Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, Ursus932 napisał:

z taką jakąś nienawiścią to piszesz jakby Cię w dzieciństwie potrącił zetor i został taki psychiczny uraz

pokaż mi zatora po kilku remontach silnika

jaśnie Wielmożny Pan to jakie ma ciągniki?

Nie myl nienawiści z wyrażaniem własnego zdania na temat kupy żelastwa.

Wystarczy się rozejrzeć. Zresztą po co panewki na 3 szlif do fetorka skoro silniki nie wymagają remontów 🤔

Dwoma żółtymi. Jeszcze czerwony wyjec stoi w garażu ale nieodpalany już kawał czasu.

Opublikowano
7 godzin temu, extrabyk napisał:

Znak mojego autorstwa.

Oznacza...uwaga rolnictwo się wali 😉

W oddali widać moje Volvo 830s...wtedy jeszcze bardzo intensywnie użytkowane.

Po prawej widać mojego Nissana Patrola 3.3 D bez turbiny, który służył mi wiernie ok. 7 lat przejeżdżając ponad 200 tyś. km. bez awarii.

Po lewej Jeep Grand Cherokee pierwszej generacji którym prawdopodobnie wjechał do mnie nie znamy mi do dziś autor tego zdjęcia...

Nie mam też pojęcia kto tam stoi na drugim planie.

Zdjęcie stare i zapewne zrobione aparatem bo "komórki" nie miały wtedy jeszcze aparatów a i samych "komórek" za wiele nie było.

Właśnie pod wpływem takich odwiedzin przez nie proszonych gości powstała później na wjeździe tablica z napisem: TO NIE JEST AGROTURYSTYKA wy***rdalać...która sama w sobie stała się atrakcją turystyczną i do dziś jest do obejrzenia na kwejku...bo ktoś ją tam wstawił dawno temu tak jak i to zdjęcie znaku.   

@extrabyk wróciłeś, tyle czasu tyle czasu nie było.

Jednak żyjesz 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

• Like 1
Opublikowano
Partyzant85 napisał:

z taką jakąś nienawiścią to piszesz jakby Cię w dzieciństwie potrącił zetor i został taki psychiczny uraz

Wystarczy się rozejrzeć. Zresztą po co panewki na 3 szlif do fetorka skoro silniki nie wymagają remontów 🤔

Dwoma żółtymi. Jeszcze czerwony wyjec stoi w garażu ale nieodpalany już kawał czasu.

no może nienawiść za duże słowo

Opublikowano
7 godzin temu, extrabyk napisał:

Znak mojego autorstwa.

Oznacza...uwaga rolnictwo się wali 😉

W oddali widać moje Volvo 830s...wtedy jeszcze bardzo intensywnie użytkowane.

Po prawej widać mojego Nissana Patrola 3.3 D bez turbiny, który służył mi wiernie ok. 7 lat przejeżdżając ponad 200 tyś. km. bez awarii.

Po lewej Jeep Grand Cherokee pierwszej generacji którym prawdopodobnie wjechał do mnie nie znamy mi do dziś autor tego zdjęcia...

Nie mam też pojęcia kto tam stoi na drugim planie.

Zdjęcie stare i zapewne zrobione aparatem bo "komórki" nie miały wtedy jeszcze aparatów a i samych "komórek" za wiele nie było.

Właśnie pod wpływem takich odwiedzin przez nie proszonych gości powstała później na wjeździe tablica z napisem: TO NIE JEST AGROTURYSTYKA wy***rdalać...która sama w sobie stała się atrakcją turystyczną i do dziś jest do obejrzenia na kwejku...bo ktoś ją tam wstawił dawno temu tak jak i to zdjęcie znaku.   

A jak zobaczyłem to zdjęcie  to pomyślałem że na tych belkach się sex odbywa,  a znak ostrzegawczy po to żeby dzieci uchronić od wrażeń. 

• Haha 1
Opublikowano

a Ty myślisz że te zachodnie są niezniszczalne ? sam mam w okolicy przykłady ile ludzi robiło już remonty takiego sprzętu

Partyzant85 napisał:

Opublikowano
bratrolnika napisał:

Dajcie sobie spokój, ani jeden drugiego na stronę wygodnego zachodu nie przeciągnie, ani drugi nie sprawi że ten pierwszy do tanich ursusów wróci...

pewnie że tak. nie było to moim zamiarem i nawet przez myśl mi nie przeszło żeby zwrócił do zetora czy ursusa 😏, tylko nich weźmie pod uwagę że są ludzie co szukają prostych i tanich w eksploatacji ciągników i nie trzeba ich wyborów krytykować .

Opublikowano

Powiedzcie mi taka rzecz. Ursus 5312/14 To jest ciągnik na licencji MF. Jaki model? 399? Był też bardzo podobny Landini. Jakie modele jeszcze można spotkać na tej licencji? Gdzieś mi się robiło o uszy, że Kubota też była produkowana na licencji tego MF. 

Opublikowano
igor10246 napisał:

wszystko to są fakty ogólnie znane, niestety pod ruskim butem nie mogliśmy sobie na więcej pozwolić jednak jeśli chodzi o ciągniki to były konstrukcje które wyprzedzały swoje czasy jednak moskwa zakazała a i dyskusja tego typu już była tylko nie pamiętam w tym czy poprzednim  temacie

która to była ta konstrukcja co wyprzedzala swoje czasy? który to ciągnik? o czym Ty mówisz w lato przyjechał chłopak z drugiego końca wsi do mnie pożyczyć jakaś maszynę starym case International ciągnik z lat 80 jak nie końcówka lat 70 jakie było moje zdziwienie jak na tylnym prawym błotniku było mechaniczne ( na linke) oryginalne sterowanie ramionami podnośnika i agrohaki u nas w tych czasach nawet wspomagania nie potrafili założyć. @partyzant85 bizon jest zerzniety z jakiegoś starego nh i udoskonalony przez naszych inżynierów żeby nosić na stojąco. pewnie to wina ustroju politycznego. Ale dziś mamy kapitalizm, wolny rynek i też mi się wydaje że nasze maszyny to są podróbki zachodnich maszyn markowych wykonane z kiepskiej jakości stali a ceny czasami nie odbierają od oryginałów

Opublikowano
31 minut temu, Ursus932 napisał:

a Ty myślisz że te zachodnie są niezniszczalne ?

A gdzie napisałem, że zachodnie niezniszczalne?

To ty poparłeś post że zetory niezniszczalne.

Opublikowano
6 minut temu, sumek666 napisał:

Powiedzcie mi taka rzecz. Ursus 5312/14 To jest ciągnik na licencji MF. Jaki model? 399? Był też bardzo podobny Landini. Jakie modele jeszcze można spotkać na tej licencji? Gdzieś mi się robiło o uszy, że Kubota też była produkowana na licencji tego MF. 

MF 275, nasz chyba miał przednią oś produkcji Landinii albo taką samą jak Landinii. Ogólnie nie udany ciągnik

Opublikowano
wojtal24 napisał:

igor10246 napisał:

wszystko to są fakty ogólnie znane, niestety pod ruskim butem nie mogliśmy sobie na więcej pozwolić jednak jeśli chodzi o ciągniki to były konstrukcje które wyprzedzały swoje czasy jednak moskwa zakazała a i dyskusja tego typu już była tylko nie pamiętam w tym czy poprzednim  temacie

która to była ta konstrukcja co wyprzedzala swoje czasy? który to ciągnik? o czym Ty mówisz w lato przyjechał chłopak z drugiego końca wsi do mnie pożyczyć jakaś maszynę starym case International ciągnik z lat 80 jak nie końcówka lat 70 jakie było moje zdziwienie jak na tylnym prawym błotniku było mechaniczne ( na linke) oryginalne sterowanie ramionami podnośnika i agrohaki u nas w tych czasach nawet wspomagania nie potrafili założyć. @partyzant85 bizon jest zerzniety z jakiegoś starego nh i udoskonalony przez naszych inżynierów żeby nosić na stojąco. pewnie to wina ustroju politycznego. Ale dziś mamy kapitalizm, wolny rynek i też mi się wydaje że nasze maszyny to są podróbki zachodnich maszyn markowych wykonane z kiepskiej jakości stali a ceny czasami nie odbierają od oryginałów

projekt który nigdy nie wszedł do produkcji bodajże projekt"U"

Partyzant85 napisał:

31 minut temu, Ursus932 napisał:

a Ty myślisz że te zachodnie są niezniszczalne ?

A gdzie napisałem, że zachodnie niezniszczalne?

To ty poparłeś post że zetory niezniszczalne.

poparłem z tego względu że taka nagonka jaki to zator ujowy ,że nawet nazwy nie chcecie poprawnie pisać

• AgroTeam
Opublikowano
16 minut temu, sumek666 napisał:

Niestety nasi jak kupili troszkę z serii 200 i 500 czyli konstrukcje z lat 70-tych :( Szkoda że nie poszli drogą Turków i nie kupowali kolejnych licencji bo pewnie do dziś sprzedawały by się świetnie ciągniki z serii 300 czy 600

• Like 1
Opublikowano

Jak dla mnie wykup licencji od MF był jednym z głównych przyczyn upadku ursusa. Mogli trzymać się z Czechami, Zetory z tamtych czasów biły pod prawie każdym względem licencyjne ursusy. Albo tworzyć i rozwijać własne konstrukcje, było jak było i ursusa nie ma

• Like 2
Opublikowano

Nie szukam na teraz. Chodzi mi o coś w 3 lub 4 cylindrach, może być 2WD. Do ciaganego opryskiwacza i rozsiewacza. To tak za 4 lata może. 

Może być każda zachodnia propozycja powyżej 90tego roku. Konstrukcyjnie oczywiście ;)

• Like 1
  • AgroTeam
Opublikowano
45 minut temu, Bartek933 napisał:

Jak dla mnie wykup licencji od MF był jednym z głównych przyczyn upadku ursusa. Mogli trzymać się z Czechami, Zetory z tamtych czasów biły pod prawie każdym względem licencyjne ursusy. Albo tworzyć i rozwijać własne konstrukcje, było jak było i ursusa nie ma

Pomysł z zakupem nie był zły, ale wyszło jak zawsze.... Firma zetor to też trup. Raz się udało nie zbankrutować jak ją Słowacki fundusz wykupił, teraz znowu mają problemy i zwalniali ludzi. Jedyna szansa dla takiej malutkiej firmy to wykupienie przez jakiś duży koncern, tylko czy komuś potrzebna jest jeszcze w portfolio marka budżetowa?

Może komuś trzeba https://www.olx.pl/oferta/cezet-major-czyszczalnia-zboza-CID757-IDCZq1D.html#f37f12da9c

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-agregat-uprawowo-siewny-CID757-IDCUU6Y.html

Kapitalny pod siewnik nabudowany do lekkiego ciągnika

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, sumek666 napisał:

o ile pamietam  to MF 375 i EICHER 4072 CÓŚ TAKIEGO 8b866979-ccc7-472d-a160-09ef9a6358ea.jpeg

Edytowane przez jacek3773
  • Thanks 1
Opublikowano

Jeżeli UE pójdzie w ekologię i małe gospodarstwa rodzinne z dużym nakładem siły i pracy ludzkiej, pojawi się zapotrzebowanie na małe, uniwersalne ciągniki.  W tej chwili pompowane są funduszami gospodarstwa duże z ciągnikami o mocach powyżej 100KM, a na te małe budżetowe nie ma zapotrzebowania, bo gospodarstwo, co ma 15ha dostanie promesę PROW na ciągnik 40KM, a taki to kupi używany bez łaski. Dlatego rynek nowych leży.

• Like 1
  • AgroTeam
Opublikowano
7 minut temu, jacek3773 napisał:

o ile pamietam  to MF 375 i EICHER 4072 

Nasze nigdy nie miały nic wspólnego z serią 300 tylko z 200 lub 500

Tutaj macie całą układankę opisaną https://de.wikibooks.org/wiki/Traktorenlexikon:_Massey_Ferguson?fbclid=IwAR0QCUDMv0mfyhM2CuOsavaN_jVkItAEOHwz8tQJ1ji0ZUqxknWlfoGxOig#MF_200

8 minut temu, jahooo napisał:

Jeżeli UE pójdzie w ekologię i małe gospodarstwa rodzinne z dużym nakładem siły i pracy ludzkiej, pojawi się zapotrzebowanie na małe, uniwersalne ciągniki.  W tej chwili pompowane są funduszami gospodarstwa duże z ciągnikami o mocach powyżej 100KM, a na te małe budżetowe nie ma zapotrzebowania, bo gospodarstwo, co ma 15ha dostanie promesę PROW na ciągnik 40KM, a taki to kupi używany bez łaski. Dlatego rynek nowych leży.

Zejdź na ziemię, to nie nastąpi. Młodzi nie chcą pracować na ziemi więc skąd weźmiesz tych ludzi do pracy? I to nie jest tylko u nas tak ale w całej Europie

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v