Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

razem spacerowali po warszawce to w zamian go oszczyszczą

Jak można kogoś rozjechać na pasach to przy tym artykuł w gazecie to pikuś byle tylko nastawił budzik i się pojawił z giertychem 🤣

Opublikowano

jarecki - conajwyżej właśnie LOT się w maliny wsadził. Pewnie tras potrzebował to kupili linię. Temat był wcześniej tłuczony i pisaliśmy, że coś takiego będzie potrzebne.

Opublikowano (edytowane)

Za poprzedniej władzy PO-PSL, rządzący chcieli zlikwidować LOT, Donald T. mówił że Polska nie potrzebuje narodowego przewoźnika. Polskie linie lotnicze miało wykończyć OLT Expres dumpingowymi cenami, LOT miał przejść za grosze w ręce niemieckie do Lufthansy. Podobnie obecnie rządzący postępowali z innymi firmami, ... zrobili sobie z Polski lokal z wyprzedażą, zlikwidowali stocznie, firmy przejmowali za grosze swoi lub obcy, często po restrukturyzacji zmodernizowane zakłady. Aż tu nadeszła jak to twn-y mówią dojna zmiana i nagle wszystko zaczęło się opłacać, LOT który przynosił straty zaczął przynosić zyski, zaczęto otwierać coraz to nowe połączenia a to z Azją, a to z Ameryką Płn. czy Płd. LOT został wpuszczony do Węgier jako główny krajowy przewoźnik lotniczy, od bankruta stał się głównym przewoźnikiem Trójmorza.  Przejmowany przewoźnik niemiecki pozwoli  podwoić  ilość obsługiwanych osób.

Artykuł ze strony wpolityce.pl :

Polska Grupa Lotnicza, która jest właścicielem m.in. PLL LOT, przejmuje niemiecką linię lotniczą Condor Air

—oficjalnie potwierdził na konferencji prasowej premier Mateusz Morawiecki. O przejęciu przez polskie linie lotnicze niemieckiego przewoźnika Condor, jako pierwsi poinformowaliśmy na portalu wPolityce.pl.

CZYTAJ WIĘCEJ: Potwierdzają się doniesienia wPolityce.pl! LOT przejmuje niemieckiego przewoźnika Condor. Polska rywalizowała m.in. z US

Dzisiaj wyjątkowa okoliczność, ponieważ Polska pokazuje, że awans naszego kraju do krajów dojrzałych nie jest przypadkiem. Polskie firmy przejmują potężne firmy zagraniczne

—mówił szef rządu.

Linie Condor to największe linie tego typu w Niemczech. To bardzo odważny i rozważny krok LOT. Kilka lat temu niektórzy mówili, że LOT był do zamknięcia. Jedną z naszych pierwszych decyzji było danie mu szansy

—przypomniał Morawiecki.

Premier podkreślił, że w ciągu czterech lat LOT zwiększył liczbę przewożonych pasażerów z 4 do prawie 11 milionów. Morawiecki ocenił, że to „fenomenalny przyrost”, który udało się uzyskać dzięki rozszerzeniu rynków między innymi o rynki Dalekiego Wschodu.

LOT jest jak polska gospodarka

—powiedział Morawiecki. Dodał, że choć nie jest ona największa i trzeba nad nią „popracować”, to jednak - zazanczył - jest jedną z najdynamiczniej rozwijających się gospodarek, a OECD stawia ją na pierwszym miejscu wśród 36 innych gospodarek tej organizacji.

Premier powiedział,że cieszy go ekspansja polskich firm, bo - jak mówił - na tym polega budowa oszczędności krajowych i zmniejszanie uzależnienia od zagranicy.

Podczas konferencji prasowej Morawiecki podkreślał, że Polska bez kompleksów podbija zachodnie rynki produktami i usługami.

Bez kompleksów sięgamy po aktywa zagraniczne. Jesteśmy za nie w stanie zapłacić tyle, ile trzeba

—zaznaczył.

Mądra repolonizacja i ekspansja firm zagranicą może mieć miejsce dlatego, że utworzyliśmy Polski Fundusz Rozwoju i że polskie firmy są zarządzane w sposób świadomy przez swoje zarządy, rady nadzorcze, ale też - nie waham się użyć tego słowa - w sposób patriotyczny od strony gospodarczej, bo jak patrzymy na firmy niemieckie czy francuskie to wszyscy we Francji i w Niemczech wiedzą, jakie są ich priorytety

—stwierdził i podkreślił, że Polska o tym zapomniała przez 25 lat mówiąc, że „kapitał nie ma narodowości”.

Morawiecki zaznaczył, że „dotąd to firmy zagraniczne przejmowały cenne polskie aktywa - my odwróciliśmy ten trend, odwróciliśmy to zjawisko”.

Dzisiaj mogę podsumować, że LOT, który przejmuje Condora, to trochę tak symbolicznie, jakby nad polskim niebem, nad europejskim niebem pojawiły się dwa ptaki - już nie tylko orzeł, ale również kondor i jest to dowód siły polskiej gospodarki

—mówił.

Duma rozpiera pierś z tego powodu, że polskie firmy mogą w ten sposób w ogóle startować i skutecznie zdobywać aktywa zagraniczne pokazując siłę, rozpęd, rozmach polskiej gospodarki

—dodał.

Mamy nowe polskie aktywa w Niemczech - powiedział z kolei obecny na konferencji wicepremier i minister aktywów państwowych Jacek Sasin. Sasin poinformował, że Condor Air posiada ok. 60 samolotów i przewozi prawie 10 mln pasażerów rocznie.

Jesteśmy dumni, że PLL LOT jest w stanie wychodzić poza granice Polski. Nie byłoby to możliwe gdyby nie nastąpiła zmiana sytuacji w PLL LOT

—mówił szef resortu aktywów państwowych.

Sasin przypomniał, że w ciągu ostatnich trzech lat PLL LOT wygenerowało 700 mln zł zysku, gdy wcześniej, przez 8 lat było to 2 mld straty.

PLL LOT dziś się rozwijają, jest wiele nowych połączeń, nowe samoloty, nowe inwestycje

—powiedział.

Jak podkreślił, transakcja przejęcia Condor Air przez LOT stała się faktem.

Mamy nowe polskie aktywa Niemczech

—dodał. Wskazał, że Condor Air ma 22 proc. udział w niemieckim rynku czarterowym, który - jak zaznaczył Sasin - jest największym rynkiem w Europie.

Według wicepremiera, rynek ten się rozwija i daje dobre perspektywy. Poinformował, że Condor Air jest linią znaną, rozpoznawaną przez 85 proc. Niemców. Posiada ok. 60 samolotów i przewozi prawie 10 mln pasażerów rocznie.

Jeśli zestawimy to z danymi naszego przewoźnika, to PLL LOT podwoiły swoje możliwości, zarówno sprzętowe jak i liczbę pasażerów

—zaznaczył. Dodał, że Condor Air, to 90 połączeń z niemieckich lotnisk, co daje naszej linii bardzo duże manewry rozwoju.

PLL LOT to wizytówka Polski. Staje się nie tylko najpoważniejszym polskim, ale i europejskim, przewoźnikiem

—podkreślił Sasin.

kk

Edytowane przez tracker
Opublikowano

Nawet ja wczoraj nie miałem takiej jazdy jak ta opisana wyżej. A starałem się załapać do drużyny.

Bardzo ciekawe co tak naprawdę kupił LOT? Jeżeli Niemcy nie walczą o swoich to coś jest nie ten teges.

Opublikowano
17 minut temu, mirro napisał:

Nawet ja wczoraj nie miałem takiej jazdy jak ta opisana wyżej. A starałem się załapać do drużyny.

Bardzo ciekawe co tak naprawdę kupił LOT? Jeżeli Niemcy nie walczą o swoich to coś jest nie ten teges.

A co Ty miruś rudy nie jesteś ?

Po co mają walczyć jak kapitał nie ma narodowości  🤣

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli dochodzi do ukarania przedstawiciela parlamentu przez sąd to nawet mnie to trochę cieszy bo obnaża to niekompetencję  wszak znalazł sędzia odpowiednie przepisy i nikt jak dotychczas ich nie zakwestionował skutecznie.
Jakikolwiek teraz personalny atak na sędziego bez związku z tą sprawą będzie odebrany jednoznacznie jako zemsta i raczej nie znajdzie się za wielu chętnych aby sobie w życiorys takie ekscesy wpisywać
Onet próbuje nieco wyjaśnić cyt - "Dlaczego PiS nie chce ujawnienia list poparcia do KRS? Tłumaczymy najważniejsze aspekty sporu" - w artykule pod takim właśnie tytułem.

Jak dla mnie i po chłopsku
a niech się żrą i niech będzie jak najwięcej stronnictw i wśród aparatu sprawiedliwości byle to robili publicznie. Na pewno ich to zmusi do tworzenia bardziej jednoznacznego i przejrzystego prawa choćby na własny użytek. Trochę będą się bać i siebie nawzajem a to doskonały bat no i dla nas uciecha.
Gladiatorów już nie mamy to bodaj...
i tak sprawiedliwość nie istnieje i nigdy nie zaistnieje według naszego życzenia, ale o tym już nie raz pisałem

a to że Niemcy jakiegoś "Condora" sprzedali? mogą być dwa powody gdy kto krowę ze stada sprzedaje; albo się zasuszyła i mleka nie daje albo nie mieści się w oborze. W tym drugim przypadku można dobudować obory ale może mleko zbyt tanie i przewiduje się że nie podrożeje.
Jaki jest rynek usług lotniczych i czy największy przyrost ruchu transportowego będzie w lotnictwie? Wszelkie podatki emisyjne obiecywane w przyszłości itp... jeszcze elektrycznych transportowców powietrznych nikt nie wymyślił.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

listy listami ale jak wczoraj oglądałeś Kastę o tej sędzi z zawiercia co ją złapali z 3 promilami to nie łódż się że to środowisko samo dobrowolnie będzie chciało wprowadzić kary żeby eliminować z pośród siebie takich co łamią prawo

prezes tego sądu wypowiadał się o tej pani sędzi że dobra sędzia, zawsze szczegółowe uzasadnienia pisała itp a to że była w takim stanie to trzeba sie temu przyjrzeć co na to wpłyneło że się nachlała i wsiadła za kółko

jak złąpią kogoś z nas to się nikt nie przygląda i nikogo to nie obchodzi tylko od razu obrączki i do paki, czy prawo jazdy nam potrzebne do zarabiana pieniędzy

została zawieszona, nic nie robi dostaje pełną pensje i pewnie ją uniewinnią jak topyłe

Sprawa ewidentna, nikt jej banknotu pod nos nie podsuwał. I to ma być  w porządku

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

czy chciałbyś aby za jazdę po pijaku zabroniono Ci uprawiać kartofle?

nie oglądam telewizji w tym i takich "hitów" jak owa audycja stąd nic nie wiem na ten akurat temat

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

nie pajacuj. dobrze wiesz że w pewnych zawodach wymagana jest niekaralność  za przestępstwa umyślne

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

nie oglądam telewizji i nie wiem czy bronisz tylko odsunięcia od zawodu tej sędzi czy jeszcze ponadnormatywnego ukarania bo nie widziałem i tego "hitu antenowego" ale rzeczywiście słusznie mi uwagę zwróciłeś.
zwyczajnie nie wiem o co tam chodziło.

jeszcze jedno; koronowirus
teraz strach coś kupic z Chin z przesylką stamtąd

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

ty ponoć kierujesz się logicznym myśleniem a jak widać u ciebie wpisać proste hasło " pijana sędzia z zawiercia" w google to wielka sztuka

najlepiej to wylać pomyje na tvp zamiast sprawdzić czy coś jest na rzeczy. nic nowego nie stworzyli bo sprawa znana

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

wisi mi jakiś jeden przypadek i życie zbyt krótkie aby wszystko sprawdzać i dociekać.
I tak ten przypadek tylko potwierdza że wskazane jest aby to towarzystwo też i wzajem sobie na łapki patrzyło a nie tylko nam.
Takie Juszczyszyny i podobni są jak najbardziej pożądani bo przynajmniej zmuszają do pilnowania się wzajemnie tam na górze. Teraz przynajmniej Juszczyszynowi nie przyjdzie do głowy aby dać się na podobnej jak uchlanie durnocie złapać jak również i tym których On może na tym samym złapać.
dobrze, dobrze, nic w tym nie psuć.
Żeby komuś dokopać trzeba udowodnić za co.

a telewizji ja nie oglądam żadnych, nie tylko tvp omijam i tym razem akurat nie napisałem niczego co by... z resztą na jakiej podstawie skoro nie widziałem?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

juszczyszyn nie jest jakimś sędzia na górze . zwyczajny sędzia z sądu rejonowego na delegacji w sądzie okręgowym w olsztynie. odwagę ma bo należy do temisa czy ta m czegoś podobnego

jesteś w błędzie że juszczyszyn jest gwarancją pilnowania porządku. A pamiętasz czym ten juszczyszyn zasłynął ?

zobacz sobie w swoim ulubionym medium jaki staranny i drobiazgowy jest ten sędzia 😂

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/sedzia-juszczyszyn-nadzorowal-sprzedaz-gospodarstwa-za-32-tys-zl-choc-bylo-warte/9xdbtpr

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

nie dam się wciągnąć w postępowania dowodowe ani za ani przeciw komukolwiek bo to wymaga poznania dogłębniejszego każdego przypadku.
Próbujesz wchodzić w kompetencje orzekania pokazując zastrzeżenia nie tylko na Onecie publikowane.
Ani nie znasz z bliska przypadku sprawy tego rolnika ani nie znasz szczegółów spraw z tego ... tej "kasty".
W przypadku Juszczyszyna są jakieś zastrzeżenia na temat potencjalnych uchybień, pomyłek Jego pracy zawodowej a w przypadku promil to już kryminalne złamanie prawa czyli mówimy tu o różnej wadze gatunkowej.
Cieszyć się należy z tego że takie rzeczy mogą być wyciągnięte na widok publiczny i na tej samej podstawie mam prawo zapytać dlaczego listy poparcia dla KRS są takie tajne i bronione z narażeniem nawet na kary?
Jedyną próbę odpowiedzi znalazłem w Onecie i może źle szukałem ale robi ona wrażenie przynajmniej częściowo opartej na logice to i akurat o tym wspomniałem.
Trafił bym na coś w mediach publicznych wspomniał bym i o nich pozostawiając sobie ocenę na ile wierze w którymkolwiek przypadku.
Onetowi też do końca nie wierzę no ale do cholery żeby nawet z kimś polemizowac trzeba poznać jego punkt widzenia.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

ani zamierzam tych linków czytać ani one mają cokolwiek do mojego pytania o KRS.
To że akurat Juszczyszyn je zadał też jest dla mnie nie istotne, no może na tyle dlaczego tylko On?
Mnie interesuje odpowiedź na moje pytanie lub co najmniej uzasadnienie wiarygodne jej braku.
Jeśli Juszczyszyn nie został udupiony to tylko znaczy że nie znaleziono przeciwko Niemu wystarczających - jedni napiszą - dowodów - inni - haków
Jaki ma związek osoba zadającego pytanie z treścią tego pytania?
dlaczego utajniono listy poparcia dla KRS? pytam ja Ciebie . Wiesz? czy dalej będziesz pieprzył farmazony odciągające od tematu? jeśli wiesz to odpowiedz jeśli nie to rozmowa skończona na ten temat
a do tematu oceny sędziów; to już inny temat

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

no i co ci z tych listów

sędzia jest badania przydzielonej sprawy a nie od sprawdzania swoich kolegów

Niech się mianuje rzecznikiem do spraw kadrowych sędziów, tylko niech go ktoś na to stanowisko powoła bo na razie jest samozwańczym sprawdzającym

Paweł Juszczyszyn jest sędzią Sądu Rejonowego w Olsztynie, który od września przywbywał na delegacji do Sądu Okręgowego. Rozpoznając tam sprawę w IX Wydziale Cywilnym Odwoławczym o zapłatę z powództwa jednego z funduszy sekurytyzacyjnych (rodzaj zamkniętego funduszu inwestycyjnego - PAP) przeciwko Joannie S. ustalił, że sędzia z Lidzbarka Warmińskiego, który wydał w tej sprawie wyrok w pierwszej instancji, został mianowany przez nową KRS. W związku z tym powołując się na wyrok TSUE Juszczyszyn zażądał od Kancelarii Sejmu list poparcia członków nowej KRS.

zobacz także:

Opublikowano

i właśnie to Onet opisał że gdyby udowodniono jakąkolwiek nieprawidłowość w powołaniu bodaj jednego/ej z KRS  to cale KRS jest nieważne a pamiętając chociaż udowodniony przypadek z fałszowania wyborów w jednej z okolicznych nawet mi komisji wyborczej gdzie do dziś nikt nic nie słyszał o konsekwencjach dla kogokolwiek z tej komisji to ja tak samo mam prawo się obawiać machlojek i przez PiS montowanych jak przez całą resztę naszej politycznej trzody.
Żeby nas te świnie nie zjadły jak tego dziadka co tu ktoś kiedyś podrzucił linka to lepiej niech te świnie się żrą między sobą byleby klatka była dość ażurowa abyśmy wszystko widzieli kto kogo i za co.
No i tu akurat Onet wydaje się być bliski prawdy zarówno w przypadku jednego z sędziów jak i metod selekcji całego stada.

Opublikowano
10 minut temu, racyl napisał:

ustalił, że sędzia z Lidzbarka Warmińskiego, który wydał w tej sprawie wyrok w pierwszej instancji, został mianowany przez nową KRS. W związku z tym powołując się na wyrok TSUE Juszczyszyn zażądał od Kancelarii Sejmu list poparcia członków nowej KRS.

I dobrze zrobił bo z urzędu ma obowiązek sprawdzić czy pod względem proceduralnym wszystko w tamtym wyroku było OK.

2 godziny temu, racyl napisał:

Po co mają walczyć jak kapitał nie ma narodowości  🤣

Podważasz słowa pana Premiera który twierdzi że kapitał ma narodowość.

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

I dobrze zrobił bo z urzędu ma obowiązek sprawdzić czy pod względem proceduralnym wszystko w tamtym wyroku było OK.

Podważasz słowa pana Premiera który twierdzi że kapitał ma narodowość.

no nie rozśmieszaj ludzi 😂

przyjechał do okręgowego , dostał sprawę i skojarzył nazwisko z listy nowo powołanych sędziów. zapamniałeś jak straszono sędziów żeby się nie zgłaszali bo póżniej będą ich piętnować

I się sprawdziło

Którego Pana premiera ? chyba chodzi ci o tuska

Opublikowano
4 godziny temu, tracker napisał:

Mądra repolonizacja i ekspansja firm zagranicą może mieć miejsce dlatego, że utworzyliśmy Polski Fundusz Rozwoju i że polskie firmy są zarządzane w sposób świadomy przez swoje zarządy, rady nadzorcze, ale też - nie waham się użyć tego słowa - w sposób patriotyczny od strony gospodarczej, bo jak patrzymy na firmy niemieckie czy francuskie to wszyscy we Francji i w Niemczech wiedzą, jakie są ich priorytety

—stwierdził i podkreślił, że Polska o tym zapomniała przez 25 lat mówiąc, że „kapitał nie ma narodowości”.

A tego Pana Premiera.:lol:

Opublikowano

miruś zatrzymałeś się parenaście lat temu w swoich myśleniu mimo siwizny i łysizny na głowie że nawet nie zauważyłeś że mamy nowego premiera od 2015

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v