Skocz do zawartości

Dzierżawa gruntów pod fotowoltaike

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!
Mam pytanie dla osób które dobrze orientują się w temacie farm fotowoltaicznych.
Mam 5 hektarów ziemi które spełnia wymogi żeby taka farma powstała.
Mam sporę obawy czy jest to dobry pomysł bo dzierżawa trwa 29lat.
Nie wiadomo co będzie po wyborach a już o takim czasie to nie wspomnę.
Firma zapewnia w umowie że zbierze całą instalację która tam powstała po tym czasie i zostawi pole takie jakie było lub można przedłużyć dalszą współpracę.
Kwota roczna na rękę wynosi 20tys zł z jednego hekatra myślę że to dobra cena oraz będzie ulegać zmianie jeśli będzie większa inflacja. 
Wczoraj zadałem pytanie jeśli za parę lat w Polsce zostanie wprowadzona inna waluta to co w tedy, przestawiciel danej firmy nie umiał mi na to pytanie odpowiedzieć a przecież to są ważne sprawy.
Co się stanie jak firma upadnie która mi to założyła jak na umowie uwzględnić to że na pewno z podpisanej umowy muszą się wywiązać.
Dał ktoś z was ziemię pod farmę fotowoltaniczną?
Na co byście najbardziej zwrócili uwagę?
Pójdę do nie jednego prawnika żeby ta umowa była najbardziej korzystna dla mnie ma ktoś w tym doświadczenie?
Za każdą radę bardzo dziękuję!

Opublikowano

wydzierżawiłam, więc mogę powiedzieć ze strony rolnika jak to wygląda. Zapraszam do kontaktu 691 832 728. Sprawdziłam wiele firm zanim podpisałam umowę. I też ją negocjowałam. Potem dopiero zaczyna się cała procedura. Nie dajcie się nabrać na pierwsze lepsze firmy krzak, bo one tylko sprzedają z zyskiem wasze umowy dalej, sto∂ długi terminy wykonania (nawet do 10 lat)

Dnia 3.11.2022 o 19:27, szym94 napisał:

czyli dzierżawiąc 1ha to podatku muszę zapłacić 10000zl i jeszcze podatek do urzędu skarbowego

po wykonaniu inwestycji zmienia się kwalifikacja gruntu, więc tak - podatek jest inny i duży. Ale formalnie w obowiązku zapłacenia go jest firma, która wydzierżawia od ciebie grunt. Nie płacisz tego z czynszu dzierżawnego. jedyne co musisz zapłacić to kwota podatku do US, bo to twój przychód, który jest opodatkowany. nie daj się nabrać na dziwne umowy z brakiem takiego zabezpieczenia

Opublikowano

Do Balcerus: tu masz numer do prawnika, który pomaga rolnikom przy pisaniu umów dzierżawy gruntów pod fotowoltaikę - 500 332 432 (był już wcześniej gdzieś na forum, miał dobre opinie). Zadzwoń do niego, on Ci to wytłumaczy. Ja swoją też działkę wydzierżawiłam, możesz napisać do mnie na maila, może coś podpowiem, choć ja ekspertką nie jestem. Mail do mnie: aneta.naborczyk.1985@o2.pl Pozdrawiam!

Opublikowano

Z warunkami zabudowy problem jest u nas w gminie nie wydają dyrdymały o wielkości pow 500kv ma być w studium jak nie jest działka pod fotowoltaikę wyznaczona przez wójta to odmówili wz a sko utrzymało decyzję gminy. Działka nie jest objęta miejscowym planem zagospodarowania. Obok działki już są bo tam wiatraki obecnie stawiają. Gmina nasza nie przychylna inaczej by bez problemu studium zmieniła a i bez tego jakby wystawiła wz i przy kolejnej zmianie studium bądź jak nowe przepisy wejdą w planie ogólnym by to naniosła. Wszystko od widzimisię wójta zależne. Do WSA się firma skarży jest jakaś szansa na wygraną. Sąsiedzi nie robią problemów. Ma ktoś jakieś doświadczenia?

Opublikowano

Czy miał ktoś styczność z firmą Agro-farms z Warszawy i może podzielić się swoimi  spostrzeżeniami odnośnie ich działania. Czy warto z nimi rozmawiać ?

Opublikowano
Dnia 19.09.2023 o 08:08, PanJ30 napisał:

Czy miał ktoś styczność z firmą Agro-farms z Warszawy i może podzielić się swoimi  spostrzeżeniami odnośnie ich działania. Czy warto z nimi rozmawiać ?

Co do umowy, kilka uwag:

- Kwota czynszu dzierżawnego podlega corocznej zmianie (waloryzacji) od dnia podpisania umowy. - Jakiej? Brak szczegółów.

- Dzierżawca może wypowiedzieć umowę przed upływem okresu jej obowiązywania z zachowaniem trzymiesięcznego okresu wypowiedzenia, jeżeli:

i tu wiele powodów......

Wydzierżawiający może wypowiedzieć Umowę z zachowaniem 3 (miesiące) okresem wypowiedzenia pod rygorem naliczenia kary w wysokości dziesięciokrotności czynszu dzierżawnego.!?

Brak zwrotu za podatek rolny.

Opublikowano

Witam może Pan ma trochę info. w sprawie dzierżawy ziemi pod farmę fotowoltaniczną 

Ja zamierzam wydzierżawic dla frmy  PST Solartechnik ale piszą  o tej firmie rożnie 

Prosiłbym o wskazówki z podpisywaniem umowy z takim firmami z góry dziekuję 

Opublikowano

Coraz więcej tych farm powstaje w okolicy dlatego myślę też nad  dzierżawa działki najdalej od domu , stawki z tego co się dowiedziałem to ok 18-22 tys za ha na rok proponują co sądzicie o tym  może są tu już beneficjenci takich dzierżaw na forum?

Opublikowano

no i mnie chyba też to zacznie interesować bo ktoś koło mnie tez o tym myśli i tak zbierze się kilku co ma działki 1-1,5ha które łącznie dają z 30ha, ktoś może podpowie gdzie zacząć w tym temacie czytać bo ostatnie lata internet zawiera więcej artykułów pisanych w celach reklamowych niż czegoś sensownego i można kopać w google przez tydzień i za wiele nie znaleźć a pewne wartościowe strony i fora się nie wyświetlają.
W teorii czynsz 20tysia miesięcznie, podatek US wiadomo, jak z gminą ciekaw jestem, warunki zabudowy myślę że do zrobienia są. Najbardziej zastanawiają mnie opłaty o których wyżej piszecie czyli podatkowe szczególnie w gminie.

Opublikowano

Witam wszystkich, 

Mam działkę ponad 5ha z planem zagospodarowania pod Panele fotowoltaiczne.  Umowa już jest omówiona ale głównie chodzi mi ostawkę, gdyż Dzierżawca daje maksymalnie 15tys . za ha. Z tego co widziałem to jest trochę mało. Ale też na obecnny moment nie ma odpowiedniego przyłącza które ma być budowane dla okolicznych terenów gdzie też będą panele.  Nie wiem czy czekać na lepszą ofertę czy też zgodzić się na tą.

Czy ktoś już może ma wybudowaną elektrownię? Jak to działa w praktyce, czy te np. 15tys. to faktycznie jest czysta wypłata? Czy są jakieś pomniejszenia itp.?

Dziękuję za wszelkie informacje 

Opublikowano

Orientuje się ktoś jakie są stawki za służebność przesyłu podziemnej linii elektrycznej z farmy fotowoltaicznej. Służebność byłaby świadczona na działce rolnej.

Opublikowano
3 godziny temu, Krzysw5 napisał(a):

Witam wszystkich, 

Mam działkę ponad 5ha z planem zagospodarowania pod Panele fotowoltaiczne.  Umowa już jest omówiona ale głównie chodzi mi ostawkę, gdyż Dzierżawca daje maksymalnie 15tys . za ha. Z tego co widziałem to jest trochę mało. Ale też na obecnny moment nie ma odpowiedniego przyłącza które ma być budowane dla okolicznych terenów gdzie też będą panele.  Nie wiem czy czekać na lepszą ofertę czy też zgodzić się na tą.

Czy ktoś już może ma wybudowaną elektrownię? Jak to działa w praktyce, czy te np. 15tys. to faktycznie jest czysta wypłata? Czy są jakieś pomniejszenia itp.?

Dziękuję za wszelkie informacje 

Umowa omówiona  !  a co tam masz ?   od sumy umowy 8,5 %  podatku do urzędu skarbowego.