Skocz do zawartości

Dzierżawa gruntów pod fotowoltaike

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, luka24 napisał:

Nie znam szczegółów ale raczej mała determinacja tej firmy że odpuścili. Chyba że przyłącze przez Twoja działkę planowali, ale jak ja nic nie zarobie to wąt a jeszcze sąsiad ma brać kasę

A   może  nie odpuścili......    załatwienie  wszystkich   zezwoleń  trochę   trwa.

Opublikowano

Wszyscy, wypowiadający macie sporo racji odnośnie tego że właściciel działki najmniej korzysta. ~2ha potrzeba na 1MW instalacji, koszt budowy dla inwestora około 4mln zł. Nie oszukujmy się, ze właściciel coś dla niego znaczy. Warto poświęcić kilka stowek i opracować z prawnikiem kontr umowę jak atrakcyjna działka to będzie rozmawiał, jak nie pójdzie dalej. U mnie w gminie miały powstać wiatraki, praktycznie każdy podpisał bo widział tylko z umowy 30 tys rocznie- reszta była dla nich mało istotną, często sami jesteśmy sobie winni. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Matey napisał:

czyli wydzierzawiajac grunt rolny od sasiada na 25 lat i placac za to podatek bede mogl go zasiedziec? bzdura. Gra sie toczy o znalezienie gruntow, postawienia farm fotowoltaicznych, przekazania tego wiekszej firmie i likwidacje firmy krzak z ktora sie pisalo umowę celem nie płacenia czynszu o ktorym mowa w umowie

Nie ty jako dzierżawca nie możesz tego zrobić. Ale będzie mógł zrobić to podmiot któremu oddasz do użytkowania ten grunt.

Przekładając na ten twój przykład. Ty wydzierżawiasz od sąsiada, na 20 lat. Pozwalasz mi go uprawiać i ja składam na niego o dopłaty. Po 20 latach mogę zasiedzieć w dobrej wierze, ty będziesz świadkiem w sądzie że ja użytkowałem ten grunt przez 20 lat.

@ogarek Więc ty nie bądź gorszy, a nawet bądź lepszy i weź na klatę wyzwanie. Jutro wpadam do ciebie i spisujemy umowę dzierżawy na 30 lat po 8 tys/ha. Co ty na to jesteś mężczyzną czy zwykłym ignorantem.

Albo przynajmniej podaj podstawy prawne jeśli uważasz że moja odpowiedź dla Matey jest błędna.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)

Doczytaj kiedy może dojść do zasiedzenia a zrozumiesz że piszesz głupoty i tyle... Umowa wyklucza taka możliwość ... Przepis sobie odszukaj i może wtedy zapamietasz i przestaniesz pajacowac... 

Posiadacz, który nie jest właścicielem rzeczy musi być posiadaczem samoistnym. Jak wynika z art. 336 Kodeksu cywilnego posiadaczem takim jest ten, kto rzeczą faktycznie włada jak właściciel. Musi więc ono odpowiadać treści prawa własności.

Zasiedzenie nie jest możliwe w przypadku posiadania zależnego, czyli ktoś kto posiada rzecz jak użytkownik, najemca, dzierżawca itp

"(art. 172 i nast.) przewidują, iż po upływie określonego okresu zasiedzenia, samoistny posiadacz nieruchomości, niebędący jej właścicielem, nabywa własność takiej nieruchomości., "

, "Dla ochrony interesów właścicieli przewidziane okresy zasiedzenia są stosunkowo długie i wynoszą w przypadku posiadacza w dobrej wierze 20 lat, a 30 lat w przypadku posiadacza w złej wierze. Po upływie powyższego okresu posiadacz nabywa własność nieruchomości, którą włada"

Widzisz różnice co to jest posiadanie samoistnie a zależne czy obrazkami ci to rozrysowac  ?.... 

Zostałem podany o zasiedzenie przez jednego z  dzierżawcow  pola na gębę które kupilem, więc znam temat bo go przerabialem.... Sołtys zeznał że dzierżawca opłacal faktycznie podatek ale zawsze  twierdził że ma w dzierżawie  ustnej bo taka zawarli umowęi ze on będzie opłacal  i to mnie uratowało... 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
28 minut temu, luka24 napisał:

Nie znalazłem artykułu o szkodliwości modułów. Co do budowy takich instalacji to dość łatwa sprawa formalno- prawna i większość osób sąsiadujących z taką inwestycja nie będzie wiedziała jak ja zablokować. Nie znam szczegółów ale raczej mała determinacja tej firmy że odpuścili. Chyba że przyłącze przez Twoja działkę planowali, ale jak ja nic nie zarobie to wąt a jeszcze sąsiad ma brać kasę? 

Taka łatwa? No to chętnie inni przeczytają jak wygląda ścieżka administracyjna w załatwianiu takiej sprawy. Masz okazję się wykazać. 

Co do posadzania mnie o zazdrość względem sąsiada, to nie mierz mnie swoją miarą. Sąsiad mieszka z bratem. Obaj są starymi kawalerami, naiwnymi i mającymi własne "widzi mi się". Wiele razy zostali naciagnieci. Na całej tej imprezie zyskali ok. 300zl, które dostali na podatek rolny.

@damianzbr, @Matey (czyli ludzie mający olej w głowie) bajer polega jeszcze na kilku innych sprawach np. na kwestii  płatności czynszu. Częstym przypadkiem jest zapis, że pieniądze są płacone dopiero po odbiorze inwestycji lub w momencie przyłączenia do sieci przesyłowej...co może nie nastąpić. Wniosek? Rolnik zostaje z zajętym polem, bez kasy. Działka obok jest spalona pod względem możliwości zabudowy. 

Opublikowano

Gdzie logika w tym wszystkim? średnia cena ha u mnie w okolicy 30-40 tys zl. 4 lata i mają inwestycje spłaconą.
Kto odpowiada za wpływ czynników szkodliwych na otoczenie? właściciel gruntu czy dzierżawca....

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, ogarek napisał:

Doczytaj kiedy może dojść do zasiedzenia a zrozumiesz że piszesz głupoty i tyle... Umowa wyklucza taka możliwość ... Przepis sobie odszukaj i może wtedy zapamietasz i przestaniesz pajacowac... 

Posiadacz, który nie jest właścicielem rzeczy musi być posiadaczem samoistnym. Jak wynika z art. 336 Kodeksu cywilnego posiadaczem takim jest ten, kto rzeczą faktycznie włada jak właściciel. Musi więc ono odpowiadać treści prawa własności.

Zasiedzenie nie jest możliwe w przypadku posiadania zależnego, czyli ktoś kto posiada rzecz jak użytkownik, najemca, dzierżawca itp

Jesteś zabawny. Myślisz że gdy bezustannie będziesz powtarzał swoje fantazje i posądzał mnie o pajacowanie ludzie ci w to uwierzą.

Otóż nie, uzyskasz zupełnie odwrotny efekt i za pajaca wezmą ciebie. O ile już tego nie zrobili.

Czekam na podstawę prawną udowadniającą że nie miałem racji.

Jest

1. sąsiad mateya właściciel pola,

2. matey dzierżawca z umową

3. i ja użytkownik który użytkuje za cichą zgodą mateya dane pole które nie należy do niego.

po 25 latach ja robię zasiedzenia pola, a matey w sądzie mówi że faktycznie ja przez 25 lat użytkowałem ale bez żadnej umowy i zgody kogokolwiek,  na dowód tego wyciągam kwity że płaciłem podatek i pobierałem doplaty.

Ja byłem posiadaczem zamoistnym, matey był posiadaczem zależnym.. on nie mógł zobić zasiedzenia a ja już tak, dlatego byliśmy w komitywie, on na ładne oczy spisuje umowy dzierżawy, ja robię zasiedzenie.

Identycznie się ma sprawa z farmami elektr.

jest:

1. rolnik - właściciel nieruchomości

2. firma X dzierżawiąca grunt na 30 lat od rolnika - posiadacz zależny

3. firma Y użytkująca grunt i fermę elektr. za cichą zgodą firmy X. - posiadacz samoistny.

Firmy X i Y są w komitywie. Ich cel to wy..uchać rolnika z jego pola.

Prościej się nie dało. Jeśli nadal tego nie zrozumiałeś, to faktycznie jesteś przypadek kategorii b. ciężkiej.

Opublikowano (edytowane)

Jak bez zgody jak sam napisałeś że za zgodą..... żaden sąd w to nie uwierzy  bo jest to zwykła zmowa i tyle... a nie posiadanie samoistne 

To są brednie powtarzane przez ludzi nie znających przepisów i wrozacych z fusów i tyle... druga sprawa to było by zasiedzenie jakby co  w złej wierze i tu 30 lat.... Wiec bajaj dalej... 😁😁😁😁

Jest to poddzierzawienie a nie posiadanie samoistne i jest to prawnie dopuszczalne i jest to nastepny  użytkownik.... 

Poczytaj jakie przesłanki trzeba spełnić żeby być posiadaczem samoistnym.... jak cichy właściciel będzie robił opłaty podatku i komu skoro jest umowa i jet właściciel który to płaci ?... A jest to główny warunek aby moglo dojść   do zasiedzenia.... Musisz władać jak właściciel czyli robić opłaty ponosić koszty  i pobierać pozytki... 

Ubzdurales sobie jak wielu a nie znasz prawa i powielasz plotki zaslyszane za stodoła 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

@wsbil tu nie ma logiki.  Jak dla mnie jest to ściema i tyle.  W okolicy ziemia chodzi po 20-30 tys za  piaski więc po co firma ma płacić ćwierć miliona za dzierżawę.  Dali by 20 tys więcej niż średnia w okolicy i ludzie by z pocalowaniem w rękę oddawali.  Wydaje mi się że są za***ista dofinansowania z Uni na te panele i tworzą się firmy które wezmą dofinansowanie, zamontuja to i znikną.  A właściciel zostaje z problemem.  Nie ma nawet tu na forum osoby która by czerpala z tego korzyści czyli coś jest na rzeczy.  Szymi o ile dobrze kojarzę ma 0,5 ha tych paneli wiec to ma się nijak do teraźniejszych wymogów ( czyli jak w ogłoszeniu wyżej min 1,5 ha,  u mnie wymagają 2 ha) .  Dodatkowo nie pisze żadnych konkretów tylko ogolniki jak przedstawiciele.  

Opublikowano

Kiedys w programie "absurdy drogowe" pokazywali taka farme paneli, która od początku nie byla uruchomiona ponieważ koszt jej utrzymania przewyzszal zysk z produkcji energii. Widocznie nie jest to taki swietny interes... 

Opublikowano

Robią taki zapisy i dlatego nie należy tego podpisywać i tyle... ustala się konkretną date a jak nie chcą to wypad... 

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, ogarek napisał:

Jak bez zgody jak sam napisałeś że za zgodą..... żaden sąd w to nie uwierzy  bo jest to zwykła zmowa i tyle... a nie posiadanie samoistne 

To są brednie powtarzane przez ludzi nie znających przepisów i wrozacych z fusów i tyle... druga sprawa to było by zasiedzenie jakby co  w złej wierze i tu 30 lat.... Wiec bajaj dalej... 😁😁😁😁

Jest to poddzierzawienie a nie posiadanie samoistne i jest to prawnie dopuszczalne 

napisałem cichą zgodą. drukowanymi ,,ZA CICHĄ ZGODĄ,, gdybyś miał problem z rozczytaniem

A w posiadaniu zależnym musi być udowodniona zgoda na takowe posiadanie, inaczej nie ma mowy po posiadaniu zależnym tylko samoistnym

W dodatku dzieci Zdzicha po 20 czy tam 30 latach nie będą w stanie udowodnić przed sądem że firma X wydała zgodę firmie Y i że między tymi firmami wystąpiła zmowa.

kolejną rzeczą jest brak definicji dobrej i złej wierze.

Na barkach firmy Y będzie spoczywać udowodnienie po 20 latach że użytkowała grunt w dobrej wierze (czyli np. nie wiedziała o istnieniu właściciela gruntu) podpowiem ci że to jest formalność gdy firma X to potwierdzi w sądzie.

Oj ogarku o nie mów że zniweczyłeś trud ojców,  pod taką fermę elektr. omamiony perspektywą uzyskania za darmo paru groszy, aż do tej pory błędnie myślałeś że złapałeś P. Boga za nogi a teraz już nie jesteś tak zafascynowany i nie możesz zdzierżyć tego że obnażam szarą rzeczywistość i w przypływie frustracji i rozpaczy starasz się przyćmić przerażającą przyszłość tłumacząc sobie że to tylko zwykłe brednie powtarzane przez ludzi nie znających przepisów. xD

a druga sprawa to wszystkie umowy dzierżawy pod takie farmy jakie tylko miałem w ręku w okresie dzierżawy miały wpisane 28 - 30 lat. Czyli firmy X na dzień dobry zabezpieczają się na wypadek gdyby dzieci Zdzicha wyszkoliły się na prawników i kiedyś w dorosłym życiu chciały całkiem przypadkiem udowodnić że firma Y chce zasiedzieć w złej wierze.

Opublikowano (edytowane)

Nie rozumiesz podstaw prawnych i podstawowych pojęć... nie ma mowy o takiej sytuacji która odpisałeś i tyle bo to nie jest posiadacz samoistny 

Niczego nie zniweczylem  baranku... Wmawjaj sobie ze masz że racje ale są to brednie ignoranta zaslyszane za stodoła i tyle... 

Poczytaj orzecznictwo i uzasadnienia wyroków a  zobaczysz że trzeba spełnić określone warunki aby doszło do zasiedzenia.... Żadne tam ciche posiadanie nie uprawnia do zasiedzenia i tyle bo prawo reguluje i opisuje precyzyjnie w jakich sytuacjach może do tego dojść... trzeba ponosić koszty jak właściciel i pobierać porzytki jak właściciel a sytuacja która podajesz to wyklucza .... 

Pocieszaj się że uchroniles się od katastrofy zasiedzenia ale jest to bzdura w tym wypadku i tyle 

Nie miałem takich propozycji od żadnych firm.... ale trochę farm powstało w mojej okolicy i wszystko się kręci i ludzie dostają kasę... to czy dużo czy mało to inna kwestia i jakie umowy podpisali ale nie dojdzie do żadnego zasiedzenia i tyle... I takie ekspertyzy były robione przez prawników 

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Wmawiaj sobie że ojcowizna jeszcze nie skreślona, ale uwierz mi jeśli podpisałeś taką umowę, dni twojego majątku są policzone. Phi, żeby jeszcze twojego, to pół biedy, ale żeby trud i krwawicę ojca w popiół obrócić?  Ty niegodziwcu jeden z podlasia.

TY: ,, 1. trzeba ponosić koszty jak właściciel i 2. pobierać porzytki jak właściciel a sytuacja która podajesz to wyklucza ....  ,,\

Sytuacja którą opisuję niczego nie wyklucza tylko jasno i wyraźnie wskazuje to co twierdzisz że musi być spełnione:

JA: ,,po 25 latach ja robię zasiedzenia pola, a matey w sądzie mówi że faktycznie ja przez 25 lat użytkowałem ale bez żadnej umowy i zgody kogokolwiek,  na dowód tego wyciągam kwity że 1.  płaciłem podatek2. pobierałem doplaty. ,,

Identyczna  sytuacja tu:

1. rolnik - właściciel nieruchomości

2. firma X dzierżawiąca grunt na 30 lat od rolnika - posiadacz zależny

3. firma Y użytkująca grunt i fermę elektr. za cichą zgodą firmy X. - posiadacz samoistny.

firma Y płaci podatek do gminy, firma X wynajmuję inne firmy i płaci im za konserwację, naprawę. dbanie o nieruchomość i instalację fotowoltaiczną.

Oraz firm Y sprzedaje prąd wyprodukowany na tej fermie. Czyli firma Y ponosi koszty jak właściciel i pobiera pożytki, żyjąć w przekonaniu że właścicielem jest firma X i firma Y robi to wszystko bez żadnych uzgodnień z firm X. Cichaczem, nie wiarygodne a jednak możliwe.

Ogarek, ale tak serio teraz, komu tym razem chcesz wcisnąć ciemnotę? xD

Aha pożytki to ż.

18 minut temu, ogarek napisał:

Nie rozumiesz podstaw prawnych i podstawowych pojęć... nie ma mowy o takiej sytuacji która odpisałeś i tyle bo to nie jest posiadacz samoistny 

Niczego nie zniweczylem  baranku... Wmawjaj sobie ze masz że racje ale są to brednie ignoranta zaslyszane za stodoła i tyle... 

Poczytaj orzecznictwo i uzasadnienia wyroków a  zobaczysz że trzeba spełnić określone warunki aby doszło do zasiedzenia.... Żadne tam ciche posiadanie nie uprawnia do zasiedzenia i tyle bo prawo reguluje i opisuje precyzyjnie w jakich sytuacjach może do tego dojść... trzeba ponosić koszty jak właściciel i pobierać porzytki jak właściciel a sytuacja która podajesz to wyklucza .... 

Opublikowano (edytowane)

Kurla czleku przestań już zmyslac... Będziesz się zapieral  do usranej śmierci choć wiesz ze nie masz racji i tyle... Robiłeś to już nie raz i nie ma sensu ta przepychanka... 

Mam w rodzinie dwóch prawników i nigdy żadnej umowy bym nie podpisał bez konsultacji ale nigdy nie było takiej potrzeby jak na razie jak i cała moja wieś jest czysta od tego złomu 

Podatek od nieruchomości płaci właściciel i na tego wystawia gmina bo tak stanowi prawo i tylko właściciela może obciążać  .... Jak niby cichy właściciel by to płacił skoro jest zawarta umowa i reguluje to właściciel a firma mu tylko płaci czynsz plus ten podatek jeśli tak wynegocjowl.... Jak nie to jet stratny i tyle ?.... Co ty wypisujesz czlowieczku z koziej wolki ?.... Nie znasz podstawowych przepisów i prawa to doczytaj.... 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 godzinę temu, red83 napisał:

@damianzbr, @Matey (czyli ludzie mający olej w głowie) bajer polega jeszcze na kilku innych sprawach np. na kwestii  płatności czynszu. Częstym przypadkiem jest zapis, że pieniądze są płacone dopiero po odbiorze inwestycji lub w momencie przyłączenia do sieci przesyłowej...co może nie nastąpić. Wniosek? Rolnik zostaje z zajętym polem, bez kasy. Działka obok jest spalona pod względem możliwości zabudowy. 

Zapis o płaceniu kasy dopiero po oddaniu inwestycji do użytku był w każdej umowie a widziałem ich 6 szt. Bo mam 2 pola w dwóch różnych gminach i powiatach, dodatkowo w lokalizacji bardzo pasującej pod takową farmę bo blisko rozdzielni prądu, duża powierzchnia przez działki przebiega już prąd i rozdzielacze, mają dobry dostęp do drogi.

I żadna z umów nie przypadła mi do gustu i żadna z firm nie chciała negocjować zmiany warunków umowy.

A teraz sąsiad jeden z działek coś kombinuje bo przyszło mi pismo że jakaś firma krzak stara się o decyzję środowiskową.

Dlaczego mówisz że moje pole będzie miło spaloną możliwość przerobienia na działki budowlane? Jakieś konkrety, bo w sumie nie jestem takim typem psa ogrodnika i jak sąsiad chce niech robi tą fotowoltaikę i na niej zarabia, ale by mi nie zepsuł tematu z budowlanymi. A jeśli znasz jakieś konkretne przepisy stanowiące że sąsiedztwo takiej farmy ogranicza możliwości robienia działek budowlanych to mi podsuń źródło.

Bo pies ogrodnika nie jestem, ale dbać o swoje muszę.

Opublikowano

Jak chcesz płacić za mnie podatek skoro ja to robię a przykładowy matey płaci mi czynsz.... Słucham.... Co zrobisz ? pojdziesz do gminy i powiesz ze tera ty płacisz i żeby odemnie nie pobierali bo chcesz mi zasiedziec pole? 😁😁😁😁

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, ogarek napisał:

Kurla czleku przestań już zmyslac... Będziesz się zapieral  do usranej śmierci choć wiesz ze nie masz racji i tyle... Robiłeś to już nie raz i nie ma sensu ta przepychanka... 

Mam w rodzinie dwóch prawników i nigdy żadnej umowy bym nie podpisał bez konsultacji ale nigdy nie było takiej potrzeby jak na razie jak i cała moja wieś jest czysta od tego złomu 

Podatek od nieruchomości płaci właściciel i na tego wystawia gmina bo tak stanowi prawo i tylko właściciela może obciążać  .... Jak niby cichy właściciel by to płacił skoro jest zawarta umowa i reguluje to właściciel a firma mu tylko płaci czynsz plus ten podatek jeśli tak wynegocjowl.... Jak nie to jet stratny i tyle ?.... Co ty wypisujesz czlowieczku z koziej wolki ?.... Nie znasz podstawowych przepisów i prawa to doczytaj.... 

Ogarek, a co mnie ci twoi szemrani a i pewnie wyimaginowani prawnicy?

Co to prawnik inną łyżką je? Co ty myślisz że ja aktów pranych sam nie potrafię czytać? Musiał bym się nazywać ogarek z podlasia. Ale na szczęście jest inaczej. Więc wracając tym akcentem do tematu podatek od nieruchomości płaci kto se zechce. Może ciotka z ameryki ze swojego konta robić przelew, a nawet ojciec rydzyk, u nas już jeden był co miał płytki w latach 90'' ,,made in watykan,, i po 20 latach wyciągnąć potwierdzenia przelewu i powiedzieć że on użytkował te pole.

A bzdurę pisana przez ciebie: ,,Podatek od nieruchomości płaci właściciel,,

obala każdy czwartoklasista ze smartfonem w w ręku któremu jeszcze nie wyczerpał się pakiet GB na neta:

Kto płaci podatek od nieruchomości

• właściciel,
  • posiadacz samoistny, czyli ten, kto używa gruntów jak właściciel, choć nim nie jest,
  • użytkownik wieczysty gruntów, które są własnością publiczną (państwową lub samorządową),
  • posiadacz mienia publicznego na podstawie zawartej umowy lub bez takiej umowy.

https://obywatel.gov.pl/podatki/zaplac-podatek-od-nieruchomosci

no chyba że rządowa str. ostentacyjnie kłamie, na złość wszystkim ogrkom.

9 minut temu, ogarek napisał:

Jak chcesz płacić za mnie podatek skoro ja to robię a przykładowy matey płaci mi czynsz.... Słucham.... Co zrobisz ? pojdziesz do gminy i powiesz ze tera ty płacisz i żeby odemnie nie pobierali bo chcesz mi zasiedziec pole? 😁😁😁😁

Każdy kto wydzierżawia pole pod tą fotowoltaikę domaga się aby podatek płaciła firma. No właśnie ,,jakaś firma,, aby nie ,,ja rolnik właściciel pola,, tylko jakaś firma.

Ja z matey, lub firma X z firmą Y jest w komitywie.  jesteśmy / Są ugadane i współpracują z sobą.

Ty po 20 latach nie jesteś w stanie tego udowodnić więc nie jesteś w stanie udowodnić że ta ,,trzecia,, osoba / firma użytkowała w złej wierze twoje pole które wydzierżawiłeś drugiej osobie / firmie

A uj mnie obchodzisz, myśl se co chcesz. Wyjaśniłem wystarczająco, co mnie obchodzą debile którzy utracą pole przez swą durnotę. Przecież firmy też z czegoś muszą żyć.

Pozdro ogaru.

Opublikowano

No i jak będziesz płacił skoro jest właściciel i go płaci ? .... Kurla co za domowe przedszkole.... 

Jak nie ma właściciela i nie płaci dopiero może to robić posiadacz samoistny.... 😁😁

Kurla zapłać za mnie z rok jak chcesz..😁😁😁

Ja pierdziele ale rozumowanie na poziomie przedszkola... HEHE 

No jak zapłacisz za mnie drugi raz czy jak?.... Hehe czleczku opisujesz sytuację gdzie nie ma właściciela albo on nie interesuje się swoją własnością i Ty to robisz.... A to zupełnie inna bajka 

Opublikowano

Podpisz umowę notarialną że wydzierżawiasz mi pole na 29 lat a o podatek nie będziesz musiał się martwić.

ja cię ebie koniec odpisywania. Koniec karmy dla trolla. baj baj.

Opublikowano (edytowane)

Bzdury wyssane z palca i tyle.... Hehe nie widziałem żeby tak bredzic bo ktoś coś tam nagadal i coś tam poczytal a nie rozumie kiedy co i jak... Hehe

Każdy prawnik doradzi  to samo, żeby robić umowy na piśmie i tyle  jak i notariusz.... Bo to chroni przed zasiedzeniem co jest poparte w przepisach i orzecznictwie 

Nie ma zadnego takiego przypadku który zmysliles i tyle bo jesteś właśnie tym co napisałeś i nie raz tu to udowodniles.....doczytaj, dopytaj i potem się spieraj a nie opisujesz swoje widzimisię

Bardzo chętnie oddam ci swoje 55ha w dzierżawę na 30 lat za 8 tys za ha na rok..... Zasiedzisz sobie po 30 latach... Hehe oddaj potem komu chcesz abyś tylko płacił czynsz  bo jak nie to wypad z pola. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
7 godzin temu, damianzbr napisał:

Zapis o płaceniu kasy dopiero po oddaniu inwestycji do użytku był w każdej umowie a widziałem ich 6 szt. Bo mam 2 pola w dwóch różnych gminach i powiatach, dodatkowo w lokalizacji bardzo pasującej pod takową farmę bo blisko rozdzielni prądu, duża powierzchnia przez działki przebiega już prąd i rozdzielacze, mają dobry dostęp do drogi.

I żadna z umów nie przypadła mi do gustu i żadna z firm nie chciała negocjować zmiany warunków umowy.

A teraz sąsiad jeden z działek coś kombinuje bo przyszło mi pismo że jakaś firma krzak stara się o decyzję środowiskową.

Dlaczego mówisz że moje pole będzie miło spaloną możliwość przerobienia na działki budowlane? Jakieś konkrety, bo w sumie nie jestem takim typem psa ogrodnika i jak sąsiad chce niech robi tą fotowoltaikę i na niej zarabia, ale by mi nie zepsuł tematu z budowlanymi. A jeśli znasz jakieś konkretne przepisy stanowiące że sąsiedztwo takiej farmy ogranicza możliwości robienia działek budowlanych to mi podsuń źródło.

Bo pies ogrodnika nie jestem, ale dbać o swoje muszę.

Po pierwsze nie sprzedasz żadnemu deweloperowi takiej działki, ponieważ praktyką jest budowanie w odległości min. 100m od takiej inwestycji. Po drugie firma inwestująca w fotowoltaike podniesie sprzeciw wobec możliwego zacienienia paneli przez planowany budynek/ki. 

Opublikowano

No dobra ale jak zablokować skoro są to potencjalne działki budowlane a inwestor już podpisał umowy i złożył odpowiednie papiery i procedura ruszyła i wszystko jest zgodne z planem itp. 

To że jet to utrudnienie to nie znaczy że zablokujesz... Wiatraki też utrudnily i wykluczyły wiele działek z możliwości rozbudowy a jednak je postawiono mimo wielkich oporów społecznych itp. 

Opublikowano (edytowane)

Właśnie chodzi o to, że trzeba się tym zająć teraz gdy przychodzą powiadomienia z gminy. Trzeba pilnować terminów na odpowiedź, szukać błędów formalnych(np. osoba, która była reprezentantem inwestora wpisała mój numer działki jako tej pod inwestycję 😀) Jest kilka opcji, @damianzbr na prv jeżeli chcesz. 

Kto chciałby mieć widok z okna na tak  dużą instalację techniczną? 

Wiatraki to inna sprawa, ludzie myśleli, że to ich minie, że inni zgłoszą sprzeciw. Teraz jest inaczej i np. chęć instalacji anteny telefonii spotyka się ze zdecydowanym oporem. Piszę tu o swoich stronach. 

Edytowane przez Gość
Brak tekstu