Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Krzysztof81 napisał:

To ze nalezy powypierdalać działaczy zwiazkowych na zbity pysk.

Czyli doszliśmy do punktu o którym wspominał Ulman. Władza zacznie bohatersko walczyć z problemem. który sama stworzyła. :lol:

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

co się staneło ? Czyżby pogoda pokrzyżowała plany odpoczynku ,   życzył bym pogody ale nie wiem za bardzo jakiej ? czy ładnego słonca na plażach majorki  czy sniegu i mrozu  tęgiego na stokach narciarskich .

jakiego odpoczynku? Ciepło sucho to czepiam się robót które miały być na wiosnę dopiero ale skoro nie zamarznięte to moze by w końcu odbudował bramę i takie tam.
Roboty ziemne a nie odpoczynek xD

Opublikowano
mirro napisał:

8 minut temu, Krzysztof81 napisał:

To ze nalezy powypierdalać działaczy zwiazkowych na zbity pysk.

Czyli doszliśmy do punktu o którym wspominał Ulman. Władza zacznie bohatersko walczyć z problemem. który sama stworzyła. 

To stworzył towarzysz Gierek i ciagnie sie to od 45 lat niestety. Odejscie od wegla bedzie konieczne tak jak np w Niemczech czy Anglii z prostej przyczyny bo wegla w ziemi zabraknie tak jak to było u nich ale to musi zajac jeszcze pare ladnych lat. Jak tam szczyt wydobycia był w latach 50 to u nas w tym samym czasie wegiel na powierzchnie wywoził Łysek z pokładu Idy. U nas to ruszyło w latach 70 i jestesmy jakies 20 lat do tyłu.

Opublikowano
20 minut temu, Krzysztof81 napisał:

A ch*j ze importują 2 razy tyle węgla z Rosji co zużywa cała Polska a przez to ze importuja nie jest mozliwe załozenie ceł na ruski węgiel i tu lezy pies pogrzebany tylko trzeba troche mysleć. Gdyby Niemcy wydobywali wegiel to cła juz dawno by były i nikt kilograma by do UE nie wwiózł. Dopuki Ruski jest tanszy to kazdy kupi tańszy, to chyba logiczne.

Maja 2x wiecej ludnosci i 4x wiecej przemyslu wiec nie jest wcale dziwne ze potrzebuja 2 razy tyle wegla co my. Bezwzgledna ilosc wegla w tonach bez odniesienia do wielkosci kraju i gospodarki zupelnie nic nie mowi. A ze dogaduja sie z Rosja? Jak sa myslacy , pragmatyczni i dalekowzroczni to nie dziowne ze tak robia. U nas zidiocenie i histeria na punkcie ruskich powoduje padaczkowo drgawkowe ruchy a Niemcy patrz na Rosje jako na strategocznego i dlugoletniego partnera ktory zaopatruje i bedzie ich zaopatrywal w nosniko energii dla ich gospodarki. Po co Niemcy maja nakladac clo na produkt ktory potrzebuja?   To tak jakby nasza wladza nalozyla clo na gaz z Rosji tylko dlatego ze od Putina

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Trzeba go wywieźć zanim Unia zakaże a poźniej moim zdaniem wiatraki, elektrownie wodne i atom.

A potem energia punktu zerowego i kto nas zatrzyma?:lol:

Edytowane przez mirro
Opublikowano

W latach 70 to był szczyt wydobycia, w Anglii i NRF węgiel w ziemi jest a co do stwórcy to rację przyznam Ulmanowi i Mirrowi. Choćby dlatego, że obecna władza ma identyczne do mr Gierka pomysły. Roman oczywiście widzi inaczej ale on ma w rzici energetyczny bo kopie koksowy... 🤔 Tak sobie myślę... W Poznaniu na porodówce, gdzie taśmowo dzieciaki niemal wyskakują był 1 (jeden) bocian a w miejscowości jak ktoś tu opisał cztery a dostali 10... Biorąc pod uwagę, że jest to tylko waga a nie ciepłe gniazdo (bocian) bo waga to drobny sprzęt przepier... listę, 75 stron, i mi wyszło że kogoś poniosła fantazja...

Ulman - krzysztof ma kredki i koloruje. Sprowadzili na cele energetyczne mniej niż zużywa Polska.

Opublikowano

Podejrzewam że jakiś fachowiec mógłby zacząć negocjacje z odbiorcami a potem rząd szybko ogłosiłby sukces w eksporcie.:lol:

3 minuty temu, DTaras napisał:

Mirro - to były części zapasowe zunifikowane z tarpanem honkerem przysłane dla niepoznaki..

Rozdzielnik w kraju tak stanowił to i do kontenera się musiało zmieścić. Na pociechę dodam że nie byliśmy jedyni,

Opublikowano

Jak mawiał jeden polityk Tarpanem Honekerem 😉 Ja czytałem ze dokładnie dwa razy tyle co zużywa Polska. Mniejsza o to. Dopuki ktos nie zrobi porzadku z gornikami a raczej szkodnikami w zwiazkach to dalej bedzie taki syf.

Opublikowano

Właściwie to chyba "ze sprzętem.." powinienem napisać. Sieczkarnią? Faktycznie 😁

krzysztof - to jest mahlaczenie nazewnictwem jak sądzę. Węgiel na cele energetyczne i do produkcji energii elektrycznej bardzo podobnie brzmi...

Opublikowano
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

Dopuki ktos nie zrobi porzadku z gornikami a raczej szkodnikami w zwiazkach to dalej bedzie taki syf.

A teraz poważnie.
Zauważ ze właśnie ci grożący strajkiem chcą wydobywać ten węgiel, jednak boją się że zaraz będą musieli zwolnić, bo placu im brakuje pod skład. Sam Sasin zaś mówi że faktycznie jest problem z odbiorcami i to krajowymi. Czyli paradoksalnie ci "szkodnicy" chcą kontynuacji wydobycia, chcą pracować tylko coś w łańcuchu odbioru szwankuje. 

Syf będzie zawsze kiedy będą padały durne obietnice rządzących, które demaskuje takie proste "sprawdzam" jak w tym przypadku.

Opublikowano

Zwiazki zawodowe to Korwin by z checia rozpedzil ale obecna socjalistyczno ludowa wladza bedzie pod ich dyktando PISac ustawy tak jak ta o zakazie handlu bo sie pani Grazynka meczy na kasie. Niestety robolstwo od czasow komuny ma wpojone ze sa najwazniejsza sila narodu  a ze jest ich duzo to zakladaja zwiazki i daja mase glosow jak spelni sie ich postulaty. To patologiczna sytuacja 

Opublikowano

Druga zagwozdka. Uczyli, że węgla w Polsce starczy do ok. połowy stulecia. Czyli ten 2050 jest krytyczny. Nie o to chodzi jednak. Czyżby nasi wiedząc o co kaman chcieli coś ugrać czy bardziej niewiedzą i nadal prezentują przedszkole?

Opublikowano

A mirro dobrze, zauważył. Parę latek nazad była podobna dyskusja i nasz znajomy przedstawiciel górnik piał, że energetyka się łączy z wydobyciem i inne sratatata. Kilka razy się nawet na m. in. mnie zbulwersował. Pokazuje to jak jest łatwo przewidzieć koniec durnych posunięć czyli łączyć i owszem ale nie na siłę bo nie wszędzie to paliwo dojedzie. Powtarzam się... Ale paradoksalnie - taniej wychodzi nawet z Kolumbii na północy kraju. Mirro - nie kosmici tylko Unia (analogia?) i nie technologię a kasę. Kasa do wydania na Zchodnią technologię oczywiście bo u nas potrafią tylko z węgla i dopiero wychodzą z pary przegrzanej..

Opublikowano

Przecież o tę kasę zaraz upomną się górnicy. Powiedzą że im się należy, rząd im obiecał żeby Warszawy nie wizytowali i z technologii będą nici. Paradoksalnie całe złoża wykopane, w międzyczasie, sprzedadzą Niemcom a potem będą darli japę że wyprzedano wszystko i nie mają gdzie kopać.:lol:

Opublikowano

Polska zużywa około 120 -130 mln . ton wegla na rok import to 20 -25 mln . ton na rok .ja  ktoś tanio chce  sprzedac to czemu nie kupować  .  .                 niemcy wiecej emitują dwutlanku wegla na mieszkanca niż polska dane z 2016 r i pewnie wiele sie nie zmieniło  .                  jak patrzeć na górnictwo     w dłuzszej          perspektywie to łączenie górnictwa z energetyką  jest dobrym posunieciem  ,z tym że polska dokłada do elektrowni mld zł które bierze od elektrowni za emisje dwutlenku takie cuś 

Opublikowano (edytowane)

I dlatego Margaret Thatcher ma miejsce w  historii ze sie z robolstwem nie targowala, nie ulegala szantarzowi , tylko porzadek zrobila szybciutko

Jareckoi - wydobycie jest  ok 60 mln import 20 mln wiec skad jest te brakujace 40-50 mln ton ktore zuzywamy?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

bo to jest brunatny a jeszcze jest kamienny nie wiem który jest który czy brakuje brunatnego czy kamiennego ale jestem  zdania aby nawet 40 %  przy takiej cenie importować .             mam 60 mln . brunatnego i około 60 mln ton wegla   kamiennego wydobywa się  w polsce                                                                                    w niemczech w 2016 r kamiennego wegla  wykopali 171 mln . ton 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Patrząc na ten łańcuch wydarzeń to trzeba by naszym powiedzieć, że aby wyjść z Unii to najpierw muszą porządek z górnictwem zrobić. :lol:

Może który załapie i zasłuży na uznanie w oczach potomnych.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v