Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

a siemka @many12 
Ty marchewkę to myśmy cebulę posiali dzisiaj no bo marchewkę masz już Ty 
miało być 40 arów ale też pół ha bo nasion zbywało.

Po tych kwarantannach ja dziesięciu kilometrów rowerem nie mogę przejechać bez odpoczynku
zatuczą nas tu tymi zakazami. tylko siedzieć w domu i traktorze.
jeszcze mają połowę minimalnej płacy dawać jak się któremu rolnikowi kwarantanna przytrafi znaczy co? pół robotnika ma se nająć jak jemu nie będzie z domu wyłazić wolno?
na wirusowym coś @Generał podrzucił ale trzeba kombinować z linkiem i na razie jeszcze nie czytałem

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
10 minut temu, many12 napisał:

Kzwa - nie kracz - musze tak jak w u biegłym roku ubezpieczyć owies i marchewkę - trza jechać jutro - w ubiegłym roku zastosowałem względem PZU szantarza - jak nie ubezpieczą hektarów to rezygnuję z ich łaskawości co do budynków i samochodów - POstkutkowało.

Susze już zapowiadają polis anie będzie więc tania. Bo ryzyko dla pzu duże.

Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

a siemka @many12 
Ty marchewkę to myśmy cebulę posiali dzisiaj no bo marchewkę masz już Ty 
miało być 40 arów ale też pół ha bo nasion zbywało.

Po tych kwarantannach ja dziesięciu kilometrów rowerem nie mogę przejechać bez odpoczynku
zatuczą nas tu tymi zakazami. tylko siedzieć w domu i traktorze.

Żartujesz - jazda rowerykiem dla rolnika w dobie siania i orania to jakaś ekstrawagancja - dzisiaj dla sąsiada w ramach POmocy  sąsiedzkiej makarona dostarczyłem i ogroda mu zaorałem - resztę marchewki oddałem. A co tam teraz my rolnicy jesteśmy Panami w tym zniewolonym kraju - to my będziemy nareście  dyktowali cenami naszej  znojnej pracy za stodołą - to od nas zależy być albo nie być tego Knesetu na Wiejskiej.

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, many12 napisał:

74341182_804670956675522_5892804149266874368_n.jpg

Dobre    😂🤣😂

11 minut temu, hubertuss napisał:

Susze już zapowiadają polis anie będzie więc tania. Bo ryzyko dla pzu duże.

PZU  nie ubezpiecza  suszy  w tym roku  by  nie narażać  swoich agentów. Bo w PZU  w zeszłym roku  obowiązkowo  były wymagane oględziny  plantacji 

Edytowane przez Generał
Opublikowano (edytowane)

a no właśnie historii paszportu ciąg na razie zawieszony bo się to zaczyna robić sprawa osobista
oczywiście że nie wydali jeszcze groźby siły użyli w słowach - ja jestem urzędnik państwowy i na jutro kazali pokornie się umówić mailowo  najlepiej telefonicznie
no sprawa dla prokuratury co najmniej bo trzykrotne narażenie na zbędne naruszenie kwarantanny taki bufon już sprowokował.
niebawem pojadę po nazwiskach i odpowiednich aktach prawnych i w szerszych mediach o ile jutro kolejne swej władczości pokłady zamojski magistrat odsłoni
dobre panisko z łaskawości swojej policji nie wezwało za brak rękawiczek czy tam jakieś inne bzdety gdy obok ludziska bez masek popylali i mu nie przeszkadzało
no ale pracują tam pracują, coś dwie albo trzy godziny dziennie ależ jakże niesłusznie pochopnie o nieróbstwo ich podejrzewałem
ktoś tam się jednak pałętał tylko jak paszportu nie było tak ni ma. .

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

niebawem pojadę po nazwiskach i odpowiednich aktach prawnych i

Dlaczego niebawem , a nie już ? Niebawem będzie jakoś inaczej niż już ?

Opublikowano

Zgodzę się z Tobą. Przykład "praworządności" w Polsce, Francji czy Hiszpanii. Sprawę dopłat na razie pominę :) . Gdyby interweniowała wcześniej, nie mielibyśmy tej szopki wyborczej obecnie.

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy napisał:

Dlaczego niebawem , a nie już ? Niebawem będzie jakoś inaczej niż już ?

bo na prawdę nie zła wola a może chłopisko gdzie zagubiło w papierach i niech się pozbiera.
Ja rozumiem i lenistwo i bajzel bo sam sobie z nimi nie zawsze radzę i to cechy ludzkie to i jak człowieka traktuję z szacunkiem do jego prywatności do ostatniej nadziei że jednak nie bufon a zwykły pogubiony jak my wszyscy w ty wszystkim człeczyna.

Opublikowano
6 minut temu, hubertb napisał:

UE nie traktuje nas równo w żadnej dziedzinie, dlaczego w sprawie wyborów miało by być inaczej? 

Holendrzy są też takiego zdania i do wyszukania w necie ile to Oni a ile my mamy na walkę z wirusem.

Opublikowano (edytowane)

jeśli oskarżę z jakiegoś paragrafu to muszę personalnie muszę a ja już i tak nad grobem to co?
zastrzeli? "bo się boję" może mi przysługę zrobi.
każdy ma swoich wrogów i wystarczy tylko poszukać to jeszcze zarobić co można bo im przysługę zrobię
cała reszta to kwestia erudycji językowej i oczywiście nigdy nie wolno furtki ucieczki delikwentowi zostawić bo osaczony stanie się fanatyczny.
Nie ma jednej recepty i trzeba - jak to mówią - "nadążać" 
jeśli "nadąży" to nie będzie sprawy a i jeszcze na moje uznanie i estymę zasłuży
zobaczymy. albo mi się nie zechce co też jest jakoś tam prawdopodobne.
Blokuje firmie polskiej rozliczającej podatki w Polsce wywiązanie się ze zobowiązań kontraktowych przez co firma kary , problemy, upadłość
wbrew pozorom to nie jest taka gra nie warta świeczki jako przykład dla innych
nie będą się starać to muszą się bodaj bać bo nas zdepczą kolejny raz w Historii urzędnicze zera.
Personalne ataki, poniewieranie medialne a jak warto pochwały. Oni nam złotówki zaległości skarbowych nie darują no to
wojna.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

jeśli oskarżę z jakiegoś paragrafu to muszę personalnie muszę a ja już i tak nad grobem to co?
zastrzeli? 
każdy ma swoich wrogów i wystarczy tylko poszukać to jeszcze zarobić co można bo im przysługę zrobię
cała reszta to kwestia erudycji językowej i oczywiście nigdy nie wolno furtki ucieczki delikwentowi zostawić bo osaczony stanie się fanatyczny.
Nie ma jednej recepty i trzeba - jak to mówią - "nadążać" 
jeśli "nadąży" to nie będzie sprawy a i jeszcze na moje uznanie i estymę zasłuży
zobaczymy. albo mi się nie zechce co też jest jakoś tam prawdopodobne.
Blokuje firmie polskiej rozliczające podatki w Polsce wywiązanie się ze zobowiązań kontraktowych przez co firma kary , problemy, upadłość
wbrew pozorom to nie jest taka gra nie warta świeczki jako przykład dla innych
nie będą się starać to muszą się bodaj bać bo nas zdepczą kolejny raz w Historii urzędnicze zera.
Personalne ataki, poniewieranie medialne a jak warto pochwały. Oni nam złotówki zaległości skarbowych nie darują no to
wojna.

Ładna sieczka lecisz aż  kurzy?

62258265_10214816047616358_330977438324490240_n.jpg

Opublikowano
3 minuty temu, many12 napisał:

Ładna sieczka lecisz aż  kurzy?

mamy parę przypadków przepuszczenia przez medialne sieczkarnie głupawych kacyków lokalnych którym się regulamin ich obowiązków ze spisem ich praw pomylił
Nikt im krzywdy robić nie chce zanim sami się o to nie poproszą.

no to pominąłem facjatę w cytacie
mówisz masz :) 

Opublikowano

A czemu Mu nie ufać ? Szczery przynajmniej i nie udaje . A że lubi urozmaicenia , to już zupełnie inna historia .

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, hubertb napisał:

Wojnę o paszport będziesz prowadził? Grubo. 

nie wszystko opisałem z butnej władczości jaką się popisują i to jest powód do sprowadzenia do właściwego poziomu bo nie dopuszczałi do słowa z kontekstem "kto tu rządzi" i nie sprawa a postawa prowicjonalnych sługusków aparatczyków którzy przed swymi z kolei .... na łapkach mordki trzymają posłusznie jak pieski.
"another brick in the wall" nadal aktualne.

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v