Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ty sam zrozum to co wstawiasz 😂 jakby unia miała całkowitą władze to nie byłoby tak że jedni się zamykają a inni nie

Opublikowano (edytowane)

@galan99 Europa się podniesie z chwilowego rozpadu bo musi, nie ma innego wyjścia tylko czy to o ile zbiednieje nie podniesie progu nędzy powyżej nastrojów rewolucyjnych i cholera wie kto stanie na czele tych rewolucji.
to jest skala lat ale już teraz trzeba uwzględniać taką ewentualność bo tylko wtedy uda się jej zapobiec. 
Na razie trwa lub się skończyła telekonferencja czy zamykać unijne granice na na razie 30 dni. to jest właśnie to doraźne poczucie konieczności wspólnoty
zobaczymy za jakiś tydzień co dalej

hehe aleś miał wzięcie do posta z pięciu cytowało lub się odwoływało :) poczytałem dopiero teraz

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, Roman176 napisał:

spoko spoko mamy swojego bd większe 

tak jak wrak i dowody na zamach

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jacus napisał:

po co ?? maja pokoje na godziny u banasia.

chyba ze lesne ruchadlo z adrianem zaszalalo kiedys😛

jacuś ile ci dają te dziewczynki żebyś poszedł i nie wracał  zazdroszczę ci urody nieskazitelnej  ... nawet jagodzianki ci płacą 

5 minut temu, racyl napisał:

tak jak wrak i dowody na zamach

lepiej jak Iran i Ukraina poprosiła o pomoc eu ... no wiesz a nasi zaufali Rosji   też dobrze tak nieskazitelnie 

zajumali ci konto to pewne 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
2 minuty temu, Roman176 napisał:

lepiej jak Iran i Ukraina poprosiła o pomoc eu ... no wiesz a nasi zaufali Rosji   też dobrze tak nieskazitelnie 

zajumali ci konto to pewne 

wiesz jak przed 2015 r dużo gadali już po wszystkich faktach że zbudują, sprowadzą, wyjaśnią  a mija 5lat a tu od jakiegoś czasu kompletna cisza to co ma zwykły wyborca myśleć ? że go tak samo w h*ja zrobiono jak za czasów tuska 😁

Opublikowano

racyl-ile takie pannny kosztuja ???- nigdy nie mialem z nimi stycznosci, a ty z wieloletnim doswiadczenie jestes na pewno zorientowany w cenach uslug , jak z jakoscia -warte sa tych pieniedzy ktore im placisz ??

Opublikowano

Posiadanie majątku niczego nie gwarantuje. Czy Amerykanie mają fabryki? Mają dysydent. O do racylowego opisu stanu umysłu wyborcy. To odurzone roszxzeniami spojrzenie brnie w wizję darmowej ich realizacji. Bez ambicji, inwencji, ryzyka...

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, DTaras napisał:

Posiadanie majątku niczego nie gwarantuje. Czy Amerykanie mają fabryki? Mają dysydent.

gwarantuje w izolacjonizmie i nie mają wystarczająco tyle aby być samowystarczalni polegając tylko na swoim terytorium.
Oczywiście przeżyją ale dużo nędzniej niż im dotychczas jeśli sporo z nitek się pourywa

obrazowo - czy ilość fabryk na planecie gwarantuje dobrobyt globalnie czy ilość papierków banknotami zwanych?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
8 minut temu, nie napisał:

buaahhhaaaa

20 lat przy władzy , cały swiat się z nim liczy i robi biznes mimo ze ponoć Rosja taka słaba. Nasi mogą mu buty czyścić. No ale propaganda głosi że on jest nikim a my swiatowym mocarstwem🤪

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, DTaras napisał:

Ani jedno ani drugie. Zbyt.

zbyt eksploatuje i tylko papierki przynosi które właśnie staną się mniej wartościowe
Po co te papierki
dobrobyt to zdolność nabywcza
takie jak Twoje myślenie doprowadziło do wielkiego kryzysu
"sztuczne kreowanie popytu"; mówi coś?
to że ktoś pusty pieniądz mi da za który nic u niego nie mogę kupić bo nie ma jakiej fabryki położy pierwsze mnie czy jego? on w zasadzie już leży bo drugiego obrotu nie będzie ale ja pierwej padnę bo on ma chociaż na raz mój produkt
tylko następni po mnie prędzej się podniosą czy po nim?

teraz trzeba zdejmować pieniądz z rynku proporcjonalnie do znikających mocy produkcyjnych a nie dolewać oliwy do ognia niebawem być może superinflacji. tylko tego niewielu odważy się zrobić i warto obserwować którzy to można zostać skutecznym spekulantem walutowym

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
36 minut temu, racyl napisał:

wiesz jak przed 2015 r dużo gadali już po wszystkich faktach że zbudują, sprowadzą, wyjaśnią  a mija 5lat a tu od jakiegoś czasu kompletna cisza to co ma zwykły wyborca myśleć ? że go tak samo w h*ja zrobiono jak za czasów tuska 😁

spokojnie ile obiecali ?  ilu obietnic udało im się spełnić ?   bodajże 5 nie udało się elektor głupota mieszkania ... cos tam wraki ....    teraz zawołaj taś tas taś 

donek ile ty zrobiłeś ?    kwa kwa dla ciebie czy Niemiec ?? 

@Ulman pw 

Opublikowano

Donkowi i tak mogą naskoczyć.Tyle tego co w TVPis poszczują.  Przez ostatnie 5 lat o wszystko winili donka i popsl teraz do tych tłumaczeń dojdzie jeszcze koronawirus. A jakie jest oficjalne stanowisko państwa - zamach był czy nie było i rozdupcyli się z głupoty i niedbalstwa? 

Opublikowano

argumenty o donkach sronkach i pustawe dialogi już się zdewaluowały
to już tylko Historia
teraz już coś nowego i inne argumenty odniesienia i nawet propaganda a nawet jej brak
wspominałem o Hołowni co kampanię zawiesił
zmienia się społeczne postrzeganie rzeczywistości i szybko się dostosujcie bo zacznę pisać wprost.

Opublikowano

kreowanie popytu reguluje ceny. Zbyt a popyt to inne sprawy. A waluty? Sztywno związane ze złotem doprowadziły do wcześniejszego kryzysu. Bo cóż to złoto? Metal dla elektroniki. Nagle "wartość dodana" zyskała większy sens. Istotne w technologii są surowce i myśl ale tylko walut trzeba bronić wojskiem. Zatem skoro wartość złota to tylko wartość wykorzystania surowca, pieniądza to papier pozostaje nam miara człowieka a ten ma proste potrzeby co przekłada się na popyt. Zbyt natomiast wypełnia lukę między oczekiwaniami a realnym produktem i kółko się kręci. Wartość dodana, prestiż lub zwykła rządza próżności pogania ten młynek.... Wracając do tematu - pieniądza nie wyidealizujesz. Nawet gdy uszczuplą go na rynku będzie musiał przyspieszyć jego obrót albo ktoś uchyli furtkę alternatywie jak bitcoin. To ta Twoja spekulacja. Spekulacja top level oczywiście czyli tzw. stymulacja - tu się doda tam procencik zmieni a tu wojnę spowoduje 😉

Opublikowano (edytowane)

bitcoin to eksperyment i tym bardziej chybiony niż złoto bo sztywna jego ilość nieadekwatna i tu właśnie dyskusja do czego? czy popytu czy podaży oraz czy jest możliwość przewidzenia równowagi między obiema aby tyle nośnika wirtualnego wartości wygenerować aby to odzwierciedlał i generował jak najniższą inflację/deflację.

wywaliłem bo niespójne było dalej a nie chce mi się drugi raz

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Znaczy... bitcoins robi się w realnej fabryce i gdyby tak mocarstwo z superkomputerem nagle się w to wmieszało to... Zresztą nie tylko bitcoin. Całe konta w grach nabierają wartości przetargowej. Ale muusi być na to zbyt. Taki to "przemysł" się obecnie odbywa - dla mnie zupełny kretynizm.

Opublikowano

Nie mogłem się powstrzymać od wklejenia.Ciekawe jak z pozostałymi daninami, od części obniżonej? Płatne od razu czy dopiero potem?lol_.gif

https://www.money.pl/gospodarka/obnizki-pensji-przez-koronawirusa-pomysl-budzi-gigantyczne-kontrowersje-

""Dość radykalnym, ale skutecznym rozwiązaniem byłaby w uzasadnionych przypadkach możliwość obniżenia wynagrodzenia (nie niżej niż płaca minimalna) na określony okres, przy obowiązku późniejszego wyrównania. Tego typu rozwiązanie jest z pewnością korzystniejsze niż upadłość i bezrobocie" - czytamy w komunikacie banku centralnego."

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v