Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

• AgroTeam
Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

Napisałem "jeżeli"

Ale nawet jeśli będą chcieli to już teraz jest problem ze znalezieniem chętnych na MR. 

Widzę co się dzieje w okolicy, ktoś kto ma naście ha ile może rocznie zarobić? 50tyś rocznie? Idzie do pierwszego lepszego magazynu i ma więcej, do tego pod dachem i wszystko w d.. a ziemia jeśli już to w dzierżawie za którą też dostanie ponad 20. Znam osobę która zrezygnowała z kasy z MR bo nie chciała się z pracy zwalniać. Takie są realia i nic na to nie poradzimy.

Kolejna rzecz to polecam poczytać co się dzieje na świecie. Indie chcą zwiększyć udział exportu żywności 2x Chiny robią to samo. Ruscy, i reszta wschodu się mechanizuje. Nie mamy po prostu szans, gdzie dodatkowo pogoda nie sprzyja. Zostaną gospodarstwa hobbystyczne i wysokotowarowe. Reszta z czasem będzie znikać

• Like 1
  • AgroTeam
Opublikowano

Dokładnie to są te same koncerny tylko czasem dla niepoznaki występują pod inną nazwą tz jakaś spółka córka. Ale to dalej to samo. Zobacz jak biznes chemiczny zarobił na zakazie zapraw w rzepaku. Teraz przypilnowali aby wyleciały tanie dobre środki, więc trzeba będzie kupować ich super niby ekologiczne drogie zamienniki

• Like 1
Opublikowano

to trza uprawiać bez chemi i w dupie mieć te wszystkie koncerny chemiczne

• AgroTeam
Opublikowano

@Ursus932 Ty tak poważnie? To już się nie uda. Nawet żywność pseudoekologiczna jest pryskana tyle że niby naturalnymi środkami. Ale czy one są takie dobre i działające?

Ja mam wrażenie że odwrotu już nie ma. Kwestia tylko kiedy to w EU walnie

• Like 2
Opublikowano

Tez mnie to zastanawia. I jak myślicie - skąd te nagonki PiORIN i PIWET na badanie ziarna ? Żeby wam broń boże nie przyszło do głowy nie opryskac na grzyba, czyli nie dac zarobić koncernom.

Opublikowano
3 godziny temu, jahooo napisał:

Jeżeli UE pójdzie w ekologię i małe gospodarstwa rodzinne z dużym nakładem siły i pracy ludzkiej, pojawi się zapotrzebowanie na małe, uniwersalne ciągniki.  W tej chwili pompowane są funduszami gospodarstwa duże z ciągnikami o mocach powyżej 100KM, a na te małe budżetowe nie ma zapotrzebowania, bo gospodarstwo, co ma 15ha dostanie promesę PROW na ciągnik 40KM, a taki to kupi używany bez łaski. Dlatego rynek nowych leży.

dokładnie, duże gospodarstwa się napchały i nie ma konkurencji, więc jest że ciągnik 80km idzie za 100 tyś kupić a 120 km już 200 tyś, a w ciągnikach do 100 km jest duża konkurencja jeszcze tych pod małe gospodarstwa bo mało kto kupuje i ceny są zdecydowanie niższe bo dopłaty średnio się łapią, sam zamierzam skorzystać z tej niszy jak coś wpadnie z MMGR bo mam dość c360 bo po 2 dniach koszenia to już mam dość a weź jeszcze przerzuć to siano i zbierz i jeszcze przy zwierzętach ( prawie 200 mth rocznie )

3 godziny temu, jahooo napisał:

W tej chwili rozgrywany jest budżet na następne kilka lat w UE. Stawką jest ograniczenie emisji i ekologia. Zobaczymy, co wygra - ekologia, czy wielki biznes

rozgrywane jest uje.....e nas i wybicie niemców i zamierzają nas zrobić z węglem tak samo jak z cukrem a co do rolnictwa to nie liczyłbym na wyższe dopłaty chociaż kibicuję bo pisuary mogły by coś dla polski zrobić a nie tylko korporacjom służyć 

Opublikowano
8 minut temu, igor10246 napisał:

ograniczenie emisji i ekologia. Zobaczymy, co wygra - ekologia, czy wielki biznes

Ja obstawiam że wygra wielki ekologiczny biznes z niemcownią w roli głównej a my będziemy zbierać cięgi 

Właściwie to już prawie rutyna niestety 

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, sumek666 napisał:

Powiedzcie mi taka rzecz. Ursus 5312/14 To jest ciągnik na licencji MF. Jaki model? 399? Był też bardzo podobny Landini. Jakie modele jeszcze można spotkać na tej licencji? Gdzieś mi się robiło o uszy, że Kubota też była produkowana na licencji tego MF. 

Nasze wszystkie "MF" z Ursusa powstawały na licencji MF serii 1xx .

Kubota jakiś czas produkowała ciągniki we współpracy z Fiatem (wtedy nie było jeszcze nazwy Fiat Agri). Nie jestem pewien czy była to licencja czy wspópraca produkcyjno handlowa. Znakiem rozpoznawczym tych ciągników były tylne zwolnice jak w NH serii TD. Były to praktycznie Fiaty w kolorze i z logo Kuboty. W sumie ciągniki Fiat z tego okresu kolor miały bardzo podobny do Kuboty...trochę inny odcień pomarańczy 😃 

6 godzin temu, sumek666 napisał:

Czyli lepiej szukać no 690tki? 

Seria 6xx to bardzo trwałe i udane ciągniki ale mają kilka wad odziedziczonychpo przodkach czyli serii 1xx, 2xx i 5xx jak na przykład umiejscowienie pomp hydraulicznych.

Seria 3xx jest pozbawiona tej i innych wad a nadal są to proste i pancerne ciągniki. Osobiście uważam, że jest to najlepsza seria MF w całej historii tej marki w tej klasie mocy czyli od 50 do 100 KM.

Ich kontynuacją była seria 4xxx.  

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v