Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@hubertb Pewnie, że by ludzi móc łatwiej mieć za nic w firmie. Dobra firma zatrudnia na etaty. Dziadostwo kombinuje.

1 minutę temu, mirro napisał:

No i stało się @Generał chciał pomóc Pani Emilewicz a tylko ją wkopał. Już było lepiej nie wklejać jej wypowiedzi.

@Generał mistrzem samozaorania. Pokazał to już nie raz.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

Na samozatrudnieniu jest bardzo dużo ludzi w PL. Nawet w takiej niby porządnej firmie jak LOT. Rząd o tym wie. I pomoc dobiera tak by wydać jak najmniej. Bo przecież Gowin wyraźnie powiedział. Pieniędzy starczy na miesiąc lub dwa.

Tu nikt o zus nie walczy. Pokazujemy tylko jak pis ludzi oszukuje.

Opublikowano

Przecież wyraźnie odnosimy się do słów Pani Emilewicz a także do działań miłościwie panujących a nie do potrzeby ozusowania wszystkiego co się rusza.

Generał chciał ją obronić w jednej kwestii a wyszły przy okazji dwie inne. Pretensje do wklejającego intencyjnie acz bezrefleksyjnie.

Opublikowano

Szkoda, że pani Emilewicz nie wytłumaczyła. Jak stewardessa czy pielęgniarka miała przewidzieć rok czy dwa temu, że będzie koronawirus i się ubezpieczyć. Jak by jedna z drugą zaszła do pzu bo jakimś cudem przewidziała. I poprosiła o takie ubezpieczenie to by im dopiero kopary poopadały.

Opublikowano
11 minut temu, mirro napisał:

No i stało się @Generał chciał pomóc Pani Emilewicz a tylko ją wkopał. Już było lepiej nie wklejać jej wypowiedzi.

Źle  to interpretujesz 🤣🤣

Opublikowano

Miłościwie nam panujący ozusowali nam trochę. Jak ktoś podejmuje pracę jedynie na umowie o dzieło to niestety jest to głupie no chyba że praca jest skurwesynsko dobrze płatna. 

Opublikowano
3 minuty temu, hubertuss napisał:

Szkoda, że pani Emilewicz nie wytłumaczyła. Jak stewardessa czy pielęgniarka miała przewidzieć rok czy dwa temu, że będzie koronawirus i się ubezpieczyć. Jak by jedna z drugą zaszła do pzu bo jakimś cudem przewidziała. I poprosiła o takie ubezpieczenie to by im dopiero kopary poopadały.

Źle  interpretujesz,  masz napisane  wyraźnie.    ,,Mam nadzieję, że ta sytuacja nauczy nas, że należy się ubezpieczać”.  rozumiesz  znaczenie słowa  nauczy    czy  nie bardzo.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Generał napisał:

Źle  interpretujesz,  masz napisane  wyraźnie.    ,,Mam nadzieję, że ta sytuacja nauczy nas, że należy się ubezpieczać”.  rozumiesz  znaczenie słowa  nauczy    czy  nie bardzo.

Ty nie rozumiesz co się tu pisze.  Wytłumacz jak ma to nas nauczyć? Wiesz co spotka świat za rok czy 10? Już cię raz o to pytałem. Jak mamy się nauczyć, od czego ubezpieczać? Od wojny, epidemii, jakich klęsk? jak cię to czegoś nauczyło to idź wykup ubezpieczenie od wojny atomowej. Bo może kiedyś będzie. Rozumiesz to co tu się pisze? jak osoba samo zatrudniona mogła przewidzieć rok czy dwa temu koronawirus? Czy sprzedawano ubezpieczenia od tego?

@huberb ja się śmieje z rządu i Emilewicz. I z tego, że jakieś nauki głosi o ubezpieczeniach. Śmieje się z tego, ze rząd ludzi oszukuje, ze im pomagał będzie. A ci to łykają.

Opublikowano (edytowane)

Ale czego nie mogę krytykować? Że oszukują ludzi obiecując miliardy. Teraz już nawet  nie wiadomo ile. Bo @Generał wkleił jakieś tarcze 100 mld. Wcześniej było 200. Teraz nie wiadomo czy zmalało do 100 czy wzrosło do 300. Bo Gowin mówił, ze pieniędzy nie ma. To nie wolno krytykować? Emilewicz chlapnęła głupotę jak by ludzie mieli przewidywać i ubezpieczać się na zjawiska, które nikomu do głowy nie przyszły i też się nie można śmiać. Tylko łykać bezwiednie ten kit. A może ci głupio, że ty wierzysz w to z czego inni się śmieją? Może zaczynasz dostrzegać obłudę?

Opublikowano
9 minut temu, hubertuss napisał:

Ty nie rozumiesz co się tu pisze.  Wytłumacz jak ma to nas nauczyć? Wiesz co spotka świat za rok czy 10? Już cię raz o to pytałem. Jak mamy się nauczyć, od czego ubezpieczać? Od wojny, epidemii, jakich klęsk? jak cię to czegoś nauczyło to idź wykup ubezpieczenie od wojny atomowej. Bo może kiedyś będzie. Rozumiesz to co tu się pisze? jak osoba samo zatrudniona mogła przewidzieć rok czy dwa temu koronawirus? Czy sprzedawano ubezpieczenia od tego?

Od utraty  pracy   utraty  dochodu   utraty  zysku.  Nauczyć  ma  że trzeba  brać  ewentualność  że  można utracić  pracę, dochód   czy zysk.  Tak jak  każdy  rolnik   ubezpiecza  się  na wypadek   wymarznięć  przymrozków   czy  gradu  ognia   deszczu nawalnego  a  nawet  suszy. 

Opublikowano
Przed chwilą, Generał napisał:

Od utraty  pracy   utraty  dochodu   utraty  zysku.  Nauczyć  ma  że trzeba  brać  ewentualność  że  można utracić  pracę, dochód   czy zysk.  Tak jak  każdy  rolnik   ubezpiecza  się  na wypadek   wymarznięć  przymrozków   czy  gradu  ognia   deszczu nawalnego  a  nawet  suszy. 

Czyli uczyła tego samego co kiedyś Cimoszewicz. Szkoda, że ponad 20 lat minęło a naród dalej się nie nauczył. No i ciekawe czy te polisy uwzględniały by wirusa czy była by to siła wyższa dopisana małym druczkiem, że wtedy nie obowiązuje.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, ogarek napisał:

Jakieś to 

Słabe to i jakoś nie porównywalne do tego co ta pani mówiła z trybuny sejmowej do tego co teraz robi Pis.... Zresztą sami utopili głosowanie kopertowe pod zarzutem fałszowania..... 🤣🤣🤣🤣🤣

Hipokryzja pisowców nie ma granic a do zaślepionego wyborcy nic nie dotrze bo jest ślepy... 😎

Ale nie głuchy, i dobrze pamięta co poprzednia władza mówiła i robiła i robi nadal, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.   :P

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2020-04-07/prof-kolodko-o-dzialaniach-opozycji-to-uraga-przyzwoitosci/

Edytowane przez Sean
Opublikowano

Ja pier.... Idź generał i mnie ubezpiecz. Pójdziesz? Porem wspólnie przeczytamy OWU tego ubezpieczenia...

Trzeba uczciwie powiedzieć, że to jest moment w którym władza ma okazję dowiedzieć się dlaczego zatrudniający unika kosztów pracowniczych oraz ile one realnie wynoszą oraz pracownik ma szansę porównać korzyści przypadających z okazji pracy na etacie i raz na 100 lat. Pracownik odrobi lekcje a ten stanowiący prawo? i to wszystko na tle faktu jako to niepracujący nic nieposiadający niebieski ptaszek ma takie same prawa do świadczeń a nawet większe gdy go na bani ba sor dostarczy Policja...

sin - gdyby jeszcze popierający pokusili się o pohamowanie paniki...

Opublikowano
12 minut temu, hubertb napisał:

Cimoszewicz na prośbę o pieniądze powiedział że trzeba było się ubezpieczyć, tutaj ludzie pieniądze dostana nawet bez umów ozusowanych. Przestań się rzucać. 

daj mu  spokój  on sobie  wszystko  po swojemu  interpretuje   niech  żyje  w tym  świecie. 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, hubertb napisał:

Cimoszewicz na prośbę o pieniądze powiedział że trzeba było się ubezpieczyć, tutaj ludzie pieniądze dostana nawet bez umów ozusowanych. Przestań się rzucać. 

I znowu zmieniasz temat. Już pani Emilewicz nie tłumaczysz? Nie chcesz wytłumaczyć jak ludzie mieli przewidzieć i się ubezpieczyć? Nie chcesz wytłumaczyć jak mają teraz przewidzieć co będzie za rok czy ileś tam? Zadaje ci niewygodne pytania to zmieniasz temat i piszesz, że się rzucam. A ja cię tylko pytam a ty się denerwujesz.

@Generał patrz w jakim świecie ty żyjesz. Oglądasz może Polasat jak ludzie jeżdżą do szpitali i o testy błagają?

15 minut temu, Sean napisał:

Na szczęście krzykaczy którym zawsze nic nie pasuje jest dosłownie garstka i mogą sobie popsioczyć ile chcą, tylko tyle mogą w danej sytuacji.   Tym bardziej kumatym z KO już rura zmiękła. xD

https://wgospodarce.pl/informacje/76824-rzad-z-71-proc-poparciem-jego-dzialania-popieraja-nawet-wyborcy-ko

To pokazuje jak się wami manipuluje. Poparcie dla działań rządu związanych z epidemią to zupełnie co innego jak poparcie dla całego rządu i jego polityki. I to jeszcze nie wiadomo jak sondaż zmanipulowany może być.

Opublikowano (edytowane)

w czasach wielkich i o dużym zasięgu klęsk żywiołowych pierwszy upada sektor ubezpieczeniowy
Kiedy wszystko się wali zasada - ratuj się kto może
Oczywiście banki centralne i państwa upadają dużo później a i to tylko co słabsze i pomoc publiczna państwowa bywa zaliczana jako część ubezpieczenia należnego z celowch składek aby ulżyć ubezpieczycielom
czy będzie tak i tym razem to zależy jak daleko cofnie się gospodarka i akurat ta epidemia nie powinna zrujnować jej doszczętnie i już to widać tu i ówdzie.
Jeśli gospodarki jakichś krajów poupadają to będzie tylko wina rządów.

i jeszcze ciekawostka z Chin jako efekt uboczny kwarantanny
w niektórych aptekach zaczyna brakować testów ciążowych, tak że "uważajcie" ;) 

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v