Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

no to ja tym posłom odpowiem że jak mi się jakiś zawód nie podoba to go zmieniam 

mi też mój zawód się nie podoba ale za dużo mam do stracenia 😛

Opublikowano (edytowane)

nie wiesz tego bo nie wiesz co zamiast. 
ale dobrze wpisuje się Twa odpowiedź w to co daleko wcześniej napisałem o zależnościach od systemu

ja inaczej postrzegam 
jedyne ważne co mam do stracenia to życie które i tak każdy straci stąd cała reszta to jest tylko kwestia moich możliwości i chęci (nawet chęci bardziej) i ciekawość jest często dla mnie więcej warta niż stabilizacja bo na "stabilizację" jest później nieskończenie dużo czasu

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Podorywkę? Głębosz puści i Gruberem przeleci.. Roman. Napisałem Ci, a nam w mojej pipiduwie wszystkie niemal sklepy, to co one oferowały. Czyli nie dane z artykułu jeno z tego co tu płacili. Teraz wrzucają w to jeszcze jakieś wodotryski ale kasy wiele nie przybyło. Dysydent - u Romana to raczej nie jest egzystencjalizm lub przynajmniej nie jedynie. Ciekawe jakie ma spojrzenie na inwestycje w siebie?

Opublikowano (edytowane)

a tak serio do tej giełdy to polska jest za małym graczem  , chyba że ,, skurwesyny mają rozmach '' i holendrom zrobią konkurencje to nie w holandi jest najwieksza giełda  rolna w europie  . tzn kupno -sprzedaż kontraktów ?    WGT  próbowała szczescia z kontraktcjami trzody chlewnej ale niedała rady .            w polsce jest giełda rolna WGT -Tylko jakoś chyba kiepsko sie stara , albo rolnictwo zbyt rozdrobnione .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

cyt z Wikipedii spod hasla "egzystencjalizm"
- " Wolność dla niej (jednostki. przyp wł) nie jest sensem, a jedynie wyborem."

Jarecki
Holandia przy skali polskich możliwości to pryszcz a giełdy? Jaka część obrotu idzie przez giełdy a jaka przez kontrakty bilateralne? 
w pierwszym lepszym sklepie to widać. Giełdy to tylko poligon kształtowania cen i promowania nowych ofert. Dla rzeczywistego obrotu niewielkie mają znaczenie przynajmniej ilościowe
co mają wspolnego np kontrakty gazowe (te polityczne) z giełdami? tylko odnośnik cenowy bo nie ilościowy

a i jeszce DTaras
nie podejmę się obgadywania nikogo choćby to był sam Roman :D zatem pytanie zostawmy otwarte

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

holenderska giełda kształtuje ceny paliw w europie to na niej wzoruje sie orlen  ustalając cene benzyny czy ON , niemiecka giełda kształtuje ceny swiń dla tej czesci europy , giełdy mają wiekszy wpływ niż nam sie wydaje . a  polska też zakupiła kilka statków gazu z ,, ceną dnia '' .  Cena pszenicy swiatowa to cena chyba z paryża z giełdy MATIF . i z szikago te dwie giełdy sterują cenami zbóż na swiecie .  jeszcze jak by rosja z ukrainą  się dogadały i utworzyły wspólną giełde to by miała ona najwiekszy wpływ na ceny .                     :D:D:D  https://www.tvp.info/45632117/zydowskie-organizacje-oburzone-pomyslem-antyfaszystow                                                                                                                       

Opublikowano (edytowane)

ee tam. Giełdy tylko są wskaźnikiem stanu gospodarki ani jej kreatorem i jeśli np rolnictwo to g..niany interes a minister chce stworzyć giełdę która będzie wskazywać inaczej to będzie g..no nie giełda
bo od tego ta dyskusja się zaczęła
Kolejną tubę propagandową chcą stworzyć w nadziei że uda się zaczarować rzeczywistość która coraz bardziej wymyka się spod kontroli. 
Giełdy na prawdę wolne od polityki powstają bez wpływu polityków tam gdzie jest to możliwe a że u nas taka nie powstała to czyja to wina?
Rosja z Ukrainą razem wzięte co najwyżej sobie mogą stworzyć lokalne giełdy tylko co one mają obrazowac? stan relacji wzajemnej ich gospodarek względem siebie czy względem reszty świata? i kto uwierzy że tam giełda jest mniej sterowana politycznie niż te już uznane w innych miejscach świata.
Jeśli budujemy socjalizm to nie ma mowy u nas o prawdziwych gieldach gdzie ceny kształtują się same skoro i politycy i większość pospólstwa chciala by ceny kreować samodzielnie i ustawowo poczynając od wyceny pracy która wszak też jest rynkowym produktem podlegającym wycenie.
nic z tego nie będzie i już bo w socjalizmie nigdzie nie bylo potrzeby ani przyzwolenia na przymus ekonomiczny nadpodaży i przymus nędzy kształtujących ceny a ten mechanizm rządzi prawdziwie wolnymi transakcjami.
Polityk chce giełdę stworzyć; już samo to brzmi groteskowo a uroku obrazowi dodaje fakt że ten polityk jest z tych którzy twierdzą że ich poprzednicy w rządzeniu byli zbyt liberalni gospodarczo.

mamy ściernisko a czeka nas rżysko i tyle w tym temacie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Nosz moje pytanie jest związane z egzystencjalizmem ściśle. Racja jednak po Twojej stronie. Z giełdą obydwoje macie słuszność. Tylko zamiast groteskowo brzmi to raczej strasznie bo czy polityk wchodzący w rolę rynku to najprostsza forma regulacji dziedziny.

Opublikowano

Jacus by napisał z kolei że brzmi sentymentalnie bo Mu młode lata przypomina
Co kto lubi a jeśli większość uznaje sterowanie za rzecz pożądaną to tak się najpewniej stanie. A cóż jest bardziej sterowanego w unijnej rzeczywistości jak nie rolnictwo które z wolnym rynkiem nie ma nic lub niewiele wspólnego zatem instrumenty rynkowe nijak się mają do ... itd bo nie mam już czasu

Opublikowano

Rewolucji ciąg dalszy. Coś dziś poszło w świat, że pincetnie będzie już takie bezkrytyczne. Ciekawe, w którą stronę pójdzie. Zmiany, zmiany. W związku z zadymą z odpadami: oleje i smary plus materiały czyli opakowania po olejach i smarach oraz filtry, przewody itp. muszą być utylizowane i ewidencjonowane. To rolnicy do 75ha z usługami - zacznijta ludziskom oliwe w autach wymieniać gdyż po warsztatach zrobi się drogo. Jest opcja zakupu materiałów przez klienta z tym, że gdy w warsztacie korek z miski odkręci już musi zaewidencjonować syf więc niewiadomo... Dodatkowo panika u odbiorców odpadów.

Opublikowano
9 godzin temu, Roman176 napisał:

11 lat pracy mi zostało wiec nic w zamian 

Została Ci też jedna ręka. Zważ że może nie starczyć na te 11 lat, a i potem też pewnie by się przydała.

Opublikowano

Nie znam się mocno na polityce ale ostatnio mam wrażenie że jak człowiek weźmie 100zl do sklepu to nic nie kupi pieniądz nie ma wartości 

To rozdawnictwo które wymyślił sobie nasz Al Kaczino chyba zmierza w zła stronę 

• Thanks 1
Opublikowano

W zasadzie zdjęcie dobre. Jakoś jak Trump drze japę że idzie na wojnę z Europą to nie słychać aby ktoś podnosił lament. Troszeczkę wujaszek z USA ostatnimi czasy się zagalopował w tych groźbach. Czas przypomnieć że my też Europa i możemy oberwać jakimś rykoszetem.

• Haha 1
Opublikowano

dtaras o to ci chodzilo ? tyle ze co ona ma do powiedzenia,gdy tylko prezes wroci do zdrowia- po swietach ...wielkanocnych to jej pokaze, kota nie ma myszy  harcuja..

https://businessinsider.com.pl/finanse/minister-rozwoju-jadwiga-emilewicz-o-podwyzkach-pradu-i-programie-500-plus/qhtx2t6?utm_source=detal_viasg_businessinsider&utm_medium=synergy&utm_campaign=allonet_detal_popularne&srcc=ucs&utm_v=2

oj jak dumpf to zobaczy to przysle pare bombek-bynajmniej nie choinkowych😛 i bedzie tak jak w latach 40.

https://www.wykop.pl/wpis/7350300/truman-truman-spusc-ta-bania-bo-to-nie-do-wytrzyma/

Opublikowano

Jacus z tego Twego pierwszego linka cytat

"Ministerstwo chce zmienić prawo budowlane i wprowadzić obowiązek instalowania stacji ładowania we wszystkich nowo powstających budynkach wielorodzinnych w Polsce"
 im już zaczyna odpi..alać?

o co urzędasowi do tego co kto sobie we własnym domu instaluje? i skąd wiedzą że akurat transport masowy nie zdominuje komunikacji w przyszłości?
za komuny był obowiązek wiadra drabiny i bosaka co miało zabezpieczyć przed pożarem a to jest coś podobnego.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v