Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jarecki napisał:

tak na marginesie babcia mówiła że ruskie to barbażyncy , niemcy jak miałeś jakiś ład i porządek jak na czasy wojny to nic ci nie zrobili , a ruskie z głodu wszystko  potrafili utłuc i zjesc ale to może że niemieli żadnego zabespieczenia .  chyba w 1944 rusek wszedł na wieze koscioła  czy na kosciól i obserwował sobie a niemiec z około 5-6 km go w głowe trafił chyba ze snajperki , tak przynajmieł mawiała  ,, starżyzna   ''   a tak na marginesie to chyba w 44 r . cało wioske wysiedli na kilka dni z 15 km dalej na czas walk , a babcia z dziecmi siedziałacały czas  w  jakiejs zimiance i słyszała odgłosy walki na miecze czy szable ogólnie mówiła na to ,, białoł broń było slychać '' tak kilka godzin a potem już cisza i armia czerwona poszła dalej .

dla tego z ruskim partactwem zawsze nam łatwiej walczyć i czasem wygrywać przychodziło a ostatnim razem to nawet nie było trzeba, sami się rozpadli.
Niemiecki "urdung" trudniejszy do pokonania w czasach względnie przewidywalnych i dopiero w totalnym bajzlu głupieje i dopiero wtedy nasza lepsza umiejętność improwizacji wygrywa. 
Wiązanie się z unią gdzie Niemcy dominują z góry skazało Polskę na rolę podrzędnego wasala zwłaszcza w sytuacji gdy wchodziliśmy z prymitywnymi zasadami po ruskich odziedziczonymi które musiały przegrać na wolnym rynku. Z resztą nigdy Rosja nie była w Historii pionierem postępu jakiegokolwiek i zawsze się ciągnęła w ogonie a nadal nic nie wskazuje aby to się szybko zmieniło bo ten naród bez bata głupieje.
Nadzieja pewnych kręgów prawicy jakobyśmy w przypadku zbliżenia z Rosją zdołali stanąć w pozycji przysłowiowego pana w piekle co bardziej "godne" niż słudzy w niemieckim niebie, otóż owa nadzieja obarczona bardzo dużym ryzykiem że samym cielskiem kolosa Rosja jest w stanie przytłoczyć takiego kurdupla i to nie od nas szły by wzorce na wschód a odwrotnie. 
Tak na prawdę to nikt jak dotychczas nie miał pomysłu i nie ma jak wykorzystać atuty jakimi Polska dysponuje a nawet nie są one w pelni rozpoznane do dzisiaj i przez obecnych tak samo mentalnie wasalnych jak te Kwaśniewskie , Milery i inne Cimoszewicze wobec wschodu, Tuski, Sikorskie i jeszcze by dużo wobec każdego kto pierwszy a Kaczyńskie i reszta ... tym już tylko jedni zostali. 
Czy niektóre kręgi prawicowe potrafią inaczej postrzegać polską rzeczywistość i geopolitykę? wątpię. Pomysły jedynie na jeszcze bardziej ryzykowne liberalizmy otwierające ten rejon na poligon ścierania się interesów wschodu i zachodu raczej nie przejdą "na dole" po pisowskim wychowaniu w doktrynach "judeochrzećijańskich" i tylko ryzyko stoczenia się w nacjonalistyczne ekstremizmy  a z kolei lewica rzeczywiście wiele już z degeneracji współczesnego świata uznaje za pozytyw i normę i rozczulanie się nad robaczkami czy ekstremami osobowości nikomu jeszcze niczego pozytywnego nie przyniosło a tylko upadek całych imperiów tak że jak to w Polsce od kilku stuleci. D...a zawsze z tylu jak by nie stanął.
Niewielu dostrzega że tak na prawdę zachód się stacza a wschód (ten w szerszym pojęciu) przynajmniej status quo o ile nie idzie stale do przodu, powoli ale jednak. tylko co z tego? i jak na tym przynajmniej nie stracić?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Sam se w łep palnął jak zobaczył cywilizację.. Jarecki - balistyka się kłania. Zacznij od tego, dlaczego łucznik łuk unosi a następnie dojdziesz, że niemiec celował w bulę a trafił Rosjanina, ten się tak wystraszył, że spadł. W tamtych czasach czołgi do siebie strzelały z 500 metrów. W sprawie BDO muszę położyć po trzy paczki od punktu co robi się już całkiem przyzwoitą sumką. I tak właśnie się domyka(my) budżet 😉

Opublikowano (edytowane)

poczytałem sobie to
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-bdo-a-obowiazek-rejestracji-podmiotow-do-konca-roku
(nie to nie reklama ode mnie, po prostu wyskoczyło mi w google bo nie do końca wiedziałem o co w tym BDO..)
Rzeczywiście z tego by wynikało że akurat w tym przypadku bardziej chodzi o przejmowanie jak największej kontroli przez państwo nad czym tylko się da.
Chcą wiedzieć ile foliowych woreczków, plastikowych butelek, ciekawe czy papierowe naklejki ze srajpapieru też trzeba będzie z czasem czy sznurek ze słomy co na pelet idzie wszak rolnik też do obrotu sporo wprowadza zdefiniowanych w ustawie śmieci..
jak zwykle odbiegłem od tematu :D

otóż "efektem ubocznym" będzie zwiększenie etatów urzędniczych co nie ulega wątpliwości. Już na pewno miliony grube poszły za samą aplikację która - jestem pewien - nie jest szczytem programistyki i warta tyle co dobrze napisane kilka plików excella bo naprawdę dobrzy informatycy z urzędasami państwowymi się nie zadają pamiętając niejedną reklamację ... chociaż nie. nie podam przykładów bo sprawy jeszcze nie pozamykane.

Sk..syny nie są w stanie utrzymać automatycznej wyszukiwarki ś.o.r. która została za PO wprowadzona i nieźle działala. odkąd PiS rządzi wyszukiwarka nie dziala a pojawiły się komercyjne strony o identycznej funkcjonalności.
Przecież sam ten fakt jest jednoznacznym podejrzeniem korupcji.
o takie coś wyskakuje https://www.gov.pl/web/rolnictwo/wyszukiwarka-srodkow-ochrony-roslin
  i albo nie umiem się posługiwać tą stroną albo mam rację bo wcześniej nie miałem problemu ze znalezieniem dopuszczonych środków na dany rok dla określonej plantacji i agrofaga w kilkanaście sekund, teraz godziny mało aby ponad wszelką wątpliwość stwierdzić że sprawdziłem wszystko i niczego nie przeoczyłem
do tego tematu będę wracał do znudzenia i coraz ostrzej bo zepsuto coś co działało zamiast to co najwyżej udoskonalić i obowiązkiem certyfikującego jest upublicznienie prawa dotyczącego zainteresowanych w formie najlepiej przez zainteresowanych zrozumialej i powszechnie oraz łatwo dostępnej

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

nic nie chce udowodnić , jak się prawa nie wprowadza , to po co go stanowić ?  jest wiele przepisów prawa nawet ustanowionych przed Tuskiem które są martwe  wiec po co to prawo pisac jak i tak nikt go nie egzekwuje ?  np . prawo  które dotyczy paliwa i w czym mozna go przechowywać , zbiorniki dwupłaszczowe  prawo dobre według mie wprowadzone dosc dawno a dopiero o niedawna egzekwowane , psy na długich łancuchach itd .

Opublikowano (edytowane)

bo urzędnik to nie tyle idiota co gnojas i porządku to tylko u innych by chciał pilnować
pora chyba zacząc zaganiać ich do roboty 
moze nie od razu bo do kolejnych wyborów daleko ale pisać o tym już teraz warto
Dobra pora aby nieco posprzątac i w przepisach bo pisiory już nie będą tak pewni kolejnej wygranej i ... z resztą po co ja takie oczywistości tłumaczę i to na tym forum? :P 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Obowiązek wszystkiego od nowa i wpisowego do BDO w takim zakresie - 2019. Paliwo. Zbiornik OD ZAWSZE musiał stać w taki sposób aby to co wyleci było złapane. Co z tego że Wam sprzedają bańki z plastiku skoro nie jesteście w stanie utrzymać go w czystości a co ważniejsze skontrolować stanu płaszcza gdyż rewizja jest dwucalowa? Zaraz się zaczną lamenty... Stary obowiązek ewidencjonowania odpadów, LZO, paliw, tonerów itp. przewidywał prowadzenie tego w firmie i rozliczanie się z marszałkiem za korzystanie ze środowiska. Potem wprowadzili fajną bramkę w necie teraz kuźwa przwrót i, do czego już się zdążyłem przyzwyczaić, zwiększenie kar. W efekcie braku punktu skupu surowców wtórnych (były naloty i każdy porezygnował) wszelki papier, folia i inna pierdoła stała się odpadem a nie surowcem. Wtem z 0,1 m sześć odpadów miesięcznie jestem producentem kilku m sześć...

Opublikowano (edytowane)

Ty to co najwyżej dystrybutorem czyli te odpady już w/g tej ustawy powinny być zewidencjonowane daleko wcześniej ...pomijając pozostałe logiczne dywagacje -ten sam odpad może być zewidencjonowany i "usankcjonowany" kilkakrotnie. Odpowiednio przepisami wykonawczymi to obwarować i żyła złota dla budżetu.
No śmieciarze a nie ustawodawcy jak by nie patrzył.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Może być? Jest KGO przecież. A nawet jak nie jest to na bank będzie. A butelki będą zwrotne tylko szklane. W Chorwacji dla przykładu każda butelka ma kaucję a nie każda do umycia. Wszystko co kupujesz jest okaucjonowane i nawet gdy turyści wywalają w śmietnik to znika zaraz. Pojawia się w wielkopowierzchniowych sklepach, stoi w kolejce do automatu. Za flaszki masz talon na zakupy w tejże wielkopowierzchniówce. U nas jest inne podejście 😉

Opublikowano

da się sporo surowców i ewidencjonować i odzyskać tylko kto uwierzy że państwo zrobi to najlepiej?
Rola państwa to co najwyżej arbitraż ale na miły Bóg nie ewidencja stricte gospodarcza bo spieprzą to tylko a nie uporządkują.
Przecież ewidencją opakowań jest zwykłe zestawienie fiskalne sprzedanych towarów  i każdy z podatników VAT takowe ma już w kasie fiskalnej. Od strony technicznej tylko dopisać u fiskusa kilka linijek kodu aby wyłapywał ile w danym rejonie zeszło danego asortymentu i ile było zaksięgowanych zwrotów i statystycznie śmieci sortowanych w którym się dany asortyment mieści. Da się to zrobić bez obciążania przedsiębiorców kolejną ewidencyjną bzdurą a nawet powinno już to być zrobione i jeśli nie jest to co oni tam robią i na co idą pieniądze przeznaczone na informatyzację urzędów? Na tworzenie portali na facebuku?

Opublikowano

chyba w szwecji  został zniesiony nakaz segregacji smieci bo taniej jest to odzielić na tasmach w zakładzie  niż zbierac po 3 rodzaje odpadów które i tak ladują w jednej  smiecarce  .w warszawie są  pierwsze  automaty do oddawania butelek i jest to o tyle dobre że butelki są prasowane i zabierają miej miejsca przy transporcie ale według mie to się nie sprawdzi .

Opublikowano (edytowane)

polimery to doskonały materiał na wiele produktów nawet nie wymagających czystości jak rury kanalizacyjne czy głupie doniczki ogrodnicze i nawet spotkalem się jakiś czas temu z ofertami takowych jako "z recyklingu" polipropylen ze sznurków czasem dodawany jest do betonu jako mikrozbrojenie, szklo  brudne lub niesortowane po barwie raczej za wiele dla środowiska nie znaczy bo jako pólprodukt piasek co najwyżej zastąpi i rzeczywiście trudno jakieś inne zastosowanie dla stłuczki wynaleźć co by opłacalne było, metale; wiadomo, gruz na budowy dróg o ile nie skażony jakim azbestem czy wlaśnie polimerami jakimi (PVC etc) nawet głupią papę widziałem jako podbudowę drogi.
Jest masa najróżniejszych zastosowań i odpadów tylko jeśli bierze się za to państwo to blokuje prywatne inicjatywy bo zinstycjonalizowne to wszystko i nikt nie pcha się w tetryby bo zaraz - jak to DTaras napisał - "naloty" 
Państwo żadne i na przestrzeni Historii zaś jeszcze nigdy i niczego nie wynalazło nowatorskiego co by długo podziałało i się samofinansowało
przynajmniej niczego nie znajduję bodaj za wyjątek potwierdzający regułę.

O Szwecji nie wiem ale Holandia się przynajmniej do tego przymierza o ile już...

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Chy. A okna macie z jakiego plastyku ? Technika jest na tyle rozwinięta, że ze zmielonego samochodu sortuje się bodaj 70 %. Albo i więcej. Taki wynik ze zmielonych odpadów prosto ze śmieciarki jest możliwy ale papier wtedy na kompost raczej. Jakaś segregacja musi być tylko nie to co nam obecnie fundują.

Opublikowano (edytowane)

na razie jeszcze nie wszyscy a tylko Ci którzy korzystają z form pomocy  , z większosci tych form zasadniczo takich które wymagają biznesplanu. Dotyczy to rozliczania VAT
Oczywiście i tacy PIT już rozliczają którzy dochód mają oficjalny nie tylko z rolnictwa

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Jak czytałem to można podpisać z firmami ze odbierają od ciebie i po kłopocie .  Lepiej sie nie wychylć z studnia głębinówka czy chłodnią no chyba ze z ochrony środowiska przyjadą 

Opublikowano

Instalacje w chłodniach mają mieć co roku przegląd przez firmę bo to ochrona środowiska. Głębinówka to wodomierz i Wody Polskie. Obrót gazami do instalacji chłodniczych pod stałym nadzorem. Większość czynników już jest wycofana a uzupełnić ew ubytki nie tak prosto.Jak budowałeś na program pomocowy to wszędzie masz ewidencję.

I to mi się podoba! Pan Banaś zajedzie Dobrą Zmianę na metrze kwadratowym. Przyroda jednak jest wielka.

https://www.tvn24.pl/marian-banas-wydal-oswiadczenie-prezes-nik-bylem-gotow-zlozyc-rezygnacje,990506,s.html

• Thanks 1
Opublikowano

jak przy obiedzie obejrzalem komentarze w  tvpinfo-to dzisaj tak to mniej wiecej wyglada,pis z pancernym krysztalem nie ma nic wspolnego😛.

lewica chce go postawic przed trybunalem stanu-swoim zwyczajem powinni od razu przed plutonem egzekucyjnym🤣

takich banasiow w polsce sa miliony-kazdy kto jest bez grzechu wobec urzedu skarbowego niech pierwszy rzuci kamieniem- jest ktos w kolejce ???? to deta sprawa ,bez realnego znaczenia pokazuje tylko moralne bankructwo "dojnej zmiany" to nie problem ze polecial prezes pko sa i syn banasia -problemem jest ze ich tam zatrudniono

jak mawiali starozytni rzymianie- nic nowego pod sloncem.

u nas armia czerwona przeszla bokiem,zima byla wielka a na zachod im sie spieszylo- choc nie specjalnie,krakow wyzwoli 17 a do oswiecimia dotarli 28,jak na kilometraz i brak bitew to slabo, w opowiesciach ludowych nie zostal zaden slad- tylko ojciec wspominal ,jak bawil sie na czolgu, wiec musieli wtedy wracac 

Opublikowano
28 minut temu, thor1984 napisał:

Zaraz napisz jeszcze,że to PO obsadziła Banasia i to teraz ich problem a nie PiSu

A ja myślałem że to wszystkich posłów problem . Wydaje mi się że za bardzo o Banasia nie chodzi . Nie zdziwiłbym się jak zasili szeregi KO i wtedy będzie ok .  

Opublikowano

ciekawie probujesz sobie wytlumaczyc ze zrobili cie w ..uja😛 i to nie tylko banasiem czy misiewiczem, kogutem,pieta, ty myslales ze to krysztalicznie uczciwi ludzie a prawda okazala sie inna..

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v