Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kiedy możemy spodziewać się szczytu zachorowań?

W drugiej połowie kwietnia.

Jeżeli wszystko będzie robione dobrze. Dobrze, czyli jak?

Przede wszystkim, jeśli będą wykrywane jak największe liczby przypadków zachorowań w społeczeństwie. I to jest pierwszy element, którego my już w tej chwili nie robimy dobrze. Dostęp do testów na obecność koronawirusa jest bardzo niski. Nie jest łatwo ten test wykonać, jeśli ktoś by chciał. W Norwegii np. przyjęli taką strategię, że test wykonuje się na życzenie pacjenta. Moim zdaniem to jest najbardziej optymalne rozwiązanie. Test jest tani, kosztowne jest każde późniejsze postępowanie.

Opublikowano

Chłopie . U nas wszyscy naraz by chcieli . Kto tyle badań wykona ? Niektóre rzeczy są po prostu nierealne . Zachowuj się już jak byś miał kwarantannę i tyle .

Opublikowano

ci wyżej postawieni pewnie sobie robią po kilka na tydzień

różne są rodzaje testów i kwestia które byłyby dostępne. głupie założenie że nagle 38 mln poszłoby na testy jak nawet na wybory to połowa rzadko kiedy chodzi 😄

Opublikowano

test jest tani - laborantów nie wystarczy. Laboratorium prowadzi analizę wg kolejności zgłoszeń w trzech ścieżkach najczęściej czyli cito, zwykła droga i test ponowny. Zawalenie go testami wydłuża kolejkę normalną, że o kontroli nie wspomnę. Czyli może się zdarzyć, że test drogi zwykłej będzie wykonany później niż test cito tego samego pacjenta. Tu by wojsko mogło bardzo pomóc.

Opublikowano (edytowane)

jak zwykle o personel nikt nie zadbał bo skala problemu rządzących  przerosła

Edytowane przez racyl
Opublikowano

no tak przecież jeszcze pod koniec stycznia myślano że koronawirus do nas nie dojdzie 😄

jak twierdzisz że test tani to kwestia tylko liczby przeszkolonych ludzi. mniejsza liczba wykonywanych testów to i mniejsza wykrywalność a na pewno tych co można podać lek do 3 dnia od zakażenia

Opublikowano (edytowane)

wszystkim czyli komu ? ja mam na myśli testowania  tylko ogniska występowania a nie na pałę w jakimś promieniu kilometrów

Edytowane przez racyl
Opublikowano

każdy wynik diagnostyczny wychodzi od laboranta i jest przez niego sygnowany. Analityk polega na wyuczonej wiedzy a osoba przeszkolona może odczytywać skalibrowane urządzenie - czujesz różnicę? Podobnie jak z navarą niektórym cepom nie wytłumaczysz aby szpital zakaźny robili w okolicy dużego miasta aby nie obezwładniać specjalistycznej lecznicy...

Opublikowano
1 minutę temu, DTaras napisał:

każdy wynik diagnostyczny wychodzi od laboranta i jest przez niego sygnowany. Analityk polega na wyuczonej wiedzy a osoba przeszkolona może odczytywać skalibrowane urządzenie - czujesz różnicę? Podobnie jak z navarą niektórym cepom nie wytłumaczysz aby szpital zakaźny robili w okolicy dużego miasta aby nie obezwładniać specjalistycznej lecznicy...

czyżbyś mówił o puławach ?

Opublikowano

Ja nie wiem . Kolega napisał o podawanych na 3 dzień

Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

Wiem , wiem . Tym w sąsiednich miejscowościach ..

minie marzec i dojdą do tych samych wniosków że trzeba więcej testować niż sie zamykać. popatrzą na wpływy do budżetu i przyjdzie olśnienie

Opublikowano (edytowane)

@DTaras w stanie epidemii powinien rządzić lekarz, ogólnie lekarze i reszta być pod ich rozkazy.
Niech nas Bóg broni oddać kontrolę sytuacji głupawym żołdakom nawet na gen.. (bo się jeszcze odezwie z jakim kretynizmem) dowódczych stanowiskach.
Polityków niestety odegnać się nie da choć dużo bym dał gdyby można było i tych no może jakiego dobrego finansistę lekarzom dla kontroli aby sami nie próbowali ....

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Nie wiem jak wy ale ja śpię spokojnie i chodzę w pokoju ducha bo : ..." Choćbym nawet chodził doliną cienia śmierci, zła się nie ulęknę, bo ty jesteś ze mną " - Psalm 23:4 Biblia

Znalezione obrazy dla zapytania: koronawirus memy

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Roman176 napisał:

w pokoju ducha

Trzymasz ducha w pokoju ? Nie ucieknie ? :D

Opublikowano
5 minut temu, Pafnucy napisał:

Trzymasz ducha w pokoju ? Nie ucieknie ? :D

nie on wpływa do gardła 

6 minut temu, DTaras napisał:

Zobaczymy jak Ci tlen odetnie jaki będziesz miał wyraz twarzy..

nie boje się gdy ciemno jest pan bóg za rękę prowadzi mnie 

6 minut temu, DTaras napisał:

Zobaczymy jak Ci tlen odetnie jaki będziesz miał wyraz twarzy..

nie boje się gdy ciemno jest pan bóg za rękę prowadzi mnie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v