Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

w Finlandii szambo wylało. Czyja to wina?😉

No jak to czyja wina jasne, że Tuska. Tak samo jak to, że dziś chleb mi zdrożał o 40 gr. Dobrze, że PiS daje taki socjal to się nie odczuwa tych podwyżek :D

Opublikowano (edytowane)

ani energia , ani brak zboża BRAK LUDZI  DO PRACY ,począwszy od pracownika w piekarni przez ekipe co rozwozi i koncząc na sprzedawcach wszyscy chcą podwyżek bo zmienią  prace  .i z tego powodu na każdym etapie są wieksze koszta .         ludzie nie rzucają pracy  ,  tylko pracodawce .    kilka  lat temu przenica była po 950 zł /tone potem staniała na 700 zł a chleb nie staniał . Może w regionach w których mieszkacie nie widać braku ludzi do pracy , ale u mie tak , niedawno wkleiłem link z oferta pracy dla piekarza za 7 tys. miesiecznie ,  i piekarza znalezli ale za to teraz była piekarnia tego piekarza ma wolny etat I poszukuje .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
2 godziny temu, thor1984 napisał:

No jak to czyja wina jasne, że Tuska. Tak samo jak to, że dziś chleb mi zdrożał o 40 gr. Dobrze, że PiS daje taki socjal to się nie odczuwa tych podwyżek :D

Tak z ciekawości . Ile mały chleb kosztuje u ciebie .

Opublikowano (edytowane)

u mnie z piekarni gs-owskiej -600g-3,5 zl ,srednio jadalny sa lepsze z prywatnej ale do tego sklepu nie zawsze mam po drodze. za rok podrozal 30 groszy w tym 10 niedawno

kapusiu- stawiam transporter wodki ze ty tez 😛😛😛Taka prawda

Edytowane przez jacus
Opublikowano
10 godzin temu, DTaras napisał:

no po to właśnie, mirro, dają te automaty do ciągników. W samochodach masz już 9 przełożeń...

nic dodać nic ująć , dobrze dopracowania skrzynia i ty mylisz ze to to samo ...  

11 godzin temu, mirro napisał:

Wiem jedno, kiedy z Farmera 312 z silnikiem 6 cylindrów przesiadłem się na 411 vario z 4 cylindrowym to przez pewien czas "ten ciągnik nie szedł", Nie mogłem się przyzwyczaić.  W zasadzie mamy same duże jednostki łącznie z V8 Deutza w Ploegerach  więc jakiś ogląd sytuacji mi się nasuwa. 

ja mam wszystkimi odczynienia na kopalni  najżywotniejsze to  deutz i Perkins  wytrzymują rok, reszta do 6/7 miesięcy   

Opublikowano
4 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Od nowego roku energia elektryczna w górę, to chlebek znowu zdrożeje, ale ważne że 500 na dzieci a i dla babci dodatkowa emeryturka jest.

Kolejny na chlebowej diecie. Bida aż piszczy. 

Opublikowano
4 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Od nowego roku energia elektryczna w górę, to chlebek znowu zdrożeje, ale ważne że 500 na dzieci a i dla babci dodatkowa emeryturka jest.

a co ma do tego 500 i reszta morze mamy z budżetu dopłacać do emisji ?🤣

morze napisz ze wina motoryzacji tez wina pisu bo to przednich gówna zaczynają produkować   ..  1.0 tsi wina pisu bo ekologia 

Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Chleb z miejscowej prywatnej piekarni 2.50 za 550g

Chleb przywieziony 30km w jedną stronę 2.10 za 500g 

Oba krojone.

Przecież paliwo więcej wyniesie na takich podróżach.

Opublikowano
5 godzin temu, thor1984 napisał:

poszukaj kto podpisał pakiet klimatyczny  jak ci wyłączą  prąd to pamiętaj ...  wina pisu 

Przed chwilą, igor10246 napisał:

pytanie, jakiej jakosci są oba chleby, jaką skalę produkcji mają obie piekarnie i w końcu jakie mają utrzymanie ?

ciekawe czy wo gule na zakwasie bo na chemii dużo taniej 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Roman176 napisał:

morze napisz ze wina motoryzacji tez wina pisu bo to przednich gówna zaczynają produkować   ..  1.0 tsi wina pisu bo ekologia 

Produkować mogą ale Ty nie musisz kupować. Kup to co chcesz i po sprawie. A że wina PiSu to wiadomo od ostatnich wyborów. Niestety licznik już bije na ich konto i przy następnych podwyżkach nikt nawet nie będzie próbował sobie przypomnieć od czego się zaczęło. 😂

• Like 1
Opublikowano

Tu to chyba akurat będę winił i po  i pis bo coś mi się kojarzy, że Lecz kaczyński na coś tam się zgodził a Tusk wprowadził to w życie. 

6 minut temu, Roman176 napisał:

poszukaj kto podpisał pakiet klimatyczny  jak ci wyłączą  prąd to pamiętaj ...  wina pisu 

Co do chleba to wpierdzielam teraz żytni a przynajmniej próbuję ale ciężko się przestawić z pszennego. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v