Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Ulman napisał:

W normalnym kraju? W socjalizmie znaczy się? 
jak to dla ciebie norma to współczuje . 
jak komuś się nie mieści w głowie ze podatki mogą być niskie to jak to nazwiesz ? 
kiedy Korwin powiedział ze nie ma być jakichkolwiek podatków? 
kiedy powiedział ze emeryci nie dostaliby nic

No to napisz w którym kraju z ponad 200 podobne tezy do twoich udało się wprowadzić i z jakim skutkiem? 

A z czego im zapłacisz? Jakoś umkło twej mądrości jak PiS obniżył podatek dochodowy dla młodych. Jakisz to lament że połowa samorządów zbankrutuje, oczywiście tylko tych rządzonych przez opozycję. Miara mądrości dla ciebie jest pieprzenie 3 po 3 na forum różnej maści frustratow i mędrców którzy pewnie w realu w większości dziaduja a swoje frustrację wylewają na forum gdzie wszystko praktycznie anonimowe. Podatków płacisz rocznie pewnie mniej niż ja miesięcznie, socjalu pewnie bierzesz więcej bo ja małorolny a czy jesteś mądrzejszy. Mądry to taki którego ludzie postrzegają mądrym a nie który wszystkich uważa za głupich bo inaczej patrzą na swiat. Wszyscy ci mają wszystko udowodnić jedynie twoje tezy jakieś nie udawadnialne bo nigdzie na świecie nie wprowadzone.

Opublikowano (edytowane)

Z ceł,, licencji,, państwowych monopoli itp. Podatki jakieś muszą być ale tylko po to by razem z innymi dochodami  sfinanasować armie sady policje infratruturę pańswową . 

Tu masz nieco wiecej zamiast dobranocki

@PawelWlkp, co ty właściwe konkretnego chciałeś powiedzieć?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

ziemkiewicz dobrze napisał, tusk najpierw uciekł z polski, a teraz stchórzył przed walką o prezydenturę notabene, którą raz już przegrał

Opublikowano

Roman to teraz przedłużkę zwolnienia będzie robił gdyż z węglem nie jest za dobrze... Mirro - można iść dalej. Może to eksperyment. Może nie chodzi o ogół tylko o konkret? Celem jest leczenie gejów z gejostwa. Taki test kliniczny. Swoiste uczłowieczanie przez indoktrynację i złamanie psychiki... nie - a imć Kaczyński to polityk czy idealista?

Opublikowano

https://dorzeczy.pl/swiat/121867/parlament-europejski-oficjalnie-oglasza-kryzys-klimatyczny.html

No panowie teraz przygotować się na prąd 3 zł za kW/h i rope za 10zł, unia szaleje,

Swoją drogą słyszałem teorię która mówi że te wszystkie pieniądze na walkę z globalnym ociepleniem z europy poprzez organizacje ekoterrorystyczne lądują w ameryce jako characz za dobrze rozwiniętą gospodarkę i spowodowanie że europa stanie się całkiem zależna od USA 

Opublikowano
8 godzin temu, igor10246 napisał:

https://dorzeczy.pl/swiat/121867/parlament-europejski-oficjalnie-oglasza-kryzys-klimatyczny.html

No panowie teraz przygotować się na prąd 3 zł za kW/h i rope za 10zł, unia szaleje,

Swoją drogą słyszałem teorię która mówi że te wszystkie pieniądze na walkę z globalnym ociepleniem z europy poprzez organizacje ekoterrorystyczne lądują w ameryce jako characz za dobrze rozwiniętą gospodarkę i spowodowanie że europa stanie się całkiem zależna od USA 

Jak to mówią "kwity walczą". Czyli wytworzenie niemożliwej ilości kwitów z niemożliwą ilością wniosków i zaleceń, a także stertą możliwości ominięcia tych zaleceń. Zgodnie z życzeniem tego co akurat będzie to pisał albo przechodził obok i podrzuci karteczkę Pani wklepującej do komputera.🤣

Jeden fragment jest dość frapujący.Być może ktoś jednak przeliczył tony paliwa i wyszło że zbyt dużo brakuje aby same osobówki to spożyły. 😂 I co teraz?
"PE wzywa też Unię do ograniczenia emisji związanych z transportem morskim oraz lotniczym."

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, nie napisał:

ziemkiewicz dobrze napisał, tusk najpierw uciekł z polski, a teraz stchórzył przed walką o prezydenturę notabene, którą raz już przegrał

akurat mnie zbytnio nie cieszy co napiszę ale sporo do gadania w Polsce jak i innych krajach unii ma Bruksela nawet czy nie więcej niż stolice krajów zwłaszcza w kwestiach finansowych i przewodniczący jednej z głównych frakcji politycznych całej unii może mieć większy wpływ nawet na to jakie dopłaty dostajemy niż Prezydent każdego z krajów unijnych tak że na miejscu Tuska ja pewnie też bym wybrał rolę szarej eminencji kuluarów większej struktury niż kacyka jednej z zagród tego eurospędu zwłaszcza że rzeczywiście male szanse na sukces w wyborach. 
Akurat PiS jest w innej frakcji a Tusk "ma rękę" do rozpadów i innych brexitów tak że lepiej niech się rozpadnie ta ichniejsza frakcja niżby w Polsce pogłębiły się tylko podziały. 
"Okazja do siedzenia cicho" to już w porzekadłach klasyk i akurat Ziemkiewicz tę okazję przegapił bo niekonieczne coś złego się stało wszak z obecnych kandydatów na do prezydentury akurat Tusk miał największe szanse zagrozić pisowskiemu Prezydentowi.
Dobrze dobrze. Jeśli konkurentów politycznych opcji rządzącej w Polsce doprowadzi do takiego stanu jak tu wcześniej PO czy unię do początków rozpadu to niech tam sobie idzie byle dobrze wywiązał się z "misji" :D 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

To tak jak zwykle . Socjal też coraz wyższy dla tych dolnych elit .

Opublikowano

Podwyżka za wywóz śmieci od przyszłego roku o 100%  z 24 na 48zł od osoby na miesiąc  . Oj zaczyna się jazda bez trzymanki. 

Opublikowano
7 minut temu, piotreku1 napisał:

Podwyżka za wywóz śmieci od przyszłego roku o 100%  z 24 na 48zł od osoby na miesiąc  . Oj zaczyna się jazda bez trzymanki. 

nie wiem gdzie Ty miałeś te 24zł od osoby w gospodarstwie domowym jak u nas płacę 48zł za 5 osób

Opublikowano (edytowane)

Gmina Środa Wlkp.  I to cioteczka już narzekała A taka była zwolenniczką PiS  A teraz zaczyna się wk...rwiac 😄 w mojej gminie jeszcze nie wiem ale na pewno będzie podwyżka i to spora bo w całej Polsce opłaty wzrastaja. 

Edytowane przez piotreku1
Opublikowano

racyl - się ciesz dopóki masz czym. Firmy muszą określać ilości zmieszanych plus wszelka garmażerka i konsumpcja ma dwa razy częściej i za to płacą, gospodarstwo ma podobnie posesje zamieszkiwane mają liczone od głowy. Takie to zasady. Płacisz od ilości zmieszanych zatem możesz mieć 100 zmieszanych i 4 x po 1 m sześć. sortowanych w cenie setki. Takie u mnie zasady.

Opublikowano

Od samego początku ten podatek śmieciowy mi się nie podobał bo nie ma nic wspólnego z dbałością o ład i porządek. Żeby jak się starał i unikał produkowania śmieci, a przecież można i to odrębny temat - jak. i tak od łebka liczą. No to każdy nawet jeśli by i jaki recykling mógł stosować bardziej niż tylko to sakramentalne sortowanie
i tak np; zepsul się komputer? no to zamiast porozkręcać i co na złom a co do elektrośmieci to nie, tylko w całości łubudu do elektrośmieci. Wiele jest odpadów jak trawa skoszona z trawnika, popiół z drewna i inne nadające się na nawóz ale po co? i tak zapłacę stały podatek pogłówny to we wory i niechaj śmieciara ze trzy razy obraca zamiast raz. Oczywiście to pociąga za sobą większe koszty utylizacji takiego rodzaju odpadów które przy odrobinie dobrej woli nigdy by nie trafiły na wysypiska czyli presja na zwiększanie stawek pogłównych bo rzeczywiście nie wyrabiają śmieciarze z przerobieniem.
Ani to praktyczne takie rozwiązanie ani dydaktyczne a jeszcze skończy się zbiorowym buntem bo w końcu musi się przebrać miara i gdzieś te stawki mają granicę akceptowalności. 
Co raz to będą się pojawiać nowe pomysły na takie pogłówne dopłaty do różnych "społecznie koniecznych" pomysłów i niech mój głos będzie ostrzeżeniem że w końcu nie będzie innego wyjścia jak rozegnać pomysłodawców takich rozwiązań pogłównych.
Problem śmieci jest źle rozwiązany i tyle.

Opublikowano

opłata od osoby  zależy również od liczby domowników  w rodzinie. jak ktoś samotnie albo we dwójkę to zawsze będzie więcej płacił.

Ja bym z chęcią popierał Piotruś taką partię co by mi ceny usług czy paliw zagwarantowała na tym samym poziomie przez co  najmniej  parę lat

Zapamiętaj sobie Piotruś że pszeniczka i płody rolne  od chłopa zawsze prawie jest na tym poziomie a wszystko pozostałe zazwyczaj drożeje z roku na rok

Opublikowano (edytowane)

pszeniczka to chyba nawet tańsza niż rok temu to co krzyczymy że jakaś inflacja? 
Jedno potaniało to coś musi podrożeć żeby średnia wyszła zero no to np. śmieci.. ;) 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

pamietacie o najlepszej pani premier w historii polski ??? ona zdaje sie tez uciekla do brukseli ?? i nawet zadnego stanowiska nie dostala-jaka jest roznica miedzy brozka a tuskiem ????  glosowala za ursula von und zu ????? nie chce mi sie sprawdzac.

ktory z was ostatnio kupowal parowki i sprawdzal cene ??? wy chyba do sklepow nie chodzicie .... jadalne parowki z zakladow miesnych poliwczak[ dzieci innych nie chca jesc] kosztuja 22,6 zl za kg, pasztet 19,9 zl za kilogram...  do tych tanich parowek to dodaja wymiona  krow 😛, loj idzie na znicze i swieczki.

budzet ue sklada sie w wiekszej czesci z cla. do niedawna to byl jedyny budzet bez deficytu-ile zebrali tyle wydawali ale ostatnio i ten ostatni bastion zdrowego rozsadku sie skonczyl.

ulman podaj liste normalnych krajow w ktorych sa niskie podatki. niepotrafie podac zadnego i temu pytam ciebie jako znafce.😏

Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

Od samego początku ten podatek śmieciowy mi się nie podobał bo nie ma nic wspólnego z dbałością o ład i porządek.

Bo to miało skłonić do przestania wypieprzania śmieci po rowach i lasach. Gościu miał i tak zapłacić, więc po kija ma się ciągać i chować aby nie dać się złapać na wywalaniu byle gdzie? Ale po drodze okazało się że to nie jest rozwiązanie końcowe, bo spokojnie można doczepiać kolejne koszta.🤣

Opublikowano

no tańsza a tyle trąbienia o suszy w tym i poprzednim roku

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v