Skocz do zawartości

Ardanowski: Masz zwierzęta, dostajesz dopłaty do TUZ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 26.12.2019 o 19:53, damin1 napisał:

A w mojej okolicy ceny z dzierżaw dochodzą do 2500 zł. Za ha także wszystko zależy na jakich glebach się gospodarzy. Ugorow nie ma, łąk dosłownie to może z 10 ha na wiosce zostało z tym że 7 ha do wspólnoty należy. Jak ktoś się wychyli że chce w dzierżawę oddać to moment ma wydzierzawiajacego. I nikt nie płacze ze ludzie nie obrabiaja ziemi a dopłatę biorą. Nawet to jest na rękę bo nikt nie chodzi za tobą żeby zapłacić już dzierżawę a aktualnie kasy może nie być. A dopłata kiedy im przyjdzie to przyjdzie. Co do opłacalności żeby płacić 2500 za dzierżawę to już druga strona medalu i ja osobiście uważam że to przesada ale nic na takie coś nie można poradzić. W takim rejonie się mieszka a jak ktoś raz nabije cenę to już potem ciężko żeby zeszła do dołu. 

ja nie móie że ty tylko ci co mają tlyko powiedzmy 2 ha łąk nawet sie tym nei interesują tylko dopłątami...

przeczytaj jeszcze raz... :D

Opublikowano

Ty może jeszcze raz napisz , bo i po pięciu czytaniach pojąć nie sposób . :D

Opublikowano
11 godzin temu, CCCP napisał:

PIS potrafi byc skuteczny na niwie europejskiej, co już wiele razy pokazał i się ich tam boją.To, że dopłaty będą wyższe to też pewnik, bo jeszcze nigdy nie zawiedli.

Ha, ha,ha. Dawno się tak nie uśmiałem, normalnie leżę i kwiczę. Chłopie, nie wiem co bierzesz, ale bierz co najwyżej ćwiartkę tego towaru.

Opublikowano

Szukam kumatych doplatowcow bo mam Dylemat.Ktoś z was jest w rolnictwie ekologicznym lub w pakiecie ochrona gleb i wód z miedzyplonami?? Zastanawiam się nad którymś z Rych tylko nie wiem jak to jest z planem działalności rolnosrodowiskowej. Mogę np 3 razy pod rząd siać ta sama uprawę czy muszę trzymać płodozmian ?

Opublikowano
Dnia 31.12.2019 o 06:40, Aktis napisał:

jeśli to nie jest teren zalewowy, to zaorzesz i posiejesz zboże.

nawet jak zalewówka to zaorać i posiać trawę na gruncie ornym, siakieś motylkowe lub cokolwiek byle nie oddać krowiarzom - jak chcą to zamiana grunt za grunt ;)

32 minuty temu, Bercik92 napisał:

Sprzedaj ;)

Kupowałeś kiedyś tak małe powierzchnie? Notariusz, geodeta  - koszta ogromne w przeliczeniu na 1ha ;(
Ale zawsze można zaorać ;)

Opublikowano
23 godziny temu, Nikita_Bennet napisał:

nawet jak zalewówka to zaorać i posiać trawę na gruncie ornym, siakieś motylkowe lub cokolwiek byle nie oddać krowiarzom - jak chcą to zamiana grunt za grunt ;)

Kupowałeś kiedyś tak małe powierzchnie? Notariusz, geodeta  - koszta ogromne w przeliczeniu na 1ha ;(
Ale zawsze można zaorać ;)

No własnie nigdy nie kupowałem Ale mam okazje kupić taki mały kawałek łąki i nie wiem czy jest sens i ile dać 😖

Opublikowano
17 godzin temu, masa24 napisał:

Posiać koniczyne . Jak krowiarze zaczną pytać czy mogą skosić to z szelmowskim uśmiechem odpowiadasz nie 😄

też tak można, wyda nasiona to zmulczować ;)

5 minut temu, Bercik92 napisał:

No własnie nigdy nie kupowałem Ale mam okazje kupić taki mały kawałek łąki i nie wiem czy jest sens i ile dać 😖

ok tysiaka notariusz i 600-800 za 4 słupki graniczne (tyle samo zapłacę kupując 30 arów albo 2 ha-no tutaj może parę groszy więcej)
Sam mam 3 działki przy moim, wszystkie poniżej 0,5ha i za jedną kobita chce jak za budowlaną a to podmoknięta łąka ze słupami energetycznymi w wiosce, a dwie pozostałe leżą obok siebie ale jedno to ANRu więc w h*j kasy zechcą (do 30tysia za hektar więc za parę arów też sporo będzie) a druga to też należy do gościa co ma ponad 90 lat a rodzinka się nie dogaduje ze sobą (a działka zarosnięta i zakrzaczona). Łącznie wyszłoby może z 1ha ale wyjdzie mi zapłacić jak za 1ha super gruntu a nie podmokłe bagno gdzie latem z przyczepą się gość topił, każda działka to minimum 4 słupki (bo to nie są prostokąty) i koszta rosną. No i na jednej trza meliorację zrobić.
Leżą wszystkie 3 od 15 laty.

Opublikowano

wczoraj poszlo pod plug 2 ha lak- na dodatek gosciu sie rozpedzil i zaoral kawalem mojej- jakby problemem bylo podjechac 500m i zapytac o granice, wiecej go bedzie kosztowac przywrocenie do granicy...

• Like 1
Opublikowano
22 godziny temu, Nikita_Bennet napisał:

też tak można, wyda nasiona to zmulczować ;)

ok tysiaka notariusz i 600-800 za 4 słupki graniczne (tyle samo zapłacę kupując 30 arów albo 2 ha-no tutaj może parę groszy więcej)
Sam mam 3 działki przy moim, wszystkie poniżej 0,5ha i za jedną kobita chce jak za budowlaną a to podmoknięta łąka ze słupami energetycznymi w wiosce, a dwie pozostałe leżą obok siebie ale jedno to ANRu więc w h*j kasy zechcą (do 30tysia za hektar więc za parę arów też sporo będzie) a druga to też należy do gościa co ma ponad 90 lat a rodzinka się nie dogaduje ze sobą (a działka zarosnięta i zakrzaczona). Łącznie wyszłoby może z 1ha ale wyjdzie mi zapłacić jak za 1ha super gruntu a nie podmokłe bagno gdzie latem z przyczepą się gość topił, każda działka to minimum 4 słupki (bo to nie są prostokąty) i koszta rosną. No i na jednej trza meliorację zrobić.
Leżą wszystkie 3 od 15 laty.

30 tyś za hektar to dużo? Jak u nas za torfy chcą nawet po 50 tyś :P Bo jest sporo "krowiarzy" i tylko podnoszą ceny

Opublikowano

zależy - ja dałem ponad 30tys PLN za ha bo mi zależało - uprawialiśmy to od dawna ale sprawy własności musieli uregulować.

30 tyś za ha - jeżeli jeden kawałek  gdzie masz jeden akt i do 10 słupków granicznych w działce o regularnym kształcie jest do przełknięcia nawet dla kogoś kto nie ma krów (krowiarzom to jest tanio, tak wiem ;))
Natomiast 30 tyś za ha gdzie skupujesz działeczki po 30-40ary i w różnych terminach że ciągle płacisz za notariusza i w cholerę słupków żeby nie drzeć się z sąsiadami + fakt że są to małe kawałki - nie warto. Jak wyżej pisałem - mam 1ha w 3 działkach obok mojego - nie chcę bo bóg wie ile krzyczą a bez koparki nie ma co zaczynać bo drzewa, krzaki i śmieci nawet się walają. Jak policzę koszt zakupu+słupki+odwodnienie+uprzątnięcie+notariusz to wolę kupić drożej 1-2ha w jednym kawałku bo suma sumarum wyjdzie taniej i się nie narobię.

Opublikowano
Dnia 6.01.2020 o 10:05, Nikita_Bennet napisał:

zależy - ja dałem ponad 30tys PLN za ha bo mi zależało - uprawialiśmy to od dawna ale sprawy własności musieli uregulować.

30 tyś za ha - jeżeli jeden kawałek  gdzie masz jeden akt i do 10 słupków granicznych w działce o regularnym kształcie jest do przełknięcia nawet dla kogoś kto nie ma krów (krowiarzom to jest tanio, tak wiem ;))
Natomiast 30 tyś za ha gdzie skupujesz działeczki po 30-40ary i w różnych terminach że ciągle płacisz za notariusza i w cholerę słupków żeby nie drzeć się z sąsiadami + fakt że są to małe kawałki - nie warto. Jak wyżej pisałem - mam 1ha w 3 działkach obok mojego - nie chcę bo bóg wie ile krzyczą a bez koparki nie ma co zaczynać bo drzewa, krzaki i śmieci nawet się walają. Jak policzę koszt zakupu+słupki+odwodnienie+uprzątnięcie+notariusz to wolę kupić drożej 1-2ha w jednym kawałku bo suma sumarum wyjdzie taniej i się nie narobię.

U nas jeżeli chodzi o łąki na torfach to nie ma słupków tylko najczesciej granicą są drzewo/krzak czy rowy a jak ktoś ma słupki to tylko jakieś paliki ogordzeniowe wbity i to wszystko ;) w najgorszym przypadku granica jest "na oko"

Opublikowano

Uuu...jaka nagonka na krowiarzy, czy to czasem nie podchodzi pod zazdrośc? :D ... a przeciwko podwyżce płacy minimalnej już wszyscy, bo ktoś nie ma prawa godnie życ i za***rdalac za parę stówek, bo nas ona nie dotyczy, a więcej zapłacimy za wszystko.:D CYNIZM w czystej postaci.

+1pkt za prowokowanie do kłótni + 7dni urlopu

Opublikowano (edytowane)

W mojej okolicy z obserwacji mam zdanie o krowiarzach nie za pochlebne. Złodzieje/chamy, ponieważ kiedy nie znają właściciela np. Polak mieszkający w Niemczech, albo miastowy, który nabył łąkę, tylko dlatego, bo śp. żonie spodobała się, kradną trawę. A są tacy, co perfidnie sąsiadowi odgrodzą kawałek, zamiast dogadać się. Czyjaś własność jest święta, więc nawet jak moje bydło wykosiło/wypielęgnowało swoje pastwisko i 'przymiera' głodem, a za ogrodzeniem mnóstwo ziół, to nie mają prawa przejść za granicę na czyjąś własność. Niestety brak szacunku szczególnie u najgorliwszych katolików.

Niedawno miałam propozycję łąki torfowej blisko za 35 tys. zł, odmówiłam, do grobu jej przecież nie zabiorę.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Sam nick i awatar jest obraźliwy i powinien być zblkowany na starcie... 

Opublikowano
3 godziny temu, Bercik92 napisał:

U nas jeżeli chodzi o łąki na torfach to nie ma słupków tylko najczesciej granicą są drzewo/krzak czy rowy a jak ktoś ma słupki to tylko jakieś paliki ogordzeniowe wbity i to wszystko ;) w najgorszym przypadku granica jest "na oko"

u nas podobnie choć ja zapłaciłem geodecie za normalne wznowienie granic i mam słupki betonowe i kamienne (odnalazł stare).

2 godziny temu, Ywa napisał:

W mojej okolicy z obserwacji mam zdanie o krowiarzach nie za pochlebne. Złodzieje/chamy, ponieważ kiedy nie znają właściciela np. Polak mieszkający w Niemczech, albo miastowy, który nabył łąkę, tylko dlatego, bo śp. żonie spodobała się, kradną trawę. A są tacy, co perfidnie sąsiadowi odgrodzą kawałek, zamiast dogadać się. Czyjaś własność jest święta, więc nawet jak moje bydło wykosiło/wypielęgnowało swoje pastwisko i 'przymiera' głodem, a za ogrodzeniem mnóstwo ziół, to nie mają prawa przejść za granicę na czyjąś własność. Niestety brak szacunku szczególnie u najgorliwszych katolików.

Niedawno miałam propozycję łąki torfowej blisko za 35 tys. zł, odmówiłam, do grobu jej przecież nie zabiorę.

W ostatnim Twoim zdaniu jest sama esencja - mogę wziąć 3 działeczki i mieć 1ha pod domem ale do grobu tego nie zabiorę. Jedna kobitka była z 10 lat temu to powiedziałem wprost że tego bagna nie chcę.

Co do krowiarzy - ganiają krowy drogami - taki ich żywot no i nic nie zrobisz bo "krowa też stworzenie boże", tylko każdy z nich ma obecnie beczkę na gnojowicę i żeby wody nabrać i zlać te błoto co robią z poboczy to żaden d*py nie ruszy. Kiszonkę to wozi turem z pola oddalonego kilometr od obory ale żeby na tura założyć lemiesz gumowy i sprzątnąć to co rozsypie to już żaden nie ruszy d*py. Tam gdzie mieszkają krowiarze przejechać drogą asfaltową czystym autem i już uwalone - o czymś to świadczy niestety (brak dogadania się między nimi aby ganiać krowy bocznymi polnymi drogami gdzie czasem trzeba przegonić przez kawałek pola sąsiada i kompletny brak poszanowania tego co wspólne - jedynie mandaty ich uczą pokory ponoć (znajomy sie skarżył że dostał jakis czas temu).
To że śmierdzi rozumiem - tak ma być, to że uwali drogę, każdemu się zdarzy - OK ale łopata i sprzątnąć.

2 godziny temu, ogarek napisał:

Sam nick i awatar jest obraźliwy i powinien być zblkowany na starcie... 

awatar to napewno bo sierp i młot jest chyba z flagi stalinowskiej.

• Haha 1