Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, many12 napisał:

kogo obchodzą twoje problemy?

nikogo nie powinny
swoje problemy rozwiązuj sobie sam a u innych nie szukaj problemów do których nic tobie zwłaszcza że tylko bajzel możesz zrobić jak ze swoimi nie potrafisz sobie poradzić.

dodał bym co niektórych do ignorowanych użytkowników ale szkoda mi pociechy z ich prymitywnych argumentów
to lepsze niż przeciętny film czy kabaret na czasy gdy zimno na pole a kwarantanna w teren co pozałatwiać.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
7 minut temu, szmergiel napisał:

wiesz ty czlowieku ile domow w polsce pobudowano w ostatnich 10 latach?  ile samochodow ludzie kupili, maszyn? takiego postepu w ostatnich 10 latach jak w polsce to nigdzie nie bylo a ty bredzisz cos.czlowieku cofnij sie 20 lat wstecz i przypomnij sobie jak polska wygladala a jak wyglada teraz. .oszalales na dobre  w tym uwielbieniu pzpr. acha w kolejce po kilogram cukru stales pare godzin albo zeby kurtke kupic?? nie ma slow co moga taka glopote okreslic jaka piszesz

No  ile  nowych  domów  pobudowali  rolnicy  w ostatnich  10  latach  ????   Jaki  postęp  w ostatnich 10  latach  ??? Postęp  to był  jak  przechodzili  z uprawy  koniem  na ciągnik  czy  z młócenia  młocarnia  na kombajn  ale to wszystko  miało  miejsce  w latach  70 tych  ubiegłego wieku.  Co  masz  teraz  za  postęp  że  1-2%  gospodarstw  kupiło  nowoczesne  maszyny  sterowane GPS??  20  lat  temu  Polskie  rolnictwo  nie było  tak  zadłużone  jak  jest  teraz  było  dużo  dużo  lepiej  ciągnik  kupowało  się  za gotówkę  nie  za kredyt. Ziemia  kosztowała kilka  tyś  nie  kilkadziesiąt. Nikt  mi nie mówił  co  mam siać  i  kiedy  mam siać  i  ile  mam siać.   Tak  jest  teraz  dobrze   a   większość  płacze  kiedy  to  dopłaty  przyjdą  suszowe   kiedy  dopłata  do  zboża  itd.  A dawniej  nikt  nie czekał  na  dopłaty  tylko  za*ierdalał   by  coś  mieć.  A dziś  każdy tylko chce  dopłat  i  innych  sociali. 

Opublikowano
8 minut temu, dysydent napisał:

za komuny był jeden telefon we wsi i to "rozmowa kontrolowana" a teraz mu internet gorszy w każdym domu co sobie może film nadać na cały świat czy napisać co chce i gdzie chce i ono chce do czasów komuny
nie wiem. leczyć? a może wygrodzić kawałek rezerwatu dla takich, co? xD

No tak, cały świat miał internet, aby w Polsce przez komune nie było w 80 lat internetu :)

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

jeśli ktoś pamięta komunę i twierdzi że lepiej mu było niż teraz to znaczy że jest życiową łajzą a za komuny był w PZPR lub co najmniej w ORMO
ja komunę pamiętam i niech szlag trafi tych którzy chcieli by do czegoś podobnego wracać.
to był czas konfidentów, oszustów i wszelkiego śmiecia u władzy a uczciwa praca była na ostatnim miejscu w dochodzeniu do pozycji społecznej.
ostatnio zaczęło się obić podobnie ale epidemia daje co prawda szansę do powrotu do czegoś takiego ale i też alternatywę powrotu do jako takiej normalności
chociaż u nas to w zasadzie jeszcze od komuny takiej zupełnej normalności to ja też za wiele nie dostrzegłem.

Dupczysz jak ciotka w Czechach. Rodzice mieli ciężko ale o ile kojarzę byli bardziej zadowoleni z efektów swojej pracy niż piszący te słowa. Kogo nazywasz nieudacznikami  - tych co ciężko  od 5.00 do 20.00 ciężko pracują czy tych kombinatorów pod otoczką systemu. Ojciec miał czas obrobić hektary i dorobić dwa razy tyle na kolei. Czy w tym systemie, systemowym bezrobociu taką szansę ma moje pokolenie - jesteśmy POkoleniem goi wyzyskiwanych przez skrw***wiały system.

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

swoje problemy rozwiązuj sobie sam

Ooooo przepraszam.  Było coś co się chyba nazywało "Duda-pomoc" i mógł się zgłosić każdy ze swoim problemem. Ino chyba znikło. albo umarło śmiercią naturalną jak poczucie prawa u doktora prawa.lol_.gif

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Generał napisał:

No  ile  nowych  domów  pobudowali  rolnicy  w ostatnich  10  latach  ????   Jaki  postęp  w ostatnich 10  latach  ??? Postęp  to był  jak  przechodzili  z uprawy  koniem  na ciągnik  czy  z młócenia  młocarnia  na kombajn  ale to wszystko  miało  miejsce  w latach  70 tych  ubiegłego wieku.  Co  masz  teraz  za  postęp  że  1-2%  gospodarstw  kupiło  nowoczesne  maszyny  sterowane GPS??  20  lat  temu  Polskie  rolnictwo  nie było  tak  zadłużone  jak  jest  teraz  było  dużo  dużo  lepiej  ciągnik  kupowało  się  za gotówkę  nie  za kredyt. Ziemia  kosztowała kilka  tyś  nie  kilkadziesiąt. Nikt  mi nie mówił  co  mam siać  i  kiedy  mam siać  i  ile  mam siać.   Tak  jest  teraz  dobrze   a   większość  płacze  kiedy  to  dopłaty  przyjdą  suszowe   kiedy  dopłata  do  zboża  itd.  A dawniej  nikt  nie czekał  na  dopłaty  tylko  za*ierdalał   by  coś  mieć.  A dziś  każdy tylko chce  dopłat  i  innych  sociali. 

odpisze ci ostatni raz na te durnoty.

wiesz co ludzie oddawali za komuny zeby  z niej uciekac????? ZYCIE ODDAWALI!!!! prosty czlowieku, znasz kogos ktos z narazeniem zycia ucieknie do rosji czy koreii???

szkoda na  ciebie czasu.wtedy tacy byli potrzebni i teraz tez.zawsze potrzeby jest madry i glupi

Edytowane przez szmergiel
lit
Opublikowano
53 minuty temu, Generał napisał:

Widać  że  nie bardzo  ogarniasz.  ta  tabele pokazuje   siłę  nabywczą   za sprzedane  płody  rolne, siła nabywcza   było  dużo  wyższa  jak  dzisiaj. Za  komu  jak ktoś  robił  to  pieniądze  miał   a  leń  śmierdzący  klepał  biedę.  Dzisiaj  możesz zapier*alać  jak wół  a  i tak g*wno  z tego  zostaje. Gdyby  tak  nie było  to by  15ha  gospodarstwa  nie  kupowały  wtedy  nowych Bizonów  nie  wspominając  o  budowy  domów  czy obór.  Dzisiaj  większość  patrzy  jak skleić  kawałek wiaty  bez  pozwolenia  i  się cieszy.  Pod względem  ekonomicznym   czasy  PRL  były  dużo  dużo  lepsze  jak  demokracja.  Tata  słomka  w  jednym z vlogów  o ich historii  też  to  mówił  że wtedy  kasę  mieli  tylko  trzeba  było  się  nakombinować  żeby  coś  kupić. 

To prawdę piszesz za 40 ary czarnej porzeczki malucha nówkę można było kupić ale 1 kg porzeczki skup płacił 7 zł bywała 5 zł .

A dziś ile 0, 20 groszy lub 0,50 gr , w Polsce 80 % gospodarstwa były Indywidualne . Tu nie co porównywać Białorusi , czy Ukrainy .

To że dziś każdy ma komórę nawet dziecko w kołysce a samochód ze szrotu z Niemiec bo tak  można powiedzieć .

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, PawelWlkp napisał:

No tak, cały świat miał internet, aby w Polsce przez komune nie było w 80 lat internetu :)

komuna została w najczystszej postaci na dzisiaj w KRLD
no to sprawdź w necie czy oni tam mają do dziś ogólnie dostępnego neta

5 minut temu, many12 napisał:

Dupczysz jak ciotka w Czechach. Rodzice mieli ciężko ale o ile kojarzę byli bardziej zadowoleni z efektów swojej pracy niż piszący te słowa. Kogo nazywasz nieudacznikami  - tych co ciężko  od 5.00 do 20.00 ciężko pracują czy tych kombinatorów pod otoczką systemu. Ojciec miał czas obrobić hektary i dorobić dwa razy tyle na kolei. Czy w tym systemie, systemowym bezrobociu taką szansę ma moje pokolenie - jesteśmy POkoleniem goi wyzyskiwanych przez skrw***wiały system.

no ale restytucją komuny to my sobie poprawimy? co?

poczekaj
jak za bardzo się system globalnej gospodarki rozpieprzy to i niebawem trzeba będzie zasuwać by przeżyć zwłaszcza jeśli jaki durny system zmontuje się z tego wszystkiego to zapieprzać do us..nej śmierci a będzie gorzej i gorzej
Nikt Ci nie każe ciężko pracować. Możesz do tych wyzyskiwaczy dołączyć 
zadaj sobie pytanie czy Ci ktoś zabrania czy tylko z własnej ułomności nie potrafisz? bo ambicji i aspiracji Ci odmówić nie można, przynajmniej w/g mnie ale złą drogę obierasz bo chcesz systemu w którym wszyscy będą na dnie .

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, szmergiel napisał:

odpisze ci ostatni raz na te durnoty.

wiesz co ludzie oddawali za komuny zeby  z niej uciekac????? ZYCIE ODDAWALI!!!! prosty czlowieku, znasz kogos ktos z narazeniem zycia ucieknie do rosji czy koreii???

szkoda na  ciebie czasu.wtedy tacy byli potrzebni i teraz tez.zawsze potrzeby jest madry i glupi

Nie durnoty  tylko  prawda  na którą  nie  potrafisz  znaleźć  kontr argumentów.  Nie  słyszałem żeby  za komuny  rolnicy próbowali gdziekolwiek uciekać. Z twojego toku myślenia  można wywnioskować jedno  dla ciebie najważniejsze  są  zbytki (telewizor ,telefon)  żyjesz  pewnie  z dopłat   do  ptaszków  i  innych  takich dziwactw . Ciężkiej  pracy  pewnie  nigdy  nie zaznałeś  i  taka  jest prawda.  Porażające  jest  że  mamy  takie  społeczeństwo  dopłatowe.  Jest  to  porażające  jak  nisko  niektórzy  upadli. :( 

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

Ci ktoś zabrania czy tylko z własnej ułomności nie potrafisz?

Nie próbujj mnie obrazić bo nie jesteś w mojej lidze. Chyba nie zdajesz sobie sprawy ile milionów młodych ludzi wyjechało na saksy z przyczyn ekonomicznych?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

a jakaż ta Twoja liga? wywrotowców? to rzeczywiście nie jestem
no i właśnie widzę że wyjechali najlepsi a tutaj najwięcej plew i nieudaczników zostało co wszystkich innych tylko nie siebie winią że byle szwendak zza granicy może sobie... w zasadzie na tej linii to się nawet zgadzamy ale inne chyba sposoby radzenia z obcymi sobieśmy obrali na własnym podwórku

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał:

To prawdę piszesz za 40 ary czarnej porzeczki malucha nówkę można było kupić ale 1 kg porzeczki skup płacił 7 zł bywała 5 zł .

A dziś ile 0, 20 groszy lub 0,50 gr

A wiesz że kg mrożonej kosztuje dziś 2,2 PLN przy eksporcie? Kto na mrożenie ma do Ciebie kupić towar po 2,5PLN  i na starcie dołożyć?

Opublikowano

Mirro, powyżej 2 zł to na Lubelszczyźnie sezon skupu kończyli, to chyba coś nie bardzo ta cena?

Żeby nie koronawirus to ten sezon mógł być udany dla czarnej. Tylko raczej nie będzie po tym tygodniu czego zbierać

Opublikowano
3 minuty temu, Generał napisał:

Nie durnoty  tylko  prawda  na którą  nie  potrafisz  znaleźć  kontr argumentów.  Nie  słyszałem żeby  za komuny  rolnicy próbowali gdziekolwiek uciekać. Z twojego toku myślenia  można wywnioskować jedno  dla ciebie najważniejsze  są  zbytki (telewizor ,telefon)  żyjesz  pewnie  z dopłat   do  ptaszków  i  innych  takich dziwactw . Ciężkiej  pracy  pewnie  nigdy  nie zaznałeś  i  taka  jest prawda.  Porażające  jest  że  mamy  takie  społeczeństwo  dopłatowe.  Jest  to  porażające  jak  nisko  niektórzy  upadli. :( 

zdziwil bys sie ile musialem pracowac zeby cos miec. aha nigdy nie wziolem nic poza obszarowkami ,zadnych prowow itd. jak dla ciebie tylko czlowek we filcach w gs-sie mial uciekac to gratuluje intelektu. zyjesz w wolnych czasach to co mozesz wiedziec. tu nic nie bylo a jak bylo wtedy we francji czy RFN? czlowieku .wiesz  jak ciezko bylo dostac paszport? wiesz kto go dostawal? ludzie madzrzejsi od malpy widzeli co tu byla a na zachodzie.dla ciebie wzorem byl taki typowy tępak co nic poza filcami i widlami nie widzial a swiat byl i jest wiekszy.poczytaj kto najczesciej uciekal. ludzie troche madzejsi. ciemniakom wystarczylo ze rzucili pare ton wegla na gs to bydlo sie cieszylo

Opublikowano

Kończyli bo się niektórzy przeliczyli. Przeliczyli się z truskawką, skończyła się szybciej zanim prąd sobie zamówili na zakłady i przeliczyli się z porzeczką. Góra przypalona , dół zielony. 

Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał:

a jakaż ta Twoja liga? wywrotowców? to rzeczywiście nie jestem
no i właśnie widzę że wyjechali najlepsi a tutaj najwięcej plew i nieudaczników zostało co wszystkich innych tylko nie siebie winią że byle szwendak zza granicy może sobie... w zasadzie na tej linii to się nawet zgadzamy ale inne chyba sposoby radzenia z obcymi sobieśmy obrali na własnym podwórku

Hola, hola bez inwektyw - pańskie poglądy dla mnie są nie istotne bo nigdy nie wnikam w procesy myślowe zniewolonych ludzików. "wyjechali najlepsi a tutaj najwięcej plew i nieudaczników zostało co wszystkich innych tylko nie siebie winią" - zgadza się bo o to chodziło tym co wcześniej finansowali tz "Solidarność" a później przeprowadzali transformację. Zostawić bezwolny, podatny elektorat który popiera kolejne zmieniające się nierządy tej samej szabesgojowej bandy. Widzę, że Panoczka to rajcuje -  te ciągłe kpiny z nas Polaków?

• Thanks 1
Opublikowano

to nie kpiny to ocena obiektywna sytuacji i mechanizmów jakie do niej doprowadziły i które sam trafnie opisałeś powyżej stąd napisałem że w wielu kwestiach z Tobą się zgadzam ale nie co do metod wyjścia z tej sytuacji

• Like 1
Opublikowano

Z truskawką i wiśnią się przeliczyli, czerwona na kontrakty zeszła, czarna na pniu schodziła i zapasów brak. Ale przed sezonem pewnie znowu będzie mowa o pełnych magazynach.

Opublikowano
9 minut temu, Agrest napisał:

Żeby nie koronawirus to ten sezon mógł być udany dla czarnej. Tylko raczej nie będzie po tym tygodniu czego zbierać

Ten sezon będzie udany dla czarnej, ale na Ukrainie. Powiem tylko że rynek pomidora gruntowego też poszedł się grzmocić. Nasi od ketchupu jadą na ukraińskim koncentracie i za chwilę będziemy mieli po sąsiedzku potentata rządzącego tym rynkiem. 

Opublikowano

22 grudnia 1990 r wybory się odbyły i co nam to dało wygnali ludzi za granicę żeby zostali robolami dla innych narodów , dziś mamy telewizory z Chin , łożyska z Chin a gdzie Polskie w Lublinie w świdniku robili bardzo dobre łożyska rozjebali , ach wiele tak wymieniać .

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

Z truskawką i wiśnią się przeliczyli, czerwona na kontrakty zeszła, czarna na pniu schodziła i zapasów brak. Ale przed sezonem pewnie znowu będzie mowa o pełnych magazynach.

Tak zawsze jest że pełne magazyny by tylko uj***ć cenę ale  zaznaliśmy wolności po latach 90 do dziś że Ukraina nie jest w Unii ale lepiej ma jak my .

Opublikowano

Miał i dla nas być dobry, przynajmniej do połowy sezonu, wówczas po weryfikacji tego co u nas i na Ukrainie  lawinowy spadek cen w wypadku urodzaju na Ukrainie lub winda w górę przy braku towaru. I to niestety ostatni rok czarnej w Polsce. Potem już tylko Ukraina. 

Takie info miałem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v