Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czechy to za mały kurdupel aby jakimikolwiek metodami obronił się przed epidemią a obowiązek noszenia masek przez wszystkich to tylko zabieg psychotechniczny jako to kolejny rząd cokolwiek robi rzekomo skutecznego przeciwko epidemii. co najwyżej vat od sprzedaży tych masek jakiś ekonomiczny pozytyw
jakie tam statystyki zarażeń w stosunku do tys mieszkańców? wiele inna od średniej światowej?

kiedyś trzeba tę maskę zdjąć i coś do gęby włożyć i co z tego że umytymi rękami jeśli to np wędlina prosto ze sklepu lub chleb który był przerzucany .... itd

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, Roman176 napisał:

w czechach rząd kupił dla wszystkich maski u nas nie muszą nosić , czechach zakaz poruszania bez maski 

O to,to Roman. I ja nawet wiem skąd mają te maski.:brawo:

Edytowane przez mirro
  • Haha 1
Opublikowano
44 minuty temu, Roman176 napisał:

w czechach rząd kupił dla wszystkich maski u nas nie muszą nosić , czechach zakaz poruszania bez maski 

Roman o tym piszesz ?

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Czechy-sprowadzily-z-Chin-sprzet-do-walki-z-koronawirusem-7845620.html

Tylko tu nie ma nic na temat respiratorów.

I odnośnie cen.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Koronawirus-w-Polsce-Nieuzasadnione-wzrosty-cen-UOKiK-ma-propozycje-7845635.html

Opublikowano (edytowane)

Włochy wstrzymują w całym kraju działalność fabryk i zakładów produkcyjnych .

A w Polsce produkcja samochodów w Bielsko biała pracuje nadal ?

Włochy zamykają fabryki. Premier apeluje: nie ma powodu, by szturmować sklepy .

A Polska pracuje na Włocha .

Z powodu pandemii koronawirusa większość sklepów w centrach handlowych została zamknięta. Właściciele polskich firm sprzedających odzież, obuwie, zabawki czy akcesoria, obawiają się, że bez wsparcia rządu i właścicieli centrów handlowych całej branży grożą masowe zwolnienia i bankructwa. Jej przedstawiciele postulują m.in. czasowe wstrzymanie regulowania czynszów za wynajem powierzchni.

Kwiaciarnie iProducent   kwiatów plajta na całej linii , Kawiarnie , aj dużo wyliczać .

Edytowane przez galan99
  • Thanks 1
Opublikowano
8 minut temu, galan99 napisał:

Kwiaciarnie iProducent   kwiatów plajta na całej linii , Kawiarnie , aj dużo wyliczać .

daj mi znać jak palarnie kawy zaczną plajtować bo w kawiarni to..chyba z pięć lat nie byłem po tym jak jakieś bełty mi zaserwowali w cenie za "koci spodeczek" jak za moje miesięczne zapasy.
bez kawiarni kwiaciarni i innych oper czy meczów przeżyjemy.
gorzej jak produkcja wyhamuje dóbr podstawowych które i bez tego już widać że muszą drożeć bo ten pieniądz nie wydany w tych kawiarniach czy na chwasty kolorowe musi znaleźć ujście gdzie indziej

Opublikowano

Dokładnie ale problem jest dużo większy Europa nie posiada u siebie takiej produkcji o dzieży ochronę bo została przeniesiona na rynek Chiński i Chiny teraz są górą .

Co do kawy to fakt 15 ml kosztuje 10 zł a nawet 12 zeta .

Opublikowano (edytowane)

akurat nawet jak by i miała to pandemii i tak to nie przeszkodzi a co najwyżej spowolni jeśli by wszyscy po ulicach w pełnym .... hehe se wyobraziłem
toż to inna planeta z filmu sf by wyglądało
na tego posta jedno to spostrzeżenie wystarczy :) 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

wielu przestrzegało już kilka lat że upaństwawianie gospodarki, przesadna redystrybucja dóbr pozarynkowa i subwencjonizm powoli doprowadzą do upadku całej gospodarki i nawet pierwsze symptomy na początku tego roku były już dostrzegalne co potwierdza tylko słuszność tych ostrzeżeń.
Wśród tychże ostrzegających było też ostateczne ostrzeżenie a właściwie wyrok że ostatnim pociągnięciem rządów w coraz niewydolniejszych gospodarkach będzie kontrola cen i gdy do niej dojdzie z nieistotne jakiego powodu to już będzie nieodwracalny koniec gospodarek w takim kształcie bo raz wprowadzona jakakolwiek regulacja nigdy później nie była cofana a większość tylko pogłębiane.

no tośmy doszli do krawędzi przepaści a koronawirus szykuje nam kopa w tyłek ignorancją naszych władz bo wydaje się nie być alternatywy dla tego pomysłu i nawet narasta akceptacja społeczna. 
chyba mamy większe przj..ne po epidemii niż w jej trakcie.
ja też należałem i należę do tych ostrzegających.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Za komuny nie było źle  ceny na produkty rolne były dobre  wszystko skupili . 

Był tylko problem kupić maszyny bo przydziały były ale dawało się rady  kupić .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Rok 1998 za 1 ha buraków można było kupić  traktor 335 M , za 1 ha lnu można było kupić materiał na cały dom . 

Za jednego kaban można było kupić  200 l ropy , czy warzywa jak ktoś uprawiał ludzie wszystko kupowali , teraz co jest wszystko na kredyt .

Dawniej kredytów nie trzeba  było .

Opublikowano (edytowane)

wyjedź na Białoruś tam jeszcze nieco podobnie do starej naszej komuny. Jak do odpowiedniej partii się zapiszesz to .....
takiej klasy maszyny i ciągniki jak te za komuny i dzisiaj nawet u nas po tych przelicznikach kupisz

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
52 minuty temu, galan99 napisał:

Był tylko problem kupić maszyny bo przydziały były ale dawało się rady  kupić .

Iiiiii w zasadzie jakby te przydziały wtedy zlikwidowali, to komuna mogła by se trwać do dziś. Bo przecież wszystko pozostałe było OK.dzises.gif

Opublikowano

Za komuny  na 15ha   żyło  się  lepiej  jak  teraz  na  150ha 

Opublikowano
8 minut temu, galan99 napisał:

Widać że wielu nie pamięta tamtych lat to nie wie jak było to trudno pogadać jak było a jak jest .

Tu się zgodzę, trudno było. Ale trudno to mieli nasi rodzice żeby nam zapewnić byt. A tak dobrze jak teraz mają  nasze dzieci, to nawet dzieci czołowych komunistów wtedy nie miały.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

jeśli ktoś pamięta komunę i twierdzi że lepiej mu było niż teraz to znaczy że jest życiową łajzą a za komuny był w PZPR lub co najmniej w ORMO
ja komunę pamiętam i niech szlag trafi tych którzy chcieli by do czegoś podobnego wracać.
to był czas konfidentów, oszustów i wszelkiego śmiecia u władzy a uczciwa praca była na ostatnim miejscu w dochodzeniu do pozycji społecznej.
ostatnio zaczęło się obić podobnie ale epidemia daje co prawda szansę do powrotu do czegoś takiego ale i też alternatywę powrotu do jako takiej normalności
chociaż u nas to w zasadzie jeszcze od komuny takiej zupełnej normalności to ja też za wiele nie dostrzegłem.

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, dysydent napisał:

jeśli ktoś pamięta komunę i twierdzi że lepiej mu było niż teraz to znaczy że jest życiową łajzą a za komuny był w PZPR lub co najmniej w ORMO
ja komunę pamiętam i niech szlag trafi tych którzy chcieli by do czegoś podobnego wracać.
to był czas konfidentów, oszustów i wszelkiego śmiecia u władzy a uczciwa praca była na ostatnim miejscu w dochodzeniu do pozycji społecznej.

Ta    za komuny  jak kto  wyprodukował dużo  mleka   to  dostał  nagrodę  talon na samochód  ciągnik  itp.  To  samo z produkcji  żywca.  w czasach  unii  jak ktoś  za dużo  naprodukował  mleka   to  dostał  nie  nagrodę  na  karę 

Edytowane przez Generał
Opublikowano (edytowane)

Noooooo i samochód bez talonu może se kupić. No chyba że tak tęsknisz za talonami.lol_.gif

jeśli kto może to niech wstawi mój post przed  szmergla.

Edytowane przez mirro
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v