Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
53 minuty temu, DTaras napisał:

Roman - ja pisałem o samolotach. Poco obwodnice dla samolotów?

miałem coś innego na myśli myślałem ze to do naszego tematu 

1 godzinę temu, zetorki12 napisał:

Co to ?

wędliny wina tarasa edytor mi poprawia z automatu ...

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Jak poznasz że jabłko jest  swietokrzyskie?

jeżdżą do nas pod kopalnie a chyba są zastrzeżone znakiem ochronnym co biedrona sfałszowała 

1 godzinę temu, Ulman napisał:

Te swojskie na pewno są z naszej wieprzowiny? No a taką kiełbasę od Kani to jak klasyfikujesz? 

nie biorę tych największych kania ale żory to lokalny producent ma pgr skupuje świnie tylko nasze itp kiełbasa ma 2/3 tygodnie tylko ważności nie jak w biedronie 

Opublikowano

całkiem inny temat i ciekawy punkt widzenia a pokazuję tutaj bo koreluje to z moimi obawami do coraz powszechniejszej inwigilacji i totalitaryzowaniu nadzoru nad nami też i przez władzę z wykorzystaniem technologii coraz bardziej autonomicznego zbierania informacji wszelakich.
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/sztuczna-inteligencja-sprawi-ze-ludzie-stana-sie-niepotrzebni.html

tam był wcześniej wątek "rodzimości" produktów jak i wiele innych można już przytoczyć i tu ułatwiło by to sprawdzenie takich rzeczy to jednak broń jest obosieczna. 
Pomimo mojego swoistego entuzjazmu technologią to właśnie rozumienie możliwości jakie ona daje zwłaszcza władzy ... oczywiście nasza obecna władza jest ofiarą a nie eksploatatorem tych możliwości ale i tak wcześniej czy później służby będą wiedziały nazbyt dużo, już wiedzą o większości z nas.
Czy nie jesteśmy już "profilowani" i "tresowani" w kształtowaniu schematów myślowych, poglądów zgodnych niekoniecznie z rzeczywistością a bardziej z interesem profilującego?

Ktoś zaoponuje, że lepiej służby niżby bandyci. Otóż z punktu widzenia pokrzywdzonego który poniósł stratę jest nieistotne czy ograbił go złodziej czy państwo, czy pranie mózgu robi mu sekta czy propaganda mediów. 
Technologia sieci 5G powinna dać możliwość też i taką, że będę mógł prześledzić swoje poczynania wstecz w czasie z zapisem video włącznie. Czyli sieć będzie więcej pamiętać ode mnie o mnie (przynajmniej powinna jeśli to ma być rzeczywiście to 5G) oczywiście najpewniejszy i nieograniczony dostęp do tych informacji będzie mieć i władza czyli powiedzenie o nieuchronności śmierci i podatków nabierze jeszcze bardziej realnego znaczenia w przypadku i podatków ale też i bardziej już kontrowersyjnych relacji władza/obywatel jak np stronniczość władzy w decyzjach i tu każdy sam już niech sobie dopowie jakie czasy nam grożą.
Bunt skuteczny przeciwko władzy będzie o wiele trudniejszy.

Opublikowano
4 godziny temu, Ulman napisał:

1.Pijak ma do przepicia 500 Pln . Flacha kosztuje 20 pln i pije jedną dziennie więc przepije całe pińcet i jeszcze 100 pln zbraknie. Gdy flacha będzie kosztować 10 pln  wyda 300 pln na miesiąc i jeszcze 200 mu zostanie na zagrychę i inne  przyjemności.  Większośc JKM nigdy nie zrozumie bo jak wiadomo jest głupkowata

😂😂😂😂ale rozpisanie . Pewnie byłeś pod sklepem i ci tak powiedzieli . Głupkowato to jak się broni czegoś głupiego . Korwin mówił że flaszka ma kosztować 2 zyle a ty piszesz 10 zl . 

Co już się z nim nie zgadzasz ?

Opublikowano

Wszędzie jest drożej dlatego , że do przetargu stawia się jedna firma . Ja płacę 11zł selektywne . Warszawa płaci nie od mieszkańca tylko z metra . Ano widziały gały co wybierały 😁😁😁

Opublikowano
37 minut temu, thor1984 napisał:

Z innej beczki. Ile płacicie za wywóz śmieci. Ja do tej pory 9 zł za osobę miesięcznie a od nowego roku 18. Masakra

28 zł od osoby 

Wszystko dzięki przyjętej w 2013 roku ustawie o utrzymaniu czystości i porządku w gminach. Nieco upraszczając: w myśl tej ustawy na mieszkańców może być nałożony obowiązek wykonywania bezpłatnej pracy polegającej na segregowaniu odpadów na 5 typów. Mimo wykonywania tej pracy mieszkańcy muszą płacić za wywóz segregowanych śmieci więcej, niż płacili gdy śmieci nie trzeba było segregować.

https://niewygodne.info.pl/artykul9/Smieciowy-absurd-czyli-coraz-wieksze-oplaty.htm

Opublikowano (edytowane)

cała gospodarka śmieciami jest oparta na typowych wzorcach z epoki socjalizmu. Nie ma mechanizmów konkurencji tak, że dopiero jakiś zdecydowany bunt społeczny może spowolnić spiralę rosnących cen tej usługi. 

Przy okazji jeśli kto się upierał że nie ma inflacji to jak usprawiedliwi te podwyżki?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, dysydent napisał:

Przy okazji jeśli kto się upierał że nie ma inflacji to jak usprawiedliwi te podwyżki?

tóż samorządy zaczęły ją realizować, ale na swój sposób. Gminy bardzo często nie potrafiły rzetelnie oszacować ilości wytwarzanych na swoim terenie śmieci i asekuracyjnie nakładały na mieszkańców wyższe opłaty. Poza tym z firmami odbierającymi śmieci niejednokrotnie rozliczały się ryczałtem, niezależnie od ilości wywożonych nieczystości. Co prawda zaczęły obowiązywać nowe zasady segregacji odpadów, jednak rynek ich wywozu został praktycznie zmonopolizowany przez działające na danym terenie pojedyncze firmy, które bardzo szybko narzuciły własną politykę cenową, co "przy okazji" dodatkowo wypaczyło wysokość opłat płaconych przez mieszkańców.

https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-zagospodarowywaniu-odpadow-komunalnych.html

znów jedna partia po psl  inflacja 🤣

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

wymagania owe mogły by się ograniczyć do sprawdzenia co kto robi ze swoimi śmieciami. też by to mieściło się w tej definicji. z resztą tak było zanim nie "zreformowano". Gmina mogła by się tylko ograniczyć do kontrolowania podmiotów zawodowo zajmujących się śmieciami bez prawa certyfikowania i ograniczania ich konkurencji. 
Przecież jakiś urzędas gminny i tak nie ma większego pojęcia o technologii a prawo do certyfikowania ma z resztą nie tylko gminny.
to jest problem całego systemu gdzie ignoranci mają większą władzę niż profesjonaliści ale nie mam ochoty dzisiaj tego roztrząsać ograniczając się tylko do - rządzą coraz więksi głupcy i jak tu ma być rozwój?

co to jest te to "czepać bejmy".?

Opublikowano

u mnie 27 zl od osoby za sortowane tak to 48 , do przetargu zglosilo sie tylko mpo z krakowa, taka cene wystawili i tyle trzeba bulic,  rocznie piekna suma sie uzbiera-chyba mlodziez musze wymeldowac w swiat.B| a smieci dalej po lasach i rowach sie walaja............

kiedys chinczyki kupowali z europy wszystkie odpady plastikow , elektro-smieci i zlomu a teraz za recycling trzeba placic, spalenie tony plastiku -ok 700 zl, zlom po 30 gr..

ja naleze do tych 10 % co "rozumiom" o co chodzi jkm i tym bardziej go nie popieraja😛,

w sumie ci co pija i pala legalne wyroby akcyzowe to sa najlepsi, wrecz wzorowi obywatele- zyja krotko,umieraja szybko, najmniej korzystaja ze sluzby zdrowia, duzo wkladaja do budzetu a malo biora-idzcie ich droga jako prawdziwi polacy-pisacy.

• Like 1
Opublikowano

chcą w ogóle wprowadzić śmieci od metrażu mieszkania jak by to było bardziej istotne, w ogóle to bardzo popieram Konfederatów ale segregacja śmieci powinna być obowiązkowa. a najbardziej mnie Wkrur.... śmiecenie, mam łąki przy drogach czasami z bala wyjmę 3 kg  plastików, puszek , nawet kondomy i bańki ze zużytym olejem się zdarzały. no kurrr.... wziąć i wpier.... wszystko z powrotem do samochodu takiemu cwaniakowi, a co do drakońskich opłat to u mnie 30 zł za łebka ale oczywiście firma z UK. a już widać po lasach jak kupy rosną, i to nie od ludzi "biedniejszych" tylko jakieś auta droższe jak passat z 2012  a6c6 itp, a podwójnie, chociaż jak tak patrze na niektórych ludzi to wolą jeździć mercem lub innym drogim autem i jeść parówki na zasadzie Wystaw się A pokarz się, a co do takiej totalnej polityki to Popatrzcie na to co się w stanach dzieje, chcą naszych surowców, na początku miedź i srebro a bazę mają obok naszych pokładów metali ziem rzadkich ( czort wie czy wielki brat już ich sobie nie podyiera) i to w imię wielkiej przyjaźni tak samo jak z rosją sowiecką która na dolnym śląsku wydobyła ok 3kg uranu a ludzi umarło kilka tysięcy przy robocie na pylicę, już nie mówiąc o wysysaniu wszelkich "nadwyżek" chociaż ponoć i tak mieliśmy dobrze bo Ruscy bracia nas traktowali jako eksperyment tych co bardziej kapitalistycznych działań które później u siebie wprowadzali. Jak to prezes powiedział"ten który nie jest w stanie zarobić na podatki nie nadaje się do biznesu" 

Opublikowano
2 godziny temu, 12zbyszko napisał:

😂😂😂😂ale rozpisanie . Pewnie byłeś pod sklepem i ci tak powiedzieli . Głupkowato to jak się broni czegoś głupiego . Korwin mówił że flaszka ma kosztować 2 zyle a ty piszesz 10 zl . 

Co już się z nim nie zgadzasz ?

A znajdujesz tam jakiś błąd czy stać cie tylko na głupkowate teksty?  Jak jest tam coś głupiego to po raz któryś prosze żebyś pokazał i uargumentował ale jak widać nie potrafisz. Czy flaszka będzie za 2 pln czy za 2,5 czy za 10 to nie ma znaczenia . Chodzi o zjawisko drastycznego obniżenia podatków i skutków jakie to niesie. Twierdzisz że to głupie ale uzasadnić już od dwóch dni nie potrafisz.  Zapewne jesteś w tych 50% ludu który nawet tak prostej materii nie ogarnia.

2 godziny temu, thor1984 napisał:

Z innej beczki. Ile płacicie za wywóz śmieci. Ja do tej pory 9 zł za osobę miesięcznie a od nowego roku 18. Masakra

Podnoszą opłaty, podatki , daniny , licencje i cholera wie co, a to jest jeden ze skutków. Dodatkowo samorządy w ten sposób bronią się przed kolejnymi obciażeniami które na nie nakładaja. No ale oczywiście zaraz któryś napisze że to tak nie działa a wszystko przez Tuska

Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał:

Podnoszą opłaty, podatki , daniny , licencje i cholera wie co, a to jest jeden ze skutków. Dodatkowo samorządy w ten sposób bronią się przed kolejnymi obciażeniami które na nie nakładaja

jakie obciążenia się nakłada na samorządy 

Opublikowano (edytowane)

A co ty tu za herezje wyPISujesz?O.o Zaraz ci Zbychu wytłumaczy ze obniżanie podatków jest zbędne, się nie da zrobić a do tego jest po prosyi głupie i już😘 

Tak było i to jest oczywiste ale socjalista tego nie pojmie bo według niego  dobrobyt bierze się z tego że oddajesz państwu jak najwięcej.O.o

Taki sam był efekt obniżenia CIT przez Hausnera. Obnizyli o 9% a wpływy nie zmalały. Takie cuda to niewierzące SLD robiło😁

https://businessinsider.com.pl/finanse/podwyzka-oplat-w-samorzadach-problemy-z-budzetem/d8d404w

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Tłumaczą to m.in. rosnącymi cenami energii czy pensji minimalnej" - czytamy w "DGP".

6 minut temu, igor10246 napisał:

dokładnie Nawet Miller z sld obniżył akcyzę na alkohol i papierosy a wpływy do budżetu wzrosły,

jak polskie firmy wykupiły koncerny zeby dać popyt to im obniżył 😕

Opublikowano

Tyle że jak obnizył to im wpływy nie spadły.

Oczywiście że rosnące koszty zmuszają samorządy do wzrostó cen i jest to najlepszy dowód na to co jkażdy normalny człowiek wie a baranom nie idzie wytłumaczyć. KAŻDY POWSZECHNY PODATEK KTÓRY WPROWADZA SIĘ W GOSPODARCE ODDZIAŁUJE NA KIESZEŃ KAŻDEGO OBYWATELA I WSZYSCY ZA TO PŁACĄ.   Takie proste a jednocześnie tak dla większości niewiarygodne. Lepiej wierzyć że podatek bankowy płacą banki a dodatkowe 10gr w paliwie bierze na siebie Orlen🥴

Opublikowano
9 minut temu, Ulman napisał:

Lepiej wierzyć że podatek bankowy płacą banki

a wiesz jakie były poprzednie podatki bankowe ?   mimo to mamy najdroższe prowadzone kont w eu i kredyty doradź im jak to zrobić 

Ranking kont dla Kowalskiego

BANK NAZWA KONTA KOSZT
Bank BPH Sezam Start 271 zł
Kredyt Bank Profil Spokojny 250 zł
Citi Handlowy CitiOne 240 zł
Bank BGŻ Plan Standardowy 210 zł

Ranking kont dla zamożnych

BANK NAZWA KONTA KOSZT
Deutsche Bank PBC db Elite 5,4 tys. zł
Pekao Eurokonto Prestiżowe 5 tys. zł
BNP Paribas pakiet XL 2,4 tys. zł
Alior Bank Private Banking 1 tys. zł
Kredyt Bank Ekstrakonto S 850 zł
Pekao Eurokonto Optymalne i Aktywne 800 zł

Ranking kont oszczędnościowych

BANK NAZWA KONTA KOSZT
Citi Handlowy SuperOszczędnościowe 360 zł
PKO BP Superkonto Oszczędne 175zł
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v