Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie, testuje kilka. :) przez Ciebie muszę dziś użyć, lobuzie.

akmaly napisał:

To, że piszemy na forum dla rolników nie znaczy, że mamy być nieukami. Po to mamy mózg aby go używać.

no i po to halogeny (ledowe) żeby nimi świecić.

Opublikowano

Panowie. Montuję do 60-tki lampy robocze led :) i teraz pytanie. Czy mogę zrobić to bezpośrednio z aku, i czy powinienem zamontować jakiś przekaźnik za włącznikiem? Oczywiście instalacja do tych lamp będzie zabezpieczona bezpiecznikiem.

• Like 1
Opublikowano

@zycietoniejebajka1

"Rzekł ten który w poprzedniej wiadomości skopiował definicje słowa halogen  z googli.." - no i ...? to coś złego? Napisałem jakąś nieprawdę?

Wystarczy 2. lampy z 9. diodami - nie ma co przesadzać a światła i tak będzie nadto.

Opublikowano

Skoro temat wrocil do oświetlenia, to zapytam czy warto zastąpić zarowki H3 ich odpowiednikami w wersji ledowej o mocy ok 15-20 wat czy lepiej cale lampy zmienic na typowe ledy, bo mam w deutzu 8 sztuk i jak wlacze wszystkie to zaczyna sie instalacja przegrzewac... 

Opublikowano

Halogen to specjalistyczna lampa oświetleniowa o specyficznym lustrze i szkle dostosowanym do żarówek typu H .Jeśli zaś chodzi o światła robocze i wymianę żarówek na led można jak najbardziej jednak trzeba zwrócić uwagę na wielkość radiatora bo nie we wszystkich obudowach się zmieści a te bez radiatorów to porażka nie żarówka po prostu wydajny led musi odprowadzić nadmiar ciepła .są dość ciekawe i dobrze świecące żarówki na aliexpress .Dzięki wymianie żarówek na tej samej instalacji możemy dołożyć dodatkowe oświetlenie bez ingerencji w przekaźniki i ciągnięciu nowych kabli .Jeżeli zaś chodzi o moc alternatora bo tylko to się liczy (Akumulator niewielkie ) to zmierzyć max obciążenie poboru i porównać z danymi na alternatorze lub włożyć np do zapalniczki woltomierz i jeżeli przy pełnym obciążeniu napięcie nie spada poniżej 13 V to jest ok .

Opublikowano

Ja w miejsce oryginalnych lamp w dachu wstawilem blachy o grubosci 3mm i do tych blach zamontowalem ledy. W kazdej chwili moge wrocic do oryginalu i nie zostana zadne dziury.

Opublikowano

Ja osobiście używam tych ledów, oraz zakładałem je u kolegów i je bardzo polecam, czyli właśnie 48W 16 diód tylko z grubą obudową, bo z cienką szybko padają.

Polecam takie 2 lampy na przód i tył, mają one światło średnio rozproszone co daje bardzo dobry efekt

https://allegro.pl/oferta/lampa-robocza-48w-halogen-16-led-12-24v-ip67-57mm-6711976485?reco_id=557cc9d8-0d69-11ea-abea-b8ca3a6c1b70&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

Na tył polecam 4 lampy led. Dwie sztuki z linki powyżej a dwie z linki niżej, te z linku niżej mają światło rozproszone i je warto dać u góry i skierować blisko ciągnika - daje to bardzo dobre oświetlenie którę jest rozproszone po ziemi, nie świeci punktowo.  Mogą również wystarczyć tylko dwie lampy na tył, ale to jedna lampa kosztuje 20zł także to nie jest majątek, a na prawdę przy 4 sztukach robi się fajnie w nocy. Można ten sam manewr zrobić z przodu oczywiście :)

https://allegro.pl/oferta/robocza-lampa-16-led-diodowa-halogen-48w-12-24-v-7781407016

Co do podłączenia tych lamp, polecam pociągnąć przewód plusowy prosto z akumulatora, dać bezpiecznik i przekaźnik - dlaczego? odciąża on włączniki, które będą miały dłuższy żywot, a może i wieczny (np. u mnie). Masa może być do kabiny, dachu ale i do akumulatora jeśli chcesz ciągnąć dalej kable.

Przekaźniki polecam takie: https://allegro.pl/oferta/przekaznik-samochodowy-5-pin-12v-40a-gniazdo-6729209589

U mnie sprawdzają się w 100% i mają już wtyczki z kablami które łatwo połączyć.

Co do doboru bezpieczników, stosuje się bardzo prostą metodę:

Pobór prądu halogenów (PODZIELIĆ NA) napięcie (czyli 12v) = natężenie, CZYLI:

2 halogeny czyli 2x48w= 96W / 12V = 8A i dajemy bezpiecznik który ma zbliżoną wartość wyższą, czyli w tym wypadku bezpiecznik 10A.

Oczywiście bezpiecznik dajemy jak najbliżej akumulatora.

Mam nadzieje, że wszystko dobrze wytłumaczyłem, nie tylko dla ciebie ale i innych szukających jak podłączyć halogeny.

Jak coś nie rozumiecie to piszcie, pozdrawiam :)

• Thanks 1
Opublikowano

Powiedzcie mi jakie lampy by pasowały zamiast tych fabrycznych z przodu  żeby lepiej świeciły. Pasowały by ledy. Z tyłu zdecydowałem zamiast tych halogenów żarówkowych założę cztery Wesemy dwa rozpraszające dwa skupiające.

IMG_20200201_181910672.jpg

IMG_20200201_181851211.jpg