samo co dzis.

Przez rosnace koszty a stojace ceny lub malejace trzeba utrzymywac coraz wiecej bydla aby zyc na podobnym poziomie, inwestowac itp. Tylko ze coraz wiecej z tym roboty i mniej wolnego czasu. I tak w kółko.

• Like 2
  • Thanks 3
Opublikowano
przemek28_28 napisał:

Banek tylko jakbyś chciał pożyć sobie na średnim poziomie miastowego to musiałbyś latać po pożyczkach u bociana. Prawda taka ze każdy mostowy praktycznie wyjeżdża 1-2 razy roku na jakiś weekend, wczasy, ewentualnie narty. A Ty ile razy byłeś przez 10 lat? Prawda taka ze jak ktoś odmawia sobie praktycznie wszystkiego to czegoś sie dorobi na bydle w innym wypadku garba.

jak Ci się tak życie w mieście podoba to droga wolna. ja jednak wolę sielski spokój.

Opublikowano
31 minut temu, Bugii napisał:

Od afery z lezakami nie ma zarobku na bydle. A jesli jest to chwilami i grosze jakies. 

8 lat temu cena bydla byla wyzsza niz teraz. A koszty sporo nizsze. O pensji minimalnej nie wspomne. 

Mleko podobnie. 10 lat temu sprzedawalem mleko po tyle samo co dzis.

Przez rosnace koszty a stojace ceny lub malejace trzeba utrzymywac coraz wiecej bydla aby zyc na podobnym poziomie, inwestowac itp. Tylko ze coraz wiecej z tym roboty i mniej wolnego czasu. I tak w kółko.

I od afery z lezakami zaklady nauczyly sie, ze jak potrzebuja towaru to nie podwyzszaja cen tylko wala obnizkami a ludzie w strachu wypychaja masowo wtedy.

• Like 8
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

jak Ci się tak życie w mieście podoba to droga wolna. ja jednak wolę sielski spokój.

Banek ja nie pisze ze chce w mieście ale nie lubię jak wielu uważa ze nie jest zle bo nadal sie zarabia. Bugii napisał dobrze żeby zarobic kiedyś to samo co dzisiaj trzeba trzymac duzo więcej. Koszty rosną szybko a ceny  na skupie albo wcale Albo w dol.

• Like 1
Opublikowano

chłopaki takie forum to super rzecz -u psychologa trzeba 150 zł zapłacić a tu można za darmola żale wylewać !

lepiej by któryś wpadł i mi trawy pograbił bo jutro ma deszcz padać ,a moi pomocnicy już obchodzą wekend 

• Haha 1
Opublikowano
8 godzin temu, Bananek napisał:

widzisz to nie o to chodzi że zycie w mieście się podoba tylko o to żę dlaczego na wiosce masz żyć gorzej niż jakiś miastowy.ale jak będziemy bydło trzymać po 7,5 za kg to w życiu nie pozwolisz sobie na wakacje.

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

Na wsi to sa wieczne wakacje Od kand żyje w Puszczy to nawet nie chce mi sie na asfalt wyjeżdżać a co dopiero na jakieś wakacje Wszelkie wczasy to przereklamowany towar Bardziej ludzie jeżdżą na wczasy dla sąsiadów, żeby było co opowiadać jak wrócą Zrobić zdjęcie i na fejsie zawiesić ,a może ktoś pozazdrości 

• Like 8
Opublikowano

Wakacje nad morzem. Janusz o 4 rozstawi parawan że do morza nie można dojść. Tłok,brud, smród i ubóstwo. Mieszkam w okolicy Biskupina. Pamiętam za młodego jak ludzie to toi toja wchodzili z jednej strony a z drugiej leciało to co zrobili. 

Jak już to nad pobliskie jeziorko pojechać. Popływać, połowić. Lub w siebie w ogródku poopalać się na golasa🤣

• Like 1
Opublikowano
29 minut temu, leszek1000 napisał:

Wakacje nad morzem. Janusz o 4 rozstawi parawan że do morza nie można dojść. Tłok,brud, smród i ubóstwo. Mieszkam w okolicy Biskupina. Pamiętam za młodego jak ludzie to toi toja wchodzili z jednej strony a z drugiej leciało to co zrobili. 

Jak już to nad pobliskie jeziorko pojechać. Popływać, połowić. Lub w siebie w ogródku poopalać się na golasa🤣

Leszek ale kiedy? Jak ciagle sie zwiększa stado żeby można było zyc😂 to czasu coraz mniej na jeziorko nawet.

Opublikowano
10 godzin temu, Kentar napisał:

I od afery z lezakami zaklady nauczyly sie, ze jak potrzebuja towaru to nie podwyzszaja cen tylko wala obnizkami a ludzie w strachu wypychaja masowo wtedy.

Tak jak mówisz... Ale ja myślę że ta nauka miała miejsce w jakimś hotelu, możliwe że dokładniej w jakuzi, najważniejsi prezesi zebrali się pijąc szampana, był biały proszek i dziewczęta... I w ten oto sposób wielki świat wołowiny stał się małym światkiem... A po imprezie wszyscy jak jeden mąż wjeżdżali najdroższymi sportowymi autami ludziom w przydomowe płoty 😂😂😂 kto wie  o czym pisze to wie 😄... I biznes się kręci - tak to się odbywa!!! 

• Haha 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v