Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Był młodym wilkiem, jest starym osłem. Zachowanie najnowszego funkcjonariusza tvp godne żula spod GS-u :/

Kiedyś oglądałem starcie w tym programie Artura Zawiszy z Jerzym Urbanem. Pomimo skrajnie różnych poglądów potrafili się nawzajem wysłuchać i udzielić odpowiedzi. Tu tego nie było, co więcej ten aktorzyna zamiast spróbować rozmawiać chciał się ze swoim oponentem bić. Przykre.

• Thanks 1
Opublikowano

Zgodnie z wiedzą, którą nam podałeś Roman to co się czepiłeś tego krusu? Właściwie to jesteś przykładem jaki to durny system. Co do pozdrowienia nazistów to jest to gest przejęty. Dobrze w zasadzie, że tak się to potoczyło gdyż byłby problem z uchylaniem przyłbicy...

Opublikowano

roman -byles w krakowie strajkowac pod huta ??? na chrobowym masz duzo czasu,ciesz sie ze nie masz tyle co rolnik😛, na twoim miejscu to bym nie byl taki pewny  ze jeszcze kilkanascie lat pofedrujesz- jeszcze pare hut zamkna i komu ten wegiel sprzedacie ??? po ile sa akcje jsw ?? i ile spadly za te 4 lata ??

wiek emerytalny predzej czy pozniej trzeba bedzie podniesc- ta najwieksza piramida finansowa juz zaczyna sie zacinac, za pare lat runie, jesli sie nie zaradzi wczesniej to huk bedzie wielki.......

rozruby w koninie - ktore to juz w ciagu tych lat ?

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, jacus napisał:

roman -byles w krakowie strajkowac pod huta ??? na chrobowym masz duzo czasu,ciesz sie ze nie masz tyle co rolnik😛

słyszałeś co dobija podziękuj panu her ... 

pewny  ze jeszcze kilkanascie lat pofedrujesz- jeszcze pare hut zamkna i komu ten wegiel sprzedacie ??? po ile sa akcje jsw ?? i ile spadly za te 4 lata ??

Niemiec jeszcze czeka po wegiel a ty głupka zgrywasz  stal na plastik zamienimy ?

wiek emerytalny predzej czy pozniej trzeba bedzie podniesc- ta najwieksza piramida finansowa juz zaczyna sie zacinac, za pare lat runie, jesli sie nie zaradzi wczesniej to huk bedzie wielki.......

https://serwisy.gazetaprawna.pl/emerytury-i-renty/artykuly/999901,ukraincy-zus-imigranci-emerytury-ukraincy.html

jacus a morze masz na myśli po prywatyzacja robić by nie było gdzie a emerytach ktoś musi robić 

50 minut temu, misio3p napisał:

Był młodym wilkiem, jest starym osłem. Zachowanie najnowszego funkcjonariusza tvp godne żula spod GS-u :/

i tu się chłopczyku mylisz żur pocałuje rękę ciebie za 2 zł 

a on wiedział komu pocałować ...  pewnie popija szampana i zajada się kawiorem a ty co ogłosiłeś ?

Nie śledzę tych wystąpień ale pytanie mam. Czy delegacje z innych krajów też mówią "obecna władza w ... robi toto i toto więc Szanowna unio reaguj"? Czy tylko nam "udało się" wysłać do unii kablarzy - "a plose unii bo PiS powiedziało..."? Pytanie retoryczne- wspomniał chociaż, że to projekt obywatelski?

Edytowane przez Roman176
  • Thanks 1
Opublikowano

romus- jak zwykle ,przeczytaj nie tylko tytul ale reszte tresci.a potem podyskutujemy.  a co sie stanie gdy ukraincy zaczna pobierac emerytury -przeciez nie wszyscy sa piekni i mlodzi ????????????

niemcy czekaja na wegiel - to po co zwiazkowcy z jastrzebia dzisiaj przyjechali pod mittala ??? na pasku chodzi info ze tata steel w holandi zwalnia kilka tysiecy osob- tylko w tym roku sprzedaz mittal steel w polsce spadla o ponad 3 % 

Opublikowano
2 minuty temu, jacus napisał:

romus- jak zwykle ,przeczytaj nie tylko tytul ale reszte tresci.a potem podyskutujemy.  a co sie stanie gdy ukraincy zaczna pobierac emerytury -przeciez nie wszyscy sa piekni i mlodzi ????????????

za 40 lat ? 

2 minuty temu, jacus napisał:

niemcy czekaja na wegiel - to po co zwiazkowcy z jastrzebia dzisiaj przyjechali pod mittala ??? na pasku chodzi info ze tata steel w holandi zwalnia kilka tysiecy osob- tylko w tym roku sprzedaz mittal steel w polsce spadla o ponad 3 % 

to się nazywa Solidarność ...problemami na rynku węgla i stali, spadkiem popytu na stal oraz wzrostem cen uprawniających do emisji dwutlenku węgla

Grupy JSW są klienci w  Niemczech, Austrii, Czechach, na Słowacji, we Włoszech i Indiach. Grupa Kapitałowa JSW przetwarza we własnych koksowniach około 50 procent produkowanego przez grupę węgla koksowego, dzięki czemu finalnie oferuje produkt bardziej przetworzony i o większej wartości.

https://katowice.wyborcza.pl/katowice/7,35063,25416447,gornicy-z-jsw-beda-protestowac-wspolnie-z-hutnikami-z-arcelormittal.html?disableRedirects=true

Prezes AMP Geert Verbeeck tłumaczył ją wtedy trzema czynnikami: problemami na rynku stali i spadkiem popytu na nią, wzrostem cen uprawnień do emisji dwutlenku węgla, które obowiązują tylko europejskich producentów, i najwyższymi cenami energii w Europie wina pisu

• Thanks 1
Opublikowano
9 godzin temu, Ulman napisał:

Wyborca PIS rozumie niewiele,  natomiast bardzo sprawnie i bezkrytycznie chłonie to co mówi i PISze im partia.  Oczywiście nie zrozumie nigdy że podatek podniesiony komukolwiek rzutuje na wszystkich , ani tego że zniesienie 30 krotności jest podniesieniem podatku. Oczywiscie uzna też że wzrost akcyzy na fajki i wódę jest w trosce o ich dobro

hmm . isć tak dalej to można by dojść do wniosku że norwegia jest jednym z gorzej zaządzanych panstw  ,  kraj z małą liczbą ludnosci a z dużą sprzedaż gazu czy ropy to po co im te podatki ? nawet iran  podnosi czy wprowadza podatki paliwie choć rope ma  za darmo praktycznie przy głebokosci okładów .

8 godzin temu, jacus napisał:

może runie a może i nie , zakaz handlu w niedziele też miał z rujnować  gospodarke  i pozbawić tys . osób pracy , reforma szkolna miała pozbawić tys . nauczycieli pracy . na długach w niektórych panstwach  wychowuje się drugie albo i trzecie pokolenie ludzi jak w usa  czy japonni ,i jakoś nie widac aby wyjezdzali do krajów gdzie nie ma długu . służby mundurowe nie płacą składek a biorą emerytury , to jak by  rzad  dał podwyżki  tym pracownikom tyle żeby mogli zapłacić ten zus to by dziura była miejsza ale to zwiekszyło by tylko koszta .

• Thanks 1
Opublikowano

Jak ktoś ma problemy w funkcjonowaniu w otaczającej go rzeczywistości to wtedy przeszkadzają mu podatki .

Kiedyś jak Polaków będzie mniej to zobaczy jeden z drugim co to są wysokie podatki żeby zaspokoiły wydatki

8 godzin temu, jacus napisał:

roman -byles w krakowie strajkowac pod huta ??? na chrobowym masz duzo czasu,ciesz sie ze nie masz tyle co rolnik😛, na twoim miejscu to bym nie byl taki pewny  ze jeszcze kilkanascie lat pofedrujesz- jeszcze pare hut zamkna i komu ten wegiel sprzedacie ??? po ile sa akcje jsw ?? i ile spadly za te 4 lata ??

rozruby w koninie - ktore to juz w ciagu tych lat ?

nawet jak podniesiesz ten wiek emerytalny to ci nic nie da bo wszystko jest zjadane na bieżąco. kiedyś będzie dużo więcej przypadających emerytów na jednego pracującego i nic ci nie da wyższy wiek. jedynie eliminacja że tylko wybranym się należy emerytura może zbilansować to

taka eliminacja po części cały czas jest, widząc po nagrobkach na cmentarzach że mnóstwo jest ludzi co nawet nie dożywa tych 67lat

jakby wszyscy ci co płacili dożywali emerytur i brali po co najmniej 10-15 lat to już ten system dawno by się rozleciał

Opublikowano

jarecki - zakaz handlu wpływa na gospodarkę. Sieci walczą, producenci walczą. Takie piwo. Browary ładują się w sprzedaż bezpośrednią i tworzą swoje mini sklepy. Pchają się na wielkie powierzchnie z cenami w detalu, które nie pokrywają dystrybucji do małych sklepów. Dzieje się jarecki tylko efekty dotrą do Ciebie po czasie. Nauczyciele w Twojej gminie pracy nie stracili? W określeniu służby mundurowe jest pewne słowo klucz...

Opublikowano
17 minut temu, DTaras napisał:

jarecki - zakaz handlu wpływa na gospodarkę. Sieci walczą, producenci walczą. Takie piwo. Browary ładują się w sprzedaż bezpośrednią i tworzą swoje mini sklepy. Pchają się na wielkie powierzchnie z cenami w detalu, które nie pokrywają dystrybucji do małych sklepów. Dzieje się jarecki tylko efekty dotrą do Ciebie po czasie. Nauczyciele w Twojej gminie pracy nie stracili? W określeniu służby mundurowe jest pewne słowo klucz...

sklepy wielkopowierzchniowe mamy już więcej niż 20lat i o pchanie się na ich półki nie jest niczym nowym a wręcz normalnością i nic ci sie nowego nie wydarzy.

kto chciał sprzedawać bezpośrednio to zawsze mógł. do tego są potrzebne odpowiednio zlokalizowane placówki. nikt przecież nie utworzy takiej sprzedaży bezpośredniej czy marketu w zadupiu gdzie jest mało klientów

jakim cudem mieliby stracić pracę nauczyciele jak w większości szkół podstawowych podokładano klasy 7 i 8  a tym samym musieli  zatrudnić dodatkowych

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DTaras napisał:

bardziej mi chodziło oto że jestesmy przez mas media celowo wprowadzani w błąd   w celu uzyskania oczekiwanego efektu .  akurat jeszcze jeden z etatów w szkole dla nauczyciela dalej jest wolny ,  co do zakazu handlu w niedziele , to katastrofą miały być zwalniani pracownicy ,sam zakaz to bardziej chyba straty w usługach w galeriach handlowych niż wsamej konsumcji towarów , ale tego nie jestem pewien a  i tak to tylko 1% spadku i niekoniecznie by sie przełozyło na wzrost bo przy rosnących wydatkach trudno jest okreslić dokładnie straty czy zyski  , akurat modzelewski to tłomaczył kiedyś

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Zwolnienia były tylko zmienił się rynek pracy. To pozwoliło złagodzić efekt. Nauczyciele głównie są poprzesuwani a ze względu na kumulację ale coś trzeba będzie z nimi zrobić. Przez cztery lata zarządzania zrobili tylko tyle z kampanii aby móc powiedzieć: "spełniamy obietnice" i dodać szybko "a tamci niee e". To co się działo to gonienie własnego ogona i nic długofalowego. Zawsze jednak można powiedzieć, że kradnie się mniej albo "Unia zabrania/nakazała" ale to tylko uzupełnia obraz bezradności. Jest jakieś przyzwolenie na tworzenie gigantów albo nawet monopoli na własnym i kosztem własnego rynku. Może ktoś widzi w tym cel szerokiego wyjścia poza granicę. W efekcie, narzekając na złą Unię staniemy się korporobolami albo stworzymy nowe elity oligarchów.

Opublikowano
4 godziny temu, racyl napisał:

Jak ktoś ma problemy w funkcjonowaniu w otaczającej go rzeczywistości to wtedy przeszkadzają mu podatki .

Kiedyś jak Polaków będzie mniej to zobaczy jeden z drugim co to są wysokie podatki żeby zaspokoiły wydatki

nie do koca się zgodzę jak zarabiam brutto  za dużo odjemy państwu dam ci przykład dostaje 6 tyś premii brutto    na rękę jest 4 tyś czy pastwo się jakoś przyczyniło do mojej premii nie 

dodatku płace ppk i ppe  zeby mieć dodatkowe emerytury i wszędzie pastwo mi zbiera podatek i jeszcze bd kradło mi na emeryturze 

56 minut temu, igor10246 napisał:

u mnie nawet po większych wioskach budują biedronki i dino, to jest straszne, wykoszą całkowicie małe sklepy

dino jest polski z polska żywnością dodatkowo ma najlepsze wyroby wędliniarskie i najtańszy z biedronka carfuruw i innych i nie ma specjalnej żywności produkowanej pod siebie gorszej jakości 

Opublikowano
9 minut temu, Roman176 napisał:

nie do koca się zgodzę jak zarabiam brutto  za dużo odjemy państwu dam ci przykład dostaje 6 tyś premii brutto    na rękę jest 4 tyś czy pastwo się jakoś przyczyniło do mojej premii nie 

dodatku płace ppk i ppe  zeby mieć dodatkowe emerytury i wszędzie pastwo mi zbiera podatek i jeszcze bd kradło mi na emeryturze 

dino jest polski z polska żywnością dodatkowo ma najlepsze wyroby wędliniarskie i najtańszy z biedronka carfuruw i innych i nie ma specjalnej żywności produkowanej pod siebie gorszej jakości 

a kiedy nie było podatku od premii ?. premia to taki sam dochód jak każdy inny i tak samo jest od niego podatek jak od pensji zasadniczej

podatek od emerytury to taki sam jak podatek belki. to jest popieprzone że od raz zarobionych pieniędzy płaci się kilka razy podatek

23 minuty temu, DTaras napisał:

Zwolnienia były tylko zmienił się rynek pracy. To pozwoliło złagodzić efekt. Nauczyciele głównie są poprzesuwani a ze względu na kumulację ale coś trzeba będzie z nimi zrobić. Przez cztery lata zarządzania zrobili tylko tyle z kampanii aby móc powiedzieć: "spełniamy obietnice" i dodać szybko "a tamci niee e". To co się działo to gonienie własnego ogona i nic długofalowego. Zawsze jednak można powiedzieć, że kradnie się mniej albo "Unia zabrania/nakazała" ale to tylko uzupełnia obraz bezradności. Jest jakieś przyzwolenie na tworzenie gigantów albo nawet monopoli na własnym i kosztem własnego rynku. Może ktoś widzi w tym cel szerokiego wyjścia poza granicę. W efekcie, narzekając na złą Unię staniemy się korporobolami albo stworzymy nowe elity oligarchów.

zwolnili pewnie w gimnazjach żeby ich pozatrudniać w podstawówkach. jakby nie patrzeć godzin pracy przybyło bo jednak podstawówek jest więcej niż było gimnazjów.

trzeba było kiedyś stworzyć swoje giganty sklepowe. to nikt nie przewidział tego że jak u nas tego nie było to nam urządzą rynek jak będą chcieli ?

Opublikowano

niektórzy na to liczyli a ja się spodziewałem pisząc przed wyborami lub tuż po o wysadzaniu sedesów
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/zamieszanie-przed-expose-premiera-grzegorz-braun-nie-chcial-zejsc-z-mownicy/w9fqf01
nie trzeba było długo na to czekać.
jeśli ktoś głosował na tego rudego konserwatystę fundamentalistę to teraz można dodać wywrotowca. 
Na pewnych ludzi trzeba zwracać szczególną uwagę bo nawet Korwin okazał się bardziej "ułożonym" politykiem choć bardziej po Nim bym się takich "popisów" spodziewał.

Opublikowano

No to czekać jak "fundamentalista- ekstremista i katolicki ortodoks" wystąpi z jakimś wnioskiem typu "uświęcenie świętości". Albo zaopatrzy się w kamizelkę "kabum" i wzmocni tym wagę swojego wystąpienia.🤣

Oczywiście będzie inspirowany przez "totalną opozycję".

Opublikowano

Są dwie możliwości. Pierwsza to taka że tylko jedna strona dobrze przeczytała zapisy w umowie. Druga że ta gmina nigdy do czasu przybycia Pani doktor nie spotkała się z takim podejściem lekarza i postanowiła polecieć po najprostszy rozwiązaniu.🤣

Dobrze że nie posunęli się do obrazy uczuć religijnych, bo poznaliby nowe obszary wrażliwości ludzkiej. A tak mają tylko problem z klauzulę sumienia.😂

Opublikowano

racyl - pisałem o tym jak producenci srają do własnych kadzi. Trzeba było stworzyć... Wysil się i sprawdź kto założył Biedronki zanim przejęło to JMD. Realia buły takie, że kapitał musiał wjechać albowiem pożyczka w krajowym systemie była trudna do spłaty. Lekarka wiedziała gdzie pracę podejmuje. Niczego nie wygrała poza odszkodowaniem a to dla nich tylko pieniądze. Właśnie. Jako świadek jehowy ruszyła nawracać naród za ich własne środki. Na co liczyła ja się pytam?

Opublikowano
5 godzin temu, racyl napisał:

a kiedy nie było podatku od premii ?. premia to taki sam dochód jak każdy inny i tak samo jest od niego podatek jak od pensji zasadniczej

to wiem ale w kocu ktoś to mógł by znieść 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v