Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, dsbh napisał:

Odnośnie ekologii. Jeżeli zrobimy ogrzewanie na prąd, samochody na prąd, zamkniemy kopalnie, to skąd brać tą energię elektryczną ? Z zagranicy ? Nie znalazłem odpowiedzi w internecie, ile wytrzyma ładowań taki akumulator w samochodzie i jaki jest koszt jego utylizacji ?

Pierwszym problemem, i to być może już w tym roku, może być niedobór wody do chłodzenia bloków energetycznych, a wszystko wskazuje że tak może się stać.

Dysydent ruscy kiedyś odwalili samolot z reaktorem na pokładzie. Tylko że tam elementem wymiennym była załoga.🤣

Opublikowano

Im dłużej to się utrzymuje, tym mniej mi do śmiechu.

Cała Europa jest w podobnym typie pogody a we Włoszech już są piękne plantacje brokuła na świeży rynek.

Opublikowano

Więcej zimą? To już się powinno z oczka przelewać a jest miejsce na opady do kwietnia najmniej. Ja w lutym zaczynam te moje zielska i zapewne będą posiane jeszcze przed marcem jak się nic nie zmieni. Baterie dysydencie miałyby poziom radioaktywności jak wzgórza wokół Kowar - ja bym brał.

Opublikowano
33 minuty temu, mirro napisał:

Im dłużej to się utrzymuje, tym mniej mi do śmiechu.

a co my mamy powiedzieć 350 l deficytu  ... październik 12 l listopad 10 l  grudzień 50 l   styczeń 12 l     w tych miesiącach co mało litrów to po deszczach silne wiatry zaraz wyschło  

Kietrzu już zaczęli uprawę 

https://www.agrofoto.pl/filmy/styczniowe-prace-polowe/

Opublikowano

Ale jaja.lol_.gif

https://www.onet.pl/?utm_source=wiadomosci.onet.pl_viasg_wiadomosci&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&pid=b660dc9f-b7f4-440e-8a93-17b83419cbd8&sid=b177a2c9-166f-4113-

"Msza św. w intencji Krajowej Rady Sądownictwa - taka odbędzie się jutro o godzinie 9 w warszawskim kościele pw. św. Andrzeja Boboli - ustalił Onet. Tę informację potwierdził wicerzecznik Rady sędzia Jarosław Dudzicz"

Jak to szło? Jak trwoga to do Boga?modlisie.gif
Ciekawe o co będą się modlić. Może o "zniknięcie" przez istotę wyższą list poparcia do KRS. Wtedy spokojnie mogliby powiedzieć że siła wyższa. Albo "Allachu Akbar". love29.gif

Opublikowano

odnosnie do linka z ekologami popierającymi budowe fabryki tesli to chodziło mi o to że spora afera wyszła jak inwestor czyli tesla prowadzi rekrutacje pracowników już i ogłoszenia wystosowała także w jezyku polskim co nie spodobało sie czesci społeczeństwa niemieckiego a raczej nie chodziło o zwykłych pracowników a tych lepiej szkolonych    . pod warszawą otworzył mercedes  centrum obsługi  dla smochodów  cieżarowych i wymóg dla ,, mechaników ' papierek inżyniera .

Opublikowano (edytowane)

ale ze co ? LOT zastąpi personel niemiecki w CONDOR   polskimi pilotami ? tak odrazu to kiepsko niech troche odczeka i dopiero  zastepuje B|. chodziło mi że i  w fabryce tesli co  nawet zapowiadał MUSSAK  bedzie praca głównie dla inzynierów .

Edytowane przez jarecki
co ?
Opublikowano

Biorąc pod uwagę, że na tapecie jest 6 generacja to coś mi się wydaje, że umowa będzie opiewała realnie na te samoloty, co akurat sobie we flocie USA latają. Taka wyprzedaż... Ogólnie to samolot wymaga połączenia on line z lotniskiem jak nie z pasem nawet. Zatem pytanie: ile siana będzie kosztowała modernizacja obecnych F16? W mojej opinii jeżeli inżynier zgadza się pracować jako mechanik lub pracownik montażu to nie jest inżynier - jak Wy sądzicie?

Opublikowano
10 minut temu, DTaras napisał:

F16? W mojej opinii jeżeli inżynier zgadza się pracować jako mechanik lub pracownik montażu to nie jest inżynier - jak Wy sądzicie?

a uważasz ze bd pracował ?  ja uważam ze bd pokazywał palcem co i jak 

Opublikowano
18 minut temu, DTaras napisał:

W mojej opinii jeżeli inżynier zgadza się pracować jako mechanik lub pracownik montażu to nie jest inżynier - jak Wy sądzicie?

Kiedy pierwszy raz "Leopardy" przyjechały na poligon zimowy do nas, okazało sie że każdy z niemieckich specjalistów wsiadających do maszyny po powrocie ze strzelania to inżynier. 

Opublikowano

Takie praktyki? Czy zwykłe nieporozumienie? Z tego co wiem (a wiem słabo) to w Stanach endziniiirr to każdy powyżej high school czyli idziesz na dwa lata powyżej i jesteś technician lub po 4 bachelor potem master itd. W każdym razie zwykły engineer może zdać egzamin na proffesional engineer i w górę. W Niemczech znów jest jakaś szkoła główna i w zasadzie każdy z certyfikatami to u nich (w USA i Niemczech) inżynier. Jak macie lepsze pojęcie to poprawiajcie. Roman - inżynier jest od projektów. Do pokazywania palcem robi się ambitniejszego robola i mówi na niego majster. Inżynier projektu czyli kierownik ogarnia stado majstrów a nie robi na warsztacie.

Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Roman - inżynier jest od projektów. Do pokazywania palcem robi się ambitniejszego robola i mówi na niego majster. Inżynier projektu czyli kierownik ogarnia stado majstrów a nie robi na warsztacie.

oj chłopie tu się mylisz pełno płatnych polibuduw  jakoś zdać idzie ...  projekty to trzeba mieć jakoś szkołę prestiżową  ilu takich chodzi za kierowników robot i innych dupstw 

Opublikowano (edytowane)

tak sobie czytam o czym Wy tu ... aż doszedłem od czego ta dyskusja się zaczęła

4 godziny temu, jarecki napisał:

odnosnie do linka z ekologami popierającymi budowe fabryki tesli to chodziło mi o to że spora afera wyszła jak inwestor czyli tesla prowadzi rekrutacje pracowników już i ogłoszenia wystosowała także w jezyku polskim co nie spodobało sie czesci społeczeństwa niemieckiego a raczej nie chodziło o zwykłych pracowników a tych lepiej szkolonych    . pod warszawą otworzył mercedes  centrum obsługi  dla smochodów  cieżarowych i wymóg dla ,, mechaników ' papierek inżyniera .

tylko debil może wymagać tytułu naukowego od zwykłego serwisanta albo świnia która swoich chce na takich fikcyjnych najczęściej tytułach wsadzić na kluczowe stanowiska.
Chodzi tu o niemieckie firmy czyli wszystko się zgadza co do najmniejszej joty
serwis jest bardziej dochodowy niż nawet produkcja, oczywiście serwis rzeczy kluczowych w jakiejś działalności rynkowej
chociaż i serwis informatycznego śmiecia konsumenckiego też niczego sobie o czym akurat ja co nieco wiem.

czy złym ministrem tylko dla tego że? https://businessinsider.com.pl/finanse/tadeusz-koscinski-bez-wyzszego-wyksztalcenia-przyszly-minister-odpowiada/dbcb9fq

jeszcze przy okazji doczytałem w informacjach... to co PO zeszło na Budkę?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

ukonczenie każdego poziomu szkoły wyżej wynika z naszych ambicji , i tym może kierują sie niektóre firmy ,  im wieksze ambicje  osoby tym pracownik bedzie solidniejszy i przykładał wiekszą uwage do drobiazgów i szczegółow wykonania i to dbanie o szczegóły sprawia że ich wyrób koncowy jest zupełnie inaczej postrzegany przez  klienta , choć i w polsce jest zauważalna poprawa w wykonczeniu produktu . kiedyś napisałem o nowym pracowniku w mcdonalds którego zadaniem jest rozmowa z klientem czy dbanie o wizerunek lokalu , to wynikało pewno z analizy rynku a to jest pokłosie tego ze czesc społeczenstwa weszła na poziom wyżej i ma inne wymagania , oczekiwania ale i ambicje by zostać  profesionalnie obsłużonym , kawa i ciasteczka w rozmowie z potencjalnym klientem u dilera czy kontrachenta to już normalna rzecz .

Opublikowano

Koronawirus coraz bliżej Polski, dotarł do Niemiec. W Bawarii potwierdzono pierwsze zachorowanie .

Kilku studentów z Rzeszowa wróciło z Chin do Polski , na razie cisza ale jeszcze jedna grupa został w Chinach nie wiadomo kiedy będą zabrani .

Jak dana sytuacja wpłynie na cały świat .

Opublikowano

Galan - Roman mówi, że robota w kopalni to proszenie się o śmierć z uduszenia. Teraz sobie uświadomi, że na powierzchni są takie same zagrożenia. Przynajmniej 😉

https://pogoda.interia.pl/wiadomosci/news-smog-w-polsce-28-stycznia-2020-fatalna-jakosc-powietrza,nId,4294142 Tu są podane stężenia. Z tego co widać to Roman niema tak czysto jak pisze (jak dobrze zlokalizowałem) a w Krakowie się poprawiło. Tak przy okazji to w Krakowie i w Warszawie najczęściej miałem zamkniętą wentylację z powodu smrodu stuningowanych wydechów.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v