Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ano właśnie. zaczynam od prawej ogniem posiewanym lecę po całym towarzystwie. Najskuteczniejsze ze śmigłowca. Nie ma sensu bawić się w celowanie do każdej sztuki. Zlokalizować stado. wskazać cel i orać do skutku.

Przed chwilą, jarecki napisał:

na armie ma byc wydane 2 % pkb , sami i tak w razie agresji obcego panstwa sobie nie poradzimy , także czy zainwestujemy w maczugi czy w coś nowoczesniejszego to jeden ciort .

Bo chodzi o to aby te maczugi strugać u siebie. A jak dostaniemy system bez Topaza to kto nam to zintegruje z naszymi systemami dowodzenia? Chyba że cel tego jest taki aby nasi i Rumuni z automatu zostali wciągnięci w system USA i podlegali im. A my na zasadzie petenta pytali czy se możemy ewentualnie do czegoś strzelić.

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Mała zagadka logiczna. Kowalski zarabia 100 tys rocznie . Miesięcznie odkłada 400 pln. Czy jest mozliwe że ma 2 500 pln oszczędności czy nie?

No nie

Opublikowano (edytowane)

Jarecki, słusznie to ująłeś tylko czy też napisane aby "bodaj te maczugi" zamawiać u obcych?
Militaria są takim samym przemysłem jak każdy inny i tak samo tworzą koniunkturę. 
Powtarzam - jeśli by te miliardy zaoferować za skonstruowanie bodaj nieco podobnych funkcjonalnością do kupowanych z zewnątrz broni to tylko kwestia czasu a powstała by produkcja na miejscu. Tylko to za trudne do pojęcia albo dla polityków te technologie to czarna magia i nie wierzą że można się ich od podstw nauczyć, zwłaszcza pod zachętą pewnego zysku.

Zbyszko z Ulmanem
fajnie se gadacie ale tym razem Zbyszko ma rację bo 2500 nie jest wielokrotnością 400 bo albo 2400 albo 2800, zależy po ilu miesiącach 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

a jak bysmy te maczugi wystrugali u siebie to czy mogli byśmy liczyć na ..... pomoc sojusznika z usa          czy lepszy byłyby projekt unijnej obrony czy też wojska , gdzie też byśmy byli petentem ?  czy tak czy siak w tej kwesti równożednym parterem nie bedziemy z nikim jak chistoria uczy z tym że przy unni i nam by kosc do ogryzienia została a z usa to bardziej już ogryziona .                https://fakty.interia.pl/autor/jakub-szczepanski/news-tworca-planszowek-wygral-przetarg-na-symulacje-obronna-dla-r,nId,3397619   

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Jakbyśmy cokolwiek wystrugali u siebie to byśmy spokojnie mogli tego używać, budować zapasy, integrować systemy i tworzyć coś spójnego. A tak nie dość że konserwujemy związki zawodowe w PGZ , udajemy że jesteśmy super, to jeszcze sprawiamy że nasze firmy mają w doopie wszystko, bo i tak kupi się na zachodzie.

Że nie wspomnę o tym iż Topaza przekazaliśmy kolegom z USA aby zainstalować go w Himarsach, a teraz straciliśmy  kontrolę nad tym systemem jako twórcy. Za jakiś czas pewnie wypłynie pod jakąś inna nazwą, ale Polacy odwalili dobrą robotę,

i TO MNIE wk***ia.

Opublikowano
2 godziny temu, 12zbyszko napisał:

Rostowskiego też😁Panią Profesor Środę też😁Spurek też😁

Ogarek jako domownik doczekasz się obywatelstwa

Proponuję abyś ruszył głową i odnalazł cały wywiad i posłuchał o czym tak naprawdę była mowa .... Może skumasz jak się manipuluje takimi jak ty.... 😁😁😁

Opublikowano
19 minut temu, jarecki napisał:

Bardzom ciekaw tego "wsadu", czyli założenia i podawanych potem informacji mających nadać dynamikę symulacji. A jeszcze ciekawe kto to będzie ćwiczącym. Jak znam życie to wszystko rozbije się o jakąś panią w sekretariacie. No chyba że faktycznie wynik już jest znany ( tradycyjnie wygrali nasi) i medale przygotowane. 

Ciekawe czy choć odróżnią strategię od taktyki?

W większości ćwiczeń było takie magiczne zdanie. "Przejście przemysłu na system produkcji wojennej", To własnie chciałbym zobaczyć i meldunki o wykonaniu. 

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, dysydent napisał:

Zbyszko z Ulmanem
fajnie se gadacie ale tym razem Zbyszko ma rację bo 2500 nie jest wielokrotnością 400 bo albo 2400 albo 2800, zależy po ilu miesiącach 

A ja twierdzę że może bo oszczędnosci są pozycja zmienną i dynamicznie sie zmieniają. Zaoszczędził 1600 Pln przez 4 miesiące ale potem musiał wydać z tego 3 stówki a potem przez kolejne 3 miesiące nadal odkładał po 400. 

30 minut temu, 12zbyszko napisał:

Jak zacznie pierwszą  pracę w grudniu to odłoży 400 zł i to będą jego oszczędności .

I właśnie dlatego oszczędzając 400 pln/mc  może mieć zaoszczędzoną praktycznie dowolną kwotę od zera do setek tysiący złotych. Z tego wynika że nie ma jakiejkolwiek sprzeczności pomiędzy odkładaniem 400 pln a posiadaniem 2 500 pln oszczędności  z  praktycznie dowolnych zarobków

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

tak sobie kalkuluje co wiecej nasz kosztowalo albo bedzie kosztowac-milosc z zsrr czy z usa ???? wyglada na to ze w perspektywie przyszlosci to zsrr byl tanszy😛

zapytam mysliwych czy taki sprzed nadal by sie do lasu i krzakow-mozliwe ze zabija mnie..smiechem, zabic dzika to troche trudniejsze niz wam sie wydaje- to inteligentne zwierze.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

A nie zdarzyło ci się  by mieć parę złotych odłożone  bez jakiegoś wyraźnego celu?  Tak na wszelki wypadek , jakby coś ciekawego się trafiło ?  Nie musisz mieć na to żadnego biznes planu . Jak będziesz odkłądać nieregularnie i wydawać bez planu to nie nazwiesz tego oszczędnościami?  Trochę więcej wyobraźni 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
21 godzin temu, Ulman napisał:

Roman, ja nie twierdę że oszczedzanie na dany cel nie jest oszczędzaniem..  Tu chodzi o  cos innego. Zbyszko ne mógł zrozumieć co jest napisane w artykule i mieszała mu sie stopa oprocentowania ze stopa oszczedności a do tego wszystkiego nie mógł pojąć że skoro  stopa 2,5% to jak mozna średnio 400 pln odkładać miesięcznie. Więc wytłumaczyłem i o ile zrozumiał to sprawa jest prosta. Oszczędności sa dynamiczne - oszczędza się i wydaje i tak w kółko. Stopa oszczedności czyli odsetek środków odłozonych odniesiony do przychodu wynosi 2,5%. Znaczy to tyle że statystyczny Kowalski zarabiając 100 tys ma odłożone średnio 2,5 tys. co nie oznacza że te pieniądze całyczas leżą i czekają. Zapewne jego oszczędności też podlegają dynamice w ciągu roku i przed wakacjami ma np 6 tys a potem jest pusty jak bęben do listopada , ale srednio jest to 2,5 tys.

wiem co miałeś na myśli chciałem cie podpuścić co uważasz o tym co napisałem ...... 

21 godzin temu, Ulman napisał:

O likwidacji OFE wkleiłeś i co dalej? Może napisz o co ci chodzi bo ja to wszystko wiem

a ja nie wiem i w tym cały sęk 

Opublikowano
7 minut temu, Ulman napisał:

A nie zdarzyło ci się  by mieć parę złotych odłożone  bez jakiegoś wyraźnego celu?  Tak na wszelki wypadek , jakby coś ciekawego się trafiło ?  Nie musisz mieć na to żadnego biznes planu . Jak będziesz odkłądać nieregularnie i wydawać bez planu to nie nazwiesz tego oszczędnościami?  Trochę więcej wyobraźni 

po co będzie odkładał jak przyjdzie kolejny miesiąc i PIS mu da kolejne 500+ 😎

Opublikowano
6 godzin temu, ogarek napisał:

Zbychu spokojnie.... Tu jesteś bezkonkurencyjny, wypisujesz takie głupoty że pokonales nawet  Romana... 😁

własnie widać mistrza wpierdalania ... w posty prostak i burak  ...   żebyś w realu się tak nie wpierdolił bo w ryja dostaniesz ...

10 minut temu, Ulman napisał:

A nie zdarzyło ci się  by mieć parę złotych odłożone  bez jakiegoś wyraźnego celu?  Tak na wszelki wypadek , jakby coś ciekawego się trafiło ?  Nie musisz mieć na to żadnego biznes planu

to Podstawa ...  jak masz gospodarstwo to tak ok 20 tyś 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v